Webcafe

"Чисти ръце" зад олтара

Петър Николов
13.12.2010, 15:06 (обновена 14.12.2010, 21:23)
Митрополит Николай

Снимка: © БГНЕС

Очевидно пловдивският митрополит Николай няма проблем с приходите, след като пусна Пловдивска православна телевизия през уеб страницата на Пловдивска митрополия www.plovdivskamitropolia.bg

Свещениците в България си направиха синдикат. Преди тях профсъюз си направиха и румънските.

Кротки пастири си има нашата Българска православна църква. Мълчат, мълчат, за да разберем накрая, че много от тях не са получавали заплати, а не са им плащани и осигуровки.

Къде е била държавата през това време? Например Националната агенция по приходите, която трябва да събира и осигуровките. Със сигурност - обърната на другата страна.

При толкоз кръстени - и некръстени акции, МВР-шефът Цветанов така и не направи едни "чисти ръце", които да бръкнат зад олтара и да изтръскат наопаки какви ги върши Светият ни синод. В крайна сметка  дължат обяснение на миряните за състоянието на Църквата.

Но, както казва психиатърът д-р Николай Михайлов, бивш депутат от ДСБ, евентуална добра новина от Светия синод е като божие чудо.

Синодалните ни старци се радват на непресъхваща почит и уважение от властта - която и да е тя - за разлика от "феодалните старчета" от БАН. Разни митрополити и епископи се явяват морална и добротворческа гарнитура на разни пиар събития на управляващите - от рязане на ленти до всякакви освещавания. Президенти и премиери целуваха ръка на патриарх Максим...

Да му мислят свещениците - ако с нещо може да ги нахранят миряните, да ги нахранят. На друго от БПЦ да не разчитат. Само че и за едното ядене вече не могат да чакат на хората, дето влизат в църква.

Елинпелиновите и Чудомирови попове, дето ходят по къщята по празници и погребения и пълнят джобовете на расата с порязаници и квото им дадат, си останаха за времето, когато българските села бяха пълни, по-сити и вярващи... А бащата на Чудомир искал синът му да стане поп или офицер.

Не знам ще помогне ли синдикатът на свещениците. Но Българската православна църква е по-голяма държава в държавата от АЕЦ "Козлодуй". Нито някому се отчита за сметките си, нито държавата й се бърка за каквото и да било.

Къде се харчат парите от свещоливницата, имотите и даренията? Верно е, че БПЦ си е възстановила до момента 50% от имотите, които е имала преди 1944-а. Но и така да е, едва ли това е проблемът да плаща заплати на над 2000 свещеници.

Кой ще провери в какви съдружия са влязли игумените на няколко манастира...

Ако не знаете, но държавните органи за финансов контрол нямат право да ровят и проверяват какви ги върши Църквата. Всъщност имат - в случаите, когато са дадени публични средства. Например раздадените стотици хиляди от Министерския съвет на разни храмове. В тези случаи въпросните органи - и Сметната палата, имат право да проверят как са разходвани тези пари.

Стопанската дейност, която извършват митрополиите, се проверява от финансовия контрол на Светия синод. Така едва ли някога ще се разбере кой митрополит какви земи е ипотекирал край морето... а заплатите на свещениците се плащат от митрополиите. По 25 лева от всяко кило продадени свещи се отделя за тях, както и от приходите от наеми, голяма част от които давани на безценица.

За всичките тези години някой да е чул да се е случила проверка, резултатите от която да са публично обявени впоследствие? Защото по никой закон - и по собствените й разпореждания, БПЦ не е задължена да дава конкретна и точна информация на обществото.

Излиза, че БПЦ е "черната кутия" на държавата - цялата информация запечатва в себе си и отникъде не излиза. А Църквата не смята за необходимо да я дава - очевидно щото "вярва", че за тези си дела дължи отчет само пред Господ Бог.

Въпреки че Христос си го е казал: "Отдайте Кесаревото Кесарю, а Божието Богу. На земята сте, това изисква земният живот".

