Webcafe

Анастасийците от Васил Левски

Милена Иванова
09.03.2013, 21:44 (обновена 12.03.2013, 07:13)

1 от 17 снимки Назад Напред

анастасийци

Това селище го няма на картата, няма и път до него

Не ги съдете, не им се присмивайте, не ги съжалявайте...

Във време, в което в страната ни бушуват протести в градове и села, има едно място, където хората отдавна се опитват да изградят своя собствена социална система без държава.

Те нямат сметки за ток и отопление, защото не ползват ТЕЦ и парно, нямат и сметки за вода, защото единствената, която употребяват, е от близката река. Електричество си набавят чрез слънчеви панели или вятърни генератори. Някои от къщите са построени от слама и кал върху дървена основа, други от дърво и каменна вата, а за част от жителите караваните са временен дом. Храната им е тази, която расте в нивите и градините им.

Селището се намира край град Елхово. Няма го на картата и до него няма път. За да се добереш дотам, трябва да минеш с кола през реката. Но когато тя е преляла, единственият начин е пеша по символично малко мостче, направено от паднали дървета.

Един от първите заселници е 61-годишният машинен инженер Владо Досев. Софиянец, който напуска столицата преди 7 години, купува си земя и се заселва тук заедно с още няколко семейства. Привлечени от книгите за Анастасия, написани от руснака Владимир Мегре, няколко души решават да основат свое родово селище, като всеки построи родово имение на не по-малко от 10 декара, както препоръчва Анастасия.

Според автора на книгите, тя му се явява и той записва нейните предания. Анастасия е жена, която живее в сибирската тайга в унисон с природата. Проповядва живот без нужда от пари, който цивилизацията отдавна е отрекла.

Всеки се грижи за собствена земя, на която сади овошки и зеленчуци. Някои от българите отглеждат и житни култури, сред тях са спелтата и лимецът, които не са широко разпространени.

Причината е в цената им, тъй като са трудни за отглеждане и обработка. От един килограм необелена спелта се получават 500 грама годни за консумация. Не се повлияват от наторяване и дават в пъти по-малко от обикновената пшеница. В София хляб от спелта и лимец може да се намери в луксозни пекарни, като цената за килограм е около 4-5 лева.

Богдан и Светла, заселили се в родовото селище през 2009-а заедно с още едно семейство имат ниви, които обработват. Разбира се, с помощта на модерна техника като трактори, а не с рало и кон. Богдан споделя, че не може да се оплаче от липса на търсене на произведената стока.

На гости във вълшебната къща

Те ме приемат на гости, но не в тяхната собствена къща, а в най-хубавата - тази на Косьо, един от първите жители. Той в момента е в града, заради лични проблеми, но Владо Досев е убеден, че ще се върне, защото животът там не е за него.

Първото ми впечтление от къщата, е че прилича на тази на Флинстоун. Но всъщност не от камък, а от дърво и смесени кал и слама, които според тях са много по-добър изолатор от тухлите. Отвън, до вратата е поставен кошер по модел на Анастасия - в естествен дънер, за да се чувстват пчелите като в истински дом.

А когато прекрачвам прага, се озовавам във вълшебно място на билки и отвари. Те са закачени в малки платнени торбички по стените и грижливо са надписани. Домакините ме гощават с чай от десетина билки, мед, домашен ликьор и сладко от тиква с кафява захар.

Уханието на билките се смесва с деликатната миризма на слама. Споделят ми, че за три зими все още не са използвали докрай 3-те кубика дърва, с които са се запасили. Не мога да повярвам, защото в една обикновена къща толкова се изразходва за зима, дори по-малко. Поглеждам към печката и виждам доказателството - тя не гори в момента, защото вътре е достатъчно топло дори и в края на февруари.

Богдан има нарушено зрение, вижда само светлини и сенки. Един ден през 2005-а сяда на компютъра и отваря книга за незрящи. След първите 10 страници, казва, че вече не е същият човек. Книгата е от поредицата "Звънтящите кедри на Русия", написани от Мегре. След като компютърът му я дочита, той изоставя отворената кутия цигари и никога повече не запалва.

