Webcafe

Свръхчовек

Борис Христов
24.07.2011, 17:44 (обновена 26.07.2011, 12:16)
Ейми Уайнхаус

Почивай в мир, Ейми

Странно се сляха съдбите този уикенд на двама души, които със сигурност никога не биха поискали да се познават.

Докато 27-годишната Ейми Уайнхаус е умирала в Лондон, най-вероятно победена от слабостите и зависимостите си, в Осло 32-годишният Андерш Брайвик успя да отнеме 93 живота. Засега.

И двете новини разтърсиха света.

Андерш Брайвик е искал да е Свръхчовек. Übermensch. Онзи, описан от Ницше в „Тъй рече Заратустра". Възхищавал се е от бели, руси, синеоки християни - какъвто е и самият той; от рицари кръстоносци, от супергерои. Това се вижда от филмчето, което е пуснал в youtube и което вече се гледа само с регистрация, също като порното. Защото това клипче всъщност е едно его-порно. Целият смислен, изряден, трезвен живот на чистия ариец Андерш е порно. Разврат на егото.

Ейми Уайнхаус е точно обратното на Свръхчовека. Дори в смъртта й се намериха хора да я обвинят, че сама си е виновна. Нея я уби слабостта й. Това, че се влюби в неподходящ човек, чиито издевателства не понесе. Че пиеше и взимаше наркотици, защото с една и съща чувствителна душа се самоунищожаваше и създаваше музика.

Андерш пося масова смърт, за да утвърди собствената си личност. Ейми смачка себе си, за да остави на милиони непознати хора искрени изповеди, които да ги вълнуват и да ги направят по-добри.

Андерш ще влезе в затвора, където по пандизчийското правосъдие го чака съдба на нечия кучка. Ще изгние безславно там, ще бъде мразен от целия свят, дори и от съмишлениците, които се бяха побояли да го приемат в хейтърските си редици, стреснати от маниащината му. Това постигна с двегодишното внимателно планиране на чудовищните си действия и отдадеността си на омразата и егото.

Ейми живя бързо, страстно и раздаващо се, без да се пести и обожествява. Но нейното създадено в безотговорност към себе си творчество гарантирано ще се помни още дълги години. Като това на хора с подобна на нейната съдба - Били Холидей, Кърт Кобейн, Джанис Джоплин, Джими Хендрикс.

Иска ми се да мога да измоля хладнокръвието и себелюбието на Андерш за таланта и уязвимостта на Ейми. Но животът е несправедлив и пълно щастие никога няма.

Във всеки от нас има по малко от Андерш и по малко от Ейми. Има уязвимост, слабости, глупави човешки дефекти. Има и жестокост, маниакалност и желание да контролираме целия свят.

Сигурно от кучи поглед, така да се каже, ви се струва, че колкото повече власт над другите постигате, колкото повече ги манипулирате и владеете съдбите им, толкова повече успявате да се справите с живота. Но пък от птичи поглед е сигурно, че човещината, дори в дефектните й измерения, е по-ценна.

Много ми се иска някак си така да стане, че повече да си пазим и щадим творците, защото в тяхната талантлива душа сътресенията от 1-ва степен по Рихтер отекват на нещо като 100-на. И да сме малко по-скептични към воините и победителите си, чието хладнокръвие обикновено е на границата с клиничната психопатия.

Да свиваме сармите на Андерш още докато говори с езика на омразата и само плаши да изпозастреля стотици хора. И да сме нежни към разтерзаната Ейми, която не се вписва в нормите на еснафското приличие, но пък може да пише музика и да ни изтръгва сълзи, докато пее.

Но светът е несправедливо място, както вече стана въпрос. Затова Ейми е мъртва, а Андерш е взел контрола над животите на стотици хора.

Свръхчовекът е мокър сън за комплексари и страхливци. Иска се много сила, за да си позволиш да покажеш слабостта си.

Почивай в мир, Ейми. Андерш, ти си знаеш. Какъвто си рус и хубав, бързо ще ти излезе късметът в затвора, ариецо.

Oще: андерш брайвик  ейми уайнхаус  норвегия  свръхчовек  сила  слабост  смърт 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.07.2011, 23:16

32 whykikka | 26.07.201123:42

Посредственото ниво на автора си личи още от заглавието на статията. Както се казва, такива неща не можеш да скриеш - те са като гнойна пъпка която винаги избива най-неочаквано на най-неподходящото място... Идеята за Свъхчовека на Ницше няма нищо, ама нищо общо нито с Брайвик, нито с Уайнхаус и най-малко с персоната на г-н Христов, уви! Аман от тази повсеместна профанация!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

31 veselavesela | 25.07.201122:16

@ ахуаху Ха, гледам , че и убийството на Жоро Илиев си коментирал. Та кой точно е бил той, я разкажи, имаш претенции, че знаеш повече от останалите, давай интересно ще е. Под статията за Ейми или някоя друга дето оплюваш по познатия ни вече гнусен и просташки начин.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

