Кефът да развалиш кефа на другите | webcafe.bg
Webcafe

Кефът да развалиш кефа на другите

Антон БировАнтон Биров
22.04.2019, 14:40 (обновена 23.04.2019, 21:40)
Спойлери

Снимка: © HBO

Спойлерите са зараза. Не бъдете разпространители.

Около всеки сезон на Game of Thrones зрителите се озовават не във вихър от мечове, а в такъв от спойлери. Ако не искаш цял ден да стоиш със слушалки в ушите и далеч от социални мрежи, навиваш аларма и в 4 ч. сутринта всеки понеделник жив или умрял ставаш да гледаш новия епизод в HBO GO (легално е).

Какво обаче става, ако си работещ човек? В понеделник сутрин се очаква да си на работното си място, сравнително свеж и адекватен за работа, макар и вътрешно крив от поредния бързо отлетял уикенд. Можеш ли да ставаш посред нощ, за да гледаш сериал, бил той и хита на HBO? Можеш. Разумно ли е? Ни най-малко.

В такъв случай денят се превръща в едно непрестанно бранене на вала на твоята зрителска невинност от бродещата заплаха на спойлерите. От колеги, гледали епизода в ранните часове на деня или изпиратствали го час след премиерата, които държат да коментират на висок глас всеки един изненадващ момент, до статии с разкриващи заглавия и вълна от мемета из социалните мрежи, базирани на дадена сцена от епизода.

Колкото и да се пазите, шансът някой нагъл безделник да развали удоволствието ви със статус "Еди-кой си направи еди-какво си. #дастегогледалинавреме" е почти толкова голям, колкото и шансът майката и бащата на този Facebook/Twitter потребител да не са му обръщали внимание като малък.

Устата ви се пълни с горчилка, а колкото и безумно да натискате бутона за назад това няма да изтрие спомена, че този ваш "приятел" с твърде много свободно време е развалил удоволствието на вас и вероятно още няколко десетки души. И то не как да е, а с опита си да изпъкне с това, че е гледал епизод на сериал преди вас. Едно, без съмнение, невероятно житейско постижение. Аплодисменти!

Спойлерите са нещо лошо и това става ясно от самото им име (англ. spoil – развалям). Те са отрова, която убива развлекателния елемент на даден медиен продукт – бил той филм, сериал, книга или дори видеоигра.

Изненадата, изненадващият обрат или разкритие са истински ценното в една история и й осигуряват вечен живот. Без значение колко симпатични са персонажите и колко голям е залогът в действията им, ако случващото се е предвидимо, крайният продукт се забравя лесно.

Game of Thrones стана толкова популярен в голяма степен заради шокиращия елемент – рядко срещаната смелост да бъдат убивани на пръв поглед важни герои и да се провалят "сигурни" за реализиране планове, а това дава възможност историята в книгите на Джордж Р. Р. Мартин, и тази на сериала, постоянно да тръгва в нови, свежи и неочаквани посоки.

Спойлерите отнемат на зрителя именно удоволствието сам да поеме по този път. Понякога маловажните, а понякога съществени разкрития за случващото се в даден филм/епизод/глава, пречат на зрителя/читателя да изпита непринудената, емоционална реакция от това сам да види даденото събитие.

Те отнемат нещо от този, към когото е насочен спойлерът, но не носят нищо на този, който го отправя. Освен в някои патологични случаи.

Ето защо род "спойлващи" могат да се разделят най-общо на три вида: spoilerus bonum (добър спойлващ), spoilerus stultus (глупав спойлващ), spoilerus malus (зъл спойлващ).

Първите са съобразителни хора, които съзнават, че не печелят нищо от това да ви развалят кефа и не го правят с умисъл. Ако са наясно, че все още не сте гледали новия филм от "Междузвездни войни", няма да дойдат да ви обясняват кой от персонажите оцелява и кой не. Напротив – ако искат да обсъдят филма с друг колега, дори ще го направят в друго помещение. Ако споделят снимка или коментар в социалните мрежи, то той няма да разкрива нищо от сюжета. Техните прегрешения най-често са напълно случайни и от тази гледна най-много от всички заслужават опрощение.

"Глупавият спойлващ" е несъобразителният тип. На него/нея му убягва отговорът на въпроса "Какво толкова?". Това е и най-често срещаната им реакция, когато започнат разговор с вас със спойлер, а вие ги погледнете с онзи изпепеляващ поглед, събиращ в себе си разочарование, тъга и оправдан гняв. Тук най-често става дума за хора, които не са така емоционално ангажирани с историите, до които се докосват – от екрана или от страниците, и са по-скоро наблюдатели, отколкото съпреживяващи видяното.

На тях, с много условности, се прощава според ситуацията. Но не се ли научат с времето "къде е проблемът", много вероятно е лека-полека подсъзнателно да се превръщат в третия вид.

Spoiler malus, за съжаление, е широко разпространен вредител. Това са онези, които умишлено спойлват сериали и филми на своите приятели и онлайн познати. По-лошото е, че те изпитват някакво садистично (и нелогично) задоволство от това.

С други думи – на тях им е кеф да развалят кефа на другите.

Може би го правят за внимание – да, реакцията, която ще получат, ще е краткотрайна и негативна, но все пак е реакция. Някой е отбелязал съществуването им, а това за кратко ще притъпи усещането за болезнена самота, което по принцип подтискат с гледане на сериали в късните часове на нощта.

