Калинки, венетки, рангели | webcafe.bg
Webcafe

Калинки, венетки, рангели

Димитър Събев
25.11.2012, 14:31 (обновена 28.11.2012, 17:12)
Проф. Рангел Гюров

Снимка: © Фонд Научни изследвания

Рангел Гюров е геолог, работил е години наред като професор в Ангола

Поредна мръсна история гръмна в България - този път с държавните пари за наука. Страната ни и без друго заделя най-малка част от националния си доход за знание от всички нормални страни в света. Но и тези дребни пари стават предмет на грозни злоупотреби.

Фонд "Научни изследвания" в следващите две години ще разпредели до 21 млн. лв. между състезаващи се проекти от всички научни дисциплини. На обявения конкурс бяха подадени над 1000 заявления за общо 386 млн. лв., или за 18 пъти по-голяма сума от наличната. Одобрени за финансиране са 95 проекта за малко под 15 млн. лева.

При подобна конкуренция може да се предположи, че всички одобрени научни проекти ще са образцови. Нищо подобно - та нали сме България. Разкрития на "Труд" и "Сега" показаха, че голяма част от парите отиват при "свои" институции и фирми: такива, близки до Нов Български Университет, тоест до образователния министър Сергей Игнатов, както и до личности, на които "калинковият" ръководител на ФНИ Рангел Гюров е лично задължен.

Да бръкнем в кацата

Разкритията са си разкрития, но официално публикуваният списък със спечелилите проекти оставя впечатлението, че те не са се и прикривали особено. Тлъсти суми са пожънали предложения за изследвания, които могат да се извършат и отчетат с помощта на едно PC.

Подчертавам, не съм запознат с документацията на самите проекти, нито с авторите им, но при сегашната оскъдност на държавна подкрепа за наука аз лично не бих толерирал с 400 хил. лева проекта на НБУ "Срещу кризата в образованието. Стратегия за интелигентен растеж чрез нов комуникативен подход за мултидисциплинарно интерактивно обучение."

Някой техничар - според мен с право - ще отсъди: "Бла-бла." Но не е "бла", а благодарност, защото в научните среди се говори, че проф. Мария Попова, която ще ръководи този антикризисен проект, лично е помогнала на Гюров да получи назначение в НБУ, което пък му послужи като трамплин във ФНИ.

Самият Рангел Гюров е геолог, работил е години наред като професор в Ангола. Из медиите е известен предимно с апокалиптичните си - за щастие несбъдващи се - предсказания за разрушителни земетресения. Фондът за научни изследвания може да се оглавява единствено от хабилитирано лице. Гюров не е такова според националните изисквания, затова е бил обявен по спешност за професор от Университета по библиотекознание и информационни технологии.

Сделката си е сделка. Библиотекознанието вече е сред приоритетните научни области в България, като печели четири самостоятелни проекта (с максимално разводнени теми) за общо 1 млн. лв. А рецензентът на Гюров - акад. Ячко Иванов, през октомври беше награден от ФНИ с почетен плакет за изключителен принос за развитието на българската наука.

Но това са само протоколни транзакции. Близо половин милион ще отидат за изследване на "поляризацията на зодиакалната светлина на Млечния път", като бенефициенти са две фирми, регистрирани бувално в последния допустим ден според условията на конкурса. Това са "Спейс Рисърч" и "Булкюб ЕООД", и двете със седалища в апартаменти в столични квартали, и двете с капитал по 50 лв. Колкото и да е важна зодиакалната светлина, според закона бенефициентите на ФНИ трябва да имат по-сериозен научен опит и капацитет.

По всичко личи, че Гюров не е забравил и себе си. На съавтора на книгите му Бойко Рангелов са отпуснати 480 хил. лв. за изграждане на система за ранно предупреждение за земетресенията в Перник, а други 200 хил. лв. отиват за неговата лична сътрудничка Ралица Берберова.

