Антъни Хопкинс като крал Лир - величието на един талант | webcafe.bg
Filmcafe logo

Антъни Хопкинс като крал Лир - величието на един талант

лебовскиFilmcafe
22.08.2018, 15:03 (обновена 23.08.2018, 16:34)

Екранизацията на пиесата прелива от звездни имена

Адаптацията на шекспировите пиеси за кино винаги е била сложна и трудна задача с множество подводни камъни, които имат силата да пратят всичко по дяволите.

Когато зад проекта за екранизация на "Крал Лир" застава обаче Ричард Еър, а в главната роля е поверена на титан в киното като сър Антъни Хопкинс, шансовете за успех на такава продукция се увеличават значително.

Още през 2015 г. с филма "Гардеробиерът" Еър и Хопикнс проправят пътя към екранизацията на "Крал Лир". Там главният герой, остаряващ и все по-болен актьор, играе именно главната роля в тази пиеса. Сега обаче е време за цялото шоу.

Продукцията на BBC Two и Amazon Prime обаче подхваща нещата по малко по-нетрадиционен начин, запращайки ги не към средновековна Англия, а към една антиутопична версия на съвремието.

Действието се развива в една силно милитаризирана Великобритания през XXI век, управлявана от абсолютна монархия. Една вечер крал Лир събира семейството си, за да обяви подялбата на своето царство сред трите си дъщери.

Има уловка обаче - колкото повече ласкателство приложи дадената дъщеря, толкова по-голямо ще е парчето земя, което ще получи.

Двете по-големи дъщери Гонерила и Регана открито изказват своята вярност и любов към баща си, за да получат своя дял от царството. Най-малката дъщеря Корделия обаче смята, че актът на устно изявление е прекалено повърхностен и отказва да направи подобно открито изявление за своята вярност и любов.

В резултат на това баща й я прокужда, за да се окаже самият той прокуден от другите си две дъщери, след като е останал без нищо.

Идеята за позициониране на познатия сюжет в ново време може да се приеме за доста хитроумна, тъй като по този начин може да привлече доста повече хора пред екраните, особено като се има предвид че филмът няма да се разпространява по кината, а директно през Amazon Prime.

Еър сам е адаптирал сценария, използвайки оригиналния текст на Шекспир, за да създаде въздействащ краен продукт.

По принцип филмовите адаптации на пиеси позволяват много повече игра с гласовете на героите - шептене, мъмрене, говорене под нос и т.н. Тук обаче това липсва.

В типично театрален стил героите крещят, викат и говорят на висок глас, създавайки впечатлението за постановка на сцена, също толкова, колкото и за филм.

Силата на това идва и до голяма степен от самата роля на Антъни Хопкинс. Досега в ролята на крал Лир са влизали актьори като Лоранс Оливие и Иън Маккелън, което показва, че това не е персонаж за кой да е актьор.

Хопкинс обаче изважда на показ всичко това, което изгражда крал Лир като персонаж - гордостта и горделивостта, силата на човек, който години наред е властвал, както и неминуемо настъпващата лудост, подхранвана от предателствата.

Много малко са актьорите, които биха могли да покажат толкова добре това потъмняващо величие.

А до Антъни Хопкинс има един наистина блестящ каст. Гонерила, Регана и Корделия (дъщерите на краля) се играят от Ема Томпсън ("Наистина любов"), Емили Уотсън ("Геният") и младата Флорънс Пю ("Лейди Макбет"), която въпреки крехката си възраст (22 години) вече успява да се наложи като едно от значимите имена в британското кино.

Заедно с тях във филма се появяват Джим Картър ("Имението Даунтън) като графа на Кент, Джим Броудбент ("Хари Потър и нечистокръвния принц", "Игра на тронове) като премиера граф Глочестър, Андрю Скот ("Шерлок") като Едгар и редица други звездни британски актьори.

Това, от една страна показва наистина силна игра, но от друга отклонява до известна степен вниманието от зрителите от самия филм към това кои актьори участват в него.

Веднъж отминал този ефект обаче, човек може да влезе в историята. А тя е създадена наистина добре.

Една от най-силните страни на тази адаптацията е отношението на Еър към трите сестри. В неговата версия нито Гонерила и Регана са абсолютно зли, нито Корделия е светица. Всяка от трите просто реагира различно на тежкото патриархално отношение на баща си, за който определено не може да се каже, че е лек характер.

И все пак това е една мрачна версия на "Крал Лир" дори чисто цветово. За засилване на цялостния ефект тук всички цветове са избледнели до почти черно бяло, което подпомага цялостното усещане на една мрачна и апокалиптична Британия.

"Крал Лир" вече имаше своята премиера по BBC Two на 28 май 2018 г. Очаква се филмът да се появи отново през септември в мрежата на Amazon Prime.

Oще: amazon prime  bbc two  антъни хопкинс  гонерил  ема топмсън  емили уотсън  корделия  крал лир  реган  ричард еър  талант  уилям шекспир  флорънс пю  шекспир 


Още от Кино

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.