Webcafe

"Скандинавският рай" на левите и митът за демократичния социализъм

Webcafe по Foreign Policy
09.07.2019, 12:49 (обновена 11.07.2019, 12:01)
колело, скандинавия, колела, дания, датчани

Снимка: © Getty Images

И защо този модел не може да работи навсякъде

С възхода на Доналд Тръмп и неговата радикално консервативна политика в САЩ неимоверно много се засили и другият полюс на политиката - по-крайно левите идеи. Кандидатите, проповядващи социализъм, бележат популярност сред младите избиратели още от времето на предишната кандидатура на Бърни Сандърс за номинацията на демократите. Сега лявата идея получава мощна подкрепа и от Елизабет Уорън, и от младия конгресмен и звезда в социалните мрежи Александрия Окасио-Кортес.

Тази тенденция се наблюдава не само в САЩ. В Германия "Зелените" успяха да изместят Социалдемократическата партия като водещата лява формация със своите по-кардинални идеи, а на европейските избори като цяло зелените партии бележат ръст в подкрепата.

На фона на засилването на консервативните движения прогресивните и левите формации гледат все повече към социализма като към решение за всички проблеми на света.

В неотдавнашна статия за Foreign Policy Ерленд Квитруд, член на норвежката зелена партия, свързва демократичните социалистически икономически политики и просперитета на държавите от Скандинавския полуостров, на които отдавна се гледа като на социален рай и място с изключително добър стандарт на живот.

"Вземете например Норвегия. Според Световната банка Норвегия и Съединените щати имат почти идентичен БВП на глава от населението. Това показва, че управлението в норвежки стил е не просто жизнеспособно, то е за предпочитане. Успехът на страната е неудобен за критиците на прогресивната икономическа и социална политика на голямата държава", пише той.

И Квитруд далеч не е единственият, който защитава тази теза. В международен план левите идеолози десетилетия наред показват северните нации като доказателство, че демократичният социализъм може да работи не само на теория, но и на практика.

Скандинавието е Светият Граал за политици като Сандърс и Уорън, които вярват, че единственият път за развитие на САЩ е този на страни като Швеция и Норвегия.

И все пак нещото, което феновете на скандинавския модел за социална политика често забравят в похвалните си слова, е фактът, че действителният икономически успех на Норвегия се основава преди всичко на нещо друго - на природните дадености на самата територия на северната държава.

С население от само 5 милиона жители, тя има изобилие от природни ресурси под формата на горско стопанство, минно дело, риболов, петрол и природен газ. Норвежкият петролен фонд е най-големият държавен фонд в света, на стойност около 200 000 долара на глава от населението.

Така че когато говорим за богатството на кралство Норвегия, не социалната и икономическа политика е ключовият фактор тук, а природата. Норвегия просто има много ценни ресурси и благодарение на тях е богата чисто като държава.

Всъщност, по-впечатляващо от успеха на Норвегия е друго. САЩ, които изнасят 4 барела петрол на човек годишно в сравнение с 87 в Норвегия, все още успяват почти да се доближат до Норвегия по отношение на жизнения стандарт.

Другите скандинавски държави, които не разполагат с такова богатство от петрол и природен газ като Норвегия, имат по-нисък жизнен стандарт от САЩ. БВП на глава от населението в САЩ е 62 480 долара за 2018 г., почти равен на 65 603 долара в Норвегия и по-висок от 55 019 долара в Дания, 52 767 долара в Швеция и 48 248 долара във Финландия (която на практика не е точно скандинавска държава, но все пак).

Фактът е, че в тези страни социалното неравенство е значително по-малко, а богатството е далеч по-равномерно разпространено.

Освен това всички граждани разполагат с достъп до здравеопазване и образование, а държавата се грижи за множество услуги. Това са фактори, които не трябва да се пренебрегват, но не бива и да се приемат за аксиома, която е приложима в абсолютно всяка държава.

Скандинавският социален модел с високи данъци и множество социални придобивки е направен за едни строги общества, които са много стриктни в начина си на харчене на тези публични средства. Това са и държавите с едни от най-ниските в световен мащаб нива на корупция и също доста ниски нива на безработица. Иначе казано - общества с изградени правила, ценности, култура и начин на живот, които могат да се доверят (поне донякъде) на държавни служители да разполагат с такива големи суми.

Но дори в скандинавските държави този модел все повече бива подложен на тест във времена, когато Швеция и Дания имат да се справят със значително количество мигранти, а икономическата ситуация води до пропуквания в установения с десетилетия начин на живот на скандинавците.

