Webcafe

Анастасийците от Васил Левски

Милена Иванова
09.03.2013, 21:44 (обновена 12.03.2013, 07:13)

1 от 17 снимки Назад Напред

анастасийци

Това селище го няма на картата, няма и път до него

Не ги съдете, не им се присмивайте, не ги съжалявайте...

Във време, в което в страната ни бушуват протести в градове и села, има едно място, където хората отдавна се опитват да изградят своя собствена социална система без държава.

Те нямат сметки за ток и отопление, защото не ползват ТЕЦ и парно, нямат и сметки за вода, защото единствената, която употребяват, е от близката река. Електричество си набавят чрез слънчеви панели или вятърни генератори. Някои от къщите са построени от слама и кал върху дървена основа, други от дърво и каменна вата, а за част от жителите караваните са временен дом. Храната им е тази, която расте в нивите и градините им.

Селището се намира край град Елхово. Няма го на картата и до него няма път. За да се добереш дотам, трябва да минеш с кола през реката. Но когато тя е преляла, единственият начин е пеша по символично малко мостче, направено от паднали дървета.

Един от първите заселници е 61-годишният машинен инженер Владо Досев. Софиянец, който напуска столицата преди 7 години, купува си земя и се заселва тук заедно с още няколко семейства. Привлечени от книгите за Анастасия, написани от руснака Владимир Мегре, няколко души решават да основат свое родово селище, като всеки построи родово имение на не по-малко от 10 декара, както препоръчва Анастасия.

Според автора на книгите, тя му се явява и той записва нейните предания. Анастасия е жена, която живее в сибирската тайга в унисон с природата. Проповядва живот без нужда от пари, който цивилизацията отдавна е отрекла.

Всеки се грижи за собствена земя, на която сади овошки и зеленчуци. Някои от българите отглеждат и житни култури, сред тях са спелтата и лимецът, които не са широко разпространени.

Причината е в цената им, тъй като са трудни за отглеждане и обработка. От един килограм необелена спелта се получават 500 грама годни за консумация. Не се повлияват от наторяване и дават в пъти по-малко от обикновената пшеница. В София хляб от спелта и лимец може да се намери в луксозни пекарни, като цената за килограм е около 4-5 лева.

Богдан и Светла, заселили се в родовото селище през 2009-а заедно с още едно семейство имат ниви, които обработват. Разбира се, с помощта на модерна техника като трактори, а не с рало и кон. Богдан споделя, че не може да се оплаче от липса на търсене на произведената стока.

На гости във вълшебната къща

Те ме приемат на гости, но не в тяхната собствена къща, а в най-хубавата - тази на Косьо, един от първите жители. Той в момента е в града, заради лични проблеми, но Владо Досев е убеден, че ще се върне, защото животът там не е за него.

Първото ми впечтление от къщата, е че прилича на тази на Флинстоун. Но всъщност не от камък, а от дърво и смесени кал и слама, които според тях са много по-добър изолатор от тухлите. Отвън, до вратата е поставен кошер по модел на Анастасия - в естествен дънер, за да се чувстват пчелите като в истински дом.

А когато прекрачвам прага, се озовавам във вълшебно място на билки и отвари. Те са закачени в малки платнени торбички по стените и грижливо са надписани. Домакините ме гощават с чай от десетина билки, мед, домашен ликьор и сладко от тиква с кафява захар.

Уханието на билките се смесва с деликатната миризма на слама. Споделят ми, че за три зими все още не са използвали докрай 3-те кубика дърва, с които са се запасили. Не мога да повярвам, защото в една обикновена къща толкова се изразходва за зима, дори по-малко. Поглеждам към печката и виждам доказателството - тя не гори в момента, защото вътре е достатъчно топло дори и в края на февруари.

Богдан има нарушено зрение, вижда само светлини и сенки. Един ден през 2005-а сяда на компютъра и отваря книга за незрящи. След първите 10 страници, казва, че вече не е същият човек. Книгата е от поредицата "Звънтящите кедри на Русия", написани от Мегре. След като компютърът му я дочита, той изоставя отворената кутия цигари и никога повече не запалва.

