Звезди в очите | webcafe.bg
Webcafe

Звезди в очите

Цветана Георгиева
15.11.2012, 21:31 (обновена 20.11.2012, 08:10)

1 от 4 снимки Назад Напред

Млади учени

Снимка: © Явор Николов

Да броиш звездите е поетичен израз за работата на един астроном

"Знаеш ли, моето момче, че един ден слънцето ще избухне?", попитал преди доста време един дядо внука си някъде из полето в Пловдивско, докато подвиквал на овцете.

Георги казва, че точно тоя въпрос го подпалил по небето, звездите и планетите. Следват детските енциклопедии, олимпиади, Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Георги Латев днес е докторант по астрономия към едноименния институт на БАН, изучава близки и далечни звезди по снимки от Обсерваторията в Рожен. 26-годишен, още следва детската си мечта и е съвсем  убеден, че ще остане да прави изследвания в България. Срещаме се с него, защото се чудим какви са тия хора, които изучават звездите  в България и всяка година се разправят за едни никакви пари с вицепремиера Дянков.

Работното му място се намира в научния комплекс на БАН почти в началото на София. Ако влезете там, ще се изненадате - по нищо не личи, че тук се прави наука. Сиви, неприветливи сгради. За да пият кафе, астрономите събират пари в касичка с тематичен надпис - "Фонд Научни изследвания". Коридорчето до кабинета на Латев тъне в мрак - почти като в Космоса.

От столицата звездите трудно се виждат, но няколко пъти в месеца астрономите пътуват до Обсерваторията в Рожен - на лов за обитатели на Космоса. Наблюдателната нощ продължава около 14 часа, а през зимата дори повече.

Водещият телескоп, с който съоръжението разполага - двуметров рефлектор с оптическа система Ричи-Кретиен-Куде, вече е от среден клас и е на 80- 85-о място в света. Далечината, до която може да стигне, зависи от яркостта на обекта и проникващата способност.

"За да бъде покрито главното огледало на телескопа, са нужни около 40 000 човешки зеници. Това значи, че 2 милиона пъти по-слаби звезди от тези, които се виждат с просто около, могат да бъдат наблюдавани от телескопа на Рожен", обяснява Георги.

Това значи, че телескопът може да не забележи обекти на прага на Земята, които са много малки и не излъчват достатъчно силна светлина.

Най-далечната звезда, която български астрономи са измервали, се намира на 9.6 милиарда светлинни години разстояние, казва Георги, докато колегата му д-р Кирил Стоянов преглежда разрез от снимка на звезда, подобна на компютърната томография в медицината.

За сравнение, най-далечния обект, който е възможно да се види въобще, е на 13.7 милиарда светлинни години.

Най-успешната наука в България

Българската астрономия има успешна история и традиции, а Обсерваторията в Рожен се е превърнала в нещо като национална гордост. "Ако ние изчезнем навън, няма кой да наследи цялото това знание. Каузата трябва да е за България", убеден е Георги.

По външна оценка астрономията е водещата наука в страната ни, допълва Кирил Стоянов, показвайки диаграма, изготвена от Научната фондация на САЩ, която докладва пред Сената на всеки2 години как се развиват науките по света. Българската астрономия заема 37-о място от 195 държави, включени в изследването.

"Горд съм за това, че българската астрономия е на много прилично ниво. Тя е първа от науките в България, но през годините нивото спада, защото финансирането намалява, дори бих нарекъл това зловредно. Интересът към точните науки, за съжаление, намалява като цяло, а астрономията продължава да държи първенство", казва Георги.

Реалността

Основното притеснение на младите учени е телескопът в Рожен да не спира работа. "Ето защо се съгласихме да си намалим заплатите - за да има за ток", казва Кирил. В противен случай това би било удар както за апаратурата, така и за астрономията.

"Това означава, че ние няма да можем да следим историята на даден обект, не можем да допълваме картината, а продължителността на наблюдението е водеща за добро научно изследване. Иначе ще пишем популярни статии", казва Георги.

"Всеки месец се получават фотометрични точки на някоя звезда. Можем да си позволим лукса да се спрат наблюденията за половин година - материал за обработка има достатъчно", казва той.

Другият проблем идва от вредата, която ще бъде нанесена на големия телескоп, който работи при постоянна температура от 17 градуса. Дори най-малката влага може да увреди финните му компоненти.

