Webcafe

Анастасийците от Васил Левски

Милена Иванова
09.03.2013, 21:44 (обновена 12.03.2013, 07:13)

1 от 17 снимки Назад Напред

анастасийци

Това селище го няма на картата, няма и път до него

Не ги съдете, не им се присмивайте, не ги съжалявайте...

Във време, в което в страната ни бушуват протести в градове и села, има едно място, където хората отдавна се опитват да изградят своя собствена социална система без държава.

Те нямат сметки за ток и отопление, защото не ползват ТЕЦ и парно, нямат и сметки за вода, защото единствената, която употребяват, е от близката река. Електричество си набавят чрез слънчеви панели или вятърни генератори. Някои от къщите са построени от слама и кал върху дървена основа, други от дърво и каменна вата, а за част от жителите караваните са временен дом. Храната им е тази, която расте в нивите и градините им.

Селището се намира край град Елхово. Няма го на картата и до него няма път. За да се добереш дотам, трябва да минеш с кола през реката. Но когато тя е преляла, единственият начин е пеша по символично малко мостче, направено от паднали дървета.

Един от първите заселници е 61-годишният машинен инженер Владо Досев. Софиянец, който напуска столицата преди 7 години, купува си земя и се заселва тук заедно с още няколко семейства. Привлечени от книгите за Анастасия, написани от руснака Владимир Мегре, няколко души решават да основат свое родово селище, като всеки построи родово имение на не по-малко от 10 декара, както препоръчва Анастасия.

Според автора на книгите, тя му се явява и той записва нейните предания. Анастасия е жена, която живее в сибирската тайга в унисон с природата. Проповядва живот без нужда от пари, който цивилизацията отдавна е отрекла.

Всеки се грижи за собствена земя, на която сади овошки и зеленчуци. Някои от българите отглеждат и житни култури, сред тях са спелтата и лимецът, които не са широко разпространени.

Причината е в цената им, тъй като са трудни за отглеждане и обработка. От един килограм необелена спелта се получават 500 грама годни за консумация. Не се повлияват от наторяване и дават в пъти по-малко от обикновената пшеница. В София хляб от спелта и лимец може да се намери в луксозни пекарни, като цената за килограм е около 4-5 лева.

Богдан и Светла, заселили се в родовото селище през 2009-а заедно с още едно семейство имат ниви, които обработват. Разбира се, с помощта на модерна техника като трактори, а не с рало и кон. Богдан споделя, че не може да се оплаче от липса на търсене на произведената стока.

На гости във вълшебната къща

Те ме приемат на гости, но не в тяхната собствена къща, а в най-хубавата - тази на Косьо, един от първите жители. Той в момента е в града, заради лични проблеми, но Владо Досев е убеден, че ще се върне, защото животът там не е за него.

Първото ми впечтление от къщата, е че прилича на тази на Флинстоун. Но всъщност не от камък, а от дърво и смесени кал и слама, които според тях са много по-добър изолатор от тухлите. Отвън, до вратата е поставен кошер по модел на Анастасия - в естествен дънер, за да се чувстват пчелите като в истински дом.

А когато прекрачвам прага, се озовавам във вълшебно място на билки и отвари. Те са закачени в малки платнени торбички по стените и грижливо са надписани. Домакините ме гощават с чай от десетина билки, мед, домашен ликьор и сладко от тиква с кафява захар.

Уханието на билките се смесва с деликатната миризма на слама. Споделят ми, че за три зими все още не са използвали докрай 3-те кубика дърва, с които са се запасили. Не мога да повярвам, защото в една обикновена къща толкова се изразходва за зима, дори по-малко. Поглеждам към печката и виждам доказателството - тя не гори в момента, защото вътре е достатъчно топло дори и в края на февруари.

Богдан има нарушено зрение, вижда само светлини и сенки. Един ден през 2005-а сяда на компютъра и отваря книга за незрящи. След първите 10 страници, казва, че вече не е същият човек. Книгата е от поредицата "Звънтящите кедри на Русия", написани от Мегре. След като компютърът му я дочита, той изоставя отворената кутия цигари и никога повече не запалва.

Споделя идеята за нетрадиционния начин на живот в изолирано от цивилизацията място със съпругата си. Така след няколко години двамата напускат апартамента и магазина за козметика в Пловдив и построяват своя къща край Елхово заедно с още няколко сподвижници.

Днес земя имат около 20 семейства, но само 3 от тях са там целогодишно. Всички си мечтаят, че ще успеят да скъсат окончателно с градския живот, но за някои като Сашо и Силви от Варна е невъзможно, заради малката им ученичка. Те си идват само през лятото и по време на ваканциите.

