Тодор Батков: Скъпи левскари, не съм продал клуба! | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Тодор Батков: Скъпи левскари, не съм продал клуба!

Томислав Русев, "Дарик радио"
11.11.2011, 20:12 (обновена 13.11.2011, 16:57)
Тодор Батков

Батков уверява, че всичко в Левски върви като по вода

Във връзка с непрекъснатите слухове, че продава или дори вече е продал ПФК Левски, собственикът на клуба Тодор Батков даде максимално откровено интервю за "Дарик радио" и "Гонг".

- Г-н Батков, отново, за пореден път, слуховете гласят, че Левски е продаден. За какво всъщност става дума.

- Г-н Русев, живеем в много мръсно време, интриги все повече ни оплитат. Искам ясно и на висок глас да заявя: „Скъпи приятели, левскари и левскарки, нищо от това, което се тиражира, не е вярно. Аз си давам ясна сметка, какво е Левски, какво означава Левски за хората. Заявявам ви, заклевам ви се, че когато реша да предприема нещо такова, аз първи ще го обявя, след като направя съответните проверки и се убедя, че човек, с който възнамерявам да имам сделка, има сърцето, има и парите за Левски. Нищо не е вярно. Аз считам, че това е поредният опит за дестабилизация на Левски. Очевидно на някой му е изгодно Левски постоянно да бъде дестабилизиран, постоянно да бъде разклащан и вкарван в интриги. Няма такова нещо. Ето, заявявам ви днес 11.11.2011 година, 16:00 часа - един мрачен софийски ден - в Левски ситуацията е ведра и чиста. Треньорът работи усилено. Вчера бях на тренировката, има определен живец в очите на футболистите, убеден съм, че четирите мача до края на полусезона ще спечелим убедително. Гонзо си стяга селекцията заедно с треньора, продължаването на договори с футболисти, които са важни и трябва да останат в Левски, школата... Аз си върша работата, мисля как редовно ще платя задълженията към играчи и към персонал. Редовно, защото нищо просрочено нямаме като задължения. Какво повече да кажа?

- Ако искаш, говорим си на ти, щом питаш какво повече да кажеш, аз ти казвам слуховете, които вървят навън сред феновете и ти с няколко изречения, дори с „да" или „не", можеш да отговаряш, защото едно и също се върти вече доста месеци и мине се, не мине се, някой го подхваща?

- Така, има нещо ново, някакво ново веене, надявам се това да се потвърди и в неделя в лицето на новия треньор и наистина подема, който е налице при футболистите, давайте отново да развалим атмосферата... Питай, питай...

- Първо да те питам най-спряганите, традиционно се въртят, - ЦКБ, кръгът около Цветан Василев, Делян Пеевски, най-често се спряга името на Сашо Сталийски, с който говорих неофициално, по друг повод, и той опроверга пред мен, поканих го в студиото и т.н., какво ще кажеш за това?

- Не, не и не! Познавам собствениците на ЦКБ, свестни момчета, с отношение към спорта и към футбола, никакви разговори нямаме, те издържат Черно море и това не е никак малко в условията на финансова криза. Пеевски и Цветан Василев - не съм разговарял повече от година и това, че те взеха Ботев, един славен клуб, ковачница на добри футболисти, е факт, който заслужава похвала и аз им пожелавам успех, но никакви разговори... и не е имало база за този разговор. Третият - Сашо, милия, той дава достатъчно за културизма, колко титли взе... Да, Сашо е левскар, баща му беше голям левскар, мой приятел, Бог да го прости, който по зла участ беше известно време президент на ЦСКА като военен министър, но продължи да обича Левски най-много. Няма такова нещо, за кой друг да кажа?

- Питам те веднага за кандидат-кмета на Варна, който загуби...

... Марешки ли? Аз не познавам тази личност и то просто няма как да се случи. Видях го по телевизията и просто се ужасих, че този човек може да стане кмет на най-красивия български град. Как може да стане това, недейте така, Левски е нещо много сериозно.

- Трети слух - „Булсатком"?

- Тези даже не ги познавам, тези със сателитната телевизия, те мисля, че на Берое дават пари. Не, не ги познавам даже, няма такова нещо.

- Георги Георгиев - волейболният началник на ЦСКА?

- Ооо... С Жоро сме съдружници в „Стандарт", аз му дадох миноритарен дял, продадох му.

- Най-първият слух от преди време, скоро не се е явявал - „Лукойл" и Вальо Златев?

- Не бих отказал „Лукойл" да бъде спонсор. На шега и полусериозно съм водил много разговори с Вальо за тия осем и половина години - не, те имат съвсем друга стратегия.