Не трябва да забравяме, че доскоро правителство в Дания беше дясно. То трябваше да се справя със сериозни бюджетни дефицити и един от начините за това беше да се намалят някои от социалните придобивки. Именно по тази линия пък на последните парламентарни избори социалдемократите спечелиха с обещания да се спре този процес. Мнозина експерти обаче са силно скептични по въпроса, тъй като дефицитите все още не са преборени.

Основният социалистически постулат в икономиката безспорно е държавната собственост. Според Квитруд в държавните предприятия в основните индустрии на Норвегия има заети около 231 000 души, поради огромната петролна индустрия в страната, която се контролира от държавата.

Но нормата в скандинавските страни като регион като цяло всъщност е с ограничена държавна собственост и със стимулиране на частната инициатива в бизнеса.

В Швеция, чието население е два пъти повече от това Норвегия, броят на служителите в държавния сектор е едва на половината от този в Норвегия (124 хил. души). Във Финландия, която има приблизително същото като брой население като Норвегия, само 72 000 души са заети в държавните предприятия. Дания, чието население е малко по-голямо от Норвегия, има само 19 000 служители в държавните предприятия.

Същевременно обаче скандинавските държави се насочват все повече към насърчаване на свободния пазар. Много държавни предприятия биват приватизирани, данъците биват намалявани, а щедростта на социалните системи бива ограничавана, за да може да се отговори на трудните в икономически план години.

В най-голямата скандинавска държава - Швеция - премиерът социалдемократ Стефан Льовен обеща да намали с 5% най-високата пределна данъчна ставка. Намаляването, според множество проучвания, може да стимулира икономиката достатъчно, за да доведе до цялостно намаляване на данъците.

Това не би било така, ако северният модел работеше по начина, по който твърдят неговите яростни защитници.

С намаляването на демократичния социализъм, северните страни се отдалечават от участието на правителството в икономиката, намаляват данъците и намаляват щедростта на социалните си държави. А за онези, които се надяват да копират модела на Севера в собствените си държави, си струва да припомним, че дори там той се пропуква, поставен на изпитание - бежанците, икономическите кризи и обърканите глобални процеси.

И да - струва си да се черпи от добрия пример на държави като Швеция, Норвегия и Дания, но директното копиране без осмисляне на спецификите не е помогнало на никого.

Oще: газ  дания  данъци  демократичен социализъм  държавна работа  държавна собственост  държавни служители  леви  ляво  нефт  норвегия  петрол  скандинавският рай  социализъм  социална система  швеция 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.11.2018, 15:40

19 Shotgun Predator | 10.07.201921:20

До Докс.

Мненията които споделяш са манипулация, вкарваш една част общовалидни истини, като това за въображението, което е в основата на прогреса, после втората ти част колко било успешно уникалното (което между другото не е вярно) българско "откритие" ТКЗС-то.

"Човешкото достойнство е неприкосновено"
"Всички сме свободни да търсим щастието"
"Свобода, равенство, братство"

Прочети сега тези три неща, и кажи кога българската държавност е имала за идея нещо близко до тези три изречения! Затова сме едно изостанало и крадливо племе, не можем да разберем за какво изобщо си говорим в развитието на идеята за държавност. Левски се е опитал да ни предаде част от този идеал. Нищо не сме разбрали. Щото ни е по лесно, така.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.11.2018, 15:40

18 Shotgun Predator | 10.07.201921:03

До Докс,

Наясно съм че при писаната реч една част от смисъла не може да се предаде. Те затова се пишат книги по 1000страници и пак не се разбира какво е искал да каже авторът.

Написах ти, Холандия си има газ, Петрол има също, не не им стига и внасят. Цялото им крайбрежие е една голяма рафинерия, половин Германия бензина им е от там.

Швейцария е банката на света, те тез пари нали трябва нещо да ги правят, и те ги правят, въртят ги. Отделно Швейцария е изключително индустриализирана всичко си правят сами. Всичко произвеждат.

Това за ТКЗС не заслужава коментар. Все едно да се коментира, как по времето на инквизицията се добили, ценни знания как точно протича процеса на горенето на човешката плът. Пълна глупост.