Краси и Софи пък са млада двойка, която ще се присъедини напролет. Тя е англичанка, дошла в България заради ревматично заболяване, след това последвала своя любим в идеята му, а сега се е превърнала в шивачката на селището. През лятото повечето хора се завръщат към своето райско кътче и му вдъхват живот.

Нова социална структура

Владо много рядко ходи в София, и казва, че винаги се разболява там. Съпругата му останала в града, защото я е страх, тъй като на мястото няма как да стигне линейка, ако й се случи нещо. Чува се с нея и децата си по телефона. Споделя, че те не го разбират, но той не иска да се върне. Използва интернет от къщата на своя приятел Сашо - компютърен специалист, който в момента е във Варна с жена си и дъщеря си.

"Активен съм. Искам да предам моята мъдрост на младите. Хората 2000 години се блъскаме в тази система. Опитвам се да им помогна, но те не чуват, или ги е страх. И мен ме е било страх - първите две години тук не бях сигурен, но вече съм. Ние създаваме нова социална структура. Аз съм бил политик. Но се отказах от политиката и дойдох да правя това нещо.

Никакви реформи не могат да променят света - тъмни сили го управляват. Тайни общества държат хората в подчинение. След 1989-а и аз тичах по площадите. Ако момчетата по площадите постигнат нещо, след 5 години то пак няма да значи нищо. Знаете ли колко мръсно нещо е политиката!? Разбрах, че този свят е непроменим. Бог се погрижи за мен да прочета книгите на Ошо, Дънов, Анастасия. Има и друг начин на живот", споделя бившият инженер.

Той е разочарован, че твърде малко хора са дошли да живеят в родовото селище, но се надява един ден да успеят да съберат 100-150 души и да изградят своя социална структура, каквито примери има в Русия. Владо посочва и славяните, които не са имали своя държава, но са живели в хармония в родови селища. "Официалната наука ще каже, че са диваци. Това е лъжа", смята той.

Тъй като почти всички са вегетарианци, нямат нужда да отглеждат животни. А млечните изделия си набавят от близкото село. Все още има продукти, които си закупуват, тъй като не са изградили докрай самостоятелно общество. Владо иска да вложи уменията си на инженер и да помогне за по-бързото развитие на селището.

В тази общност няма лидери. Решенията се взимат с консенсус . Всеки прави каквото иска, без да обезпокоява съседа. "Тук, ако някой дойде с много пари и реши да заживее, няма да се получи. Трябва му минимален капитал. Трудът облагородява човека", казва Досев.

"Градът ти дава много удобства - топла вода, електричество, но забързаният начин на живот ти отнема спокойствието, което имаме тук. Произвеждаме собствената си храна. Този вкус не можеш да го купиш в магазина", споделя Богдан.

Не смята, че животът му е форма на протест, а просто избор. Хората сега са по улиците, също като него през 1997-ма, но вече вижда нещата така: протестиращите излизат навън, скандират, след това се прибират у дома и на следващия ден пак отиват на работа, а неговият личен избор е да бъде тук.

Живот без държава

Те живеят без държава, но все още използват пари. "Необходими са ни, за да построим всичко тук, да си купим акумулатори. Анастасия казва, че те са зло, но трябва да го насочим към нещо добро. За всички милиарди на света не бих се отказал от човешкото в себе си, а хората го правят за жълти стотинки. Техническата революция изпревари духовната. Но преди зазоряване е най-тъмно", оптимистично завършва Богдан.

Името на селището е Васил Левски. Избрали го първите заселници през 2006, защото тук те са свободни. За мен най-интересен е непрестанният конфликт, в който живеят. Искат да се отърват от парите и модернизацията на съвременния свят, но в същото време, дори горе в селището, са изгубени без тях. Надяват се един ден да нямат потребността да ги използват, но все още зареждат мобилните си телефони, за да се чуят с близките си. Използват интернет, за да се информират какво се случва в другия свят.

Питам ги дали наистина вярват на Владимир Мегре, срещу когото има не малко обвинения, че прави бизнес със своите книги и с продуктите, които Анастасия препоръчва. Той произвежда и продава в Русия кедровото масло, например. "Според мен е честен човек. Анастасия разкрива огромна информация, дава точни рецепти за този живот. Мегре е само една писалка. Не е изкривил думите й", убеден е Богдан. А Владо го допълва: "Аз да бях на негово място, сигурно щях да пречупя думите й през себе си."

