Webcafe

Анастасийците от Васил Левски

Милена Иванова
09.03.2013, 21:44 (обновена 12.03.2013, 07:13)

1 от 17 снимки Назад Напред

анастасийци

Това селище го няма на картата, няма и път до него

Не ги съдете, не им се присмивайте, не ги съжалявайте...

Във време, в което в страната ни бушуват протести в градове и села, има едно място, където хората отдавна се опитват да изградят своя собствена социална система без държава.

Те нямат сметки за ток и отопление, защото не ползват ТЕЦ и парно, нямат и сметки за вода, защото единствената, която употребяват, е от близката река. Електричество си набавят чрез слънчеви панели или вятърни генератори. Някои от къщите са построени от слама и кал върху дървена основа, други от дърво и каменна вата, а за част от жителите караваните са временен дом. Храната им е тази, която расте в нивите и градините им.

Селището се намира край град Елхово. Няма го на картата и до него няма път. За да се добереш дотам, трябва да минеш с кола през реката. Но когато тя е преляла, единственият начин е пеша по символично малко мостче, направено от паднали дървета.

Един от първите заселници е 61-годишният машинен инженер Владо Досев. Софиянец, който напуска столицата преди 7 години, купува си земя и се заселва тук заедно с още няколко семейства. Привлечени от книгите за Анастасия, написани от руснака Владимир Мегре, няколко души решават да основат свое родово селище, като всеки построи родово имение на не по-малко от 10 декара, както препоръчва Анастасия.

Според автора на книгите, тя му се явява и той записва нейните предания. Анастасия е жена, която живее в сибирската тайга в унисон с природата. Проповядва живот без нужда от пари, който цивилизацията отдавна е отрекла.

Всеки се грижи за собствена земя, на която сади овошки и зеленчуци. Някои от българите отглеждат и житни култури, сред тях са спелтата и лимецът, които не са широко разпространени.

Причината е в цената им, тъй като са трудни за отглеждане и обработка. От един килограм необелена спелта се получават 500 грама годни за консумация. Не се повлияват от наторяване и дават в пъти по-малко от обикновената пшеница. В София хляб от спелта и лимец може да се намери в луксозни пекарни, като цената за килограм е около 4-5 лева.

Богдан и Светла, заселили се в родовото селище през 2009-а заедно с още едно семейство имат ниви, които обработват. Разбира се, с помощта на модерна техника като трактори, а не с рало и кон. Богдан споделя, че не може да се оплаче от липса на търсене на произведената стока.

На гости във вълшебната къща

Те ме приемат на гости, но не в тяхната собствена къща, а в най-хубавата - тази на Косьо, един от първите жители. Той в момента е в града, заради лични проблеми, но Владо Досев е убеден, че ще се върне, защото животът там не е за него.

Първото ми впечтление от къщата, е че прилича на тази на Флинстоун. Но всъщност не от камък, а от дърво и смесени кал и слама, които според тях са много по-добър изолатор от тухлите. Отвън, до вратата е поставен кошер по модел на Анастасия - в естествен дънер, за да се чувстват пчелите като в истински дом.

А когато прекрачвам прага, се озовавам във вълшебно място на билки и отвари. Те са закачени в малки платнени торбички по стените и грижливо са надписани. Домакините ме гощават с чай от десетина билки, мед, домашен ликьор и сладко от тиква с кафява захар.

Уханието на билките се смесва с деликатната миризма на слама. Споделят ми, че за три зими все още не са използвали докрай 3-те кубика дърва, с които са се запасили. Не мога да повярвам, защото в една обикновена къща толкова се изразходва за зима, дори по-малко. Поглеждам към печката и виждам доказателството - тя не гори в момента, защото вътре е достатъчно топло дори и в края на февруари.

Богдан има нарушено зрение, вижда само светлини и сенки. Един ден през 2005-а сяда на компютъра и отваря книга за незрящи. След първите 10 страници, казва, че вече не е същият човек. Книгата е от поредицата "Звънтящите кедри на Русия", написани от Мегре. След като компютърът му я дочита, той изоставя отворената кутия цигари и никога повече не запалва.

Споделя идеята за нетрадиционния начин на живот в изолирано от цивилизацията място със съпругата си. Така след няколко години двамата напускат апартамента и магазина за козметика в Пловдив и построяват своя къща край Елхово заедно с още няколко сподвижници.