Споделя идеята за нетрадиционния начин на живот в изолирано от цивилизацията място със съпругата си. Така след няколко години двамата напускат апартамента и магазина за козметика в Пловдив и построяват своя къща край Елхово заедно с още няколко сподвижници.

Днес земя имат около 20 семейства, но само 3 от тях са там целогодишно. Всички си мечтаят, че ще успеят да скъсат окончателно с градския живот, но за някои като Сашо и Силви от Варна е невъзможно, заради малката им ученичка. Те си идват само през лятото и по време на ваканциите.

Краси и Софи пък са млада двойка, която ще се присъедини напролет. Тя е англичанка, дошла в България заради ревматично заболяване, след това последвала своя любим в идеята му, а сега се е превърнала в шивачката на селището. През лятото повечето хора се завръщат към своето райско кътче и му вдъхват живот.

Нова социална структура

Владо много рядко ходи в София, и казва, че винаги се разболява там. Съпругата му останала в града, защото я е страх, тъй като на мястото няма как да стигне линейка, ако й се случи нещо. Чува се с нея и децата си по телефона. Споделя, че те не го разбират, но той не иска да се върне. Използва интернет от къщата на своя приятел Сашо - компютърен специалист, който в момента е във Варна с жена си и дъщеря си.

"Активен съм. Искам да предам моята мъдрост на младите. Хората 2000 години се блъскаме в тази система. Опитвам се да им помогна, но те не чуват, или ги е страх. И мен ме е било страх - първите две години тук не бях сигурен, но вече съм. Ние създаваме нова социална структура. Аз съм бил политик. Но се отказах от политиката и дойдох да правя това нещо.

Никакви реформи не могат да променят света - тъмни сили го управляват. Тайни общества държат хората в подчинение. След 1989-а и аз тичах по площадите. Ако момчетата по площадите постигнат нещо, след 5 години то пак няма да значи нищо. Знаете ли колко мръсно нещо е политиката!? Разбрах, че този свят е непроменим. Бог се погрижи за мен да прочета книгите на Ошо, Дънов, Анастасия. Има и друг начин на живот", споделя бившият инженер.

Той е разочарован, че твърде малко хора са дошли да живеят в родовото селище, но се надява един ден да успеят да съберат 100-150 души и да изградят своя социална структура, каквито примери има в Русия. Владо посочва и славяните, които не са имали своя държава, но са живели в хармония в родови селища. "Официалната наука ще каже, че са диваци. Това е лъжа", смята той.

Тъй като почти всички са вегетарианци, нямат нужда да отглеждат животни. А млечните изделия си набавят от близкото село. Все още има продукти, които си закупуват, тъй като не са изградили докрай самостоятелно общество. Владо иска да вложи уменията си на инженер и да помогне за по-бързото развитие на селището.

В тази общност няма лидери. Решенията се взимат с консенсус . Всеки прави каквото иска, без да обезпокоява съседа. "Тук, ако някой дойде с много пари и реши да заживее, няма да се получи. Трябва му минимален капитал. Трудът облагородява човека", казва Досев.

"Градът ти дава много удобства - топла вода, електричество, но забързаният начин на живот ти отнема спокойствието, което имаме тук. Произвеждаме собствената си храна. Този вкус не можеш да го купиш в магазина", споделя Богдан.

Не смята, че животът му е форма на протест, а просто избор. Хората сега са по улиците, също като него през 1997-ма, но вече вижда нещата така: протестиращите излизат навън, скандират, след това се прибират у дома и на следващия ден пак отиват на работа, а неговият личен избор е да бъде тук.

Живот без държава

Те живеят без държава, но все още използват пари. "Необходими са ни, за да построим всичко тук, да си купим акумулатори. Анастасия казва, че те са зло, но трябва да го насочим към нещо добро. За всички милиарди на света не бих се отказал от човешкото в себе си, а хората го правят за жълти стотинки. Техническата революция изпревари духовната. Но преди зазоряване е най-тъмно", оптимистично завършва Богдан.

