Webcafe

"Скандинавският рай" на левите и митът за демократичния социализъм

Webcafe по Foreign Policy
09.07.2019, 12:49 (обновена 11.07.2019, 12:01)
колело, скандинавия, колела, дания, датчани

Снимка: © Getty Images

И защо този модел не може да работи навсякъде

С възхода на Доналд Тръмп и неговата радикално консервативна политика в САЩ неимоверно много се засили и другият полюс на политиката - по-крайно левите идеи. Кандидатите, проповядващи социализъм, бележат популярност сред младите избиратели още от времето на предишната кандидатура на Бърни Сандърс за номинацията на демократите. Сега лявата идея получава мощна подкрепа и от Елизабет Уорън, и от младия конгресмен и звезда в социалните мрежи Александрия Окасио-Кортес.

Тази тенденция се наблюдава не само в САЩ. В Германия "Зелените" успяха да изместят Социалдемократическата партия като водещата лява формация със своите по-кардинални идеи, а на европейските избори като цяло зелените партии бележат ръст в подкрепата.

На фона на засилването на консервативните движения прогресивните и левите формации гледат все повече към социализма като към решение за всички проблеми на света.

В неотдавнашна статия за Foreign Policy Ерленд Квитруд, член на норвежката зелена партия, свързва демократичните социалистически икономически политики и просперитета на държавите от Скандинавския полуостров, на които отдавна се гледа като на социален рай и място с изключително добър стандарт на живот.

"Вземете например Норвегия. Според Световната банка Норвегия и Съединените щати имат почти идентичен БВП на глава от населението. Това показва, че управлението в норвежки стил е не просто жизнеспособно, то е за предпочитане. Успехът на страната е неудобен за критиците на прогресивната икономическа и социална политика на голямата държава", пише той.

И Квитруд далеч не е единственият, който защитава тази теза. В международен план левите идеолози десетилетия наред показват северните нации като доказателство, че демократичният социализъм може да работи не само на теория, но и на практика.

Скандинавието е Светият Граал за политици като Сандърс и Уорън, които вярват, че единственият път за развитие на САЩ е този на страни като Швеция и Норвегия.

И все пак нещото, което феновете на скандинавския модел за социална политика често забравят в похвалните си слова, е фактът, че действителният икономически успех на Норвегия се основава преди всичко на нещо друго - на природните дадености на самата територия на северната държава.

С население от само 5 милиона жители, тя има изобилие от природни ресурси под формата на горско стопанство, минно дело, риболов, петрол и природен газ. Норвежкият петролен фонд е най-големият държавен фонд в света, на стойност около 200 000 долара на глава от населението.

Така че когато говорим за богатството на кралство Норвегия, не социалната и икономическа политика е ключовият фактор тук, а природата. Норвегия просто има много ценни ресурси и благодарение на тях е богата чисто като държава.

Всъщност, по-впечатляващо от успеха на Норвегия е друго. САЩ, които изнасят 4 барела петрол на човек годишно в сравнение с 87 в Норвегия, все още успяват почти да се доближат до Норвегия по отношение на жизнения стандарт.

Другите скандинавски държави, които не разполагат с такова богатство от петрол и природен газ като Норвегия, имат по-нисък жизнен стандарт от САЩ. БВП на глава от населението в САЩ е 62 480 долара за 2018 г., почти равен на 65 603 долара в Норвегия и по-висок от 55 019 долара в Дания, 52 767 долара в Швеция и 48 248 долара във Финландия (която на практика не е точно скандинавска държава, но все пак).

Фактът е, че в тези страни социалното неравенство е значително по-малко, а богатството е далеч по-равномерно разпространено.

Освен това всички граждани разполагат с достъп до здравеопазване и образование, а държавата се грижи за множество услуги. Това са фактори, които не трябва да се пренебрегват, но не бива и да се приемат за аксиома, която е приложима в абсолютно всяка държава.

