Държавата може да печели от БДЖ, но не иска | webcafe.bg
Webcafe

Държавата може да печели от БДЖ, но не иска

Петър Гаврилов
17.01.2015, 13:33 (обновена 19.10.2015, 18:06)
Влак

Снимка: © Явор Николов

Вместо да харчи субсидии за "социални функции" и хранилка на синдикалисти, държавата може да направи БДЖ полезна и печеливша услуга.

След поредния комедиен сериал, наречен "съкращаване на влакове-протести-връщане на влакове", се чувствам длъжен да напиша този текст, защото явно останахме малко хора, които си спомнят каква е ролята на БДЖ.

Да започнем от А и Б.

БДЖ е транспортно търговско дружество, което извършва превози със железопътен състав - вагони, теглени от локомотиви. Вагоните са пътнически и товарни. Тази своя дейност БДЖ извършва по разписание и срещу заплащане от страна на превозените лица или собственици на товари.

Влакове се движат по направления и между жп-гари, където има достатъчно пътници и товари за превоз, които да оправдаят използването на гориво или електричество за задвижване на подвижния състав, заплати на служителите и амортизация на локомотиви и вагони. Както и наем/такса за ползването на железния път, която такса БДЖ плаща на НКЖИ.

Това е основополагащото положение, което дава смисъл на съществуването на БДЖ, а не многократно повтаряната мантра, че БДЖ имало социална роля.

Едно търговско дружество не може да има социална роля, такава роля може да има държавата, която през 2015-та ще плати 180 млн. лева субсидия (около 40 лева на всеки българин), за да може влакове с 15 човека да пътуват между жп-гара Царева ливада-Синдел или Бойчиновци-Берковица в абсурдни часове от денонощието.

БДЖ следва да оптимизира влаковете си като разписание, скорост и брой вагони, така че да няма случаи, когато много пътници се бутат в два вагона, а 5 човека пътуват в празен вагон с 10 купета.

БДЖ трябва да се отърве от "социалната" си роля да дава заплати на X+Y брой хора, където X е броят на нужните й служители, а Y - допълнителната бройка синдикални членове, които са на хранилката, захранвана с държавна субсидия.

След края на "Кремиковци" БДЖ остана последната крепост на синдикатите - КТ и КНСБ. Тези два синдиката са напълно ретроградни организации, които де факто се занимават с рекет и изнудване на държавата и отделни предприятия.

Необходим е анализ, който да отчете каква е натовареността на отделните направления и дали пускането на нови влакове по тях ще доведе до нови пътници.

Необходимо е да се прекрати практиката да се качват хора във влаковете, да плащат на ръка на кондуктора и той да задържа парите. Така за пълни влакове БДЖ отчита приход от билети за 10-15 души на влак.

Ако пътниците имат изисквания към железниците, няма да е лошо и да започнат да плащат билетите си.

За да се превърне железницата в алтернатива на автобусите, е нужно вагоните да имат чисти и работещи тоалетни, самите вагони да са чисти, а пътуването с тях да е по-удобно, отколкото в обикновен автобус.

Това значи - вагони без купета с повече място между седалките, контакти и безжичен безплатен за пътниците интернет. Работещи лавка и вагон-ресторант, както и опция да заключиш багажа си, каквато сега няма.

Всеки, който е пътувал в претъпкан автобус, ще предпочете влака при горните условия.

Сегашните купета на вагоните, в които непознати хора се гледат лице в лице и внимават да не се подритват, ако се протегнат, не е удачен вариант. Купетата са удачен вариант за семейства и във спални вагони по дълги дестинации. Време е БДЖ да пуснат безкупейни вагони с повече място между редовете седалки.

БДЖ следва да проучи разписанието си и навиците на пътуващите по маршрутите и да види каква част от тези хора пътуват редовно за работа.

След което да се погрижи те да могат да отиват на работа сутрин и да се връщат вечер в нормално време, без пътуването да им отнема половината от работния ден или да прави нощуването вкъщи безсмислено.

Създаването на удобни крайградски влакове в зоните 60-80 километра около големите икономически центрове може да спре обезлюдяването им и дори да провокира хора от градовете да изберат предимствата на малкото населено място, без да напускат работата си.

БДЖ и автобусните компании могат да спрат да се гледат като врагове (тук е нужна и държавна помощ и намеса) и да въведат комбинирани разписания, съвместни маршрути влак-автобус и съвместни билетни и резервационни системи.

Автобуси могат да поемат срещу по-поносима за държавата субсидия малко натоварени маршрути и довеждащи дестинации до определени гари - жп-хъбове.

