Последните станаха първи | webcafe.bg
Webcafe

Последните станаха първи

Цветана ГеоргиеваЦветана Георгиева
08.09.2015, 19:36 (обновена 11.09.2015, 14:20)
след преврата на 9 септември 1944

След преврата на Червената армия, която й без това се намира в Североизточна България, не й остава нищо друго, освен да се разходи до София

За да спестим излишния патос с марка 9 септември, започваме така - на днешния ден през 1944 г. в България е извършен насилствен комунистически преврат, дирижиран от Москва. Най-кратката „безкръвна война", която изгражда тъмничен режим за общество на връзкари и доносници.

По традиция на днешния ден едни ще поднасят цветя и венци във възхвала на социалистическата революция и народната власт. Други ще разказват за мракобесията и абсурдите на комунизма. Ще се излее река от емоции, спомени и коментари, след която ще настане суша - историческата амнезия за близкото минало.

Не че няма достатъчно качествени изследвания, книги с мемоари, филми, „Сезонът на канарчетата" и „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", архивите на Комисията по досиетата. Не че няма „Задочни репортажи" на Георги Марков, напротив, всички тези свидетелства за тоталитарния режим не стигат, за да бъдем като всички останали държави от бившия Източния блок - с единна и категорична оценка за събитията.

Няма как да е иначе, когато най-малкото не сме сигурни какво точно се е случило на 9.IX.1944 г. Окупация от СССР или всенародно въстание? Успешен заговор по желание на Сталин, докато във врата на София диша Червената армия, или преврат на шепа офицери, стотици наивни селяни и надушили стръвта партизани по горите?

И тук сякаш не фактите смълчават боговете и демоните, а точно обратното. Това се случва не само днес, но и на самия Девети.

За голяма част от населението сутрешната прокламация, излъчена по Радио София, че новото правителство на Отечествения фронт начело с Кимон Георгиев ще спаси родината от гибел, като мине на страната на антихитлеристката коалиция, означава пределно ясно, че на власт идват комунистите.

Извън София, където има ясен план за превземане на най-важните сгради с участието на определени офицери от армията, на много места в провинцията комунистите, очакващи нареждания за действия, се оказват изпреварени от събитията. Затова те се самоорганизират набързо - настаняват се на мястото на избягалата или неоказваща съпротива администрация, в кметствата, полицейските управления и жп гарите.

Само че кои са те?

Официално и най-вече за пред външния свят, Българската работническа партия, бъдещата БКП, идва на власт с четирима министри в кабинета на Кимон Георгиев (втори в биографията му), но взема ключовите силови структури. Действията й никак не издават баланс или спокойствие - Народният съд, ТВО, оспорените първи избори, съмнителният референдум за отмяна на монархията (97.2%) и създаването на Държавна сигурност.

Прикрита в по-широк формат с БЗНС - Пладне на Никола Петков, кръга „Звено" и БРСДП - широки социалисти (Отечествен фронт), БРП представлява стройна, но малобройна организация на лоялни изпълнители в страната и лоялни на СССР командири извън нея.

Това са съветският функционер Георги Димитров, живата легенда на Коминтерна и Герой от Лайпциг, ветеранът Васил Коларов, наследникът му с „лагерите на смъртта" Вълко Червенков и други политически емигранти, които подготвят и пропагандните радиопредавания от Москва преди преврата, и подробен план за случването му.

В страната, в укрепване на партизанското движение и Народоосвободителната въстаническа армия (НОВА), действа легендарната учителка Цола Драгойчева с две смъртни присъди и съветско обучение, бъдещият вътрешен министър и премиер Антон Югов (свален от ЦК заради „сталинизъм"), както и местни комунисти, прославени в последствие от пропагандата на режима.

Например Добри Джуров - с незавършено образование в Семинарията, преминал от политкомисар на партизанска бригада „Чавдар" в Пирдоп и Ботевград до върховен съдия в Народния съд и министър на отбраната.