Харесвам тези хора. Не ги разбирам напълно, но и не ги съдя. Те не обезпокояват никого със своя избор. Ако аз мога да избирам, ще им отида на гости за няколко дни. Ще садя домати и плодни дръвчета с тях, ще ям вкусен хляб, ще се наслаждавам на природата и въздуха, ще изчистя съзнанието си от натрупания негативизъм в обичайния ми живот и... ще се върна обратно. Цивилизацията е моят избор, но има и друг, който прави щастливи други хора.

Oще: анастасийци  държава  елхово  земя  мегре  път  селище  странджа  ток  труд  цивилизация 


Още от Репортаж

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.10.2011, 18:45

43 Ben Dover | 12.03.201313:00

Есмералда,тва дето си го описала в блога си,хората отдавна са го измислили.Нарича се живот в къща,в предградията и общо взето всички го искаме тва.Уж си далеч от цивилизацията,ама за 10 минути си в града.Хем децата изучени и социализирани,хем здравословен живот на чист въздух.Не знам за какви био чудесии говориш.Ако искаш да живееш природосъобразно,не ти трябват още сто маймуни покрай теб да споделят идеите ти.Едно е да си в някоя гора,някъде у бъзелаците и да си бършеш задника с листа,едно е цивилизацийка до гъзо.
П.С.поне имаш интересни неща у блога си.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

42 скучко | 12.03.201312:55

1.Никой не избира кой и къде да се роди.
2.Всеки сам избира какво, къде и как да го яде и сере.
3. Това нещо като биоразтворими сапун, шампоан и препарати пръв път го чувам, ама сигур щото пазаря от кварталната бакалия. muhihihihi
4. Имам 5-6 декара нивички ама орем не с трактор и модерна механизация щото си неам, ма ползвам коня на комшията щот тва му е работата.
5.Кат ми притребва общност или Племето както му викат по- модерно, сбираме се сите другари и кеф ти природа, кеф ти пийенье, кеф ядйене, кеф ти пейене, кеф ебанйе . Като се наситим на сичкото това, сбираме отпадъците разделно, почистваме ,плакяме де що масраф сме напраили и айде беж у цивилизацията да печелим пари за да може па с Племето да пообщуваме.
6. Пропуснах да споделя , че не се клецаме у сламата, на къро или в колата(каруцата).
7. Миленке и ти Есмералдо, ако ви ареса това пишете или там звънете по айпода ,ше ви поканя да споделите моят начин на живот и общуване с Племето, па може и за мен да напишете статия или пък да си пообщуваме
Намига
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 11.03.2013, 11:11

41 Есмералда Вихронрав | 12.03.201311:57

Ще се опитам ви отговоря, въпреки, че ми е малко трудно да съм кратка. Нещата не са черно-бели, има много нюанси...За този начин на живот има изградена романтична представа, която разбира се не отговаря на истината. За мен истината е, че когато живееш така е дори по-хубаво от романтичната представа която си имал. Т.е. аз нямам разочарование или носталгия по молове и градски "благини". Нищо, освен пералня, не ми липсваше от градския начин на живот. Най-вероятно бих живяла така до края на живота си, но това което на мен ми липсваше е "племето". За да бъде пълноценен такъв начин на живот, според мен е много важно да създадем Общност от съмишленици. Това от своя страна ще разреши казусите с у-ще за децата и поминъка на хората. Децата трябва да играят с деца - не можем да ги изолираме. Те трябва да получат качествено образование, за да имат изборите, които и ние сме имали (под "качествено" нямам предвид сегашното в обикновените у-ща). Всички ние сме социални същества и алтернативният начин на живот не бива да е "бягство", а напротив - път напред. Той трябва да даде нови модели на устойчив начин на живот. Устойчив и щадящ и природата и хората. Човешките взаимоотношения са разковничето в този ребус. Все още прохождаме в тази материя. Ако ви интересуват базовите грешки допускани почти навсякъде в БГ: http://vesistefanova73.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/11/30/kak-ne-se-pravi-obshtnost-21-sigurni-stypki.1026083
Аз съвсем не съм се отказала от идеята за алтернативен начин на живот. Въпреки, че в момента съм в София, едва ли ще се срещнем в мол-а... В момента работя по проект за създаване на екоселище, близо до София, където ще живея и аз. За мен, обаче, е от изключителна важност Племето, а не просто и само хармонията с природата. Това е трудно, особено когато не залагаме на някакви конкретни книги или учения, а търсим и се стремим към Свободата - свободата да си припомним първичната любов заложена в нас, изчистена от учения и учители. Обиколих няколко европейски екоселища и видях, че това не само че е възможно, но е и прекрасно. Вярвам, че и в България ще можем да го постигнем... Бъдете щастливи!Усмивка
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 03.10.2011, 18:45