Отсега е ясно, че никой в държавата - имам предвид управляващите, няма да посмее да отвори черната кутия. Не защото се бои от анатемосване, а поради простичкия факт, че общението и появата честичко с отци по манастири и църквички на разни празници осветява властта с нимб. Умилителна картинка в стил "Богу - мил, народу - драг..." Лицемерието обаче обслужва прекрасно и двете страни.

Ето, и премиерът Борисов посъветва министрите си да не се свидят за Началника...

Простите свещеници ли? Те да си гледат олтара. И каквото могат, да си додават от касичките.

П.С. В свой репортаж БиТиВи припомни, че според класификатора на професиите от м.г., свещениците са на 514-то място, редом до келнери и компаньонки.

Медията показва отец Борис от София, който служи от 50 години. Заплатата му в момента е 305 лева.

"Всички свещеници, които са с висше образование, в България получават основна заплата 305 лева със съответните надбавки за трудов стаж", обясни отец Борис.

Отец Борис не бърза и да се пенсионира, защото с тази заплата ще взима по 130 лева пенсия месечно. Отчето приема идеята за синдикат на свещениците положително, стига зад нея да не стоят користни намерения.

"Дали няма намеса от някакви политически сили, злонамерени срещу църквата. И вместо да изпишат вежди - да вземат да извадят очи", каза отец Борис.

Към момента у нас има 1100 свещенослужители, като половината от тях са над 65-годишна възраст...

Oще: "подкрепа"  бпц  олтар  свещеници  синдикат 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.07.2010, 04:02

32 collapse | 21.12.201001:54

Я как съм ви изпуснал тука пак да пишете Усмивка Така - значи ти Константин вадиш истории от кривия ръкав или от сайта на православието.бг или каквото е там. Може и да не съм прав, че нещолюб има раздвоение на личността, но в това ще се убедим по-нататък. Та сега - на въпроса - някъде Коце да си видял аз да пиша против църквата? Сигурен съм, че има и добри духовници, проповядващи точка по точка нещата от библията, която незнайно защо се води, че е измислена или написана доста след събитията, които се стреми да опише... но те са само единици, които затвърждават правилото, че повечето от поповете не са. Не веднъж съм бил свидетел на пиянски изцепки от "божите служители" - разбрахме се за глупостите на Николайчо - така че няма повече да задълбавам. Константине - гледай си новата телевизия дето ти я пуснаха и си мисли, че свещениците са добри пастири - няма да ти преча Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 01:51

31 Българолюб | 17.12.201022:22

А бе калапс абе ти наистина си в колапс бе човек!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2010, 18:47

30 Konstantin | 17.12.201021:11

Полза от разговор с радиоточка никога не е имало, но все пак трябва да се защитава истината:
- 305 лева е заплатата на свещеник с висше богословско образование, тоест на около 30 процента от свещениците. Останалите са със средно и съответно заплатата им е по-ниска.
- Промит е твоят мозък, а промиването е процес наченат от френската революция, която у нас пренесе традициите си след 9 септември 44-та. Бог в плът създаде Църквата като християнска - справка четирите Евангелия. Ако не вярваш в това, няма в какво да те убеждавам.
- Първият Апостолски събор е проведен в Иерусалим в 54 г. След Рождеството Христово (виж - http://www.pravoslavieto.com/history/sabori/index.htm). Двадесет години преди това, на празника Петдесетница се състои Рожденият ден на Църквата (Виж книга "Деания на светите апостоли" - веднага след Евангелията в новия Завет и преди Посланията на апостолите). Първия Вселенски събор е проведен през 325 г., но той не е начало на Църквата, а "събор" - тоест на него участие вече легално взимат 318 епископи и презвитери от вече съществуващите поместни Църкви.

Всичко друго написано от противниците на Църквата издава липса на елементарна начетеност.

