Webcafe

На живо от NASA: Пълното слънчево затъмнение

Webcafe
21.08.2017, 14:55 (обновена 22.08.2017, 10:27)

Пълното слънчево затъмнение е събитие, което за повечето хора се случва само веднъж в живота. То е феномен, който през вековете привлича човешкото любопитство, а моментът, в който Луната блокира изцяло слъчневите лъчи към Земята, е обвързван и с множество легенди по цял свят.

Последното пълно слънчево затъмнение в САЩ е през 1918-а. Сега за първи път от 99 години амриканците отново ще наблюдават явлението. То ще започне в 19:48 часа българско време и ще продължи до 23:02 часа. Пълното закриване на слънцето от сянката на Луната ще трае около 2 минути и половина.

Екипи на НАСА ще могат да наблюдават явлението три пъти по-дълго - те разполагат с два модифицирани самолета, на чиито носове са монтирани телескопи. Една от основните им цели ще бъде да направят максимално чиста картина на външната атмосфера на Слънцето и да се опитат да установят защо слънчевата корона е в пъти по-гореща от повърхността под нея.

Пълното слънчево затъмнение ще бъде видимо в "коридор" с широчина около 110 километра, който ще премине през 14 щата - от Орегон до Южна Каролина. Повече от 12 милиона човека живеят по тази "линия" в Америка. Частичното закриване на Слънцето от Луната ще може да се наблюдава от над 50 милиона души, които живеят в радиус от 100-200 км от най-близката точка във въпросния коридор.

Неудобство може да създаде фактът, че пътят на затъмнението почти не минава през големи градове, а някои от малките градчета, които ще бъдат пренаселени с посетители, дори не разполагат с хотели.

Карбондейл в Илинойс се е обявил за "Кръстопътя на Слънчевото затъмнение" на САЩ, защото има късмета да попада както в идеалния маршрут за това затъмнение, така и за следващото подобно явление, което ще може да се наблюдава в САЩ през 2024-а. Карбондейл има 26 000 жители, но за този понеделник се очаква огромен приток на туристи и в града са осигурени допълнителни 60 000 паркоместа.

Много от хората решават в последния момент откъде да наблюдават явлението в зависимост от прогнозата за времето, според която небето ще бъде най-ясно в северозападната част на САЩ. Град Мадрас в Орегон е едно от предпочитаните места. Там е организиран четиридневен Фестивал на слънцето, който започна на 17 август и ще продължи до 22-ри.

Явлението ще бъде частично видимо и в западните части на Европа - Ирландия, Северна Англия и Шотландия. В Южна Англия то ще може да се наблюдава точно преди слънцето да залезе, така че тези, които искат да го видят, трябва да се надяват на хубаво и безоблачно време.

Слънчевите затъмнения винаги се свързват с митове, предсказания за края на света и известна доза страх у хората. В миналото затъмненията са интерпретирани като знамение за нещо. През 585-а година пр. Хр. лидийците прекратяват войната си с Мидия заради слънчево затъмнение, което според тях е знак, че боговете не одобряват конфликта.

Римският автор Плиний Стари свързва затъмнението от 59-а година сл. Хр. с няколко града, които са поразени от мълнии. Затъмненията дори са се свързвали с трагични събития, които се случват години след тях, например смъртта на английския крал Хенри I през 1135-а - две години след слънчево затъмнение.

Един от учените, които помагат да се преодолеят суеверията и обяснява научно затъмненията, е Едмънд Халей, дал името си на Халеевата комета. През 1715-а той публикува своя труд, в който обяснява защо хората не бива да се страхуват от слънчевите затъмнения. Халей използва теорията на Исак Нютон за гравитацията и описва как се получава феноменът по начин, който читателите от XVIII-ти век разбират и който и до ден-днешен обяснява на читателите причината за слънчевите затъмнения.

Разбира се, това слънчево затъмнение отново стана повод за предсказания за Апокалипсис и за мистични събития. Според нумеролога Дейвид Мейд явлението ще е знак за идването на планетата Нибиру и края на съществуването на Земята. По думите, митичната планета ще се появи на хоризонта, а след това в рамките на един месец, до края на септември, ще се сблъска със Земята. Към момента няма доказателства за съществуването на Нибиру.

За тези, които не са на територията на САЩ или Северозападна Европа все пак има варианти да наблюдават слънчевото затъмнение. НАСА ще излъчва пряко онлайн във Facebook, Twitter и YouTube канала си.

Ако сте от късметлиите, които гледат затъмнението на живо, ще са ви необходими специални очила. Tе ще ви предпазят от слънчевата светлина - дори и по време на пълно затъмнение е опасно да гледате с невъоръжено око към слънцето.

За да се улови природния феномен са необходими специални филтри. Независимо дали снимате с професионална техника или със смартфона си, трябва да ги оборудвате със сертифициран соларен филтър. Причината е, че оптиката на камерата може да подейства като лупа и светлината да увреди техниката необратимо.

Пълните слънчеви затъмнения са редки, а на някои хора дори им се налага да пропътуват стотици километри, за да станат свидетели на уникалното явление. Така че не губете твърде много време в суеверия или в това да го заснемете, по-добре е да го наблюдавате през броените минути, в които се случва.

Oще: nasa  америка  апокалипсис  астрономически феномен  астрономическо явление  астрономия  едмънд халей  затъмнение  исаак нютон  край на света  края на света  легенди  луна  митове  наса  нютон  природен феномен  природно явление  сащ  слънчево затъмнение  слънчево затъмнение в америка  слънчево затъмнение в сащ  сънце  телескоп  феномен  халеева комета  халей  явление 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

3 Bichkiiata | 22.08.201702:52

2024 година т.е. след 7 години ше мине през територията на Канада най-добре ще се вижда в Онтарио Квебек и Нова Скоша, но-о-о-о-о не така стои въпроса след 630 милиона години, когато луната ще си бие камшика и отплува надалече, тази пакостница всяка година се измъква и отдалечава с 3-4 сантиметра от прегръдката на Земята
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.06.2013, 18:16

2 popleta | 21.08.201721:53

Болиме швепса!Аз съм гледал затъмнението на 11.08.1999г. на живо в Тюленово.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2017, 10:49

1 violatоr | 21.08.201720:34

"Последното пълно слънчево затъмнение в САЩ е през 1918-а."

Това е изумителна глупост. Само през 20-ти век от територията на САЩ са се наблюдавали 71 пълни слънчеви затъмнения. През настоящият век ще са 68.
   

оценка

+0 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.