По-добре пребита до смърт, отколкото само пребита | webcafe.bg
Webcafe

По-добре пребита до смърт, отколкото само пребита

Мария КасимоваМария Касимова
21.04.2019, 15:44 (обновена 22.04.2019, 18:44)
домашно насилие, насилие, побой

Снимка: © Getty Images

Обръщаме внимание на домашното насилие, само когато има жертва

Когато нещо се случва постоянно, свикваме с него. После идва момент, в който го приемаме с досада. А след това е най-страшното - безразличието. За да се оттласнеш от безразличието, е нужно осъзнато усилие.

То пък е резултат от мисловен процес.

Мисловният процес изисква способност за събиране, отсяване и интерпретиране на информация в името на това да се постигне дадено решение или да се формира мнение. Абе, трудна работа!

Ето това си помислих, когато преди ден прочетох поредната информация за мъж, който пребил жена си. Този път координатите на домашното насилие водят в Панагюрище.

Насилникът е на 47 години, а жената, с която преди живеел на семейни начала и която пребил за пореден път, нахлувайки в дома й - на 46. Сигналът за побоя дошъл от жертвата, която вече имала заповед за незабавна защита издадена от Районния съд и която мъжът очевидно нямал намерение да спазва.

В началото на месеца покрай ушите ни мина и информацията за още един подобен случай. Служител на бензиностанция в Драгоман подал сигнал към полицията, че при тях е потърсила помощ жена с видими рани от побой.

Служителите на РУ Сливница, дошли на място по сигнала, установили, че жената е на 39 години и е била бита с дървена бухалка. Впоследствие била транспортирана в столична болница, където се разбрало, че има фрактури на двете си ръце.

Побойникът опитал да се укрие, но все пак бил задържан след няколко часа издирване.

Знаете ли кое е общото между тези два случая от последните дни? Това, че жертвите са останали живи. И като са имали този късмет, общественият лакмус за справедливост и защита вече като че ли не реагира. Твърде слабо му е подадената киселинност - пребита не значи пребита до смърт, нали, какво толкова има да се занимаваме с това?!

Свикнали сме. Значи скоро може да ни стане и досадно.

Имах един преподавател в университета, който ни караше да си представяме обществото, в което пребиваваме, като човек. И така, наблюдавайки реакциите и емоциите му, да го опознаваме и описваме. Нека сега да си представим какъв човек е обществото, в което подобни случки на насилие пулсират с постоянен, двуседмичен ритъм.

Човекът, наречен "Българско общество", е предимно мъж. Не за друго, ами защото мъжката дума по тези географски ширини все още се приема за по-стойностна от женската такава и общественото доверие определено има предпочитания към мъжкия пол. От рождението си човекът "Българско общество" е научен да вярва, че жените са странни и неразбираеми същества.

Те сменят настроенията си без причина, капризничат, не разполагат с особен мисловен капацитет и единственото, което ги интересува в тоя живот, е как да си намерят мъж. Към жената като такава българското общество има много точно отношение - за да е пълноценна, тя трябва да се е осъществила като майка.

Извън тази й роля то я приема като същество, което се опитва да е като мъжа.

И понеже всяко нещо, което се прави на друго нещо, е кич, следователно и когато една жена извършва приети за "мъжки" дейности (ръководи екип, взима решения, администрира, живее сама или не иска да има деца) тя е бледо подобие, недоразумение, смешка. Все пак обаче в служебния контекст жената все по-често се приема така, както подобава в цивилизовано общество - с все по-малко обструкции относно пола й.

Извън това пространство обаче жената у нас си остава просто една... жена.

Забелязали ли сте например, че когато в магазин продавачът или продавачката внасят ред, те казват "изчакайте, жената е преди вас", обаче "господинът е след жената"? Мъжът винаги е "господин", а жената много рядко е "госпожата", още пък по-рядко "дамата". Тя е жената! За нея няма усвоен механизъм, който да демонстрира обществено уважение.

Така че толкова относно отличителните й човешки белези. Човекът "Българско общество" е сексист - на него не му е необходимо да се обръща към жена според някаква етикетна норма. Та нали още в детските си години момичетата са "женки", после стават "кифли", а накрая - логично - просто "жени".

Преди няколко дни из почти всички популярни български медии плъзна новината за мюсюлмански духовник, който във видео клип учи мъжете как "правилно" да бият жените си. Не попадам за първи път на подобна информация, затова и си направих лично проучване по темата.