Днес земя имат около 20 семейства, но само 3 от тях са там целогодишно. Всички си мечтаят, че ще успеят да скъсат окончателно с градския живот, но за някои като Сашо и Силви от Варна е невъзможно, заради малката им ученичка. Те си идват само през лятото и по време на ваканциите.

Краси и Софи пък са млада двойка, която ще се присъедини напролет. Тя е англичанка, дошла в България заради ревматично заболяване, след това последвала своя любим в идеята му, а сега се е превърнала в шивачката на селището. През лятото повечето хора се завръщат към своето райско кътче и му вдъхват живот.

Нова социална структура

Владо много рядко ходи в София, и казва, че винаги се разболява там. Съпругата му останала в града, защото я е страх, тъй като на мястото няма как да стигне линейка, ако й се случи нещо. Чува се с нея и децата си по телефона. Споделя, че те не го разбират, но той не иска да се върне. Използва интернет от къщата на своя приятел Сашо - компютърен специалист, който в момента е във Варна с жена си и дъщеря си.

"Активен съм. Искам да предам моята мъдрост на младите. Хората 2000 години се блъскаме в тази система. Опитвам се да им помогна, но те не чуват, или ги е страх. И мен ме е било страх - първите две години тук не бях сигурен, но вече съм. Ние създаваме нова социална структура. Аз съм бил политик. Но се отказах от политиката и дойдох да правя това нещо.

Никакви реформи не могат да променят света - тъмни сили го управляват. Тайни общества държат хората в подчинение. След 1989-а и аз тичах по площадите. Ако момчетата по площадите постигнат нещо, след 5 години то пак няма да значи нищо. Знаете ли колко мръсно нещо е политиката!? Разбрах, че този свят е непроменим. Бог се погрижи за мен да прочета книгите на Ошо, Дънов, Анастасия. Има и друг начин на живот", споделя бившият инженер.

Той е разочарован, че твърде малко хора са дошли да живеят в родовото селище, но се надява един ден да успеят да съберат 100-150 души и да изградят своя социална структура, каквито примери има в Русия. Владо посочва и славяните, които не са имали своя държава, но са живели в хармония в родови селища. "Официалната наука ще каже, че са диваци. Това е лъжа", смята той.

Тъй като почти всички са вегетарианци, нямат нужда да отглеждат животни. А млечните изделия си набавят от близкото село. Все още има продукти, които си закупуват, тъй като не са изградили докрай самостоятелно общество. Владо иска да вложи уменията си на инженер и да помогне за по-бързото развитие на селището.

В тази общност няма лидери. Решенията се взимат с консенсус . Всеки прави каквото иска, без да обезпокоява съседа. "Тук, ако някой дойде с много пари и реши да заживее, няма да се получи. Трябва му минимален капитал. Трудът облагородява човека", казва Досев.

"Градът ти дава много удобства - топла вода, електричество, но забързаният начин на живот ти отнема спокойствието, което имаме тук. Произвеждаме собствената си храна. Този вкус не можеш да го купиш в магазина", споделя Богдан.

Не смята, че животът му е форма на протест, а просто избор. Хората сега са по улиците, също като него през 1997-ма, но вече вижда нещата така: протестиращите излизат навън, скандират, след това се прибират у дома и на следващия ден пак отиват на работа, а неговият личен избор е да бъде тук.

Живот без държава

Те живеят без държава, но все още използват пари. "Необходими са ни, за да построим всичко тук, да си купим акумулатори. Анастасия казва, че те са зло, но трябва да го насочим към нещо добро. За всички милиарди на света не бих се отказал от човешкото в себе си, а хората го правят за жълти стотинки. Техническата революция изпревари духовната. Но преди зазоряване е най-тъмно", оптимистично завършва Богдан.

Името на селището е Васил Левски. Избрали го първите заселници през 2006, защото тук те са свободни. За мен най-интересен е непрестанният конфликт, в който живеят. Искат да се отърват от парите и модернизацията на съвременния свят, но в същото време, дори горе в селището, са изгубени без тях. Надяват се един ден да нямат потребността да ги използват, но все още зареждат мобилните си телефони, за да се чуят с близките си. Използват интернет, за да се информират какво се случва в другия свят.