За да прогресира едно общество, първо се нуждае от законов ред, второ трябват институции които да следят за спазването на законовия ред, а тези две неща се постигат само и единствено с осъзнати и политически ангажирани хора, които споделят базовите основни ценности на човешкото развитие. Тези ценности са дефинирани много добре в основите на три от западни държави.
Писал съм го много пъти. Ако ти е интересно пак ще ти го напиша.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.11.2018, 15:40

17 Shotgun Predator | 10.07.201921:03

До Докс,

Наясно съм че при писаната реч една част от смисъла не може да се предаде. Те затова се пишат книги по 1000страници и пак не се разбира какво е искал да каже авторът.

Написах ти, Холандия си има газ, Петрол има също, не не им стига и внасят. Цялото им крайбрежие е една голяма рафинерия, половин Германия бензина им е от там.

Швейцария е банката на света, те тез пари нали трябва нещо да ги правят, и те ги правят, въртят ги. Отделно Швейцария е изключително индустриализирана всичко си правят сами. Всичко произвеждат.

Това за ТКЗС не заслужава коментар. Все едно да се коментира, как по времето на инквизицията се добили, ценни знания как точно протича процеса на горенето на човешката плът. Пълна глупост.

За да прогресира едно общество, първо се нуждае от законов ред, второ трябват институции които да следят за спазването на законовия ред, а тези две неща се постигат само и единствено с осъзнати и политически ангажирани хора, които споделят базовите основни ценности на човешкото развитие. Тези ценности са дефинирани много добре в основите на три от западни държави.
Писал съм го много пъти. Ако ти е интересно пак ще ти го напиша.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.11.2018, 15:40

16 Shotgun Predator | 10.07.201921:03

До Докс,

Наясно съм че при писаната реч една част от смисъла не може да се предаде. Те затова се пишат книги по 1000страници и пак не се разбира какво е искал да каже авторът.

Написах ти, Холандия си има газ, Петрол има също, не не им стига и внасят. Цялото им крайбрежие е една голяма рафинерия, половин Германия бензина им е от там.

Швейцария е банката на света, те тез пари нали трябва нещо да ги правят, и те ги правят, въртят ги. Отделно Швейцария е изключително индустриализирана всичко си правят сами. Всичко произвеждат.

Това за ТКЗС не заслужава коментар. Все едно да се коментира, как по времето на инквизицията се добили, ценни знания как точно протича процеса на горенето на човешката плът. Пълна глупост.

За да прогресира едно общество, първо се нуждае от законов ред, второ трябват институции които да следят за спазването на законовия ред, а тези две неща се постигат само и единствено с осъзнати и политически ангажирани хора, които споделят базовите основни ценности на човешкото развитие. Тези ценности са дефинирани много добре в основите на три от западни държави.
Писал съм го много пъти. Ако ти е интересно пак ще ти го напиша.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

15 Dox | 10.07.201920:36

До ШотГън Предателя,
Примерите са нелепи според теб. Според мен не са и съвсем умишлено ги подбрах, за да подчертая, че не са единствено ресурсите, от които зависи да е добре обществото в дадена държава. С какви ресурси разполага Холандия на територията си? А Швейцария? Имат ли газ, нефт, диаманти, злато, въглища, руди, обработваема земя, чиста питейна вода /това, последното в съвсем скоро време ще се превърне в по-ценен ресурс и от петрола/?

Не случайно обръщам внимание, че въпросът е комплексен и сложен и е смешно да се обяснява само с ресурси.

Освен това и може би най-важното - демонстрираш линейно мислене и представи. Не можеш ли да допуснеш, че за да сме добре ние, не е задължително да повторим историята на развитите днес държави? Да почнем от пиратите по моретата, после до компании като Остиндийската, след това да развием търговия с целия свят, да колонизираме половината и т.н.? Може би има и друг начин и способи? Но за да ги откриеш, е нужна първо смелост, в смисъл да не се съобразяваш какво щял да каже тоя или оня, да не си със съзнанието, че айде сега няма ние да откриваме топлата вода. И второ - нужни са силен дух и въображение. Именно това се е случило със силните днес държави преди векове. Тогава представите за постигане на благополучие са били едни, но на някой му хрумва, че това не е задължително и може и по друг начин. И го прави, нищо че някои му се смеят или го мислят за хахо. Ето това аз не виждам у нас - не само днес, но и в новата ни история. Може би единственото уникално нещо, което сме създали това беше ТКЗС. Сигурно ще ти прозвучи смешно, но те нямаха нищо общо с колхозите, и се оказа най-сполучливият засега начин за организиране на селското стопанство съобразно нашата спесифика. Какво произвеждат днес нашите "фермери"? Освен, че носят каубойски шапки и яздят коне, какво повече произвеждат, от ТКЗС? Хайде сравни асортимента на растителна и животинска продукция до 1989 г. и след това. След това ги сравни и по количество и качество и огледай картинката.
   