Други борят комплекс за малоценост с аргумента "Ако беше истински фен, щеше да го гледаш веднага". Поставят едно задължително условие, с което всички незнайно защо трябва да се съобразяват. То е продиктувано от погрешната идея за собственото им превъзходство – че са нещо повече от онези "кежуъл зрители", които възпрепятствани от работа, лекции, училище и пр. не могат да гледат сериали рано сутрин или да ходят на първата възможна прожекция.

Тук емоционалната привързаност към даден сериал/франчайз е толкова голяма, че се изражда във вредна за околните. Но в главите на "истинския фен" тя е оправдана.

Трудно е да се бориш с spoiler malus в ерата на интернет. При онлайн контактите е по-лесно – винаги можеш да "изтриеш" или блокираш някой дразнител в Twitter/Facebook. На живо е по-трудно, защото този особен вид енергиен вампир се храни с негативни реакции; това е нещото, което търси – тъгата в очите ви ги прави по-силни; това, че са развалили за вас даден епизод, филм, че дори цял сериал, е постижение.

Сещате ли се за онази фалшива, но поучителна "новина" за случай, при който американски фен на "Междузвездни войни", чакащ да гледа Star Wars: The Force Awakens, уж пребил друг зрител, излизащ от предходна прожекция, който на висок глас разкрил съдбата на важен персонаж? За радост, не е истина, но подобни ситуации в кината наистина се срещат.

Кой от двамата в един такъв случай е истинският фен? Този, който е част от общността и се съобразява със "себеподобните си", или онзи с криво разбиране за хумор, който иска за 30 секунди да е център на вниманието?

SPOILER ALERT: Не е вторият.

Oще: game of thrones  star wars  забавление  интернет  кино  коментар  общество  развлечение  сериали  социални мрежи  спойлер  спойлери  филми 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

8 e-mil | 24.04.201906:59

Спойлерите не са непременно нещо лошо и това става ясно от името им - първото значение на "spoil" е плячка, а не разваляне.
Много преди терминът да се ползва за филми на леките коли се слагаха спойлери, които загребват допълнително въздух за да създават притискаща сила.
Също такива спойлери има и на крилата на самолетите за намаляване на подемната сила, само че на български е интерцептор.
В строителството "spoil" се нарича изкопаната пръст за полагане на основите.
А иначе има и негативни значения, но най-често е пак в смисъла на грабеж - примерно в политическите избори "spoiler effect" е това, на което му казваме отклоняване на гласове.

Драконът е прав - ако някаква си подсказка от сериал е в състояние да ти вгорчи деня, значи проблемът е в теб, а не в някой, които иска да сподели видяното. За такива хора американците имат много точна поговорка:
Get a life!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

7 scuba | 23.04.201919:20

Някога бях изрекъл знаменита фраза:
Филми за деца и за американци.
И инфантилни екземпляри от всякаква националност.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 22.11.2011, 16:48

6 Оби Уан | 23.04.201916:14

В този ред на мисли: на изхода на книжарница - аууу, страхотна книга сте си купили! Невероятна е, много вълнуваща и загадъчна - чак на предпоследната страница се разбира, че убиецът е градинаря...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

5 explorer | 23.04.201916:05

прав си, макар че този кеф нещо ми убягва.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

4 Дракон с кисело зеле | 23.04.201914:38

Не означава това. Означава точно да развалиш кефа на някого от някое художествено произведение, като му издадеш ключова подробност, която би трябвало да е изненада. От друга страна, ако някоя история е толкова лесно да бъде спойлната, явно просто не е добре написана - особено ако не става дума за криминална мистерия, и особено ако става дума за филм или сериал, който разчита в огромна степен на визия, музика и прочее.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

3 explorer | 23.04.201912:24

от англйски, спойлер в тази му употреба значи зарибявка или разглезване, но по правило, всички след набор 85 са така глезени, че направо не ми се мисли, колко им е тежко да живеят под натиска на толкова спойлери.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.11.2017, 14:05

2 Kikone | 23.04.201912:15

Прав си чичо драконе. Трябва да си ебаси нещастника за да се трогнеш от това да разбереш какво ще стане в някъкъв си сериал малко преди да си гледал някакъв си епизод. Тая тъпа американистика ще ни превърне в лигави идиоти много преди тях самите. И сега върха на сопола (опа, спойла): 'сичко ша са опрай в "троновете", не бойте се. Надявам се да съм отровил деня на всички върли фенове на ГОТ-а. Друг споил: Дарт Вейдър е баща на Люк Скайуокър и Лея Органа, ама 'що имат различни фамилий да покна ако знам...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

1 Дракон с кисело зеле | 22.04.201919:38

Хахаха. Като ти е толкова важен тъпият сериал, че дори беглото споменаване на маловажно събитийце от него да ти съсипва целия ден, по-добре верно да ставаш в четири сутринта и да го гледаш навреме. На мен, лично, отдавна ми писна от тая зле написана и дървеняшки сглобена простотия и направо се радвам, че сега й е последният сезон. Сега чакам "Добри поличби" - и понеже съм чел книгата поне три пъти, хич не ми и дреме за спойлери. Ха!
   

оценка

+2 -1