Споделя идеята за нетрадиционния начин на живот в изолирано от цивилизацията място със съпругата си. Така след няколко години двамата напускат апартамента и магазина за козметика в Пловдив и построяват своя къща край Елхово заедно с още няколко сподвижници.

Днес земя имат около 20 семейства, но само 3 от тях са там целогодишно. Всички си мечтаят, че ще успеят да скъсат окончателно с градския живот, но за някои като Сашо и Силви от Варна е невъзможно, заради малката им ученичка. Те си идват само през лятото и по време на ваканциите.

Краси и Софи пък са млада двойка, която ще се присъедини напролет. Тя е англичанка, дошла в България заради ревматично заболяване, след това последвала своя любим в идеята му, а сега се е превърнала в шивачката на селището. През лятото повечето хора се завръщат към своето райско кътче и му вдъхват живот.

Нова социална структура

Владо много рядко ходи в София, и казва, че винаги се разболява там. Съпругата му останала в града, защото я е страх, тъй като на мястото няма как да стигне линейка, ако й се случи нещо. Чува се с нея и децата си по телефона. Споделя, че те не го разбират, но той не иска да се върне. Използва интернет от къщата на своя приятел Сашо - компютърен специалист, който в момента е във Варна с жена си и дъщеря си.

"Активен съм. Искам да предам моята мъдрост на младите. Хората 2000 години се блъскаме в тази система. Опитвам се да им помогна, но те не чуват, или ги е страх. И мен ме е било страх - първите две години тук не бях сигурен, но вече съм. Ние създаваме нова социална структура. Аз съм бил политик. Но се отказах от политиката и дойдох да правя това нещо.

Никакви реформи не могат да променят света - тъмни сили го управляват. Тайни общества държат хората в подчинение. След 1989-а и аз тичах по площадите. Ако момчетата по площадите постигнат нещо, след 5 години то пак няма да значи нищо. Знаете ли колко мръсно нещо е политиката!? Разбрах, че този свят е непроменим. Бог се погрижи за мен да прочета книгите на Ошо, Дънов, Анастасия. Има и друг начин на живот", споделя бившият инженер.

Той е разочарован, че твърде малко хора са дошли да живеят в родовото селище, но се надява един ден да успеят да съберат 100-150 души и да изградят своя социална структура, каквито примери има в Русия. Владо посочва и славяните, които не са имали своя държава, но са живели в хармония в родови селища. "Официалната наука ще каже, че са диваци. Това е лъжа", смята той.

Тъй като почти всички са вегетарианци, нямат нужда да отглеждат животни. А млечните изделия си набавят от близкото село. Все още има продукти, които си закупуват, тъй като не са изградили докрай самостоятелно общество. Владо иска да вложи уменията си на инженер и да помогне за по-бързото развитие на селището.

В тази общност няма лидери. Решенията се взимат с консенсус . Всеки прави каквото иска, без да обезпокоява съседа. "Тук, ако някой дойде с много пари и реши да заживее, няма да се получи. Трябва му минимален капитал. Трудът облагородява човека", казва Досев.

"Градът ти дава много удобства - топла вода, електричество, но забързаният начин на живот ти отнема спокойствието, което имаме тук. Произвеждаме собствената си храна. Този вкус не можеш да го купиш в магазина", споделя Богдан.

Не смята, че животът му е форма на протест, а просто избор. Хората сега са по улиците, също като него през 1997-ма, но вече вижда нещата така: протестиращите излизат навън, скандират, след това се прибират у дома и на следващия ден пак отиват на работа, а неговият личен избор е да бъде тук.