Скарани с науката

250 000 лева са отпуснати за неизвестната Фондация за развитие и реализация на обществения ресурс Лорен ЕООД (Фондация ЕООД?), която ще има задачата да изучи феномена на българското насилие. Не трябваше ли за тази цел да се бръкне МВР, а не ФНИ?

А какво да кажем за това, че с 420 хиляди лева асоциацията на докторантите ще умува върху взаимоотношенията наука - бизнес? Очевидно тези взаимоотношения не са толкова далечни, колкото ни се внушава напоследък. Защото пари за научни изследвания от държавата през 2012 г. получават и няколко строителни фирми.

Друг парадокс е, че според условията на фонда не повече от 30% от отпуснатите средства могат да се използват за заплати на учените - уж за да се предотвратят злоупотреби. Така не само се ощетяват научни области, в които личната експертиза е водеща. Това е директен механизъм за измами със закупуваната техника и разходите за външни услуги.

Ако положението беше "имали - дали", можехме да затворим очи и да се успокоим, че поне част от парите на данъкоплатците действително ще отидат за наука: примерно за малките хонорари на младите труженици, които ще свършат действителната работа, докато големите клечки заседават, говорят пред медиите и броят пачки.

Но ситуацията с парите за наука в България не е такава. Властите удобно премълчаха скорошните данни на НСИ, които гарантират, че страната ни се проваля в изграждането на общество на знанието. Разходите за наука и знание през 2011 г. у нас намаляват като дял от БВП спрямо 2010 г. и са едва 0.57%, при средно 2.03% за Европейския съюз.

От общо 430 млн. лева, дадени за наука и знание у нас, повече от половината идват от бизнеса. Правителството се е бръкнало за наука с едва 154 млн. лв., като държавните пари за наука намаляват през всяка година от управлението на ГЕРБ. Миналата година българската наука е получила значително повече пари от чужбина, отколкото от държавата.

Нека свържем този факт с простотиите, които наскоро докторът по пожарно дело Бойко Борисов наговори на всеослушание на астрономите в Рожен. Да си спомним и за "феодалните старци" на д-р Дянков.

Не знам дали и другият вицепремиер не е станал вече доктор, но би могъл лесно да бъде, стига само да поиска - затворите през 2013 г. ще получат двойно повече пари от БАН. Така че освен дисертабилни теми за престъпността у нас ще се намерят и сервилни институти, и средства за (написването на) всякакви проучвания от национално значение.

Коварният фараон

Казват, че сегашният образователен министър, египтологът Сергей Игнатов е ученик на Александър Фол. Явно това не е отговаря на пълната истина, защото докато беше близко до властта проф. Фол спомогна за издигането на нашите образование и наука. Той насърчаваше студентите за "достойно поведение" и сам беше образец на достойнство и благородство.

Докато реакцията на Игнатов спрямо общественото възмущение за раздаваните под масата милиони е също толкова възмутителна. Във ФНИ се налагала проверка, "след като се вдигна толкова шум", процеди през зъби министърът. Значи не мизерното съществуване на българския учен и вонята на злоупотреба в големи размери, а това, че мръсните ризи излязоха на светло?

Да не говорим, че проказата във ФНИ е отдавна известна. Математикът акад. Емил Хорозов, който оглавяваше фонда до 2011 г., възмутен от ужасните фалшификации, както и от мълчаливото съгласие на министъра със случващото се, еднолично прекрати трудовия си договор. Предизвикана по негов сигнал проверка на държавната финансова инспекция потвърди обвиненията. Реакцията на Игнатов на всичко това е мълчалив отказ за комуникация.

Но преди дни, провокиран от журналистите, Игнатов се изпусна: "От тези стотина, ако имаме 20 истински научни проекта, тези хора ще бъдат ощетени". Значи министърът сам признава, че 80% от раздадените пари са не за наука, а за нещо друго. И това - при положение, че на конкурса през 2012 г. има хиляда отхвърлени научни проекта.

