В името на изкуството | sportcafe.bg
Sportcafe logo

В името на изкуството

Ивайло Стоименов
16.10.2010, 16:09 (обновена 17.10.2010, 12:14)
Стярнан

Артинстичните исландци станаха любимци на много хора по света

Стярнан е малък клуб от предградието на Рейкявик Гардабяер, който през 2009 г. за пръв път заигра в Урвалсдейлд карла (Висша мъжка лига) на Исландия. През първия си сезон там (играе се по системата пролет - есен от май до септември) те завършиха на седмо място, а през наскоро завършилото първенство за 2010 г. - на осмо.

Клубът от столичното предградие не е нищо особено със стадиона си "Стьорнувьолур" с капацитет 1000 зрители или с уебстраницата си (хеймасида Стьорнунар), която е напълно неразбираема, защото е само на исландски.

Той е способен да падне с 3:7, след като е повел с 3:0 (като гост на Филкир в 1/16-финал за Купата през 2009).

Най-известните му бивши футболисти са силно казано известни: исландската легенда Арнор Гудьонсен, баща на Ейдур, който приключи кариерата си именно в този клуб; вратарят Арни Арасон, който направи кариера в норвежкия Розенборг, но отиде там от Стярнан; настоящият национален нападател Вейгар Гунарсон, който е юноша на отбора, а сега играе в норвежкия Стабек.

От сегашните играчи на Стярнан няма нито един, който да е известен извън Исландия.

Въпреки тази скромна визитка може да се каже, че в момента момчетата на треньора Бярни Йохансон са много по-прочути по света и от четирите местни "гранда", взети заедно - Фрам, Валур, Рейкявик и Акранес (последните дори не са във Висшата лига вече).

Стярнан вероятно са по-популярни дори и от българската звезда Асдис Ран!

Причината за славата на клуба от Гардабяер е в изключително креативните начини, по които футболистите празнуват головете си - тази година те превзеха света чрез Интернет, изумявайки с предварително репетирани сценки като улавяне на риба, раждане на бебе, ходене в тоалетната, хвърляне на граната и други забавни изпълнения.

Няма да е чудно, а и в никакъв случай незаслужено, ако с този интерес към себе си те успеят да привлекат, освен нови почитатели, и силни спонсори, които да вдигнат нивото на отбора.

Както винаги в изкуството обаче, Стярнан нямаше как да останат без последователи и това е добре! Друг северен клуб - финландският Яро, наскоро изигра сценка в стил клип на популярната певица лейди Гага, като голмайсторът им дори си сложи специално подготвена за целта платиненоруса перука!

Преди седмица централният нападател на Черна гора Мирко Вучинич не бе толкова креативен при победното си попадение срещу Швейцария, нахлузвайки гащетата си на главата, но все пак се вписа във вълната от забавни празнувания на голове.

С този актьорски подход със сигурност футболът става още по-интересна игра, така че исландците от Стярнан заслужават специално признание - дано да имат успех и на терена и да живее изкуството!

Oще: мирко вучинич  празнуване  стярнан  яро Видео