Webcafe

От Кремъл с любов: Получавал ли е Матео Салвини пари от Русия

Webcafe по BuzzFeed
10.07.2019, 18:00 (обновена 12.07.2019, 11:37)
Матео Салвини

Снимка: © Getty

"Не съм взимал рубла, евро или литър водка от Русия"

Италианският вицепремиер Матео Салвини се оказа забъркан в нов стар скандал, след като изданието BuzzFeed публикува обширен материал, с поред който неговата партия „Лига” – част от управляващата коалиция в страната – може би е получавала руски пари.

В центъра на скандала е предполагаема среща между шестима мъже – трима италианци и трима руснаци, проведена на 18 октомври 2018 г. в хотел „Метропол” в руската столица Москва.

На пръв поглед целта на разговора е сключване на петролна сделка. Истинската цел, според BuzzFeed, е подкопаване на либералните демокрации и оформянето на една нова, националистка Европа, съюзена с Москва. Една от първите стъпки е пренасочване на десетки милиони от сделката за горивата към „Лига” и водените от нея кампании в Италия.

Изданието базира статията си на аудиозапис от срещата, в която според BuzzFeed е участвал Джанлука Савиони – дългогодишен сътрудник на Салвини и негов съветник по въпросите за Русия.

Матео Салвини, който е не само вицепремиер, но и вътрешен министър на Италия, вече отрече обвиненията в статията на BuzzFeed.

"Водил съм дела преди, ще го направя и днес, утре и вдругиден: никога не съм взимал рубла, евро, долар или литър водка от Русия", коментира той, цитиран от италианския “Il Giornale”.

Опозиционните партии в Италия вече настояха за разследване по случая.

Лидерът на "Алианса на либералите и демократите за Европа" в Европейския парламент Ги Верхофстат определи обвиненията като "сензационни" и посочи, че те трябва спешно да бъдат разследвани, както и че Салвини трябва да даде обяснения.

"Руските опити за спонсориране на крайнодясното в Европа са атака срещу европейската демокрация и начина ни на живот", посочи Верхофстад в Twitter.

"Искаме да променим Европа", казва в записа сътрудникът на Салвини и член на „Лига” Джанлука Савоини. "Новата Европа трябва да е близо до Русия както преди, защото искаме да разполагаме с нашия суверенитет", обяснява той в лобито на хотела.

Савоини е член на "Лига" от 1991 г. и е бил говорител на Матео Салвини. Има основна роля за споразумението за партньорство между италианската партия и "Единна Русия" на Путин, подписано през 2017 г. Често присъства на срещите на Салвини с руски министри и представители на властта, макар да няма официален пост в правителството.

Джанлука Савоини. Кадър: YouTube

Преди срещата в московския хотел…

Самият Матео Салвини, който руснаците на записа определят като "Европейския Тръмп", не присъства на срещата в хотел „Метропол”, макар по това време да е бил в Москва. Предният ден е дал реч, в която осъжда санкциите срещу страната като "икономическа, социална и културна глупост".

След това предполагаемо е провел неофициална среща с руския вицепремиер Дмитрий Козак и Владимир Плигин, член на партията на Путин "Единна Русия". Среща, за която Козак отрича, а Салвини не може да си спомни.

В самия запис от хотел „Метропол” се чуват гласовете на шестима души, като от BuzzFeed признават, че са идентифицирали само Джанлука Савоини, но не и другите петима.

Според изданието обаче в разговора има ясни индикации, че високопоставени фигури в руското правителство са били наясно с преговорите. Включително двамата мъже, с които Салвини се е срещал предната вечер.

Руските преговарящи споменават "срещата от снощи", без да посочват кои са били присъстващите, два пъти казват, че искат да дадат подробности на "вицепремиера" и обясняват, че се надяват да получат "зелена светлина" от Плигин седмица по-късно.

Не е ясно дали споразумението, постигнато в "Метропол", е било реализирано, нито дали "Лига" наистина е получила някакви пари. Според BuzzFeed обаче самото съществуване на записа повдига сериозни въпроси дали са нарушени някакви италиански закони, както и какви са връзките между Москва и партията на Салвини.

Самият разговор: Бизнес сделка с политически привкус

Преговорите от записа продължават час и 15 минути с прекъсвания за пушене.

В началото на разговора Джанлука Савоини посочва, че зад предложената сделка стои  голяма политическа амбиция. По думите му „Салвини е първият човек, който истински иска да промени цяла Европа”. Той посочва националистически „съюзници” като партията на Марин Льо Пен във Франция и крайнодясната „Алтернатива за Германия” (AfD) като про-руски формации, с които „Лига” иска да създаде „голям съюз”.

Отговорът от руска страна е положителен. Руснаците описват Салвини като „главата” на надигащите се ултра-десни националистически движения, разпростиращи се от Италия до Швеция и Финландия.

Обсъжда се голяма руска петролна компания в продължение на година да продаде най-малко 3 милиона метрични тона гориво на италианската компания „Ени” (Eni) на стойност около 1,5 милиарда долара.

Продажбите трябва да бъдат осъществени с помощта на две фирми посредници. Планира се продаващата страна да направи отстъпка от 4% - пари, които да бъдат пренасочени тайно към партията на Салвини „Лига” с помощта на посредниците.

Според изчисленията на BuzzFeed спрямо цените на обсъжданите горива по това време, сумата за италианската партия ще се равнява на около 65 милиона долара за целия период.

Според изданието участващите в срещата са наясно, че целта на сделката и механизма за отстъпка всъщност е да бъде подкрепа „Лига” за европейски избори през май 2019 г. Един от тримата италианци казва по време на разговора, че според техните „политически хора” с 4% отстъпка и планираните количества закупено гориво ще може да се „поддържа кампания”.