Ето как се отхвърлят и одобряват: първото сито са бюрократичните изисквания, като не е предвидена възможност участващите да коригират евентуални пропуски. Дори през него да минат проекти на "не-свои", ФНИ пак си прави каквото реши: отпуска финансиране на проекти с нисък бал и отхвърля такива с по-висок бал, тоест всичко се решава предварително на белите покривки. А как рецензентите определят бала? А как се избират самите рецензенти? Въпроси, които плачат за прокурор, според дръзналия да се изправи срещу системата Хорозов.

Тези, чиито проекти не са одобрени, мътят водата - това твърди Христо Петров, другият шеф на Фонд "Научни изследвания". По думите му, цитирани от "Сега", въпросните зложелатели са физиците и химиците от Софийския университет. Те скочили срещу класацията, защото тази година ФНИ бил "изхвърлил паразитите". Похвален опит да се посочи кой е крадецът.

Калинки, венетки, рангели

Българските журналисти просто не знаят в каква благодатна среда работят. Родната реалност ежедневно сее теми, достойни за Ботевото или Алековото перо, за които и Марк Твен щеше да се сгъне от завист. Но това изобилие от сюжети крие и заплахи за професията: един професор в повече или 15 млн. лв. по-малко вече сякаш не заслужават усилията на читателя.

Затова ще се ориентирам към финала. Българските наука и висше образование крият в себе си хиляди Венети Марковски. Безгръбначни създания, които винаги правят това, което изискват от тях, тихомълком пълзят - и понякога стигат върха. Откъдето мачкат всичко надолу и съдействат на също толкова чуждите на човешкото достойнство политически зверове и бесове.

Видяхме, че дори в блатото на българското правосъдие има шанс недостойните хора ако не да получат възмездие, то поне да им се отнеме възможността да продажничат. Но тъй като българската наука не е интересна на Брюксел, ще са нужни български домати, гнили домати.

Oще: изследвания  конкурс  мирослава кортенска  наука  нбу  проекти  рангел гюров  сергей игнатов  фонд 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.10.2012, 11:25

53 Деактивиран от Webcafe.bg | 28.11.201212:10

Странно как, когато спомена Иван Дочев Вълков (Ticha) ми изтриват постингите. Нима това същество е успяло да уплаши персонала на великото Уебкафе? За това ли го оставят да обижда и да се гаври в пиянския си амок с потребителите тук? Той може и да лъже, че няма да пише повече тук защото е един патологичен лъжец, но аз наистина бях до тук. Сайт в който персонала позволява на шизофреници като Иван да обиждат хората не е за мен.
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 27.11.2012, 08:32

52 succubi | 28.11.201212:04

Цяла поредица политици и правителства все са зареформирали и образованието, и науката вече от колко години. Какви са им резултатите, къде са им постиженията на всички тези реформи? Нещо не ги виждам. Само вървене надолу и надолу, те това остава след "реформите" им.

Въпросът не е да се реформира за идеята да се прави реформа, а как се реформира. Практически повечето от т.нар. реформи е по-правилно да се наричат с други имена, понеже до нищо хубаво и положително не водят.

Все ми е тази кой ще реформира, стига да виждам, че е вложил ум в това, което прави и виждам ясно какво се цели. Като не виждам това, а само тласкане на науката и образованието към дъното, няма да им ръкопляскам, а ще ги освирквам, много ясно. И не само аз.

Къде е прозрачността на финансирането на науката? Ще освирквам отговорните за липсата на тази прозрачност политици. Защото това е предпоставка за пътя към дъното. И като ми се изцепят как няма да финансират науката и образованието, също ще ги освирквам. Защото и това е предпоставка за път към дъното. Че не работи на макс съдебната система и се спи за фалшиви дипломи, за крадени проекти, за обръчи от фирми, пак политиците ще освирквам, защото че го допускат и понеже това отново е път към дъното.