През 1997 г. е правен опит телескопът на бъде спрян заради икономии, като се прави частична консервация. Отстраняването на насените щети по техниката и пускането на телескопа в експлоатация е излязло в пъти повече от спестените пари за ток, разказва Кирил.

Когато комплексът на звездобройците в Рожен е открит през 1981 г., е струвал 12 млн. долара - колкото един самолет МиГ-21, включително с пътя и съпътстващата архитектура на Обсерваторията. За сравнение, мемориалният комплекс на Бузлуджа струва 20 млн. лева.

Днес парите, от които Обсерваторията има нужда, за да продължи да работи, са 250 000 лева. Издръжката за една година е 1 млн. лева.

Най-много средства не достигат за наблюдение, командировки и участие в международни конференции, казва Ана Борисова, която има "удоволствието" да администрира проекти от Фонд "Научни изследвания", с които астрономите могат да намерят допълнително финансиране.

"Един учен не може да се изгради, когато е затворен в кабинета си и чете статии в интернет", категорична е тя.

"Искаме да не ни се налага да правим футболни отбори, но диалогът е много труден", казва Георги, който щеше да е ляв бек в отбора на "Роженските мечки". Кирил, централният нападател, изтъква бюрократичните процедури, които отнемат огромна част от времето на изследователите.

И въпреки тома младите учени не се отказват от науката. Георги се шегува, че астрономите имат доста работа - все пак, едва 4% от Вселената са познати на човечеството. 23% са черна материя, а останалото, съвсем мистериозно, но съществуващо, тъй като има гравитационно поле, е т.нар. тъмна материя.

Защо са ни астрономи?

Опасността от закриване на Обсерваторията в Рожен моментално отекна в социалните мрежи. Имаше и мнения, че трябва да бъде закрита, защото... нищо не произвежда.

"Все едно да закрием националния стадион по футбол. Астрономията е наука, която привлича децата и тяхното любопитство, увлича ги по пътя на науката", казва Ана Борисова. Повечето й колеги са превърнали детската си страст по Космоса в професия.

"Когато човек е притиснат от кризата, той не намира смисъл да се гледат звезди, струва му се, че се прави едва ли не за кефа на едни петдесетина учени". Така Георги си обяснява негативизма.

Пряка връзка с реалния живот не се вижда, а и навсякъде по света има хора, които не разбират значението на тази наука. "Но ето, вижте календара - годината за нас е една обиколка на Земята около Слънцето, това е най-елементарният пример", отговаря Георги.

Той разказва как преди години в Ню Йорк спрял токът, а мракът открил чудесна гледка към Млечния път. Хората започнали да се обаждат, за да питат какво е това странно сияние и дали не ни нападат извънземни.

Трябва ли да дръпнем шалтера, за да забележим, че има и звезди?

Oще: астрономия  бан  вселена  георги латев  калоян стоянов  космос  наука  обсерватория  рожен 


Още от Story

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.01.2011, 17:43

89 Voin | 06.12.201218:59

Имаше няккъв идиот из коментарите, твърдящ, че Рожен бил за затваряне, да сме му покажели поне едно нещо, което са свършили там....ето му едно прясно прясно, така да се каже:

http://www.dnes.bg/mish-mash/2012/12/06/ogneno-otkritie-na-bylgarski-astronomi.174834
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

88 fALLEN | 20.11.201214:49

тичам и вОна, абе идиотче, разбрахме, поне аз лично, че здравната система, ако ще и в австрия да е, е безсилна срещу някои случаи. друго да покажеш, освен клитор вместо пишка?

абе къде е един друг мой любимец с малка пишка - чекията? а тая с дебилната физиономия - ленчето? Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.10.2012, 11:25

87 Деактивиран от Webcafe.bg | 20.11.201211:41

Малко, гнусно човече. Ти и цялото ти изродено семейство.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

86 еднажена | 19.11.201219:16

цензура цензура цензура

Извън темата! muhihihihi
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

85 скучко | 19.11.201216:53

Паяк, позволи ми да поздравя администратора на http://www.webcafe.bg
с това парче Плези се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

84 паяка | 19.11.201216:26

Намига

http://www.youtube.com/watch?v=lYY0XV7Letg
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

83 скучко | 19.11.201216:13

Днес
скучко коментира Звезди в очите 14:03

скучко коментира Звезди в очите 11:30
17.11.2012

скучко коментира Сингълфобия 11:31
Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос
Може разбира се да ги триете до безкрай ,както и аз да ги качвам...

