Каква е файдата да купиш Левски? | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Каква е файдата да купиш Левски?

Станил Йотов , 7 дни спорт
11.09.2010, 11:06 (обновена 11.09.2010, 15:46)
Тодор Батков

Снимка: © БГНЕС

Тодор Батков няма да продаде Левски на кого да е

Като стане въпрос за продажба на Левски, Тодор Батков не приказва много-много. Онзи ден адвокатът все пак спомена, че търси нов инвеститор. Седна и на преговори, но купувачите се оказаха пишман.

Батков ги изгони. И правилно. Не върви Сульо и Пульо да иска да купи Левски.

Още повече че Левски се котира добре на сергията. Е, не е като Славия, където си имат собствен стадион. Но Левски си струва парите. Нямат дългове, плащат изрядно. Фирмата на Герена работи добре.

Не са като ЦСКА, да тънат в борчове.

Какво всъщност има да се продава в Левски? Като купуваш една фирма, първо се гледа какво печели и какво разходва.

Клубът приключи 2008 г. като губещ, с минус 2,5 млн. лв. За 2009 г. данните още не са обявени, но от Герена твърдят, че пак ще са на загуба в същия порядък. Тя обаче не е от безразборно харчене, а от методологията на отчитане.

Данъчните например не признават трансферите за разход, твърди финансовият шеф на клуба Константин Баждеков. Затова са им начислили сумата, трупана за последните пет години.

Този, който купи Левски, ще се сдобие с фирма, която е имала приходи между 11 и 15 млн. лв. годишно. Това не са малко пари. При това всяка година се изкарват от различни неща. Веднъж - от продажби на играчи. Друг път - от участие в турнирите на УЕФА.

За 2008 г. например Левски има приход от 11 млн. лв. Това беше сезонът, в който сините се разминаха със 7 млн. евро заради отпадането срещу БАТЕ Борисов от Шампионската лига.

От тези 11 млн. над 6 са изкарани от трансфери.

Миналата година обаче сините не продадоха нищо. Само че взеха същата сума от УЕФА. 2,1 млн. евро дойдоха от плейофа за Шампионската лига, още над милион влезе от Лига Европа. Така че на Герена правят-струват, но си получават едни 6 милиона лева или от продажби, или от УЕФА.

Тази година същите 6 милиона вече са сигурни. Левски продаде играчи за около 1,5 млн. евро - Миланов, Зе Соарес, Сърмов, Хичо, Рабех. И ще вземе още толкова от Лига Европа.

Значи, ако се управлява поне както досега, клубът може да си изкарва въпросната сума всеки сезон.

Левски има и други сигурни приходи. Годишно от билети и карти на Герена влизат близо половин милион лева. За 2008 г. сумата е 448 000 лв., в подобни рамки е и за 2009 г.

Още средно по милион и половина годишно идват от реклама, около 900 000 е минимумът от спонсора "Мтел". Други между 500 000 и 600 000 постъпват от договора за тв правата.
Печели се и от клубни артикули, ама слабо. От Левски твърдят, че имат милиони фенове. Сигурно е така, но
от милионите фенове не влизат милиони левове, а само 300 000, дадени за фланелки, шалчета и шапки.

Като ударим чертата, излиза, че от реклама и търговия Левски изкарва още над 2,5 млн., извън парите от УЕФА и трансферите. Имат и още около милион от странични дейности - лихви, курсови разлики и т.н.

Вярно, че половината от приходите са в сферата на вероятностите. Нито може да се разчита на трансфери всяка година, нито пък че Левски ще изкарва много от УЕФА всеки сезон. Само че досега са се оправяли - или вземат пари от едното, или от другото. Значи при кадърно управление сумата все някак може да се спечели.

В Левски влизат пари и от Тодор Батков. Всяка година различно. През 2008 г. Баждеков докладва на събранието на акционерите, че Батков е покрил дупка в бюджета от близо 4 млн. лв.

Разбира се, парите не се дават даром, а като заем. Със сигурност поне някаква част от тази сума ще се калкулира при евентуална сделка. Така си е и редно - той и Роман Абрамович не налива пари току-така в Челси, а какво остава за Левски.

За разлика от ЦСКА, където губят като бесни, Левски харчи толкова, колкото изкара плюс помощта от Батков.

Самият собственик твърди, че най-големият разход е за заплати. Годишно отиват около 8 млн. лв., 7 от тях за първия отбор, твърдят от Герена. Това е преди орязването, в момента договорите се сключват за по-малко пари.

Излиза, че който купи Левски, няма да му се налага да налива кой знае колко пари. Стига да управлява както трябва. Или поне както досега.

Oще: константин баждеков  левски  тодор батков Видео