И сега следва да валят оставки от политици. Щото цялата ситуация около бумът с финансирането на науката, е заложена предварително от самата политическа система. Ама не валят оставки на политици, последните даже не се и впечатляват, че са надробили поредната каша. Значи старците от БАН трябва да са още по-гръмогласни и по-категорични в исканията си за прозрачност и каквото там знаят, че е необходимо.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

51 Оня Дето Го Трият | 28.11.201211:07

Че аз къде съм казал, че не искам също да видя родната наука на върха?Чуди се
Обаче за да стане подобно нещо някой трябва да разрови лайната - да реформира системата по-културно казано.
А който и да тръгне да го прави (дали Дянков, дали друг), такива патриотично настроени любители на науката ревват на секундата
"Ужас, искат да ни закрият науката, умираме, край"

Ми радвайте си се на професор Вучков тогава и доктор по икономика Красьо Черничкия - това заслужавате!
И чакайте да ги пуснат по Дискавъри с важни научни достижения, да прославят родината....
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 27.11.2012, 08:32

50 succubi | 28.11.201210:48

Оня, сред приятелите ми има такива. Но това нито има значение, нито променя фактите. И не хленча- това правиш ти. Или поне на мен на хленчене и на ненужно трагедизиране ми прилича позицията ти, нещо в стил: "Ма щом сърби, дай да легнем да мрем, вместо да се почешаме, че то е по-лесното".

Мисля, че достатъчно конструктивни предложения дадох какво трябва да се промени, за да заработи системата. Нещо такова ти не правиш. Ти пишеш: "гледайте си Дискавъри". Не искам Дискавъри. Искам отново "Науката Х", родното предаване за наука. И искам родната наука да я видя на върха, а не науката от чужденецията да е на върха.

А това с пораженческо мислене няма как да стане.

Но може би ще стане с борба и с обществен натиск върху политиците, защото държавата ни в лицето на провежданата до този момент политика от цяла поредица правителства, не желае да направи необходимото и за образованието, и за науката. Този разпад не се е взел от въздуха, той е заложен от калпавата политика и от калпавото правосъдие.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.11.2012, 08:32

49 succubi | 28.11.201210:18

Застава представител на държавата пред учител, да речем учителят да е математик, пък се обяснява: "Гледай сега, на децата ще преподаваш само събиране и изваждане, че е лесно, но например няма да им казваш, че триъгълникът има три ъгъла. Понеже преподаваш лесни неща, държавата ще ти плаща по-малко, от което хамериканците ще спестим пари за истинска наука, няма да има излъгани надежди, за всеки ще има място под слънцето, нищо, че някои ще твърдят, че триъгълникът има само един ъгъл и то след дълго обмисляне на казуса. Пък и като не се печатат рисунки на триъгълници в учебника, ей, страшна икономия от мастило ще дойде, ич не е шега работата, да знаеш."

И ето така, по един циничен, но ефективен начин, ще се спестят парите за истинската наука. В САЩ. Смее се

Представихте ли си го вие двамцата? Защо се излагате?

Как си представяте, че някой, който не е научен, че триъгълника има три страни, на една вече зряла възраст, ще бъде способен от днес за утре да изучи висша математика, дори много да го иска? На каква основа от математически познания ще стъпи, за да го направи? На основата от познания, че триъгълникът е от един единствен ъгъл? А дали сладурчето може да събира и изважда до 100, че аз лично се съмнявам, че може. И какво- тепърва ще ги учи тези неща? Няма никъде в света такъв учебен процес, който да твърди, че децата няма нужда да учат като малки, а ще учат възрастните хора, вместо да работят. Би било загуба не само на време, но би било загуба на пари.

