Перлата на Кипър, която стана призрак | webcafe.bg
Webcafe

Перлата на Кипър, която стана призрак

Webcafe.bg, по BBC Magazine
16.01.2014, 17:28 (обновена 21.01.2014, 11:15)

1 от 4 снимки Назад Напред

вароша

Никой не припарва в кипърския курорт на Средиземно море

Добре дошли във Вароша, най-строго пазената тайна на Средиземно море. Километри пясъчна ивица, където сте единствено вие и природата. Десетки грандхотели - и всичките им стаи, които ви се предлагат за избор. Само не забравяйте резачка, за да си пробиете дупка за наблюдение в оградата - войниците могат да стрелят на месо.

Преди разделянето на Кипър през 1974 г. Вароша, квартал на Фамагуста, е прекрасно и процъфтяващо място за отдих. Богати и известни хора от цял - като Ричард Бъртър и Бриджит Бардо - са привлечени там заради едни от най-добрите плажове в Кипър. А местният хотел „Арго" е спряган за любим на Елизабет Тейлър.

34-годишната американка от кипърско-гръцки произход Вася Маркидес твърди, че всеки посетител пази романтичен спомен за Вароша. Нейната майка е израснала там. Мястото е описвано като „кипърската Ривиера" и средище на изкуство и идеи.

По пътя на забравата

Преди 40 години обаче всичко се променя. Заради нажежаване на етническото напрежение гръцката военна хунта прави опит за преврат. Турция нападна Кипър и окупира една трета от от северната част на острова. Така се създава т.нар. Севернокипърска турска република. Разделението остава и днес.

Докато войските напредват към Вароша, местната гръцко-кипърска общност панически бяга, възнамерявайки да се върне обратно, когато положението се успокои. Турските военни ограждат курорта с телени мрежи. Животът там изчезва, а Вароша се превръща в град-призрак. До ден днешен.
С резолюция от 1984 г. ООН призовава да й бъде предаден контролът над Вароша и да се забранят всякакви опити за заселването му с нови общности, различни от избягалото население.

Такъв е случаят на семейство Маркидес. Евакуацията им съвпадна със сватбата на майката на Вася - Емили. Подаръците от този ден все още стоят неотворени на тавана на изоставената им къща. Местните разказват, че покрай бягството забравили тигани върху включени котлони.

За първи път през 2003 г. забраната за пътуване до Вароша е облекчена. Така възможност да преминат отвъд получават кипърците от двете страни на курорта - буферната зона на ООН, известна още като „Зелена линия".

„Картината, която пазя в ума си за това място, беше за истински рай", споделя Вася Маркидес. Въпреки спомените, когато се върнала във Вароша, тя се почувствала като в кошмар след апокалипсис. За толкова години курортът е превзет от природата - храсти и дървета пълзят из целите 6 кв. км. площ на градчето, клони пробиват през прозорците на стаите. Снимки на разрухата обикалят из интернет, но никой не признава, че ги е заснел.

Табели забраняват фотографирането и предупреждават желаещите да преминат от другата страна на оградата, че могат да бъдат застреляни. Въпреки това, местните жители не се отказват - в знак на обич провират през загражденията любовни писма и цветя. Освен турските военни, малцина са влизали вътре от десетилетия.

Те разказват за необикновени находки в призрачния курорт - търговски център за автомобили с модели от 1974-та година, остарели с тенденциите манекени на дрехи, морски костенурки по пясъчните дюни. Подозренията са, че всичко ценно отдавна е разграбено, а пораженията са твърде много, за да бъдат поправени.

Бъдещето е пред нас

„Можеш да почувстваш енергията, която някога е била тук", казва живеещата в Ню Йорк Вася Маркидес, която обаче има големи планове. Тя поведе кампания за възраждане на Вароша и превръщането му в екологичен град, който да бъде модел за устойчиво и мирно съжителство. Идеята й се подкрепя от кипърски турци и гърци, свързани от необичайно приятелство.

„Все едно съседи са ти призраци", казва 34-годишният Черен Богач, която е от турски произход. Тя си спомня къщата им Вароша, отрупана със саксии с цветя, но внезапно останала празна. До оградата попада и училището, в което учи. Никой от съучениците й не е прескачал да върне топката на игрището.

През 2008 г. Богач, която е дипломиран архитект, открива документален филм за скрития между пясъците Вароша и разделянето на хората. Така се запознава с режисьора - Вася Маркидес - и заедно решават да направят нещо по въпроса. Целта им е Вароша да се възроди като център на зелените технологии, където грижата за природата да получи подобаващо внимание.

„Имаме чудесна възможност, за да трябва да построим наново един град от развалините. Защо този път да не го направим по правилния начин?", обяснява Вася Маркидес. Така през януари 2014 г. се ражда Famagusta Ecocity Project, чиято цел е да намери най-доброто проектно предложение за възраждане на Вароша като еко град.

Или както Маркидес обобщава: "Да направим от този символ на войната, изоставянето и омразата един модел за останалата част от света, една история за успеха".

Oще: архитектура  вароша  град  кипър  курорт  средиземно море  фамагуста 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.05.2011, 23:16

1 tytyrytka | 20.01.201411:00

като изгледах клипа, за най-големия остров Принкопо от Принцовите острови, които се водят почивните острови от Византийско време, не разбирам какъв е смисъла да се прави проект м/у грък и турчин, за да възобновяват Перлата на Кипър.
от самолет е ясно че се проси за пари, обичайно за гърците, който провалиха Евр. Съюз.

но турците УМЕЯТ да стопанисват всичко което са успели да завладеят. Това си личи от този клип по-долу.
http://www.youtube.com/watch?v=d62888AWh3c&list=LLEkvCSXK4WFQuZy4YzB9rZw&feature=c4-overview

ама ми е смешно и болно, че ние, българите,
направихме от нашата китна държава, руините, които се виждат от черно-белите снимки в Перлата.
тогава за какво въобще четем и само цъкаме на другите.

Ние сме оплакване, а не кипърците!
   

оценка

+0 -0