Кирил Домусчиев: Все още не сме готови за славата | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Кирил Домусчиев: Все още не сме готови за славата

Дарик радио
10.06.2011, 18:15 (обновена 11.06.2011, 14:56)
Кирил Домусчиев

Снимка: © Фокус

Амбициозният Домусчиев е готов да размести пластовете в българския клубен футбол

Собственикът на новака в "А" група и хит в българския клубен футбол Лудогорец - Кирил Домусчиев, гостува в предаването "Спортно шоу Гонг" по "Дарик радио", в което говори за амбициите му начело на тима от Разград.

Защо Разград?

В Разград имаме инвестиция - голям завод с работещи над 800 души, сложете и техните семейства. В момента строим и нов завод. Социална ангажираност и любовта към футбола е много голяма. Виждахме, че дори и в аматьорските групи стадионът се пълнеше. Решихме да помогнем малко повече, отколкото го правихме преди. В историята Лудогорец си няма особено много големи успехи, освен два баража, но отборът винаги се е славел със вярната си публика.

Отборът е бил с голяма популярност, независимо, че се е подвизавал в "Б" група. Това е отбор не само на Разград, а на цялото Лудогорието. На нашите мачове може да видите много публика от Русе, Шумен и околните градове.

Тръгване от нулата

Всичко започва от аматьорските групи по подобие на Ботев и Пирин. Лудогорец постигна целта си и вече е в "А" група. Колегите от Литекс са построили база и са създали основа за футбол, а сега ние правим същото - инвестираме. До края на лятото ще бъдем готови с тренировъчен комплекс, с абсолютно всичко необходимо за подготовката на отбора.

Инвестициите

Инвестирали сме около 6 млн. лева. Това няма как да го занесем в София, така че ще остане в Разград. За стадиона планираме да налеем близо 1,5 млн. Нови трибуни, информационно табло, нов дренаж и терен. Това остава за хората и децата там. Това е предпоставка да има футбол на високо ниво в Лудогорец.

Ние гледаме от абсолютно всички клубове от България и Европа и Трудно мога да кажа, че следваме модела на Литекс или Чавдар Етрополе. От всички центрове може да се вземе нещо и да се приложи в нашия клуб. От дете ритам топката и съм фен на футбола. Искам да кажа, че не се считам за голям експерт във футбола. Подпомагам чисто мениджърски и организационно, създал съм си екип от хора, които са професионалисти, които съм проучил и те трябва да развият проекта.

Зимата увеличихме капацитета, озвучаването е изяло ново и модерно. Сега с подмяната на терена ще се правят нови редове. След получаването на концесията до шест месеца ще започнем поетапно да изграждаме трибуните, които ще бъдат с козирки и всички необходими помещения.

Медийното внимание

Лудогорец все още не готов за слава и за такова внимание, което му се отдава. Това което градим и правим, в други клубове е създавано много години. Не говоря за селекции, всеки ще каже, че имам пари и съм ги дал. Говоря за организацията, за строителство и т.н. Трябва време, а ние нямаме. Така че клубът все още не е готов и не заслужава това медийно внимание.

Моите колеги, които са в Разград и се занимават с цялата административна дейност, постоянно са обект на внимание, хората им благодарят. Социалният ефект е много голям. Спомням си последния мач, стари хора идваха да ни благодарят и да ни стиснат ръцете. Това ни кара да бъдем още по отговорни и да увеличим усилията.

Целите

Целта е достойно представяне, да радваме нашата публика. Целта ни е да се борим поне да сме в шестицата. Няма да е лесно достижима, но няма да е невъзможна. Отборът не е обигран, тези играчи ще са под напрежение, очакванията ще са много големи към тях. Да се надявам, че напрежението няма да се отрази много и ще се представят достойно. Ще обявя допълнителна премия, която да мотивира играчите за влизане в Зона Европа.

Ние винаги ще играем за победа. Това ни е целта. Ще видим дали ще го постигнем. Лудогорец в момента е на трето място по посещаемост. След Левски и Черноморец е Лудогорец. При всички положения нашият стадион ще е пълен. Публиката на Лудогорец е интелигентна. Държи се културно и възпитано, дори агитката не прави ексцесии и не спира да подкрепя тима.

Пресата

Отскоро съм в екшъна на родния футбол и ми прави впечатление, че има много жълта преса. Чета, че тоя уволняваме, тоя назначаваме, неща които със сигурност не излизат от нас. Ние когато имаме да кажем нещо го казваме официално. Разбира се водим преговори, очакваме 4-5 момчета да се присъединят към нас в следващите седмица. В никакъв случай не можем да обявяваме име преди да сме подписали. Става дума за много пари и за тежки преговори. Не можем да обявяваме пари.

За връзката с ЦСКА

И преди съм казвал, че няма как да бъдем сателит на ЦСКА. Наскоро казах на майтап, че по-скоро ЦСКА може да стане сателит на Лудогорец. Отношенията ни със собствениците на "червените" са бизнес и дотам. Който ме познава, знае, че имам принципи и ще играем на сто процента.

Повече ме привлече идеята да правя това, което правя. Във всеки град да има школа, база, за да може да футбола в България да е силен. Ще имаме силна школа, 9-10 треньори. Избираме директор на школата. Разговаряме с испански методист, който ще си дойде с екипа. В момента децата играят на един игрища, които не са подходящи за футбол. Много е важно до август да имаме базата. Върви строителството с много ускорени темпове.

Финансите и влиянието

Заплатите са сериозни за "Б" група и мизерията, която цари там. Причината да привлечем играч от "А" група, които идват със своите претенции, създаде една такава диспропорция, че нашият клуб много по-платен от конкурентите си. Това вече няма да бъде така в А група. Ние нямаме представители в Изпълкома, новобранци сме във футбола. Нас трудно ще ни обвинят в някакви неща, които не са почтени. Не са ми такива амбициите, няма как да развиваме така футбола в България.

Смятам, че собствениците на другите клубове са доста по-напред с материята. Може би в повечето случаи е въпрос на финанси и време. Когато считам, че мога да изкажа някакво мнение, никога няма да си замълча. В момента е много трудно да говоря за бюджет, защото в имаме колосални разходи. Бюджета за селекция ще бъде в пъти с по-голям, от този който бе в Б група. Не искам да говоря в цифри.

Школата

Голямата ми цел е да видя, че школата работи. Да видя след време, че се борим за медали, а не само за шесто, пето и четвърто място. В бизнеса винаги разчитам на млади и образовани хора. Ивайло Петев има огромен потенциал и трябва да му се помага, за да го развие. Той ще има възможност да ходи в големи отбори да се учи. Зимата беше в Еспаньол. Пак ще ходи. Той е много коректен човек.

Лятната подготовка

За момента се събираме на 20 юни в Царско село. После отбора отива на лагер в Смолян, където ще имаме няколко контроли с отбори от Б група. В момента преговаряме за лагери в Холандия или Австрия. До няколко дни ще вземем окончателно решение къде ще се подготвяме. За нас са важни отборите, с които ще играем, а не къде ще се подготвяме.

Oще: кирил домусчиев  лудогорец  цска Видео