Истината е достъпна за всеки, който желае да помисли малко. И тя е, че американската образователна система не е качествена, щом произвежда хора, мислещи 5 минути колко ъгли има триъгълникът и накрая отговарящи с нещо от типа - "ми един, познах ли?"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

48 KingoftheROAD | 28.11.201210:05

37 lele male | 27.11.201211:59
nell, какво предложение даваш тогава?
Цялата ни държава е така... Свалят ни якетата, дават ни в замяна фланелка и ни казват: "Честито палто!" Който няма пари, свещ в гъ*а му гори... не разбирам

male lele

То преподаватели по инфотматика и IT както им казват сега, преподават нещат отпреди 10-на и повече години, и просто отказват, или нарочно не си опресняват малко от малко материала. И не следят накъде отиват, и как се развиват нещата и тенденциите по това което преподават. А се имат за големи нАучни светила в своята си област...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

47 Оня Дето Го Трият | 28.11.201208:24

Коя съм?

Ти лично колко хора твърдящи че се занимават с наука познаваш лично?
Някакъв собствен опит в тези среди?
Или поне близък или роднина, чрез който да надникнеш от първа ръка ако не лично?
Щото само с хленч как имаме най-великите учени, които Дянков щял да затрие, звучиш смешно, а още по-лошото - далеч от истината.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

46 peta_wawa | 28.11.201205:36

Точно така, но виждаш че отнема три параграфа, а аз исках да го кажа с няколко думи само. Не се получи, обяснявам. Пестят се надежди, усилия и пари, като се преподава облекчен и приятен материал до 8 клас, след това изискванията се покачват и който иска учи, който не - наминава до 10-11 клас. След това се разделят с най-добри чувства и само тези с пари или способности продължават. Може да звучи цинично, но е практично. За всеки имаше място под слънцето доскоро. Сега с кризата и изнесените производства се пообъркаха нещата Усмивка .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.05.2011, 03:14

45 Georgi Marinov | 28.11.201201:13

43peta_wawa | 27.11.201221:08
Суки, нацията не е нещо еднородно , има ги всякакви. Като пести пари от обучението на необучаеми индивиди, Америка събира достатъчно за да финансира тези, които наистина ще направят наука. В България се е стигнало дотам, че тез индивиди раздават парите за наука. Това е основната мисъл. Прочети пак постовете на Георги Маринов.

===================================

В интерес на истината, това не е точно така. В Америка същствува голямо неравенство между училищата и една от основните причини е, че ресурси (под формата и на пари, и на добри учители) се насочват към едни училища за сметка на други, като както всеки бо могъл да се досети, едните са в по-богатите квартали, а другите в бедните и населени с малцинства такива.

Но това съсвем не значи, че Америка няма ресурса да образова всички на високо ниво - за училищата като цяло се харчат огромни суми, които биха били предостатъчни при едно разумно управление и население, което да иска да учи. Да, за да се учи химия и биология трябват пари за техника и реагенти, но математиката и теоретичната физика и на най-високото ниво рядко изискват нещо повече от една дъска, маркер, хартия, химикала и компютър.

Единият проблем е, че един куп безумия са свършени през годините и системата е напълно дисфукнционална в резултат. Но това е по-малкия проблем. Големият проблем е, че населението като цяло води начин на живот и е със светоглед, които са несъвместими с високо ниво на образование. Културата е изцяло консуматорско-ориентирана, сред големи слоеве от популацията книги рядко се четат и това е без изобщо да говорим са дълбоко насадения антиинтелектуализъм в някои райони, даже и по-образованите родители са твърде често прекалено заети за да се занимават с децата си, а това е от критична важност, особено в ранните години, и тъй като там нашата традиция бабите и дядовците да гледат децата я няма, те се гледат от разни бавачки или пред телевизора. А самият телевизор е нещо изключително вредно за умственото развитие тъй като телевизията не стимулира мозъка а го един вид пасивира, така ако малките деца много преди да влязат в училище се оставят да гледат телевизия по цял ден, последствията са често пагубни.

По-горното описание, между другото, описва доста добре и много от промените в българското общество след 1989
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

44 koya sam? | 28.11.201200:07

Кой ник?
   

оценка

+0 -0