Webcafe

Това ли е бъдещето на войната?

Webcafe
25.08.2017, 13:13 (обновена 28.08.2017, 13:22)

Безспорна истина е, че технологичният напредък, който наблюдаваме, до голяма степен се дължи на финансирания от военните, които търсят все по-прецизна и по-качествена техника, която да им помага в различните мисии и да пази живота на войниците.

Вече сме все по-близо до това самите войници да бъдат изключени от по-опасните мисии, като тяхното място да бъде заето от машини - роботи, дронове и т.н. Така например защо да рискуваме човешки живот, когато на негово място може да се прати дрон, въоръжен с автомат?

Още с излизането на едно видео от 2015 г., в което се вижда резултата от експеримента на 18-годишен ученик, който монтира върху саморъчно конструирания си дрон полуавтоматичен пистолет, беше ясно, че е само въпрос на време тази идея да се развие на практика.

Пистолетът се направлява дистанционно и поразява целта си, което прави машината идеално оръжие за военните.

Какво обаче се случва, когато компания с опит в роботиката се захване с подобен проект?

Базираният във Флорида стартъп Duke Robotics е създал дронът TIKAD - специално конструиран да може да носи и да борави с различен тип оръжия, включително и гранатомет.

Съосновател на компанията е Разиел Атуар, бивш командир на отряд за специални мисии към израелското министерство на отбраната. Още по време на службата си той е бил мотивиран да се създаде модифициран дрон, който да може да преодолее трудностите при изправянето срещу терористи, смесили се с цивилното население.

В такива ситуации един от най-големите проблеми е избягването именно на цивилни жертви, което е почти невъзможно. По думите на Атуар основното решение в такива ситуации е да се пратят войници на терен. Това обаче, на свой ред, поставя тях в опасност, като нерядко се стига до ранени и до жертви.

Така се стига до TIKAD. След няколко години на разработки, през 2015 г. той е пуснат за тест към израелската армия, където задачата му била да свали определена цел. Оттогава насам устройството е значително подобрено, добавена е по-добра стабилизираща система, която да абсорбира отката при изстрелите от оръжието.

Към момента машината може да носи и да стреля с различни оръжия до 10 кг. Все още е нужен човек, който да оперира с дрона и да контролира стрелбата, но се работи по система, която да автоматизира процеса тотално.

Компанията все още търси инвеститори, за да разшири дейността си, но вече има информации, че израелската армия пуснала поръчка за неназован брой от тези дронове. Междувременно Duke Robotics са лансирали системата и пред американската армия.

Идеята, че използването на въоръжени дронове ще намали жертвите - цивилни и военни, от една страна е привлекателна.

От друга обаче, самата мисъл, че някъде там флоти безпилотни самолети с картечници ще летят във въздуха, сеейки разрушение, е абсолютно ужасяваща и заслужава да се запитаме дали наистина това е най-доброто решение за човечеството.

Oще: tikad  автомат  бъдеще  военни  дрон  дрони  машини  оръжие 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

2 Крив Макарон | 28.08.201708:41

Това е поредната дъвка за умове търсещи начин за създаване на разрушения. От опита с въвеждането на дронове като Предатор се вижда, че технологиите на намаляват войните, нито жертвите. Просто вместо да излизат на бойното поле, където да бъдат посипани с куршими и ракети от въздуха хората решени да воюват се превръщат в терористи. И започват да използват камиони и разни подръчни средства, за да убиват цивилни.
Това, което създателите на роботи не отчитат е, че войната е състояние на духа, а не е въпрпос единствено на въоражение. Войната е следствие на отказ от воденето на диалог, и докато има такива, които отказват да водят диалог ще има и войни. Затова считам, че роботите могат да променят тактическите правила на бойното поле, но е напълно нереалистично да се мисли, че могат да спрат някого да води разрушителни действия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

1 TheRock | 26.08.201710:59

Това е бъдещето!
   

оценка

+0 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.