Боби Михайлов на крачка от шеф в УЕФА | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Боби на крачка от шеф в УЕФА

Станил Йотов , 7 дни спорт
09.02.2011, 09:40 (обновена 09.02.2011, 09:44)

1 от 2 снимки Назад Напред

Борислав Михайлов

Снимка: © bnr.bg

Президентът на БФС има добри шансове на изборите, но трябва да изиграе добре картите си

Боби Михайлов е играл много мачове. Понякога е печелил, друг път е губил.

На 22 март в Париж на шефа на БФС обаче му предстои един много тежък мач. Бившият вратар е сред 13 кандидати за седем места в Изпълкома на УЕФА. Седем печелят, шестима губят. Боби, който е от отбора на Мишел Платини, на пръв поглед е при губещите. Само че, като теглим една кръчмарска сметка, нищо чудно след изборите в "Гран пале" да яхне властта.

Стига да си изиграе правилно картите, а Платини да му удари едно рамо, за да си осигури нашият поне 27 гласа. Това е чертата, над която се влиза на най-високите етажи в европейския футбол.

От 13-те кандидати бетонирани в УЕФА изглеждат трима. Това са вицепрезидентите Сенеш Ерзиг от Турция, испанецът Анхел Мария Вияр Йона и Жилберто Мадаил от Португалия. Зад Ерзиг стои турската политическа власт, подкрепа има и от фуболните централи в Германия, Австрия и скандинавските страни. На избори Вияр Йона пък е по-мощен и от испанския национален отбор, европейски и световен шампион. При последното гласуване този човек взе цели 42 гласа, освен това е кандидат и за вицепрезидент на ФИФА. Мадаил пък е връзката на УЕФА с председателя на Европейската комисия Жоао Барозо. Тези тримата няма как да ги пипнеш. За сигурен избран се смята и руснакът Сергей Фурсенко от новите кандидати, шеф в "Газпром".

Остават три места. За тях Боби ще се състезава срещу осем кандидати.
Това са Мирча Санду (Румъния), Григорий Суркис (Украйна), Литаутарас Варанавичус (Литва), Франсоа де Кеерсмакер (Белгия), Норман Демайо (Малта), Петер Жилиерон (Швейцария), Иван Хашек (Чехия) и полякът Гжегош Лато. Тоест, трябва да надвие поне шестима от тях.

В тези избори всичко опира до дипломация и набиране на гласове. Хубавото е, че Боби има позиции и в двата големи лагера, на които е разделена УЕФА. Единият е на неговия покровител Мишел Платини. Там са още Франция, Англия, Италия, Португалия, Люксембург, Сан Марино, Полша, Хърватия, Унгария, Сърбия, Черна гора, Румъния, Литва, Гърция, Грузия, Кипър и Израел. Силно лобиране за нашия сред тези страни се очаква освен Платини да направи и Мариос Лефкаритис, шеф на футболната федерация на Кипър и вицепрезидент на УЕФА.

Отсрещният лагер се състои от Германия, Австрия, Швейцария, Словения, Словакия, Норвегия, Швеция, Финландия, Естония, Латвия, Турция и Казахстан. Но Боби и там има позиции, демек - седнал е и на двата стола. Към германците дебел килим е постлал от години насам вицепрезидентът на БФС Михаил Касабов. На работа в България е Лотар Матеус.

Ако се наложи, и Бекенбауер ще помага, а той може да помогне много. Подкрепата на комшиите от Турция вероятно ще бъде осигурена срещу това да гласуваме за тях като домакин на Евро 2020 - за това вероятно е станало въпрос тези дни покрай посещението на Боби Михайлов в Анталия за мача с Естония. Отделно от това на турците тази година им изкихахме над половин милион евро за лагери в Анталия на повече от половината "А" група. На мача с Естония футболният шеф на централата в Талин Айвар Похлак също ще бъде кандърдисван да подкрепи българската кауза. Нищо чудно да се навие.

Остава въпросът с Балканите, той е и най-сложен. В момента в Изпълкома са трима души от региона - Ерзиг, Лефкаритис и Санду. Първият и третият кандидатстват за нов мандат, този на кипъреца не е изтекъл. Четирима балканци на УЕФА вероятно ще й дойдат в повече. Значи въпросът е Боби да събере повече гласове от Мирча Санду.

Как ще се подели между тях вотът например от бивша Югославия? Ако трябва да избират между двамата, сърбите, босненците и хърватите са зад Боби. С първите играхме два мача в последно време. С Босна през 2008 г. скрепихме дружбата, Боби лично им заведе да гледат Бербатов наживо в Зеница. Шефът на централата в Загреб Влатко Маркович и генсекът Зорислав Сребрич пък са хора, с които винаги може да се разбере човек. Черна гора? Деян Савичевич и Боби Михайлов са от едно поколение, играли са един срещу друг и се ценят много.

Значи гласове може и да има. Въпросът е да бъдат 27. А за това Боби трябва да си изиграе картите много внимателно. Избори са все пак, не е белот.

 

Oще: борислав михайлов  бфс  избори  изпълком  мишел платини  уефа Видео