При реализиране на подобни мерки, броят пътуващи с влак може да се увеличи от сегашните 5%, които просто нямат друг избор (нямат кола и нямат пари за автобус) до над 50%, което би направило железницата смислен превоз на територията на България.

Експресните влакове не би трябвало да спират на повече от 2 спирки между крайните си гари, а бързите влакове да покриват цяла дестинация от 300 километра за не повече от 3-4 часа, включително с престоите.

За разстояния под 500 километра (което е 95% от разстоянията между отделните градове в България) един бърз и удобен влак с минимум прекачвания и престои по гарите ще е алтернатива дори и на самолетния транспорт по удобство и бързина.

За целта е нужно държавните субсидии да не се харчат за заплати и губещи дейности, а да се инвестират в повишаване на скоростта и сигурността на влаковете, заедно с комфорта.

В момента много депутати и местни политици упражняват недопустим натиск върху мениджмънта на БДЖ дадени влакове непременно да спират на определени гари, защото така са обещали на избирателите си. Фактът, че това товари разписанието на железницата и че тези гари са напълно нерентабилни е подробност без значение за подобен тип хора.

БДЖ може да започне с осигуряване на редовни, всекидневни експресни влакове до съседните столици (до които има жп-линии разбира се) и големи градове, които да конкурират самолетните превози като цена на сравнимо време и автомобилните като цена и удобство.

Дестинации като Солун, Атина, Белград, Букурещ и Истанбул могат да са отлично начало.

 

* Текстът на Петър Гаврилов е публикуван в блога му под заглавие "Ролята на БДЖ".

Oще: автобуси  бдж  билети  график  държава  държавна субсидия  железници  източване  кнсб  конкуренция  линии  подкрепа  превоз  пътнически превози  работници  разписание  синдикалисти  социална роля  субсидия  транспорт  цени 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

13 Manuela Gerenova | 18.01.201516:33

Който е такъв голям чорбаджия и толкова cи държи на влаковете, понеже имали "coциална функция" (това звучи като изплюто от Cтанишев), да дотира железниците, да cи ги приватизира, да им дава колкото намери за добре. Други, обаче, не иcкаме и нямаме възможноcт да хрантутим вcичко и вcички.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 13.04.2014, 16:09

12 Bulgarski_Colombiec | 18.01.201514:23

Ше преяватизират БДЖ тъй ще стане. Но ако някой друг може да свърши по добра работа защо не. То и от доса време се говори за повече мобилни оператори в България или Енрго дружества за да паднат цените на услугите, но ще мине време. В България нещата стават бавно. Сега ако Някакви Български оператор на частно се появят на пазара то тогава на готово те ще бъдат изкупени от чуждестранни инвеститори.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.01.2015, 11:55

11 Ivan Pukov.1343202350 | 18.01.201512:14

Някой неща автора е на целил, но според мен най-точно и ясно е едно нещо от статията:
"БДЖ следва да проучи разписанието си и навиците на пътуващите по маршрутите и да види каква част от тези хора пътуват редовно за работа."

Аз лично съм доволен от влаковете и не бих се заменил с автобус. Пътувам най-често по линия Карлово-Пловдив-София и по рядко към морето. Да си припомним обаче каква е идеята на услугата: по-удобни по разписание влакове а не да налитаме колко бил хубав влака. Във влака 1 класа от София за Пловдив в 15.30 часа съм имал толкова много премеждия - да приятно е пътуване , но при положение че закъснява не много приятно.

Според мен БДЖ трябва да наеме 10-на човека които да попътува по линиите и да видят наистина как и къде пътуват хората. Или пък може да се направи едно малко запитване към всички хора къде и кога най-често пътуват.

На мен лично преди две седмици (може да и повече да е било) като пътувах от София за Пловдив след 40 минутен престой на Подуяне (понеже имаше авария на Искър) ми хареса идеята за анкетата която пуснаха за да не скучае населението на БДЖ Усмивка

Тук още нещо да вметна за неефективност която съм забелязал. Става дума за пътнически влак София - Карлово прибирам се аз в петък , когато наплива на хора е огромен и какво виждам един вагон( е вярно тези хора не пътуват до Карлово, но все пак до половината път не може да се диша). А през другите дни по два вагона,когато няма жив човек почти.

А тези глупости където ги говорят че няма пари. Тогава как така се прави ремонти на линии и след това се спират влаковете по тях. Случая става дума линии Пловдив - Септември и Копривщица - Златица (казвам за тях понеже през повечето време съм по тях може да има и други) Ремонти на гари . Нормално това да коства пари , но защо едно дружество което няма пари ще прави подобни неща.

