Webcafe

Остават, но им се заминава: Какво се случва с комисията "Юнкер"

Webcafe, по "Политико"
10.02.2019, 17:59 (обновена 12.02.2019, 13:15)
мартин зелмайер, жан-клод юнкер

Снимка: © Getty Images

Все повече от комисарите гледат с нетърпение към изхода

Официалният край на мандата изтича след цели 10 месеца, но лицата на комисията "Юнкер" вече гледат с нетърпение към изхода, пише "Политико" в анализ за бъдещето на 28-те членове на екипа.

Вицепрезидентът на ЕК Марош Шефчович излезе в неплатен отпуск, за да се кандидатира за президент на Словакия. Други комисари смесват формалните си задължения с воденето на предизборната си кампания за място в Европейския парламент. В случая на първия вицепрезидент на ЕК Франс Тимерманс - залогът е постът на началника. Тимерманс беше посочен от Партията на европейските социалисти за Spitzenkandidat, т.е. за потенциален наследник на Юнкер при евентуална победа на социалистите през май 2019.

Тук дори не са включени онези комисари, които се оглеждат за нова работа извън Брюксел.

Неофициално се съобщава, че Пиер Московиси - комисар по икономическите и финансовите въпроси - смята да се кандидатира за позиция, която скоро може да се оваканти във френската Сметна палата. Бюджетният комисар Гюнтер Йотингер вече търси възможности за кариерен преход в частния сектор.

Върховният представител по външната политика Федерика Могерини е споделила пред сътрудниците си, че се надява да продължи работата си в международните отношения, но как и къде? На пресконференция преди дни след среща с лидерите на Арабската лига, тя намекна, че планира да разшири езиковите си познание с арабски, когато "си върне живота обратно".

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер реши да не се кандидатира за нов 5-годишен мандат, но доста от приключващите работа комисари от екипа му все още не са готови да преминат в "пенсия". Напротив, повечето от тях все още са активни в политическата игра.

Такава беше и първоначалната цел на Юнкер, който след 19 години като премиер на Люксембург влезе в президентския кабинет на тринадесетия етаж в "Берлемон" и обеща да събере "силна политическа комисия" през 2014 г. Така ресорите бяха раздадени на амбициозни партийни кадри, които имаха желание да заемат по-сериозни властови позиции и - за разлика от Могерини - нямаха намерение да си "връщат живота обратно", поне не в средносрочен план.

Това доведе до момент, в който Юнкер се опитва да приключи недовършените въпроси и да затвърди постиженията си, но почти всички останали членове на Комисията са твърде заети с бъдещите си "творчески" планове вместо с оперативната си дейност. А това разсейване вече започва да се усеща и надолу по йерархията в политическите им кабинети и дори из редовете на административните служители.

"Колегите вече се занимават с фазата "А сега накъде". Опитват се да разберат кой ще остане комисар и кой си тръгва, за да могат да се позиционират по-добре в политическите кабинети. Юнкер е на края на пътя си в Брюксел. Болестта го отслаби много", казва неназован служител на ЕК в интервю за "Политико".

Макар че самата Европейска комисия оспорва тази оценка за влиянието на Жан-Клод Юнкер, фактът, че колегите му вече си правят планове за живота след неговата смяна, е съвсем очевиден.

Вицепрезидентът Валдис Домбровскис от Латвия, вицепрезидентът Андрус Ансип от Естония и комисарят Корина Крецу от Румъния обявиха, че ще участват в Евроизбори 2019 като кандидати за членове в Европейския парламент. Очаква се в близките дни и седмици същото да направят и още няколко други комисари.

Според правилника на ЕК те имат право да запазят актуалната си позиция до края на мандата, но им е забранено да използват институционални ресурси за воденето на предизборната си кампания. Онези, които подобно на Шефчович се кандидатират за вътрешни национални избори, са принудени да вземат неплатен отпуск от Комисията.

Изправени пред реалностите на кампанията, от ЕК се принудиха да публикуват подробни нови правила за поведение на кандидатите, които ще се изправят едни срещу други през май 2019.

Целта на Юнкер е била да стикова правилата с националното законодателство в страните-членки на ЕС, където министрите от правителствата не са длъжни да напускат постовете си или да си вземат отпуск по време на кампания.

Екипът на Юнкер (от ляво на дясно): * * * първи ред: Гюнтер Йотингер (Германия); Валдис Домбровскис (Латвия); Андрус Ансип (Естония); Франс Тимерманс (Холандия); Жан-Клод Юнкер (Люксембург); Федерика Могерини (Италия); Марош Шефчович (Словакия); Юрки Катайнен (Финландия); Йоханес Хан (Австрия); * * * втори ред: Фил Хоган (Ирландия); Пиер Московиси (Франция); Димитрис Аврамопулос (Гърция); Кармену Вела (Малта); Невен Мимица (Хърватия); Сесилия Малмстрьом (Швеция); Мигел Ариас Канете (Испания); Витянис Андрюкайтис (Литва); Мариан Тейсен (Белгия); Христос Стилианидис (Кипър); * * * трети ред: Джулиан Кинг (Великобритания); Маргрете Вестагер (Дания); Тибор Наврачич (Унгария); Елжбета Бенковска (Полша); Виолета Булц (Словения); Вера Юрова (Чехия); Корина Крецу (Румъния); Карлош Моедаш (Португалия); Мария Габриел (България)


"От самото начало исках Комисията да бъде политическа. Комисарите поемат пълен контрол и отговорност за всички решения на този мандат. В същото време, очаквам от тях да се ангажират пълноценно и лично с гражданите на страните от ЕС. Активното участие в предстоящите избори за Европейски парламент са съставна част на този ангажимент", обяви Юнкер в съобщение преди дни.

