Има ли перфектно време за поставяне на цели? | webcafe.bg
Webcafe

Има ли перфектно време за поставяне на цели?

webcafeLifecafe, по Би Би Си
31.12.2017, 17:36 (обновена 02.01.2018, 13:44)
нова година

Снимка: © Getty Images

Не, Нова година не е най-добрият момент за нови цели

Повечето хора решават да правят промени и да си поставят цели на база на това коя дата показва календарът. Някои учени обаче твърдят, че има и по-ефективни начини за постигането на амбициите.

Отлагате ли голям проект, който реално би трябвало да започнете веднага? Може би сте в очакване на перфектното време да го започнете? Може и да имате право.

Повечето хора решават да направят промени в живота си около важни, определящи дати. Понеделниците и Нова година са сред най-очевидните варианти за започване на ново, ориентирано към целите поведение от рода на тренировки за маратон, изчистване на дълговете или активни усилия за кариерно повишение.

Специалистите наричат тези дати "темпорално повратни точки" - важни моменти от календара, които бележат преминаването на времето и помагат на хората да организират живота си на етапи.

Те обаче твърдят, че хората е по-вероятно да са по-мотивирани, ако започнат реализацията на поставените си цели в момент, който е лично значим за тях.

Хенчен Даи, доцент по организационно поведение в школата по мениджмънт "Андерсън" към Калифорнийския университет в Лос Анджелис, е сред няколкото учени, които са изучавали този феномен, наречен "ефект на започването начисто".

Даи казва, че това, което чувствате като "психологически значим преходен момент", когато оставяте зад гърба си миналото си, несъвършено аз и провалите си е време, когато ще сте по-мотивирани. Ако има лично значение или личен смисъл за вас, е по-вероятно да се заемете с някакви действия за реализацията на целите си.

Въпреки че това може да е седмичен, тримесечен или сезонен цикъл, не е нужно да се придържате строго към календара. Всъщност може да постигнете по-голям успех, ако изберете различна дата - примерно когато започвате нова работа или в началото на нов семестър.

Рождените дни също са популярен избор, особено ако наближавате важна за вас възраст.

Изследване на професори от Нюйоркския университет и Калифорнийския университет в Лос Анджелис констатира, че хората са по-склонни към самоанализ и вземане на сериозни житейски решения при наближаването на ново десетилетие.

Всъщност изследването открива, че доста голям брой хора поемат нови предизвикателства на рождени дни, на които възрастта им завършва с цифрата 9. Така че е по-вероятно да се запишете примерно за участие в маратон на 29 или 39 години, отколкото на 30 или 40.

Повратни моменти...

Нюйоркският кариерен коуч Ребека Кики Уайнгартън казва, че нейните клиенти винаги търсят ново начало, но моментът зависи от стила на работа на всеки конкретен човек и от мотивационните му потребности. Някои клиенти планират промени след почивка, докато някои са атлети и използват специфичния си спортен сезон, като нагаждат плановете си според него.

За други хора уволнението им или разпадът на връзка е най-добрият момент да се захванат с проекти, кариери, финансови или лични промени, които са отлагали от много време, или никога не са стигнали до това да ги реализират, казва още Уайнгартън.

Някои от нейните клиенти са по-мотивирани в навечерието на важен рожден ден или годишнина от раждането или смъртта на любим човек.

Успехът не е гарантиран.

Хората като цяло имат по-голям дългосрочен успех по отношение на цели, които изискват еднократно действие, примерно стартиране на спестявания за пенсия.

Но въпреки можем да използваме важна за нас дата за ново начало, това не е гаранция за успех в дългосрочен план, казва Катрин Милкман, професор по поведенческа икономика в школата "Уартън" към университета на Пенсилвания, съавтор на изследване за "новото начало" наравно с Даи.

Даи е на същото мнение. "По отношение на дълготрайността на това поведение и дали настойчивостта ви за реализацията му ще варира в зависимост от темпоралните повратни точки, това все още е въпрос без отговор, който продължаваме да проучваме".

Oще: амбиции  кариера  кариерно развитие  мотив  мотивация  нова година  новогодишни решения  повратен момент  рожден ден  цел  цели 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.