Скандинавският социален модел с високи данъци и множество социални придобивки е направен за едни строги общества, които са много стриктни в начина си на харчене на тези публични средства. Това са и държавите с едни от най-ниските в световен мащаб нива на корупция и също доста ниски нива на безработица. Иначе казано - общества с изградени правила, ценности, култура и начин на живот, които могат да се доверят (поне донякъде) на държавни служители да разполагат с такива големи суми.

Но дори в скандинавските държави този модел все повече бива подложен на тест във времена, когато Швеция и Дания имат да се справят със значително количество мигранти, а икономическата ситуация води до пропуквания в установения с десетилетия начин на живот на скандинавците.

Не трябва да забравяме, че доскоро правителство в Дания беше дясно. То трябваше да се справя със сериозни бюджетни дефицити и един от начините за това беше да се намалят някои от социалните придобивки. Именно по тази линия пък на последните парламентарни избори социалдемократите спечелиха с обещания да се спре този процес. Мнозина експерти обаче са силно скептични по въпроса, тъй като дефицитите все още не са преборени.

Основният социалистически постулат в икономиката безспорно е държавната собственост. Според Квитруд в държавните предприятия в основните индустрии на Норвегия има заети около 231 000 души, поради огромната петролна индустрия в страната, която се контролира от държавата.

Но нормата в скандинавските страни като регион като цяло всъщност е с ограничена държавна собственост и със стимулиране на частната инициатива в бизнеса.

В Швеция, чието население е два пъти повече от това Норвегия, броят на служителите в държавния сектор е едва на половината от този в Норвегия (124 хил. души). Във Финландия, която има приблизително същото като брой население като Норвегия, само 72 000 души са заети в държавните предприятия. Дания, чието население е малко по-голямо от Норвегия, има само 19 000 служители в държавните предприятия.

Същевременно обаче скандинавските държави се насочват все повече към насърчаване на свободния пазар. Много държавни предприятия биват приватизирани, данъците биват намалявани, а щедростта на социалните системи бива ограничавана, за да може да се отговори на трудните в икономически план години.

В най-голямата скандинавска държава - Швеция - премиерът социалдемократ Стефан Льовен обеща да намали с 5% най-високата пределна данъчна ставка. Намаляването, според множество проучвания, може да стимулира икономиката достатъчно, за да доведе до цялостно намаляване на данъците.

Това не би било така, ако северният модел работеше по начина, по който твърдят неговите яростни защитници.

С намаляването на демократичния социализъм, северните страни се отдалечават от участието на правителството в икономиката, намаляват данъците и намаляват щедростта на социалните си държави. А за онези, които се надяват да копират модела на Севера в собствените си държави, си струва да припомним, че дори там той се пропуква, поставен на изпитание - бежанците, икономическите кризи и обърканите глобални процеси.

И да - струва си да се черпи от добрия пример на държави като Швеция, Норвегия и Дания, но директното копиране без осмисляне на спецификите не е помогнало на никого.

Oще: газ  дания  данъци  демократичен социализъм  държавна работа  държавна собственост  държавни служители  леви  ляво  нефт  норвегия  петрол  скандинавският рай  социализъм  социална система  швеция 


Още от Анализ

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

9 Specifier | 10.07.201911:53

СКАНДИНАВСКА ДЕГЕНЕРАЦИЯ
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

8 GETI | 10.07.201909:47

Shotgun Predator
Познавам много шведи. И смея да твърдя съм запознат. Това което ние не можем да разберем е а шведите много добре знаят е ,че всеки по отделно е добре само тогава когато хората около него също са добре. Имат много силно равито чувство за общност. При нас в България това го няма. Като някой се озове на положение почва да тъпче останалите и да злоупотребява с положението си...
Българина е долно, малко човече...
Аз ти казвам, как България щеше да е Швеция, ама първо трябва да се насели с хора които мислят като шведи.
Шведите са ревностни християни. Българина е християнин, за курбани, сватби и погребения...
България може да е като Швеция, ако имахме техния манталитет. Ама уви.