Живот без държава

Те живеят без държава, но все още използват пари. "Необходими са ни, за да построим всичко тук, да си купим акумулатори. Анастасия казва, че те са зло, но трябва да го насочим към нещо добро. За всички милиарди на света не бих се отказал от човешкото в себе си, а хората го правят за жълти стотинки. Техническата революция изпревари духовната. Но преди зазоряване е най-тъмно", оптимистично завършва Богдан.

Името на селището е Васил Левски. Избрали го първите заселници през 2006, защото тук те са свободни. За мен най-интересен е непрестанният конфликт, в който живеят. Искат да се отърват от парите и модернизацията на съвременния свят, но в същото време, дори горе в селището, са изгубени без тях. Надяват се един ден да нямат потребността да ги използват, но все още зареждат мобилните си телефони, за да се чуят с близките си. Използват интернет, за да се информират какво се случва в другия свят.

Питам ги дали наистина вярват на Владимир Мегре, срещу когото има не малко обвинения, че прави бизнес със своите книги и с продуктите, които Анастасия препоръчва. Той произвежда и продава в Русия кедровото масло, например. "Според мен е честен човек. Анастасия разкрива огромна информация, дава точни рецепти за този живот. Мегре е само една писалка. Не е изкривил думите й", убеден е Богдан. А Владо го допълва: "Аз да бях на негово място, сигурно щях да пречупя думите й през себе си."

Харесвам тези хора. Не ги разбирам напълно, но и не ги съдя. Те не обезпокояват никого със своя избор. Ако аз мога да избирам, ще им отида на гости за няколко дни. Ще садя домати и плодни дръвчета с тях, ще ям вкусен хляб, ще се наслаждавам на природата и въздуха, ще изчистя съзнанието си от натрупания негативизъм в обичайния ми живот и... ще се върна обратно. Цивилизацията е моят избор, но има и друг, който прави щастливи други хора.

Oще: анастасийци  държава  елхово  земя  мегре  път  селище  странджа  ток  труд  цивилизация 


Още от Репортаж

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.03.2013, 11:11

23 Есмералда Вихронрав | 11.03.201312:21

Дракон с кисело зеле със сигурност е по-добре от сбъркана Есмерелда (името е нарочно сбъркано, но това е тема на друг разговор). Авторката на статията е била там за няколко часа и най-вероятно затова е сложила Мегре в заглавието. Ако беше поживяла там, щеше да го сложи накрая... Не казвам, че тези хора не четат Мегре, просто казвам, че той далеч не е толкова важен фактор. Една седмица и година и половина не е едно и също, но и това не е толкова важно. Написах поста, във връзка с въпроса за тоалетните, чиниите и баните...и превръзките, де... Иначе за едно си прав - сега не съм там, което означава, че аз лично не мога да рекламирам каквото и да било в тази посока - затова и не го правя - просто отговорих на въпросите по отношение на бита. Поздрави!
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

22 Дракон с кисело зеле | 11.03.201312:09

Есмералда Вихронрав, ще те помоля следващия път като решиш за ник да използваш името на мой любим литературен образ, да го изпишеш правилно. Съвсем сериозно. Благодаря предварително.

И да, живяла си година и половина в това селище... Но сега не си там, нали? Това е важното. Животът може да е хубав... То и за мен да прекарам една седмица на палатка в лагер за природосъобразен начин на живот беше много хубаво, обаче не мога да тръгна да живея така. Никой не може.

А що се отнася до това да не сме намесвали Мегре - ами, намесен е в заглавието на статията, а и не само там. Хайде да не искаш това, може ли?
   