- Още едно име, на мен са ми го казвали поне шест пъти - Иван Мачев. Не го познавам, ти би трябвало да знаеш кой е...

- Познавам го, той осигури някакво спонсорство преди две години, тъкмо играхме срещу Дебрецен, даже мисля, че Баждеков го покани и беше на мача. Не, не...

- И тук не?

- Не, повярвай ми, ако има нещо... Какво да кажа повече?

- Още един слух ти казвам - като свърши парите, Тодор грабва самолета, отива в Израел и Чорни спасява положението и всъщност Чорни продава Левски, а не Батков?

- Можете да звъннете и на Чорни.

- Когато сме му звънели и той отрича.

- Все пак мога в шеговита форма да отговоря. Аз познавам Чорни. Чорни един от най-успешните президенти на Левски, може би най-успешният. Човекът е вложил много пари, много душа и много сърце, но предвид обстоятелствата, той се оттегли още през март 2004-а. Оттогава Левски е единствено само и мой ангажимент. Колко пъти да го повторя? Колко пъти?

- В същото време, напук на приказките, че Тодор Батков е зле финансово, в Левски реално всички са си получили парите?

- Да това е единственият клуб, сигурно и в Лудогорец е така като че ли, друг не мога да изброя. Хайде де, как става това в тези тежки времена? Да, истина е, че съм спрял всякакви инвестиции. Трябва да се подмени терена на изкуственото игрище, просто той вече е в много лошо състояние, искам да изградим още два терена, школата трябва, но като няма пари - заплати, данъци и това е, както и ежедневните разходи - лагери, доктори и т.н.

- Очевидно, ако те разбирам правилно, ти си оставаш собственик на Левски?

- Разбира се, такъв съм от март 2004-а и акциите са под мене в сейфа ми, в кабинета ми, всичките акции до една - 450 000 от общо 500 000.

- А ако дойде спонсор, намерен примерно от премиера, който както той каза, че се опитва да помогне, той е добре дошъл?

- Да, аз искрено се надявам премиерът Борисов, който е с голямо сърце към спорта и е левскар убеден, наистина да помогне. Водил съм разговор, не отричам. Поддържаме контакт, надявам се. Имам съгласието на „МТел", те не възразяват да има втори спонсор, който да не им е конкурент. Така че това би било добре за всички и най-вече за Левски, но така или иначе се справяме. Справяме се.

- Тогава последен въпрос, поредните слухове, тотална разпродажба на звездите през зимата, за да се върже бюджета за напролет?

- Очевидно ще има освободен или освободени футболисти, Възможно е да имаме и една-две продажби, но вече набелязваме попълнения, които са не по-малко класни. А колкото до звездите - на фона на играта, която показват тези 13-14 мача, които играхме официални - 2 в Европа и 12 в първенството, аз не бих посочил някаква звезда в момента. Казвам го също откровено, в типичния ми стил. Да, отборът имаше звезди като Гара Дембеле, като Жоазиньо, определено. Да, предвид създалата се ситуация и главно по финансови причини, повтарям, ние се разделихме с тях, но продажбата им донесе приходи в клуба, купиха се нови играчи, добри намерения имахме. 8 играчи купихме лятото, 4 играчи купихме зимата точно преди една година, 3 играчи купихме преди година и половина - т.е. общо 15 души нови има. За жалост не бих казал, че е много успешно това, което направихме лятото като попълнения, но стават и грешки.

- Кажи за финал, вижда ли се краят на всичко това и кога ще настъпи някакво финансово спокойствие. Ти преди 3-4 години прогнозира голяма депресия за хората в България, тогава, признавам си, много не ти повярвахме в началото на кризата, но тя се оказа по-дълга, отколкото се очакваше. Виждаш ли края й като един от сериозните бизнесмени в България?

- За жалост не много, защото в момента е много трудна ситуацията в Евросъюза, ние макар че не сме в Еврозоната зависим в голяма степен от стабилността. Тревожи ме това, че рязко намаляват инвестициите. Нещо повече - направени инвестиции се изнасят от България. Искам да съм оптимист, но не е лесно. Не е лесно и на Борисов да управлява в такова тежко време, така че не му завиждам. Когато имаше разцвет, когато беше този неистов бум на недвижими имоти, беше много лесно да се управлява, когато отчитахме като инвестиции колосални суми, влезли в България по спекулативни сделки за имоти и много малко в индустрията, в работни места, в технологии, в стоки за експорт и т.н. Така че сега не е лесно. Последното, което ще допусна да бъде разклатено от нещата, които са ми на главата, ще бъде Левски, повярвайте ми.

Oще: левски  тодор батков Видео