****
Така е, българите нямат техния манталитет.

Швеция е първата страна в света, която основава "Държавен институт за расова биология", още след 1920 година. Именно този институт, създаден тогава с подкрепата на всички големи политически партии в Швеция, инициира идеята за "очистване" на нацията. Там е прокаран първият закон за стерилизацията - програма за стерилизация на шведски граждани по три основни причини: расова/генетична хигиена, социална, и медицинска.
И идеята за превъзходството на т.нар. "арийска раса" на германските народи има корени в тази скандинавска страна.
До средата на седемдесетте Швеция провежда програма за подбор на "генетично чисти шведи", като насилствено стерилизира десетки хиляди граждани - безработни, самотни майки, умствено изостанали, психично болни, както и хора от лапландското малцинство.

https://www.thelocal.se/20070109/6041

Дали "Шведското икономическо чудо" е щяло да издържи, ако е трябвало да се грижи за малцинства, хиляди психично болни, социално слаби или недъгави след още 20 или 30 години?! Или простичко казано - социалната държава Швеция е била проектирана само за физически и умствено годните 'арийци'.
Но виж, долните българи и тяхната "нетолерантност" е жестока.
И какво са правили 'долните и безскрупулни' българи по онова време?

Ами направили са това, че да няма по-толерантен народ от българския на този свят. Без значение на политическата система в България, българите са защитили евреите, живущи тук, приели са преследваните арменци от турските главорези. Макар и да изказват неприязън към циганското малцинство не са ги изпращали в концлагери. Дълги години живеем в мир с много етнически групи в България. Българският народ е гостоприемен за всеки добронамерен чужденец, но отношението на някои "велики" страни към нас е доста цинично и непочтено.
Още повече, че в цялата си история България е една от малкото исторически държави и нации, чиято икономика и общество никога не са били основани на робство, а робството никога не е играло важна роля в развитието и богатството на българската държавност.
С това мога да се гордея повече от един англичанин, американец, холандец, французин или швед взети заедно.

А на глуповатият българомразец му е криво, че един селянина с джип в морето ще бъде санкциониран! Но същият, със 'Скандинавския рай' се гордее, където са стерилизирали насилствено, почитат педофилите,търгуват с деца в Barnevernet , и провеждат по улиците детски гей паради.
Голям просветен 'Умник' в един 'Скандинавски рай'. Няма що!
   

оценка

+5 -3

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

7 Dox | 10.07.201908:13

Като цяло - глупава статия. Може би защото е писана с цел заблуждаване, но и това е направено доста некадърно.
Някои от коментиращите споменават чувството за общност при скандинавците. То не е характерно само за тях, а за човека по принцип. При нас също го има, но по ред причини /включително неолибералната пропаганда/ е силно притъпено.

Никакви природни ресурси не са определящият фактор. Какви са природните ресурси на Израел? А на Швейцария? На Холандия? На Исландия? На Япония? Основният фактор винаги е бил и ще си остане - начинът на преразпределяне на благата, на създаденото. Едно относително справедливо преразпределяне, с ниска степен на неравенство е единственият фактор, който може да подхрани и да запази именно това чувство за общност, за което стана дума. Само тогава хората ще имат усещането, че са заедно и заедно преодоляват всякакви трудности. Няма по-ефективна и силна мотивация от това.

Всякакво усещане за общност изчезва веднага, когато ти внушат, че нямало такова нещо, като общество, а имало индивиди /М.Тачър/. Когато ограбят труда ти, но не за общественото благо, а за да бъде задоволена алчността на някой, дето си е внушил, че е изключително важна персона и много "работел".

Въпросът е доста сложен и подобно анализиране, като това в статията, е несериозно.
   