оценка

+3 -3

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

21 lele male | 11.03.201311:25

"родово селище" ? Чуди се
Аз не си изтрайвам родата и 2 часа... дори на маса.. . Смее се

П.С. Прекалено крайно! Къщичка на село - ДА, хижа в планината, в която да отскачаш чат-пат - ДА... ама тоз "пасторалък" - не ме влече
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 11.03.2013, 11:11

20 Есмералда Вихронрав | 11.03.201311:25

След като живях там година и половина, точно в сниманата къщичка, ще се опитам да отговоря на въпросите ви.. Така - тоалетни има - компостни - за справка Уики. Бани също има - водата се топли на печки с дърва. Използват се биоразградими сапуни и да чиниите се мият със биоразградими препарати. За шампоаните важи същото. Те не убиват растенията. Освен водата от реката се събира и дъждовната вода, а има и малки езерца, които през зимата се пълнят от снеговете и дъждовете. Аз лично използвах превръзки и си ги хвърлях в контейнерите за отпадъци в Елхово, както и пластмасовите бутилки, защото тогава все още не ги рециклирах (просто не знаех как). Водата за пиене е изворна и се налива от различни извори наоколо. Мегре спокойно можете да не го намесвате, защото хората там четат и са повлияни и от друга литература, нямат си гуру или водач, нямат си ритуали. Някои играят паневритмия, други йога, трети тансегрити...други пък - нищо. Лятото се готви на газов котлон, а зимата на печката с дърва. Събират се основно паднали изсъхнали клони, за да не се използват за огрев живо отсечени дърва. Къщичките са малки, така че се отопляват бързо и икономично. Аз самата не споделям идеите на Мегре, но това не ми попречи да живея там година и половина. Земеделието е пермакултурно (справка Уики). Достъпа наистина е труден. Животът по този начин е чудесен, но в селището все още липсва общност (така както аз я разбирам) и това е причината лично аз вече да не съм там. Поздрави на всички. Бъдете позитивни и щастливиУсмивка
   

оценка

+4 -2

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

19 янаки | 11.03.201311:10

Самият факт, че е възможно някои хора да изберат начин на живот, който отрича и се противопоставя на общоприетия, е нещо положително. Това не можеше да стане по времето на социализЪма.
Но от друга страна, когато става дума не за индивидуална форма на отшелничество, това е опасно. Имам предвид, че един човек, който има власт над членовете на семейството си, от позиция на силата, икономически или нещо от този род, може да им съсипе живота, принуждавайки ги да живеят, въпреки волята им, извън обществото.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.01.2011, 11:34

18 Мирчов | 11.03.201310:45

http://www.e-79.com/news-57505.html

О, неразумни, първо се интересувайте, после коментирайте. Усмивка Особенно тази част:

"....Странно защо тези хора пропускат да кажат, че Владимир Мегре получи миналата година азиатската версия на НОБЕЛОВАТА НАГРАДА ЗА МИР - Международната премия Гузи на официална церемония в Манила, столицата на Филипините?

Странно защо пропускат да кажат, че бившият президент на Русия Дмитрий Медведев даде публично интервю, в което подкрепи идеята за родовите имения още когато беше вицепрезидент? Странно защо пропускат да кажат, че руският патриарх на руската православна църква публично заяви, че идеите в тези книги укрепват семейството? Странно защо тези "защитници от опасността от секти" пропускат да кажат, че главата на всички мюсюлмани в Руската федерация публично подкрепя идеите от тези "опасни книги"? Какво става, уважаеми "загрижени"? Нима цяла Азия е оглупяла? Нима цяла Русия е оглупяла?...."

И тук още много информация:
http://www.mechta.bg/

Хайде не така с оплюването, големи хора Усмивка Или то е рефлекс - понеже нещо не ми харесва и не мога да го смеля - значи е лошо.

със здраве Усмивка
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 05.09.2012, 13:35

17 Дара | 11.03.201310:32

Сигурно е много хубаво. И аз бих отишла . За около 6 часа. Максимум! Защото по някое време ще искам да знам къде е тоалетната. И ако ми кажат , че трябва да клеча нaд яма...
И като започнахме с тоалетната , наистина , къде си вършат работата? И... таковата... жените всички ли са в менопауза? Ако не , къде изхвърлят използваните материaли? Как се къпят? Тaя речна вода докато се затопли през зимата... Хубаво , че в къщичката е топло, но водата от реката през зимата сигурно не е. Имат ли чинии? Кухненски съдове ? Мият ли ги? Използват ли сапун? Къде изливат всичко това? Защото сапуните замърсяват. Ако изливат просто така, замърсяват почвата.
Какво е казала Анастася за детайлите?
Иначе за вятъра и за звездите , всички можем да говорим романтично и възвишено
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2011, 20:56