Не толкова превратът в София и изненаданите партизани в провинцията, колкото настъпването на Червената армия на българска територия на 8 септември 1944 г. имат значение за бързото установяване на новия режим.

По места това се случва с 2-3 дни закъснение, тъй като част от армията или полицията оказва съпротива. Има разстрели, включително на духовници и учители, насилствени материални конфискации и т.н. От страх сериозна част от държавните служители се подчиняват на новите господари или бягат. Като цяло превратът се извърша сравнително мирно, както твърди Александър Везенков в документалното си изследване по темата, но проливането на кръв тепърва предстои.

„Няма данни комунистическата съпротива да е била достатъчно силна, за да може самостоятелно да овладее властта, с популярност или лидерство. Всенародната революция е спорен, да не кажа лъжлив термин, мит. Това е преврат под натиска на Червената армия", коментира историкът Момчил Методиев.

Кимон Георгиев (забележете - премиер без портфейл), известен в политическите среди като професионален превратаджия, има култова фраза, цитирана и от Гиньо Ганев (бивш омбудсман и лидер на ОФ): „На 16 септември народните маси още не бяха разбрали, че 9 септември е дошъл".

Оттук нататък всичко се измерва „преди Девети" и „след Девети". Защото образованият елит се заменя с работническо-селска власт.

Предстои мащабно разрастване на БКП за поглъщане на държавата. Партизаните и селяните, доскоро щурмували мандри за провизии, стават полицаи или военни, в някои случаи дипломати, получават почести, образование, включително в СССР, привилегии, каквито не са мечтали.

„Единственият критерий за постъпване в ръководните кадри на ДС от първо поколение е какво са правили на Девети и на чия страна са били, а за следващите - какво са правили родителите им на Девети. Не отричам, че нивото на образование не е било толкова високо по онова време, но в случая не е било предимство, а по-скоро пречка", обяснява Методиев.

Създава се безволев червен елит, подбиран по един принцип - вяра и отдаденост на партията. Процесът и екзекуцията на Трайчо Костов и Никола Петков са показателни за отношението към различното мнение и мнението на СССР. В началото на 50-те години, времето на големите чистки, идеалистите и романтиците на безкласовото общество постепенно са прочистени от апарата.

С въвеждането на системата на Активните борци против фашизма и комунизма (АБПФК) през 60-те години, привилегиите се официализират и за децата и внуците на „заслужилите" - почивки, образование, автомобили, жилища, което Тодор Живков нарича „сплотяване на поколенията".

Има нещо вярно. Тази червена номенклатура, в пъти по-привилегированата от останалите, има специфичен на начин на мислене и поведение, на неуважение и собственичество, на агресивно послушание, който немалко хора имат и днес. И това се предава не само по кръвен и полов път, както казваше Антон Кутев.

Комунизмът, като всеки тоталитарен режим, изпълни завета, че последните ще станат първи. Или ако не първи, поне някъде наблизо. Това се случи на 9 септември.

Oще: бкп  втора световна война  георги димитров  девети септември  идване на комунизма  комунизъм  преврат на 9 септември  ремсисти  ссср  тодор живков 


Още от История

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

36 scuba | 10.09.201520:06

Хайде,де!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

35 TheRock | 10.09.201515:49

"Алилуйщина",толкова си неадекватен ,че вече и коментарите не ти чета.Камо ли, да седна да бия клавиатурата за някакъв елементарен отговор.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

34 Алилуйщина | 10.09.201511:34

Така е,знаем го.
Имах в предвид..след време,като информация в медиите,досущ кът горния публикуван изблик.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

33 dedo adji | 10.09.201510:42

Алилуйщина, въпросът за Вашингтон не е за след време а си е баш актуален. Когато чакаш някой да те оправя винаги ще те оправи отзад.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

32 Алилуйщина | 10.09.201509:32

23TheRock | 09.09.201520:07
Толкова си неадекватен ,че вече и коментарите не ти чета.Камо ли,да седна а бия клавиатурата за некъв елементарен отговор.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

