Европа парализирана от страх за нов финансов трус | webcafe.bg
Webcafe

Европа парализирана от страх за нов финансов трус

Webcafe.bg , По Telegraph.co.uk
07.07.2010, 11:24 (обновена 08.07.2010, 14:51)
Евро

Тестовете за издръжливост, през които трябва да преминат европейските банки, не са достатъчно строги, смятат инвеститори. Те предупреждават, че лятото е време за активни политически действия, за да се предотврати срив в еврозоната

Европейските инвеститори не пускат в отпуска европейските политици това лято заради опасността от нов трус на пазарите. Ако не бъдат предприети активни политически действия, 2-та трилиона евро домакински и фирмени дългове на Испания може да предизвикат тектоничен разлом.

Безполезни ли са стрес-тестовете на банките

Лондонското Сити предупреди, че европейските "стрес тестове" на банките са почти безполезни и може допълнително да навредят на доверието на потребителите, ако не успеят да покрият риска от големи загуби по държавни откази от гарантирани плащания от Гърция и други средиземноморски държави.

Решението за публичност на банковите тестове за издръжливост беше взето на среща на върха на ЕС по настояване на Германия и Франция. Още тогава Великобритания се възпротиви срещу него.

"Не мисля, че това ще проработи," коментира Жак Кайу, икономист по европейските въпроси в RBS. "Тези тестове за издръжливост не са достатъчно строги. Инвеститорите вече оценяват 50-процентна вероятност за "отрязване" на някои гръцки бонове - и то би трябвало да бъде включено, както и вероятно 30-процентна вероятност за Испания. Имахме пълен срив на комуникациите в еврозоната през последните месеци, като всичките 16 страни казваха различни неща - и сега има много голям шанс за още един срив."

Кайу, който предупреди за вторичен срив в Европа, каза, че би било неразумно за европейските политици да почиват през това лято. Пазарите вече нямат желание да бъдат изложени на около 2 трилиона евро домакински и фирмени дългове в Испания - и тази яма не може да бъде запушена още дълго с тримесечни заеми от Европейската централна банка.

"Ако към края на лятото не сме предприели много по-агресивни политически действия, се връщаме обратно към заразата. Този път вече нещата не са само периферни. Това започва да инфектира и сърцевината на еврозоната, конкретно Франция. И не мога да разбера защо ЕЦБ не купува испанските корпоративни бонове," коментира той.

Тест за издръжливост без натоварване?

Френският финансов министър Кристин Лагард заяви, че резултатите от тестовете ще бъдат публикувани на 23 юли. В предстоящите дни ще станат известни подробности за "точните критерии, които прилагаме - и колко сериозно ще подложим системата на натоварване".

Тестовете ще обхванат до 100 банки, включително много от испанските спестовни банки (т.нар. cajas) и германските спестовни банки, които са "в окото на бурята". Доклад от CreditSights обяви, че някои от испанските банки са крили истинските мащаби на загубите от срива на пазара на имоти, като са подкрепяли ипотечните ценни книжа чрез покупка на несъбрани заеми от ипотечни пулове. Цените на акциите на Allied Irish, Bank of Ireland, Dexia и Credit Agricole паднаха сериозно напоследък.

Лагард обяви, че тестовете ще покажат, че европейските банки са "солидни и здрави", но това е типът увереност, който кара пазарите да се запитат дали наистина това е "тест за издръжливост без натоварване", както го определят немските медии.

Междубанковите заеми в Европа са полупарализирани, откакто гръцките дългови проблеми ескалираха в по-мащабна банкова и държавно гарантирана дългова криза. Властите се надяват тестовете за издръжливост да се окажат "магическо" лекарство. Миналогодишните тестове в САЩ бяха повратна точка за американските банки, но това се дължи на факта, че 10 от 19-те банки се провалиха, изисквайки $75 млрд- допълнителен капитал.