Оказва се, че горе-долу на три години имаме такава "новина" - ултраислямист дава указания как мюсюлманската съпруга трябва да бъде бита от мъжа си "с любов" - не през лицето и по главата, и само така, че да няма кръв.

В този смисъл тази новина не ме изненада ни най-малко. Изненада ме обаче друго - само на един от българските сайтове (при това далеч не най-популярния), в които видеоклипът на въпросния имам е качен и подробно обяснен с текст има 113 хиляди харесвания...

У нас насилието, точно както расизма, хомофобията, крайния национализъм, антисемитизма и прочие, има две лица. Едното е общественото - то търпи публично порицание, представено е в активности, които често не водят до никаква промяна, оплювано е шумно, но предимно кампанийно - когато имаме повод. А поводът е убита, не пребита жена.

Защото пред смъртта човекът, наречен "Българско общество" е крайно смирен и хрисим. Към живота никак не толкова. Затова и живите не заслужават толкова състрадание, колкото умрелите - нали са живи, ще се оправят!

Другото лице на насилието е домашното. То още приема жената като получовек, като функция на мъжа, същество, което има определени и отдавна установени задължения, извън които не му е работа да се бърка.

Пък когато дръзне да го направи, прояви характер или се опита да защити самочувствието и живота си, логично заслужава да бъде наказано.

Идеята за наказанието е близка на човека "Българско общество". Той има самочувствието, че може да наказва по-ниско стоящите от него, защото ги приема за феодално подчинени.

Йерархичността в представите му се свързва със слабостта, а силата, с физическата неспособност и физическата мощ, не с идеята за достигане на ниво на познание, на отговорност и компетентност. Което, само по себе си, също е примитивно възприятие. Каквото, впрочем, е и поривът да решаваш емоционални проблеми с бой.

Преди два дни постнах във Facebook профила си статус на "Български фонд за жените", в който се споменаваха телефоните, на които жертвите на насилие могат да потърсят помощ. Идеята ми беше тези номера да достигнат до немалкото брой контакти, които имам в онлайн пространството. Към днешна дата харесалите този статус са всичко на всичко 29 човека.

Като се сетя за сто и тринайсетте хиляди, одобрили или силно поинтересували се от информацията с мюсюлманския треньор по биене на съпруги, просто нямам какво повече да кажа.

Oще: бой  домашно насилие  жена  ислям  касимова  мария касимова  насилие  побой  пребита  пребита жена  тормоз 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

68 deowin | 25.04.201921:29

>Предвид размерите на постовете ти - скоро е, да

След 35 години работа с компютър, пиша с около 80 думи/400 символа в минута.

>отговаряш почти всеки път, когато някой те подбъзикне - което говори за ниско самочувствие най-вече

Да, би могло да говори за това, но само ако са верни куп предпоставки:
- че самочувствието ми зависи от мнението на околните за мен
- че ми дреме поне минимално какво мисли за мен някакъв анонимен човек в интернет
- че ми дреме достатъчно, за да мога да почувствам самочувствието си застрашено
- че ми дреме още повече, за да виждам спасение за самочувствието си ако променя мнението на този анонимен човек
- че ми дреме доста силно, че да намеря за необходимо да се опитвам да променя мнението на този анонимен човек
- че ми дреме толкова ужасно много, че го правя в отговор на почти всяко мнение на почти всеки анонимен човек
От моя гледна точка, това изглежда като впечатляващо хилав набор от нарастващо по-абсурдни презумпции.
Разбирам, обаче, защо вярваш, че всички те са резонни - удобно ти е да го вярваш.

>написах не "отговаряш на всеки коментар", а "отговаряш на всеки коментар, срещу който можеш да блъвнеш". Разликата е съществена.

Думата "блъвнеш" е достатъчно неконкретна и субективна, за да можеш да сложиш в нея произволен смисъл, заради което разликата може да е точно всякаква - включително каквато ти е удобно в случая, "съществена". Ако се опиташ да уточниш формално каква точно реакция си искал да опишеш с "блъвнеш", сам би стигнел до този прост извод, след което може би би следвало да се запиташ защо си избрал именно тази дума. Не очаквам да се запиташ.

Всъщност, мисля, че въпиющата немарливост в избора ви на изразни средства съвсем не е случаен или само следствие само от глупост, непрозорливост или нехание. Вероятно до голяма степен има преднамереност, защото неяснотата, двусмислиците, думите "между редовете" и прочие са доста лесен начин да защитиш хилавите си твърдения като ги обвиеш в мъгла.