40 Ben Dover | 12.03.201311:42

Дилайт,не прочете ли?Липсвала общност в цялата работа.Не знам кво значи тва обачи.Сигур не е имало барове и дискотеки.Ма тва не моем го разберем сериозно.Да се набиеш,някъде,у п...а си лелина,да рупаш коноп,да живееш в неква съборетина построена от трите прасенца и да спиш у слама.Айде лятото се ядва ма зимата,не искам да си представям кво става като стане минус 20 и падне снег до колене.Чакаш да те изкопаят на пролет и нямаш достъп до елементарни нужди.Пък кво ли става като ти се придриска нощем.Обличаш яморлука,налузваш ските и се мяташ у преспите като Вин Дизел в Трите хикса.Отваряш вратата и като чуеш воя на вълците,къртицата сама се натиква обратно на топло.Модерен Робинзон Крузо,ма на студено.Вечер,от немай къде,оплющиш козата,плюнеш на свеща па легнеш да спиш у 8 с кокошките,които най-вероятно спят до леглото ти,че да не замръзнат и те.
   

оценка

+2 -5

Регистриран на: 21.02.2012, 14:03

39 delight | 12.03.201311:17

Есме, аз пък бих искала да прочета защо си се отказала? Понеже всеки има моменти, в които му се иска да "хване гората" и му писва от "тъмните сили", а пък природата е една такава зареждаща и чиста (някъде). Но все идва момент, в който самодейния спектакъл отстъпва пред здравия разум, ако и да се играе на чист въздух Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

38 Dimitar Stamboliyski | 12.03.201311:08

Аз смятам да ги навестя през лятото като хвана за Странджа. Такива общности винаги е имало и ще има. Интересно ми е защо трябва да се копира образец на руската "деревня", все пак.

Есмералда, бих се радвал да прочета продължение от теб по темата. Т'ва, некой долетел, завъртел се и хоп цурюк у моло не е работа...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

37 KingoftheROAD | 12.03.201310:38

Една народна мъдрост гласи, че човек през живота си трябва да извърши три неща: да посади дърво, да построи къща и да отгледа дете
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

36 Manuela Gerenova | 12.03.201309:40

Аз казвам как е според Мегре, не какво правят в селото.
   

оценка

+3 -3

Регистриран на: 11.03.2013, 11:11

35 Есмералда Вихронрав | 12.03.201309:35

Това за секса истински ме развесели...честно. Сега, сериозно: когато има алтернативно живеещи хора нападките към тях ВИНАГИ са следните: 1. Те са мръсни, не се къпят и са диваци. 2. Относно секса има два варианта - или правят оргии непрекъснато, или не правят секс освен за забременяване. 3. Използват детски труд. 4. Отричат цивилизацията, но използват благата и. Тези са базовите, иначе има и още. Относно хигиената и тоалетната отговорих в предните си коментари. Относно секса, единственото което ще ви кажа, че когато не си скапан цял ден да вършиш работа която всъщност мразиш, когато си в непрекъснат досег с природата и половинката си, когато се храниш с чиста и жива храна, когато не си отровен с емоционалните отрови, които града ти предлага в изобилие, та когато си в това си емоционално и физическо състояние познайте какъв и колко е секса - аз бих казала само "Дай Боже, всекиму" - и като качество и като количество и като каквото се сетите... Относно детският труд - моето дете си направи градинка до нашата и си я поливаше и си ядеше от нея - тя беше малка и красива и ние му помагахме да се грижи за нея - през другото време си играеше, но не с пластмасови играчки, правеше си разни неща от дърво, рисуваше, яздеше коня и учеше един петел да стане сокол (почти успя). Относно благата на цивилизацията - естествено, че се ползват и никой никога не ги е отричал. Въпросът не е в ИЛИ, а в И, просто едното не трябва да е за сметка на другото - в умерени количества отровата е лекарство, нали? Надявам се да съм успяла да внеса известна яснота по повдигнатите въпроси. Бъдете позитивни, не се тровете с омраза, изпълнете сърцата си с любов и този свят наистина ще стане прекрасно място за нас и нашите децаУсмивка
   

оценка

+8 -0

Регистриран на: 17.09.2010, 22:51

34 panopsihikum | 12.03.201307:23

Признавам си, не прочетох коментарите, ама предпочитам " Топла вода, добра зъболекарска помощ и мекичка тоалетна хартия"само вместо последното "пиздомойка" или по културному - биде. Смее се Иначе всеки има право да е улав колко си сака, само да не ми е у двора.
   

оценка

+0 -0