Всички са загазили еднакво

Списание Spiegel съобщи, че тестът няма да включва отказ от плащания от Гърция и други страни, поради опасения, че това би навредило на убедителността на новата Европейска структура за финансова стабилност (EFSF), разполагаща с 440 млрд. евро, която е замислена да подкрепя длъжниците от еврозоната.

Ханс Редекер от BNP Paribas каза, че властите от ЕС са загазили еднакво - и ако включат гръцки отказ от плащания, и ако не го включат. "Те се боят да не провокират поредна шокова вълна на пазара, ако дори заговорят за преструктуриране на дълга, но ще е трудно да убедят пазарите, ако не го сторят."

Има и опасения, че каквото и да е включване на нива на отказ от кредити за конкретни държави ще изтече на пазара и ще се превърне в самосбъдващо се пророчество. Така ще предизвика незабавен "полет" на пазара и цялостна органична криза. "Те си играят с огъня," коментира немски банкер.

Дейвид Оуен от Jefferies Fixed Income каза, че упражненията не оправят нищо. "Ако не се приложи тест за издръжливост при най-лош възможен сценарий, това няма да вдъхне увереност на никого. Гръцки отказ от плащания определено съществува като риск."

Оуен коментира, че има далечни аналогии с британската банка Northern Rock в навечерието на кризата, когато регулаторните органи са преценявали риска на срив на имотния пазар, но са си затворили очите за риска от завладяване на пазара на финансиране на едро - същинската ахилесова пета.

Голяма част от проблемните дългове, държани от европейски банки, са в портфолио сметки - и поради това не се налага да бъдат залежалите активи да бъдат оценявани по пазарна цена според счетоводните правила. Има сериозни съмнения за самия спасителен фонд EFSF, който тепърва предстои да си осигури AAA рейтинг.

Освен това ще трябва да изясни дали каквото и да е притежание на дългове от застрашените средиземноморски страни ще има "старшинство", което изтласква частните притежатели на бонове надолу по хранителната верига, и ги вкарва в по-дълбоки проблеми. Повечето банки ще отказват да се занимават с гръцки, иберийски и ирландски дългове, докато това не се изясни.

Някои доклади също така твърдят, че тестът може да включва 3-процентна вероятност за "орязване" на държавно гарантиран дълг. Не е ясно какво означава това. Оуен коментира, че ако това покрива всички държавни бонове от еврозоната (включително немските), това би се равнявало на 47 млрд. евро загуби, което е равностойно на гръцки отказ от плащания или дори повече. Но чрез опити да бъде прикриван проблемът по този начин по политически причини, еврозоната просто би се оплела още повече в примката.

Някои немски банки без съмнение ще паднат

Тестовете ще бъдат координирани от Комитета на европейски банкови надзорници (CEBS). Смята се, че банките ще бъдат принудени да набират допълнителен капитал, ако показателят им за основен капитал от първи ред падне под 6 процента при теста.

Някои немски банки без съмнение ще паднат под това ниво, ако разчитането от тях на рисков хибриден капитал бъде наказано, в съответствие с вероятните изисквания на стандарта Basel III. Тези банки не са успели напълно да се възползват от оздравяването през последната година, за да повишат капиталовата си база, което предизвиква недоволството германския регулаторен орган BaFin.

Джулиан Калоу от Barclays обяви, че тестовете за издръжливост изглеждат като пълна каша. "Зле подготвени - и няма да изчистят атмосферата. Тези тестове проработиха в САЩ, защото американската хазна беше там, за да стои зад банките и вдъхваше доверие. Големият проблем в Европа е надеждността на самите суверенни държави."

Oще: банки  европа  ес  ецб  пазари  срив  стрес-тестове 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.07.2010, 23:29

2 derdoff | 09.07.201023:32

...крайно време е банките да се затворят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.07.2010, 13:10

1 чичо | 08.07.201007:01

Каша! От независимоста по-добро няма!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани