Българи от Чикаго шият 18 метра знамена за посрещането на Димитър Бербатов | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Чикаго шие 18 метра знамена в чест на Бербатов

Динко Гоцев , Труд
21.07.2011, 11:56 (обновена 23.07.2011, 12:47)

1 от 3 снимки Назад Напред

Бербатов, знаме, Чикаго, деца

Снимка: © Trud.bg

8-годишната Мария и 4-годишната Рая Сиракови чакат с нетърпение в Чикаго да дойде Димитър Бербатов. Българската общност извеза знамена за футболната звезда. Бербатов и Манчестър Юнайтед трябва да пристигнат в града в четвъртък

Времената на Райна Княгиня са отминали, но не и тези на ентусиастите и патриотите. Луди по футбола българи от Чикаго се готвят за пристигането на Димитър Бербатов като бунтовници за Априлското въстание.

Три големи знамена ще види деветката в четвъртък вечерта местно време (петък рано сутринта у нас). Докато България още няма да е се е събудила, живеещи в Чикаго наши сънародници ще са на крак за тренировката на Манчестър Юнайтед. Тя е открита за фенове и се очаква 22-хилядният "Тойота Парк" да е поне наполовина пълен.

Толкова фенове не се събират там дори на мачовете на женския тим по американски футбол Чикаго Блис, където момичетата играят... по бельо.

Юнайтед обаче ще привлече фенове с мексиканеца Хавиер Ернандес и сърбина Неманя Видич. Нападателят гарантира към 5000 негови сънародници на заниманието, а защитникът - поне 3000 сърби. Тук ще е и Бербатов, заради когото се очакват и стотина нашенци.

Какво стъкмиха за посрещането сънародниците?

На триметров национален трибагреник пише: "Бербатов - №9 в Юнайтед, номер едно в сърцата ни". Знамето бе и в Канзас преди година, когато българинът игра за "червените дяволи" на тогавашното им турне.

Петметров червен флаг с надпис "Фенклуб Чикаго" ще се набие в очите на Бербатов. Хората от клуба на привържениците на ЦСКА в града са го приготвили. Но голяма изненада е 10-метрово знаме на латиница: "Chicago Reds", което значи "Червените от Чикаго".

Тренировката в четвъртък е голямата надежда на българите да стигнат до снимка или автограф. На мача или в хотела на отбора това ще е почти невъзможно. На заниманието ще бъде отправена и лична покана към звездата за среща поне за час с българската общност в града. Бербатов също обяви в интервю за местен ТВ канал, че с нетърпение чака да се види със сънародниците си.

Организацията е като за времената на Райна Княгиня. Фенклубът е купил 60 билета за съботния мач на Чикаго Файър с Юнайтед. Групата ще седи заедно, облечена в еднакви фланелки. Тишъртите са червени, с емблемата на фенклуба и надпис "Любов без граници". Трите знамена отново ще са на трибуните, но вече на 45-хилядния "Солджър Фийлд", където е контролата.

За престоя на отбора в града българите са готови с идеи, чието изпълнение зависи от степента на секретност около Юнайтед и волята на Бербатов. Пристигането на отбора ще бъде "прихванато" от работещ на летището член на фенклуба. Друг човек от организацията има фирма за наем на лимузини и една от тях е в готовност да качи звездата от хотела до мястото на евентуалната среща. А то е логично да бъде ресторант "Механата", собственост на човек, верен на ЦСКА и чикагските "червени".

Ето такива хора поканиха Бербатов на механа , на хиляди километри от родината. Те ще го следват навсякъде из Чикаго с надежда и неговото сърце да трепне и мечтаната среща да стане факт.

Oще: българи  диаспора  димитър бербатов  емигранти  знаме  контрола  манчестър юнайтед  ню йорк  фенклуб  чикаго  чикаго файър Видео