Името на селището е Васил Левски. Избрали го първите заселници през 2006, защото тук те са свободни. За мен най-интересен е непрестанният конфликт, в който живеят. Искат да се отърват от парите и модернизацията на съвременния свят, но в същото време, дори горе в селището, са изгубени без тях. Надяват се един ден да нямат потребността да ги използват, но все още зареждат мобилните си телефони, за да се чуят с близките си. Използват интернет, за да се информират какво се случва в другия свят.

Питам ги дали наистина вярват на Владимир Мегре, срещу когото има не малко обвинения, че прави бизнес със своите книги и с продуктите, които Анастасия препоръчва. Той произвежда и продава в Русия кедровото масло, например. "Според мен е честен човек. Анастасия разкрива огромна информация, дава точни рецепти за този живот. Мегре е само една писалка. Не е изкривил думите й", убеден е Богдан. А Владо го допълва: "Аз да бях на негово място, сигурно щях да пречупя думите й през себе си."

Харесвам тези хора. Не ги разбирам напълно, но и не ги съдя. Те не обезпокояват никого със своя избор. Ако аз мога да избирам, ще им отида на гости за няколко дни. Ще садя домати и плодни дръвчета с тях, ще ям вкусен хляб, ще се наслаждавам на природата и въздуха, ще изчистя съзнанието си от натрупания негативизъм в обичайния ми живот и... ще се върна обратно. Цивилизацията е моят избор, но има и друг, който прави щастливи други хора.

Oще: анастасийци  държава  елхово  земя  мегре  път  селище  странджа  ток  труд  цивилизация 


Още от Репортаж

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.10.2011, 18:45

63 Ben Dover | 12.03.201316:12

Гняв?Омраза?Бе мноу ми пука за тебе,скучно ми е.Приятен ти екологичен ден.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 11.03.2013, 11:11

62 Есмералда Вихронрав | 12.03.201316:06

Не, Бен не правя това... В София съм само от месец и след по-малко от месец изчезвам... А ти? Какво ще направиш ти, за да спреш да се храниш с гняв и омраза? Въпросът е риторичен, не очаквам отговор... Много щастлив
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 03.10.2011, 18:45

61 Ben Dover | 12.03.201316:01

Есмералда - ХА! Че ти точно това правиш.http://vesistefanova73.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/02/18/gnevno.904025
Май ти пишеш по инерция ме съмнява.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.03.2013, 11:11

60 Есмералда Вихронрав | 12.03.201315:59

streetwolf - Статията не е за анастасийци. Аз не съм анастасийка. Честно казано, направо не мога да разбера колко пъти трябва да го напиша... Относно т. 3, която споменаваш - изследването е на Диана Лийф, дългогодишен изследовател на общности в Щатите - "Структурният конфликт" & девет начина за разрешаването му - Диана Лийф Кристиан. Нейният над 20 годишен опит в изследвания на селища показва, че когато земята е лична, а не на сдружение това поражда множество конфликти. Между другото има множество юридически защити, така че да не може Твоето да стане Мое - попитай някой юрист.
Относно мнението ми за Мегре аз съм го написала. Чела съм книгите му и не споделям вижданията му.
Сега като гледам, предпоследният ми сравнително дълъг коментар го няма ... странноУсмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

59 KingoftheROAD | 12.03.201315:57

Семената се сеят, а не садят. Много щастлив Приятно садене.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 11.03.2013, 11:11

58 Есмералда Вихронрав | 12.03.201315:48

"Племе" може да го замените с който термин ви харесва. Аз нямам любим такъв, защото етикирането ограничава. Не, не преоткривам хипи комуните. То всичко се е открито. Който се интересува - глобалната мрежа на екоселищата: http://gen.ecovillage.org/ - информацията е удобно разделена на континенти, държави, местности, дейности.
Бен, по-добре недей да предполагаш каквото и да било по отношение на когото и да било. Предположението е кофти работа - вероятността да сбъркаш е много голяма. Ако наистина си изчел блога ми, значи би трябвало да си усетил в какво всъщност вярвам, и заяждането ти вероятно е инерция. Иначе Слави ти е отговорил и аз няма да го повтарям. Относно градските еко практики: http://vesistefanova73.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/02/18/gnevno.904025
Във времето в което живеем не е на дневен ред дали замърсяваме, а колко - недей да изпадаш в крайности. Не е въпрос дали потребяваме, а колко.
Мисля, че успях да отговоря на повечето ви въпроси. Ако някой има други въпроси може да ми пише във ФБ.
Изчезвам, защото пролетта идва и отивам да си засадя семената... Поздрави на всички! Усмивка
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 21.01.2011, 14:29