31 Алилуйщина | 10.09.201509:28

22 dedo adji | 09.09.201519:52
Т‘ва за“до Страсбург или Брюксел“ не го разбрах.
Дали товарища Сталина е планирал да завладее цяла Европа,не ще споря.Все пак,историята се уповава на действия и събития на които се осланям,плановете могат да послужат за допълнение.
Със сигурност знам и мога да докажа,че след ПСВ,САЩ и Англия възраждат/финансират/ Германия.А ВСВ е могла да бъде избегната,но не е сторено,благодарение на Англия и Франция.
Че България страда от некадърни управници и е поднесена на тепсия от Запада на Сталин-съм съгласен.
Това са неща за друга тема.
Сега става въпрос за „лошата“ Москва с гадния Комунизъм,45г.попилели страната ни.
След време/ако издържим/ ще е въпрос,за лошият Вашингтон с гадната Демокрация/не знам си колко години/,разкатали страната и разпилели народа ни.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 22.11.2011, 16:48

30 Оби Уан | 10.09.201509:27

TheRock | 09.09.201520:13
Много е зависело от България, но след инсталирането на власт от СССР/Русия в България на комунситическите боклуци, в България е ставало тояа, което наредди Москва....
..................................

Пълни глупости!
Искаш да кажеш, че Москва дърпа конците, защото на власт са комунистите, а не обратното?!?!???!!!
Сталин, Рузвелт и Чърчил са си разпределили сферите на влияние, като естествено предимството на Сталин е, че руския ботуш е стъпил вече в повечето държави с бъдещ комунистически режим...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 22.03.2012, 15:57

29 Шебек Хасан | 10.09.201508:23

Ами то сега стана същото по "Демокрацията". Едновремешните "убедени" комсомолци и комунисти станаха първи "демократи". Същите тия ла*на, ако не беше паднал режима щяха да се кълнат в БКП и да разправят колко велик е СССР, както сега правят това с Америка и измислените "евро-атлантически ценности". С две думи "партизаните" от 10-ти септември, отново са на власт.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

28 TheRock | 09.09.201520:37

По-милостив ли беше руският ботуш спрямо поляците – не ги ли клаха както нас и башибозук не ни е клал?! Да ти припомням ли Катин, Варшавянката?… Не газиха ли руски танкове хора по улиците и площадите на Прага, Берлин и Будапеща? Ние ли единствени бяхме “изнасилвани, ограбвани и пречупвани”?!
А защо останаха пълни и след 1950 руските казарми край Берлин, Прага и Варшава, а у нас руснаците прецениха, че присъствието им не е необходимо?
Защо във Варшава през 1965 беше невъзможно дори цигари да си купиш от павилиона ако ги поискаш на руски, а в сдъщото време у нас мало и голямо с наслада си кълчеше езика да плещи на руско-български?
Не се бори за свободата този, който не е вътрешно свободен. А подарят ли му я – не я иска и я мрази.
Затова, приятелко, смятам че нещата опират до неизживян ренесанс,до култура, до манталитет, до народопсихология /каквото и да значи това/ до “почва”, както писал Димитър Благоев. А у нас очевидно “почва” дал Бог…
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

27 TheRock | 09.09.201520:34

1.Да сте чували коя партия служи за образец на нацистката по антисемитизма, по действията си,
с идеите и програмите си- и то още когато Хитлер я кара романтично като свободен художник? И кой е най-цененият политически мислител от ранния интелектуалния кръг на Хитлер, кого наричат “Le Maitre”, въпреки немско-френскнте омрази?

Отговори- “Action française” и нейния идеолог Шарл Морас.

2. А да сте чували нещо за Маршал Филип Петен и Режима Франция/Виши?- Ако не , да ви кажа, това не е окупирана територия, а призната от 43 страни, включит. СССР, фашистка френска държава- съюзник на Хитлер!
   

оценка

+1 -2