Webcafe

Ще фалира ли БНТ?

Webcafe
10.06.2019, 16:14 (обновена 10.06.2019, 16:43)
СЕМ

Възможните варианти за развръзка в БНТ са няколко - отлагане на конкурса за наследник на Каменаров до разписване на спасителна програма в рамките на тази година и удължаване на мандата на Емил Кошлуков; избор на сламен човек за позицията "директор на водопад" въпреки финансовия батак; структурно сливане на БНТ и БНР под претекста за наложителни бюджетни икономии. Всеки от тези сценарии е игра с отрицателен резултат за публичния интерес.

Ще фалира ли БНТ? Краткият отговор е "не", независимо от апокалиптичните заплахи и обективното натрупване на дългове за десетки милиони лв.

Закриването на жива обществена медия е равносилно на електорално самоубийство за всяко правителство, не само в България.

БНТ ще бъде спасена дори ако спасението се окаже принудително поставяне в режим на будна кома.

Но зад това "облекчение" не може повече да се крият метастазите на опасната болест в националната телевизия.

Болестта на БНТ не е резултат само на мениджърската немощ на екипа около Константин Каменаров, отстранен безславно от поста си на генерален директор след присъда за шофиране в нетрезво състояние на средата от мандата. Не е резултат само на безотговорно отношение на Управителния съвет или програмните ръководители, позволили изтичането на пари в пясъка през обвързване със скъпи и нерентабилни външни продукции.

Кризата се влошава от година на година заради хроничния бюджетен глад, неадекватната регулация и целенасоченото изкривяване на пазара (БНТ не е единствената медия, която разчита на публичен ресурс за съществуването си -  бюджетите по оперативните програми служат за удобна "възглавница" на десетки частни телевизии, радиостанции, вестници и онлайн-издания).

Колкото и внушителна да изглежда сумата от 67,7 млн. лв. - размерът на годишната държавна субсидия на БНТ за 2019 г. - тя е в пъти по-ниска в сравнение с общите приходи на комерсиалните медийни групи като Nova или bTV. Ако минималната работна заплата в България се е повишила двойно за последните 7 години, бюджетът на БНТ за 2019 г. се е вдигнал с 1 процент в сравнение със субсидията от 2012 г.

Фактът на финансовия дефицит е безспорен и за него ще трябва да бъде търсена лична отговорност. Но дефицитът е следствие, а не причина за проблема. Кризата в БНТ е функция от държавната политика, изразена през бюджета. Това е ефектът от приливите на остър политически натиск, следвани от отливи на какъвто и да е интерес към нуждата от подобряване на качеството на обществената медия.

Има нещо много по-опасно от обезкървяването на национална медийна корпорация с четири денонощни канала с различни профили и програмни изисквания.

Най-ценният ресурс на БНТ не е зрелището, а доверието.

Новините и публицистиката - умът и духът на телевизията - са маргинализирани до неузнаваемост през последните две години. Медията сама отстъпи запазеното си водещо място в националния дебат с пасивност, обезличаване, загуба на рефлекс за реакция и кадрови недоразумения в ключовата дирекция "Информация".

Доверието е слабото звено в системата, а слабостта може да доведе до тежки последици в предстоящия процес по оздравяване на "вечния болен". Правителствените инжекции ще поставят всяко следващо ръководство на БНТ в още по-силна политическа зависимост.

Възможните варианти за развръзка в БНТ са няколко - отлагане на конкурса за наследник на Каменаров до разписване на спасителна програма в рамките на тази година; избор на сламен човек за позицията "директор на водопад" въпреки финансовия батак; структурно сливане на БНТ и БНР под претекста за наложителни бюджетни икономии.

Всеки от тези сценарии е игра с отрицателен резултат за публичния интерес.

Безсрочното удължаване на временната власт на Емил Кошлуков е неадекватно, доколкото самият той би трябвало да носи солидарна отговорност за управленската криза като програмен директор на БНТ1. Нито Кошлуков, нито друг от кандидатите в конкурса на СЕМ (от бившия водещ на "Риск печели, риск губи" Къци Вапцаров до журналиста в партийната телевизия на БСП Стоил Рошкев) не е лидерът, от който телевизията се нуждае остро.

Третият вариант - концентриране на административния контрол над държавно-издържаните медии - ще доведе дотам, че БНТ и БНР ще се окажат закачени на още по-къса политическа каишка за удобство.

Това ще е смъртната присъда на обществения им характер.

Тогава вече заплахата за фалит на БНТ - не просто паричен, а морален - ще се окаже съвсем реална. И няма да липсва на никого.

Oще: бнт  българска национална телевизия  бюджетът на бнт  емил кошлуков  константин каменаров 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.06.2015, 19:21

6 Spider | 13.06.201914:27

БТВ да фалира. Да спират турските сериали, САМО ЛЕВСКИ И ТЕСНИ ПИЧКИ !!! добре де, добре
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.06.2018, 23:15

5 Онуфрий | 11.06.201923:24

Тя нека да си бъде образователна и да изпълнява обществени функции, но едни масови съкращения и опресняване на програмната схема хич няма да й се отразят зле.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

4 rare case | 11.06.201916:02

Обществената телевизия изпълнява и образователна мисия. Затова има предавания, които за за тесен кръг хора, обикновено по-образовани, не са рейтингови. Не може всички телевизии да излъчват турски сериали и реалитита със съмнително качество. Мисля, че БНТ с всичките й кусури, е в пъти по-добре, отколкото останалите частни телевизии.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 19.06.2018, 23:15

3 Онуфрий | 11.06.201910:55

Онзи ден слушам Сашо Диков да разправя как общата на гледаемост на всички канали в БНТ била под 2%. Освен първи канал останалите 3 въобще не ги хващала телеметрията... Всичко това струва близо 70 млн годишно, плюс дългове, просрочия и т.н.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2013, 11:46

2 opetkov | 11.06.201910:30

Щатът на БНТ все още е 2-3000 човека, докато същата и по-добра работа се върши от по-малко от 100 такива в частните телевизии. Така е , когато парите идват наготово. Каквото и да говорят за "политическия натиск", БНТ е пълна с червени калинки и некадърни послушковци, протежета на червената мафия. Там вятърът на промените не е могъл да влезе през здраво залостените прозорци. то и не може и да бъде друго, защото всеки опит за реформа се посреща с рев и плач и викове за "свободата" на медиите.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

1 BaronVino | 10.06.201923:46

“Най-ценният ресурс на БНТ не е зрелището, а доверието.“

Не думай! А в коя от “частните” медии го имаме това доверие като зрители? Там политически натиск чрез приближени на властта частни кръгове, интереси итн. няма?!
Що говорите глупости, като всички сте един дол дренки. Просто едните сте по-скъпо платени .....
   

оценка

+1 -1