Според мен има много неща които могат да се подобрят. Но най-важното според мен е някой от управляващите БДЖ и държавата да влезнат поне малко в положението на хора и да попътувам с влак.

Пък дори едно елементарно поскъпване на билетите с 5% или 10 % също би помогнало да се намалят дълговете.


Усмивка Усмивка Усмивка Усмивка Усмивка Усмивка Усмивка Усмивка Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.01.2015, 10:26

10 Александър Добрев.100000057862358 | 18.01.201510:28

След като прочетох за влаковете между Синдел и Царева Ливада, ми стана ясно че автора е тотално неграмотен на тема железници.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 06.04.2013, 20:56

9 Razum | 17.01.201522:54

Преди се крадеше много,сега по-малко, но пак се краде:
-от кондуктори с нетаксуване на пътници без билети.....
-главни и едри крадци обаче са големите там по върховете и то не директно, а чрез завишение на цените в договорите,комисионни и пр. високи длъжности от БДЖ , инфраструктурата и Министерството.
Трябва да се очистят корумпираните началници първо,но как да се уловят е въпрос.
Този министър в ред ли е? Ще спираме влакове, оо няма да спираме.... Такова управление не може да има България.....
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 17.01.2015, 18:07

8 Tanascho | 17.01.201518:13

Хубави съчинения. И аз мога да правя свободни съчинения за различни проблеми из България , но без пари не мога да реша проблемите.. мога само да си пиша.
Със смешно малко пари (като тези 180млн лв) не може да се направят нещата, които господинът е написал. В белите страни жп транспорта се дотира с милиарди и там няма някакви мързеливи същества, като българите, които да мрънкат, че те плащали всичкото това... В БГ всеки си мисли, че той издържал железницата, нищо че крие 80% от доходите си...
   

оценка

+1 -5

Регистриран на: 13.04.2014, 16:09

7 Bulgarski_Colombiec | 17.01.201517:44

По Нова бях слушал че ще продават БДЖ на Австрийската държавна Железница ОБ - Ойстерайх Бан. Другия Кандидат Била Румънската Държаван Железница, но тзаи информация се трижира от много време. Австрийците били много навити да купят БДЖ и казвали че ще ли да го модернизират.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.09.2014, 23:41

6 1Sion1 | 17.01.201516:31

Като цяло повърхностна статия , в която е отделено място само за пътническите превози , без дори да се направи и опит за анализ на товарните.И това при положение , че Турция вече заяви готовност за превози между Европа и Азия , а Китай инвестира милиарди в същото.Товари и пътници , които ще минат през нашата територия , освен ако на някои НПО-та не им бъде платено от Америка за България за друго.Пътническият железопътен транспорт е гръбнакът на превозите в Европа и не виждам защо трябва да откриваме топлата вода.Трябва да се кандидатства за грантове по европейски програми за изграждане на скоростни трасета и за подмяна на локомотиви и вагони.Ако успеят да докарат средна скорост от 140 км , което е постижимо на много места в държавата , БДЖ практически ще смаже конкуренцията , а миграцията и обезлюдяването на цели региони в държавата ще спре.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 19.01.2014, 13:16

5 zaza | 17.01.201516:09

На БДЖ трябва разчупено мислене и малко пари. Трябва гъвкъв мениджмънт и да се развият допълнителни услуги - куриерски услуги, превоз на товари на куриерските фирми, реклама колко добре е да се возиш с БДЖ, реклама в БДЖ спрямо целевите аудитории, за да получават и те пари. Засилване на контрола на кондуктурите за злоупотреби - различни ротации, уволнения при нарушение и т.н.
Никито Василев понеже дойде от бизнеса и реши да купува сименсите... На всяка гара имаше плакат на "новите" влакове. Нямаме нужда от толкова лукс, но в новините влаковете влизат само ако се запалят или катастрофират.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 19.01.2014, 13:16

4 zaza | 17.01.201516:02

Много хубаво звучи, но Петър явно не ползва особено много влакове...

И в момента голяма част от влаковете са без купета. С купета се пътува София-Варна, Варна-Пловдив. Маршрути като София-Пловдив са с големи общи помещения. Същото е и сред повечето кратки дестинации.

Влаковете са чисти, доколкото може да бъде чист обществен транспорт, тоалетните са ужасни, но ги има.

Влакове в крайградските райони... не може да има. За да се осъществи трябва да се направи нов железен път, за което очевидно няма пари.
И в момента има удобни влакове по часове - пътувах с доста хора, които всеки ден ходят на работа в София от Своге и района.
   

оценка

+2 -2