30 veselavesela | 25.07.201121:58

Ахухахо, та значи всички, които харесват Ейми са мастии, без значение мъже или жени Много щастлив, щото гледам доста мъже харесват творчеството й.
А, я кажи за мафията, че нещо не разбрах? Тука скоро имаше една статия за братя Галеви, без нито един коментар отдолу. Та понеже мафия (затова тебе питам) е всяка твоя втора дума, я кажи бре многознайко Галеви мафия ли са ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.06.2011, 14:18

29 Lili Sapunova | 25.07.201121:26

Ахуиху пак не си е пил хапчетата... Ще дойдат белите престилки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2011, 10:30

28 axyaxy | 25.07.201120:47

Lili Sapunova | 25.07.2011 19:15

бахти и простата си.. .Тая мастия беше супер жалък изпълнител.. нито 1 смислена песен.. освен 1 която е горе-долу смислена.. за сметка на това мелодия и глас са СУПЕР ДРАЗНЕЩИ.. тая кой знае коя мутра я е назначила, по-кой знае какви причина.. страшно жалък артист.. аз дори вчера и разгледах песните по обстойно, иначе като я чуя и сменям.. Този който е писал статията е някъв БОКЛУК който се води по желанията на мафията, и който артист обяви мафията, тея скапани журналисти започват да пишат ФАЛШИВИ ХВАЛЕБСТВЕНИ СТАТИИ... отностно за АЛКОХОЛИЦИТЕ и НАРКОМАНИ в изкуство Смее се точно тия правят най-скапаните ПРОДУКТИ , които се харесват на психично болни като теб Намига твоите ТВОРЦИ ги дръж за теб МАСТИО ;) тия артисти които харесвам аз, нито пият много, нито пушат, най-малко пък друсат ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

27 Dimitar Stamboliyski | 25.07.201120:44

Ба си, малко да избегам от сивилизацията и сумай народ дали фира... Смее се

Сега, за Е. У: Ми, певица, та дрънкаше! Ако само някой бе чувал импровизациите и със, хмм, "Спешълс" например, никога не би се изказал/а неподготвен/а. Иначе, като човек си и личи, че е имала комплекси, както и някаква егоистична арогантност. Но това, както казват дебелите книги е резултат от дълбока реакция на страх и усещане за несигурност. Адски типично за творческите натури. Общо взето, "звездите" взеха да друсат химии дето могат да убият кон, а защо го правят не ме касае.

Странен е този паралел с мистър уайтмен. Аз, пък, бих казал, че и двамата са продукт на едно залязващо в хуманитарен план общество - това да не уважаваш живота си не е мн по-различно от това да не уважаваш живота на другия/те. Хубаво е да се търси по-надълбоко истината, а не да се правят лирически паралели с победител и победен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.06.2011, 14:18

26 Lili Sapunova | 25.07.201119:15

Творците - художници, музиканти, писатели, артисти и т.н. са ексцентрични и егоцентрични. Повечето са алкохолици и/или наркомани, с доста други пороци за колорит. Модиляни е бил наркоман и алкохолик, Елвис Пресли също. Едва ли някой ще омаловажи тяхното творчество и ще каже "Мани ги тия наркомани, това заслужават." Както никой не се изразява така за другите от "клуб 27." Явно дребните душици просто държат да оплюят жените, които се друсат или пият в парка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

25 Manuela Gerenova | 25.07.201118:07

Ако само ще си се заяждаме, ще се наричаме тъпи и непросветени - това не е спор, а сбирщина. Неслучайно тролнах предните напъни за "хапане".
Обясних, че всеки има право на ЛИЧНО мнение и на това да го изкаже. Моето мнение е и ПРОДЪЛЖАВА ДА Е, че тези превъзнасяния (за 27 години дала колкото за 270 и прочее) за МЕН са абсолютно безпочвени. Point finale.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

24 Bichkiiata | 25.07.201116:43

Manuela Gerenova

Не разбирам тоз неистов напън да пишеш за Ейми после да правиш някакви паралели с Кърт Кобейн просто, защото искаш да си актуална а па си чула 2 нейни песни. В същност песните дето е изпяла са много повече отколкото съдържащите се в нейните официални 2 албума. Аз съм сигурен, че ти и Моцарт много не му разбираш и според критериите ти и той е загубеняк, защото Моцарт е бил през една голяма (последната) част от живота си на транкилванти.
Остави я Ейми, взимала ли е наркотици, шибала ли се е като за последно, това е мъка за нейното семейство и близки. Тя за 27 години е дала на светът толкоз колкото 270 години няма да дадат всичките еднодневки в колкото и цветущо здраве да са. Ако не разбиураш музиката и просто влез в другите жанрове и там се отприщи на воля.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.06.2011, 10:13

23 Nikoj Nqkoj1 | 25.07.201116:18

до калашника

Да биеш мангали и негри, докато првителството ги пуска безпроблемно мисля, че си е тъпанарщина от гледна точка на спирането на процеса със наводняването с чужденци.
И най-вероятно той затова е атакувал превителствени сбирки и сгради. Просто си е мислел че трябва да атакува причината , а не следствието на явлението което не му харесва.

От тази гледна точка си мисля че си е съвсем с разума и логиката от гледна точка на спирането на явлението.

Други неща не са му наред на човека, но разума и логиката според мен не са от тях
   

оценка

+0 -0