57 streetwolf | 12.03.201315:40

Щастие и мир и на Вас, Есме. Но споменавайки измами няма как да не ми направи впечатление стъпка 3, която сама сте описали. Не знам защо, ама за заслепената ми градска душа все пак предпочита " Нотариалният акт в джоба МИ", отколкото в джоба НИ, дето може да се окаже джоба ВИ..
Простете грешката ми, относно Вашите идеи. Статията е за анастасийци. Ще се радвам да прочета вашето мнение, относно спомената от мен личност, все пак.
Но за Вас и подобните Ви не се притеснявам. След като прочетох, че прашецът от кедър (само 130лв) " подпомага за усилване енергетиката".. ето къде е и ключът за просперитета на цялата нация. АЕЦ, МАЕЦ..глупости..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

56 скучко | 12.03.201315:39

Скъпа ми Есмералда,

Ето и ти без да си живяла и секунда в "моето Племе" го оценяваш като не подходящо за тебе. И тук противоречие с ценностната система която изповядваш и споделяш с ближните и не толкова- търпимост, разбиране , безпристрастност-толкова ценени в "твоето Племе". Това, че пръв път чувам за биоразградими продукти на модерната цивилизация (разбирай химическа индустрия) или за изказ на физиологични потребности използвам речник различен от твоя, не ме прави по- неАнастасийски. Тук му е мястото да ти препоръчам и друга литература, като "Швейк" на Хашек да речем. Това , че наместо трактори, замърсяващи идеалната среда в която изграждаш екоселищата ,използвам конски вряг, сигурно в очите на "твоето Племе" ме прави Анастасийски от по нисш ранг, един вид плебей, а не висш представител като Оня, дето за по-бърз бяг от цивилизацията се качва на модерна селскостопанска техника и използва последен модел таблет, и айфон. Мога още да изреждам противоречията в които изпадат т.н. откриватели и проповедници на нови иде и светове със собственото си Аз и света който са изградили или в който живеят. Затова копи- пейст.
42 скучко | 12.03.201312:55
1.Никой не избира кой и къде да го роди.
2.Всеки сам избира какво, къде и как да яде и сере.
Това обаче не значи ,че не мога или не те обичам! Поети са нужни на всяко Племе...както и циници между впрочем
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.10.2011, 18:45

55 Ben Dover | 12.03.201315:28

Slavi Kotarov - веднага ти обяснявам:или ще живееш като хората описани в статията или си в града и това е.Ползвайки благинките на цивилизацията автоматично се превръщаш в хипократ.Тоест ставаш отговорен за замърсяването на планетата индиректно.И аз си изхвърлям боклука разделно,но това не означава,че не замърсявам.Капиш?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 11.03.2013, 15:48

54 Damian Nikolov | 12.03.201315:27

Тука май доста хора са недоволни от начина си на живот, хем е видимо, че не е правилен по отношението им към останалите, хем и чуждия не е правилен, защото не е като техния.И какво да станем всички еднакви?Градски чеда, тъпчещи се с овкусители, набухватели, оцветители и т.н.?Ако искате да промените света започнете със себе си, и отношението ви към нещата.Въпрос - тези хора пречат ли ви?Ако да - с какво?Вие пречите ли им?Добре е да се води спор, само да не е за самия спор.Както писах по-рано не изпадайте в крайности подобен начин на живот с телевизия и новини водят в много български села, такъв начин на живот са водили и вашите баби и дядовци.
   

оценка

+3 -0