По време на срещата задна вратичка в италианското законодателство позволява партии да приемат пари от чужди дарители. Максимално позволената сума обаче е 100 000 евро - далеч от милионите, които "Лига" е трябвало да получи от предполагаемото споразумение. През януари т.г. тази „дупка” в закона е затворена и получаването на пари от чужди правителства и компании вече става незаконно.

По време на разговора се набляга и на това, че отношенията между двете страни трябва да останат в тайна. Италианците обясняват, че не се надяват да изкарат пари за себе си – ставало дума за „политически въпрос”, а не професионален.

„Разчитаме на издръжката на политическа кампания, която ще е от взаимна полза за двете държави”, казва един от италианците.

Тримата руснаци на срещата от своя страна отправят запитване за „комисионна” за себе си – пари от сделката, които евентуално да им бъдат върнати. Савоини посочва, че няма проблем с това. Напротив – той обяснява на другите двама италианци, че това е „гаранция”, че руснаците ще продължат с подкрепата си.

Обсъждат се и подробностите по сделката - от типа гориво, през това по какъв маршрут ще бъде доставяно, до "плащанията на комисионни", валутата, която ще се използва, и как ще се гарантира сигурността на комуникацията.

По-голямата част от разговора е на английски, а двете страни преминават на родните си руски и италиански, когато трябва да уточнят нещо помежду си.

Не е ясно кои са другите петима освен Савоини - двамата италианци са наречени "Лука" и "Франческо". Единият от руснаците е "Илия", а се чуват и имената "Юри" и "Андрей". От разговора става ясно, че представителите от руска страна отговарят пред други, по-високопоставени лица. При разговор помежду си те споменават, че трябва да изчакат и самият Плигин - човекът, с който Матео Салвини предполагаемо се е срещал предната вечер.

По време на разговора и двете страни настояват за по-бързо развитие на сделката.

Ново доказателство за стар скандал?

Информацията за подобен разговор не е нова, макар запис от него да се появява едва сега. Двама журналисти от италианското списание L'Espresso съобщават за срещата в московския "Метропол" още през февруари т.г.

По това време говорител на Матео Салвини отказва да отговаря на въпроси по темата и казва, че тези твърдения са "фантазии". Джанлука Савоини от своя страна казва пред руското издание "Спутник", че не е участвал в никакви преговори.

В записа обаче Савоини коментира, че той е "свръзката" между италианската и руската страна и че другите италианци са негови партньори. Това му е казал "Александър" - според BuzzFeed става дума за крайнодесния руски идеолог и политически анализатор Александър Дугин, с когото Савоини е фотографиран предния ден.

Савоини отказва да отговаря на нови въпроси на BuzzFeed, свързани със записа, с обяснението, че няма "време за губене за подобни неща".

Двамата италиански журналисти - Стефано Вергине и Джовани Тициан, също така съобщават, че Салвини се е срещнал с руския вицепремиер Козак на 17 октомври в офиса на Владимир Плигин. Срещата обаче не е отразена в официалната програма за посещението на Салвини в Русия.

Попитан през февруари за срещата, Салвини не отрича, че такава се е състояла. "Не помня какво правих онзи ден. Трудно ми е да си спомня какво съм правил на 17 октомври", казва той в телевизионно интервю.

Сега самият Козак отрича да се е срещал със Салвини на тази дата. Негов говорител твърди, че руският вицепремиер и италианският му колега не са имали официални или тайни срещи.

Матео Салвини и негови съпартийци през 2014 г., когато са евродепутати. Носят тениски "Не на санкциите срещу Русия". Снимка: Getty

Путин и Салвини

Владимир Путин от години получава подкрепа от Салвини. Лидерът на "Лига" неколкократно призова за отмяна на санкциите на Европейския съюз спрямо Русия. Той подкрепя анексирането на Крим като дори посети региона през 2016 г. Критикувал е и общата позиция на ЕС по казуса с отравянията в Солсбъри през март 2018 г., за които бяха обвинени руски шпиони.

Салвини обаче стана много по-ценен за Путин през последната година и половина. През март 2018 г. неговата "Лига" от малка регионална сила се превърна в анти-имигрантска, крайнодясна партия с национален мащаб. Три месеца след изборите той стана министър на вътрешните работи и вицепремиер в коалиционното правителство с "Движение 5 звезди".

Инерцията на партията продължава - тя спечели 34,5% на европейските избори през май, което я постави на първо място по популярност в страната.

На посещението си в Рим в началото на юли Путин похвалва лидера на "Лига" за отношението му спрямо Русия. От своя страна Салвини описва руския президент като един от онези хора, "които ще оставят своята следа в историята".

BuzzFeed посочва, че в периода октомври 2014-февруари 2015 г. Салвини е летял три пъти до Москва, два пъти през 2017 г. и вече има две официални посещения, откакто е на власт. Всеки път го придружава и Савоини – предполагаемо идентифицирания човек в записа.

Oще: владимир путин  движение пет звезди  джанлука савиони  европа  единна русия  италия  лига  матео салвини  национализъм  нефт  популизъм  русия 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.01.2019, 00:53

1 gymstar | 11.07.201916:34

Путинисти виреят не само в БГ. Колкото човек или партия или друг тип политическа или неполитическа организация е по-дясноекстремистка , толкова по-близо е до Путин. Как кореспондира това с предполагаемо ляво настроените бивши комунисти , живковисти и членове и симпатизанти на бсп които са ядрото на путинофилията в БГ?
   

оценка

+0 -0