Интересно е как противниците на Църквата остават все така ниско образовани и по навик от времето на "развития социализъм" искат в съзнанието на хората този Богочовешки организъм да е такъв, какъвто го обрисуваха партийните секретари. Сега обаче вече не се лежи в затвора за другомислие и затова не можете да очаквате всички масово да кимат с глави на простотии.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.08.2010, 12:46

29 randome | 17.12.201011:34

многознайковица -страхотна си (но не си струва да спориш с дървени глави)...
1. заплата 300 лв (за нищонеправене).....СУПЕР
2. никакви задължения (щото бог е велик)....перфектно
3. всичко е въпрос на "морал" (на отделни свещенници- разбира се)...
и не ни "питайте" ПРОСТО ПЛАЩАЙТЕ....даже сте длъжни (щото господ??????????).
много цинично се "ИЗПИСВАМ" тука под тази статия.....поповете прекалихте вече бе!!! баси (втория синод не ви ли стига за поделяне на "плячката"????).сега синдикат?????
амин....да ви е честито
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.07.2010, 04:02

28 collapse | 17.12.201001:27

Абе защо на мене Костя и Нещолюб ми се струват един и същ човек...

Константине - пак ли ти се изказваш неподготвен??? Някъде да чу че става въпрос за "бедните" свещеници? Това как ти дойде на акъла??? 305 лв заплата нето + там за някоя година стаж... А на месец в някоя голяма епархия колко кръщенета има, колко сватби, колко погребения? Колко софри им за тези свещеници? Продължаваш да говориш едностранно и да не проумяваш какво са искали да кажат хората - абе ти луд ли си къф си не мога да разбера - църквата била създадена от бога - направо не можах да го повярвам - кой по дяволите ти е промил мозъка, че да напишеш подобна глупост не знам... Сега ми кажи, че дявола е папата и ще разбера какъв си всъщност... Отговори на следният въпрос - Кога е създадено християнството като религия? А и още 1: Коя година е първият вселенски църковен събор? Кой решава християнството да стане основна религия в Рим и защо? Защо не кажеш в Троян защо изгониха - там как му беше името - как е нарекъл миряните си? И той сега не е изгонен, защото продължава да си живее там??? Как става тая работа - уж си уволнен, а пък ще продължиш да си работиш ??? Затваряш си очите за очевадните неща - искам да се опиташ да целунеш ръката на пловдивският митрополит Николай - ама ей така - като го видиш - без да те познава... Смешна картинка ще стане - повярвай ми... Хайде стига съм ти отварял очите - ами вземи и ти си помогни, че това твойто на нищо не прилича.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2010, 18:47

27 Konstantin | 16.12.201018:51

Пошличко!
Ако човек има собствено мнение и ако вижда лъжата и клеветата, то той непременно трябва да е "платен апологет"!
Така изглежда е само в твоята среда, бедни (нямам предвид материално) Йоцо!
Госпожо, няма как да се смесят две противоположни мнения и от това да излезе нещо средно, а пък това средното да е истина е напълно невъзможно!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.12.2010, 13:29

26 yotzzo | 16.12.201016:54

Костя, ти от платените апологети на пловдивския митрополит ли си? Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

25 Thea Atanasova | 16.12.201016:43

Абе хора, какво чудо трябва да стане за да сте на едно мнение? Предлагам България директно да се прекръсти на Вавилония, защото тук едните не говорели български, другите нищо не разбирали, трети разбирали, ама не било така. Аман от индивидуалисти вече...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2010, 18:47

24 Konstantin | 16.12.201016:19

Това е стар комсомолски трик - да се изказваш от името на всички. Но вече не минава.
Когато нямаш какво да възразиш, се сещаш за "демагогия". Демагогия е твоето, мой човек, но не знам дали такава сложна дума приляга да скудоумието, лъжата и клеветата на не до там образован човек.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.12.2010, 13:29

23 yotzzo | 16.12.201012:42

Константине, чети си и коментирай в неграмотния сайт на свещ.Б. Главев, там ще ти се радват. Тук не помагаш на никого с демагогските си изказвания.
   

оценка

+0 -0