оценка

+1 -4

Регистриран на: 31.01.2019, 00:53

14 gymstar | 10.07.201920:35

От всички отличаващи се по дадени интереси и предпочитания групи пишещи във форума, една от тях се откроява най-ярко и въпреки шизофренното люшкане от едни идеологически пристрастия към точно противоположни екстремистки разбирания за устройството на света и цивилизацията. Те са комунисти , но страстно обичат най-капиталистическата държава с отчайващо огрома разлика в доходите на олигарсите и на обикновените граждани на страната. Те са ревностни пазачи на мита за развития социализъм и постиженията му в България , но изпитват отвращение към реалния социализъм в скандинавските държави. Те са демократи , но пазят в сърцето си спомена за бай Тошо и годините на неговата диктатура. Те са интернационалисти , но мразят мигранти , негри , евреи и мултикултурализма на Европа. Те са патриоти , обичат България и душа дават за независимостта й от Брюксел, но биха се радвали да станем Република на някой друг съюза. Мразят еколози , правозащитници и активисти. Мразят Бойко Борисов защото бил диктатор , но обичат Владимир Путин който е абсолютен диктатор.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

13 Dox | 10.07.201920:15

Изследователю,
Да, напълно сериозно! И ако си забелязал, никъде не говоря за уравниловка, а за относително справедливо разпределение на благата и ниска степен на неравенство. Изглежда, че първосигнално бързаш спасително да посегнеш към първата клиширана фразеология, която можеш да напипаш. Спокойно. Помисли малко.
А особено умни ли са според теб идеолозите на неолиберализма? Кое по-точно "доказано" сработи от техните "теории" в последните 40 години?
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 09.11.2018, 15:40

12 Shotgun Predator | 10.07.201919:59

Защо тоя трол ще го коментирам, незнам много добре ама нейсе.

До Гети.

Имало е институт за расова БИОЛОГИЯ. По това време хората не само в Швеция са вярвали че расата обуславя характеристики на индивида, като физическа сила, умствено развитие, генетични болести и т.н. За 20години са събрали 1100000 снимки на хора от различни раси, изследвали са тези снимки и са открили кой човек от снимките е най-нисък, кой е с най-голяма глава, кой е най-дълги уши и темподобни глупости. След това института си става институт по генетика.
Та това е за този институт. Срамно ли е да си имал такъв институт, да срамно е, хората си го признават. Надживели са го.
Българина е толерантен докато не е сръбнал някоя ракия. Преди 5-6 години е пернишко някъде имаше едно сирийско семейство, децата им не можеха да ходят на училище, заради протести на местните "толерантни", защото според тях, щом сирийските деца не знаели български, нямало право да ходят в българско училище. Българина е тъп, селяндур. Пак ще напиша масата българи са тъпи селяни, има 20% читав народ, но той е натикан в мола дупка и нехае.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 09.11.2018, 15:40

11 Shotgun Predator | 10.07.201919:31

До Докс.

Примерите който си дал са смешни, и нелепи. Швейцария е последните 300г трезора на светът, не само на Европа. Холандия е държава където е създадена първата мултинационална компания преди 500 години, търгували са и още го правят с целия свят. Отделно Холандия Петрол и газ не внася. Исландия е с население колкото Варна, половината остров е Американска военна база. Само наема сигурно е 1милярд на година. Израел какво да го коментирам, протекторат на САЩ. Япония е кастово общество, нещо като феодална демокрация. Абсолютно нелепи примери, Холандия и Швейцария малко се доближават до Скандинавия това е вярно. Неравенството е проблем, добре така е. Но чувството за общност е нещо съвсем друго от преразпределение което да намали неравенството. Чувството за общност е твърдата обеденост, че взети заедно сме повече във всяко едно отношение от механичния ни сбора поотделно.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

10 explorer | 10.07.201914:36

Доксе, ти сериозно ли!?!? От т.нар. уравниловка закачих едни 20 години, някои отнесоха повече. Това са само теоретични разработки на неособено умни и опитни хора, които доказано не работят. В такава среда нищо добро не вирее, ама трябва да си от другата страна, на тези дето трябва да носят на гърба си още неколцина, а не от страната на тези, дето едва свързват двата края или пък лапат на готово, но твърдят, че ръководят.
   

оценка

+0 -0