По здрав за администратора на http://www.webcafe.bg

http://vbox7.com/play:8d1c892a&al=2&vid=6118106
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.10.2012, 11:25

82 Деактивиран от Webcafe.bg | 19.11.201212:20

И този форум хвана плесента Иван Дочев Вълков
http://imageshack.us/photo/my-images/715/dsc0078ub.jpg/

Този отвратителен червей, откъдето е минал трева не е поникнала. Това малко, мръсно човече толкова много мрази щастливите уравновесени хора, че се налива с алкохол до припадъ и създава множество акаунти и много коварно, подмолно се опитва да се сприятели с останалите. И хората са добри, често те правят тази грешка и тогава падат в капана на този психопат. Те цялото семейство са такива - жена му Ваня, дъщеря му Сара и синът му Деян. Отвратителна фамилийка. ПОМООООООЩ
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

81 fata morgana | 19.11.201209:16

В петък бях на конференция, имахме юбилей - 70 години ВИАС.
С две думи по-интересното:
-през 1996 сме сключили договор с Гърция относно водите на р. Места. Не разбрах нищо за него. Има поле за развитие на хидроенергетика.
- Скъсването на стената на яз. Иваново е подробно изследвано. Моделите ни работят и много точно пресъздават събитията. Между аварията и времето, което е било нужно водата да залее селото е изминал половин час. Хубавото в цялата история е, че е налице поуката.
- За АЕЦ– мълчание. Препоръчаха ми да не се ангажирам с мнение и никой от хората, които попитах, не се ангажира с такова.
Във ВИАС срещнах моя приятелка, която ми се похвали, че е започнала работа като хидролог в БАН. Хидролозите в БАН изследват оттока на реките. Изследванията са с голяма значимост за водостопанските цели: напояване, водоснабдяване и хидроенергетика. На конференцията коментираха, че на тоя етап стигат до съвсем задоволителни прогнози за оттока на реките, но климатът търпи своите изменения и през 2018 година вече ще се работи с други параметри. Подобен тип жизненоважни изследвания могат да се правят само в Бълагрия, защото никъде другаде по света изследването на българските води и дъждовете, не представлява интерес. От тази гледна точка тяхната работа е важна и е от национално значение.
Споменах предния път и за моята приятелка, която работи в БАН в сферата на екологията. Едно от приложенията на технологията, върху която работи е преработените полимери да се използват за направата на геосинтетични мебрани и композити. По настоящем се използват такива за изолацията на всяко сметище и други токсични насипи. Полагат се под бъдещото сметище, така че да изолират токсичните води, които се отвеждат на подходящо място, за да не се смесват с подпочвените води. Геосинтетични мембрани и композити в България не се произвеждат, въпреки че в БАН има вече разработена технология за преработка на отпадъци в такива материали. Вместо това ние ги внасяме от Италия. А да се произвеждат в България по наша технология би било много хубаво.
Т.е. дори и в БАН да се занимават изключително и само с копи-пейст (нещо, което наистина не изисква твърде големи интелектуални усилия), това само по себе си е достатъчно ценно, защото представлява адаптация на чуждия опит към нуждите на нашите български условия. Тяхната работа е жизненоважна и заслужава финансиране.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.09.2011, 21:28

80 Лудколю Деликолев | 19.11.201209:09

"Ако ти пратя цигулари......
Погребал съм над 800 чиляка за 10 месеца.....
Пътник си, мен всички ме знаят и още повече, на какво съм способен...."
Voila! Катарзисът е медицински факт. Мосю потник достигна до висшия пилотаж у интернет-акането - размахване на юмручета и люти заплахи, с което олаби жилата и следващите му писания вече са в много по-жизнерадостен и бравурен стил, дори с елементи на стих. Олекна ли Ви, драги?
Адресът желате ли да ви го дам, за да не се затрудняват цигуларите?
Иначе на въпроса ви за това какво остава след човека - химическите елементи, които остават след човек са въглерод, кислород, азот, калций, фосфор, около водна чаша натрий, малко по-малко калий, щипка-две желязо, лъжичка селен и следи от още двадесетина елемента. След Вас освен всичко това ще остане и значително количество квинтесенция на безсилна злоба и кисел екстракт от емоционална жлъч. Жалко, че няма да има кой да ги дестилира за нуждите на отровителския бизнес. Разбрах, че щудирате химията и опазването на околната среда - желаете ли да Ви изпитам по темата или и там знанията Ви са като красноречието - предимно смрад и рядка кафява боя?
   

оценка

+1 -0