16 Iratais | 11.03.201310:31

На пръв прочит много убаво звучи сичко...Яз обаче не бих се фанал на такова нещо, въпреки, че добре звучат некои неща. По-близо до природата и прочие. Ама това мое го напраиш с внимателно комбиниране между технология и природа. Ми е го сеги графена навлиза се повече. Перфектен материал - за сичко мое се използва (Нокиа доколко знам са почнали батерии да разработват от него де имат време за заряд неколко минути). И тава нещо е само въглерод. Супер здрав и с двуизмерна кристална решетка. Много добър проводник - в пъти по-добър от медта. У електрониката почнаа да го ползват. Ми яз не бих се отказал от такава технология. Ем е чиста, ем мое ти върши много голема работа.

Та требе да има баланс на нещата. Де вика една приятелка, ако тръгне се ражда дете у такиви условия кво се праи? Айде без ток некакси мое минеш, ма доктор ако ти требе? Зъболекар? Механик за трактора, части за тоа трактор? Откъде ако ги нема заводите? Не мое така да са фърлиш и да каеш - ми стария начин на живот е по-добър. Има неква романтика и предимства ма и цивилизацията има не по-малко.

Бех чел преди некво време за некъв индиец къде бил проповядвал, че ранА ти не требе само мое се раниш от Слънцето. Начи требвало да гледаш у него вечерно време и сутрин кат не е толко силно и си зарЕдил батериите. Да, ама един се гътнАл те така. От преяждане деба Усмивка. Даже и некви наши шашкъни бех чел де го следват тоа те и единия пише: "Усещам го! Се по-малко рана ми требе и се по-хепи съм! " Смее се. Та си ебало мамата и учители и прости ора къде немат глАви.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 04.07.2010, 08:14

15 yoda_science | 11.03.201309:09

Индианците са живеели по този начин. Защо той не е оцелял? Ами защото те не са били в състояние да го защитят. Този пасторален начин на живот не може да съществува, защото самата земя представлява голяма ценност и винаги ще се намерят желаеещи да я имат. Тоест трябва да защитиш сламените колиби с оръжие, което се произвежда от цилизацията. Всички такива войни са били загубени. Това е бягство от действителността, бих могъл да го оправдая и дори предложа на болни хора (имам предвид психически болни), но сериозно да се говори за нормален човек и поставянето му в тази среда не пасва с естествения стремеж - по-бързо, по-високо, по-силно. Това създава колите, влаковете, самолетите, компютрите. Въпросът е ако това се осъзнае, да се търси по-добър начин за промяна в тази насока. Единственото положително нещо на подобни статии е, че не се коментира оръжие и секс, а духовни ценности. Тези хора се опитват да ги създадат сами, сякаш това не е известно. И ми се ще да задам въпроса - какво е отношението на такива хора към новобогаташите като О. Донев например.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

14 Manuela Gerenova | 11.03.201307:34

Не знам дали сте чели книгите, но аз изтърпях само първата. Статията е изключително едностранчиво написана и удобно пропуска подробности като това, че култът към Анастасия е опасен и дори е бил смъртоносен. Да не говорим, че Мегре сам обяснява, че няма никаква Анастасия, а жената по кориците е някаква норвежка (ако се не лъжа) манекенка. Самият Владимир дорогой е горд собственик на не един, а няколко мобилни телефона, и още по-горд собствени на доста пари от ей такива баламурници.
Всичко звучи много романтично, нали в момента е модерно да се самобичуваме за прогреса, който сме постигнали. Всичко е цветя и рози, докато не разбереш, че има починали заради отказа от лекарства и медицинска помощ, а в България има един самоубил се заради същите тези книги.
   

оценка

+1 -2