оценка

+7 -5

Регистриран на: 06.02.2016, 03:17

6 Basil Fawlty | 10.07.201900:23

Значи викаш Хари , в България 80-90% ровят в кофите за боклук, за да намерят някоя половинка сандвич дето ЦК-то са изхвърлили. Ай сиктир с тия простотии, не и в този форум.
Аз виждам различни неща тук,
Предлагам да попътуваш (тук не говорим за летища и курорти), за да разбереш че останалата част на света съвсем не живее по добре. В момента работя по проект във втория по богатство щат на най богатата държавав света, да ти пратя снимки на копторите в които живеят.
Шотгъне, абсолютно несъгласен с тезата че българина е крадец и лъжец, но напълно съгласен с останалата част на коментара.
Трудно може да се направи разлика между манталитета на българина и този на балканските и близко източните народи. И от там разликата със някои европейски държави.
На който не му харесва, има лесно, чух че в Афганистан не кси красе и лъже. И кофи за боклук намали, щото всичко си изяждат.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 19.06.2018, 23:15

5 Онуфрий | 09.07.201923:03

Българският народ умира от мизерия, за да може братският американски народ да дебелее, като хипопотами са станали!
=============================================

Не си спомням някога да съм виждал да ринат умрели от глад по улиците.
Онези отвъд океана дебелеят от своите си пари, а не от нашите.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 09.11.2018, 15:40

4 Shotgun Predator | 09.07.201921:54

Какви внушения какви пет лева. Българина масово, краде, лъже, мами и за пет лева е готов не само душата на дявола, ами и душите на децата си да продаде. Не уважава ближния, няма страх от Създателя, живее сякаш след него други поколения няма да има.
Аз ти казвам, как България щеше да е Швеция, ама първо трябва да се насели с хора които мислят като шведи.
Шведите са ревностни християни. Българина е християнин, за курбани, сватби и погребения. Да качва Голгота не го търси, той си има друга работа, да обижда американците, като американец е виждал само по телевизията, турците са ми виновни, перестройката му е виновна, а той милия чист като ангелче.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 09.11.2018, 15:40

3 Shotgun Predator | 09.07.201920:54

Стига троли! Българина е крадлив, няма страх от Бога. Ако може да крадне, краде. Лъже, и маже само и само да изкара някой лев, абсолютно безскрупулен. Виждал съм го лично. Като се види с някой лев, кара с джипа си директно по плажа, после разправя, как знак, забраняващ това нямало.
И да няма, там където другите лежат уместно ли е да си караш джипът, не е уместно, само че българинът отговаря, ами като имам джип ще си го карам. Българина е долно, малко човече. Това е огромното мнозинство 80%, само около 20% от българите са читави хора. А трябва да е обратно, за да дръпнем напред.
Не обидно да се осереш, и някой да ти каже че са ти изцапани гащите. Може пък да се усвестиш, и да си ги изпереш, и да не гледаш повече да се осираш така.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

2 Harry | 09.07.201920:36

Това е нечестно спрямо добрия български народ, не е вярно че сме егоисти и всеки за себе си, напротив, според проучвания на соросоидни НПО, българите в ЕС са най-загрижени за своите.

Но народ докаран до скотска мизерия, няма сили да помисли за другите, защото е зает със своето физическо оцеляване.

До тук ни докараха перестройчиците от ЦК на БКП и техните американски ментори! Бойко работи за тях.

И не смейте да обиждате народа ни!
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 09.11.2018, 15:40

1 Shotgun Predator | 09.07.201919:50

За Норвегия е написано в статията защо са добре. То горе долу това важи за цяла Скандинавия. Имат уникално положение, и много ресурси, също така са и търговци. Нещо като Холандия.
Познавам много шведи. И смея да твърдя съм запознат. Това което ние не можем да разберем е а шведите много добре знаят е ,че всеки по отделно е добре само тогава когато хората около него също са добре. Имат много силно равито чувство за общност. При нас в България това го няма. Като някой се озове на положение почва да тъпче останалите и да злоупотребява с положението си. При шведите такова нещо няма. Това е базирано на историята, все пак е трябвало тази сурова територия да облагородят, това е било възможно само заедно. Имат едно от най иновативните държавно управление и администрация. Сравнително малко бюрокрация, всичко им е електронно, няма абсолютно никакви пречки пред бизнеса. Мит е че имат високи данъци. В Германия данъчната тежест е по-висока. България може да е като Швеция, ако имахме техния манталитет. Ама уви.
   

оценка

+2 -0