Питам ги дали наистина вярват на Владимир Мегре, срещу когото има не малко обвинения, че прави бизнес със своите книги и с продуктите, които Анастасия препоръчва. Той произвежда и продава в Русия кедровото масло, например. "Според мен е честен човек. Анастасия разкрива огромна информация, дава точни рецепти за този живот. Мегре е само една писалка. Не е изкривил думите й", убеден е Богдан. А Владо го допълва: "Аз да бях на негово място, сигурно щях да пречупя думите й през себе си."

Харесвам тези хора. Не ги разбирам напълно, но и не ги съдя. Те не обезпокояват никого със своя избор. Ако аз мога да избирам, ще им отида на гости за няколко дни. Ще садя домати и плодни дръвчета с тях, ще ям вкусен хляб, ще се наслаждавам на природата и въздуха, ще изчистя съзнанието си от натрупания негативизъм в обичайния ми живот и... ще се върна обратно. Цивилизацията е моят избор, но има и друг, който прави щастливи други хора.

Oще: анастасийци  държава  елхово  земя  мегре  път  селище  странджа  ток  труд  цивилизация 


Още от Репортаж

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

13 Дракон с кисело зеле | 11.03.201303:13

Боряна, я пак? Според теб някой има ли право да обрече дете на живот като човек от средновековието? Едно е възрастен, познал съвременния живот, съзнателно да се лиши от него, и съвсем друго - да се отнеме възможността на едно дете да направи този съзнателен избор.

Още нещо - преди няколко десетилетия известният писател Л. Рон Хабърд, автор на "Бойно поле земя", решава, че от религия се печелят много повече пари, отколкото от писане на фантастика, и създава сциентологията - това напълно буквално, бтв. Просто да го споделя, пък вие си направете изводите.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

12 pepe | 10.03.201319:22

Тая работа има един лек проблем. Ако от 7-те милиарда души на тази планета 10% решат да живеят по този начин ще им трябват още 2-3 такива планети.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 10.03.2013, 13:44

11 Таня Симова Рангелова | 10.03.201318:38

Относно коментар №10

Обществото е събирателно понятие. В него битуват много личности! Не вадете думите ми от контекста! Мнението ми е, че всеки има право на личностна себеизява - даже и в това как да възпитава децата си, но заедно с това той живее и в рамките на едно общество, имащо своите правила, норми и Закони!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

10 explorer | 10.03.201318:29

@#9 Таня, не знам дали си даваш сметка, че именно подобни на изявеното становище, кара хората да търсят алтернатива на цитираното "общество". До голама степен, затова са и протестите, защото за пореден път се сблъскваме със институционализирането на статукво на безумия и неправди. Вероятно единствено личната свобода ни дава някакъв шанс за оцеляване, така че по-полека с изявленията за правото на обществото, над правото на личността, че може да не останат личности в подобно "общество."
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 10.03.2013, 13:44

9 Таня Симова Рангелова | 10.03.201317:34

Относно коментар №7

Изказването на лично мнение е право, което всеки един от нас има. Надявам се че това няма да го отречете. Също така, право на всеки родител е да възпитава децата си съгласно своите морални, семейни и т.н. ценностни параметри. Дотук добре, но над правото на личността е това на Обществото, което въпросните хора от статията не одобряват, но видите ли някак си не могат съвсем да скъсат с него...Та мисълта ми е, простичка и така и ще я изкажа. Питам Ви, ако виждате системно нещо нередно, нещо тревожно, нещо сигнализиращо Ви отвътре в поведението на един родител към неговото дете, то Вие какво ще направите?!? – ще си замълчите, защото си е негова работа как ще възпитава отрочето си или ще сигнализирате съответните институции да си свършат работата... Преди да отговорите обаче се замислете добре, защото и тези институции, колкото и неработещи да са в нашето родно общество, са именно тези, които биха могли дори да спасят живота на дете, попаднало в риск. Е, питам Ви аз – живеейки извън НАШЕТО общество на злото, каква гаранция за наистина безопасен живот има за тези деца, чиито родители решават да се изолират (ама пак не съвсем) там някъде из родните поля и балкани. Иначе аз никого не съдя, но вярвам, че Законът трябва да го прави. Но той ще го ПРАВИ само, когато не защитаваме позицията “Ми то сега... не е моя работа да се меся”...