Новите правила изискват от комисарите - кандидат-евродепутати - да информират Юнкер, който от своя страна трябва да съобщи за това пред ЕП. Целта е Комисията да продължи да работи в оперативен порядък, което се подразбира от правилото, че "комисарите трябва да осигурят институционална приемственост и да подреждат ангажиментите си, така че да не спират да изпълняват задълженията си". Специално се подчертава, че се изисква "редовно присъствие на седмичните заседания на колежа на комисарите", както и участие в официалните процедури, особено в тристранните преговори с ЕП и Европейския съвет.

"Това е от особено важно значение в този момент, когато много от законодателните досиета се финализират", се казва в новите правила.

Последното предупреждение съдържа в себе си признанието за личните приоритети на Жан-Клод Юнкер - да завърши мандата си с отличие, да избегне катастрофален изход от Brexit, да затвърди наследството си като отдаден европеец. Всичко това може да се окаже под въпрос, ако Комисията функционира с капацитет, снижен значително под 100%.

Комисарите, които без съмнение продължават да работят на пълни обороти, са тези, които ясно дадоха да се разбере желанието им да останат в Брюксел като част от следващия състав на Европейската комисия.

Сред тях е земеделският комисар Фил Хоган от Ирландия, който има амбиции за търговския ресор, комисарят за разширяването Йоханес Хан от Австрия, който се цели в позиция с контрол върху икономическата политика, и Маргрете Вестагер от Дания - тя най-вероятно би била доволна да продължи работата си като комисар по конкуренцията, най-мощния регулаторен пост в ЕС.

Мария Габриел от България също се спряга за една от фигурите, които потенциално биха останали в мандата на ЕК от 2019 до 2024 г. Подобни спекулации има и за правосъдния комисар Вера Юрова, която наскоро обяви пред чешките медии, че ще вземе решение дали да остане в Брюксел през юни или юли.

За повечето комисари това решение не зависи просто от личния им избор, а от настроенията в родните им столици, където промените в изборните резултати може да саботират амбициите им.

Има комисари, които много добре разбират, че политическата констелация не е в тяхна полза, затова активно се оглеждат за нова работа.

Федерика Могерини е точно такъв пример - като член на Демократическата партия на Италия тя няма практически никакви шансове да получи подкрепа за нов мандат в ЕК от настоящата управляваща коалиция в Рим, водена от Матео Салвини и Луиджи Ди Майо. Това обяснява много добре защо Могерини търси неправителствена организация за оглавяване - и учител по арабски език.

Франс Тимерманс, който скоро ще бъде официално издигнат като кандидат за президент на ЕК от квотата на ПЕС, най-вероятно ще се задоволи с поста на Могерини (социалистите нямат шанс да спечелят толкова мандати в ЕП, че да имат думата при разпределянето на поста на Юнкер). Но дали Тимерманс ще остане комисар от Холандия - това зависи от решението на премиера Марк Рюте, член на противниковия Алианс на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ), който може и да не му осигури подкрепата си.

Люксембург, Испания и Португалия също са сред страните, които най-вероятно ще изпратят нови лица в Брюксел в резултат на промените във властовия баланс на националните правителства.

Ситуацията се отразява най-натоварващо на онези комисари, които още не са измислили какво ще правят оттук нататък.

Сред тях е здравният комисар Витенис Андриукайтис, който беше номиниран за президент на родната си Литва от Социалдемократическата партия, но не е сигурен дали да се включи в кампанията поради слабите шансове за успех на политическата сила. Ако той влезе в битката, ще трябва да си вземе отпуск преди вота на 12 май. Това би го поставило в ситуация да изпусне контрола по последния голям напън за приключване на законодателната програма.

Евентуалното меко приземяване на Московиси във френската Сметна палата зависи от това дали настощият председател на институцията Дидие Миго ще се премести в Конституционния съд (както се очаква). Както и да се развие процесът по търсене на нова работа, Московиси се е зарекъл да се фокусира върху отглеждането на сина си Жозеф, който навършва 1 година на 6 юни.

Няколко комисари очевидно са се насочили към по-тихо и спокойно бъдеще. Вицепрезидентът на ЕК Юрки Катайнен, например, се прибира във Финландия, където съпругата му има шанс да спечели депутатски мандат на изборите през април.

Испанецът Мигел Ариас Канете, който отговаря за климата и енергетиката, е казал на сътрудниците си, че няма търпение да се отдаде на внуците си и на хобито си - състезания с електрически превозни средства.

А какво ще се случи със самия Юнкер? На първо време, вероятно ще се прибере у дома в Люксембург. Наскоро той и съпругата му осиновиха ново куче на име Карузо. Без съмнение домашният любимец чака малко повече внимание от знатния си стопанин.


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.