Знаете ли, няма идеални родители, но също така има безотговорни такива. И последното е страшно! Аз лично смятам за престъпно следното: раждането в извънболнични места (леле сега ще ме емнат други) , решението на родителя за отказ от ваксинация на детето – знам, че всъщност и в това има риск, но все пак по-малък от това детето Ви в последствие да се разболее сериозно, а недай си Боже и нелечимо; отказът от осигуряване на нормално образование и не по-малко - на среда, в която детето всестранно да може да развива своя потенциал. Тази среда за мен е НАШЕТО ОБЩЕСТВО независимо от всичките му лоши страни.

...Иначе няма лошо човек да се откъсва сред природата – и аз го правя отвреме на време, но ЗАВРЪЩАНЕТО е неизбежно и необходимо!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

8 Thea Atanasova | 10.03.201316:50

Е щом така казва Анастасия, действайте! Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.03.2013, 16:23

7 Boryana Zhekunova | 10.03.201316:43

Ако не се изкажем презрително колко са заблудени и наивни хората, направили различен избор от нашия, няма да сме истински българи, нали така? А какво право имате да ги съдите и да определяте кое е най-доброто за техните деца?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

6 Govedo13 | 10.03.201314:56

Имаше серия репортажи по телевизията относно тия.
Въпросния откривател праща хората в такива забутани родови имения а не е прекарал и 1 ден в своето такова. Забавно е как им продава тонове книги и всякакъв вид Анастасия мерчъндайз. Въпросната Анастасия е като спайдер-ман
има от амулети с неин лик през книги, кленово лечебно масло до тениски, и всичко се произвежда и продава на доста завишени цени от въпросния Мегре.
Мегре е станал доста богат човек покрай цялата религия която е създал.
Тъжно е да се правят пари от човешката глупост но това е най бързия и ефективен начин за правене на пари измислен до момента, все пак глупостта е безкрайна.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

5 Дракон с кисело зеле | 10.03.201314:52

Сори, ама това са глупости по толкова много параграфи, че чак боли. Горе-долу всеки път като някой ми заговори за пасторалната идилия някъде си далеч от цивилизацията... Ами, не, благодаря. Не и по този начин.

Цитат:
В тази общност няма лидери. Решенията се взимат с консенсус.
_________
И ако се натрупат, да речем, две хиляди човека в това общество, как ще се постигне консенсус? Едно е да са по-малко от сто, друго е да са колкото жителите на истинско селище. А нали това искат?

Цитат:
Всеки прави каквото иска, без да обезпокоява съседа.
_________
Включително да отнеме на децата си право на достъп до образование и живот в цивилизацията?

Цитат:
Владо посочва и славяните, които не са имали своя държава, но са живели в хармония в родови селища.
_________
Да, понеже примери от преди векове са особено свързани с днешната действителност, нали...

Цитат:
"Тук, ако някой дойде с много пари и реши да заживее, няма да се получи. Трябва му минимален капитал. Трудът облагородява човека", казва Досев.
_________
Един писател труди ли се? А музикант? А актьор? Художник? Учен? Или това са все презрени дейности, не са истински труд? А такива хора какво ще правят там?
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 10.03.2013, 13:44

4 Таня Симова Рангелова | 10.03.201313:46

Г-жо Иванова, имате хубав стил на писане, но когато човек излага някаква позиция, трябва да е готов най-малкото да изтърпи и някое и друго мнение.

И така, казвате да не ги съдим, да не им се присмиваме и да не ги съжаляваме...Добре няма да ги съжалявам и няма да им се присмивам, Но...само дотук! След това ще попитам само две неща, а именно: Вие, като културен и образован човек, не съзирате ли какво сектанство лежи в основата на този "пасторален живот" - предполагам добре сте запозната с приказката за вълка в овча кожа и Второ - запозната ли сте със съдържанието на Хартата за защита правата на детето?!? - ако не сте, то Ви предлагам да го направите и тогава бих искала да разбера дали отново ще призовавате аудиторията с думите "Не ги съдете"...

Стига толкова от мен. Ще бъда пределно кратка и само ще кажа, че текстът на статията Ви предполага сериозен анализ - и културен, и философски, и религиозен и най-вече правов... Иначе и аз като Вас избирам цивилизацията, но мнението ни съвпада само в този пункт!
   

оценка

+0 -1