Когато си слаб в аритметиката е далеч по-удобно да кажеш не "2+2=5", а "като туриш заедно към чифт и още около толкоз, стават долу-горе колкото са пръстите на ръката, плюс-минус нещо си там както уйдиса".
Ако някой те призове да използва по-точен, конкретен, строг език без двусмислици, можеш просто да му се подиграеш, че е сухар, хлупак, не познава богатството на езика, не умее да чете между редовете и прочие и прочие.

PS. Този коментар ми отне 3+3.5 минути с една пауза за работа. Да, засякох го. Не, не го казвам защото си въобразявам, че можеш да си позволиш да го повярваш. Очевидно не можеш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

67 dedo adji | 25.04.201921:04

Напоследък свинчопрас се е захванал със зоо-психо-сексо-логия. Просвети ни за хомосексуализма при жирафите, гей осиновяване при пингвините, проституция между животни, без да уточнява вида, най-вероятно свините. Последното изследване е върху психологията на плъховете, едни от най-адаптивните животни по света и у нас. давай, прасчо, кажи нещо и за домашното насилие при горилите. Как това се връзва с каквато и да е разисквана тема, могат да отговорят само психиатрите, в животински аспект, бихейвиористите. важното е да има последната дума - задание от Шорош.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

66 Mako | 25.04.201920:39

deowin | 25.04.201917:31

Всеки мръсен плъх е убеден, че хората странят от него защото е страшен звяр и тях ги е страх от могъщите му мускули и острите му зъби.
=======================================

Много интересни неща шепнеш в собственото си ушенце, Майкъл....само дето и ние ги чуваме, та става много весело Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

65 Дракон с кисело зеле | 25.04.201919:20

Бтв, може би, все пак, няма да е зле да обърнеш внимание на факта, че написах не "отговаряш на всеки коментар", а "отговаряш на всеки коментар, срещу който можеш да блъвнеш". Разликата е съществена. Разбира се, от човек с навика непрекъснато да криви и/или вади думи от контекст (включително и своите собствени) не знам какво да очаквам, но да си кажа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

64 Дракон с кисело зеле | 25.04.201919:17

Тоест, ако за теб "скоро" е равносилно на "след средно 50 минути", то аз отговарям "скоро".
---
Предвид размерите на постовете ти - скоро е, да. Да не говорим, че отговаряш почти всеки път, когато някой те подбъзикне - което говори за ниско самочувствие най-вече.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

63 deowin | 25.04.201917:31

Всеки мръсен плъх е убеден, че хората странят от него защото е страшен звяр и тях ги е страх от могъщите му мускули и острите му зъби. Когато си мизерен плъх ти е нужно да вярваш в най-удобното обяснение, защото самозаблудата е единственият ти начин да се убедиш, че имаш някаква значимост. Естествено, самозаблужденията на плъха не променят реалността на хората, за които вътрешната погнуса остава осезаемото и единствено чувство.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

62 Mako | 25.04.201908:31

deowin | 25.04.201902:03

>Ти в рамките на осем часа отговаряш на всеки коментар

Далеч не на всички, което тривиално може да се наблюдава и под тази статия. Конкретно, на тези на Mako почти никога не обръщам внимание.
==========================================

Правилно - имаш лоши, много лоши спомени от тоя тъпак, който по един отвратителен начин се стреми да вкара разговора в конкретността Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

61 Mako | 25.04.201908:23

deowin | 25.04.201902:03


ОК, дай да погледнем емпиричните данни
==================================

Да напомня, че след изцепките ти за 50+ дадох "емпиричните данни". А ти така и не реагира. Реагираш на всяка простотия, която ти дава възможност да отведеш разговора в полето на празнословните лични нападки, а когато те изправят пред конкретни неща по които си имал глупостта да кажеш някаква поредна идиотщина - губиш ума и дума.
Това е факт. Доказуем факт, Наполеон-Майкъл Джордане. И го заявявам на теб, а не на себе си. Не пиша от психиатрията.
Сега можеш да продължиш с разсмиващите си твърдения, че си свръкомпетентен програмист, който по осем часа на ден пише по форумите, за да заработи огромната си заплата, с която издържа съвършеното си семейство. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

60 vanko | 25.04.201907:34

"Същественият проблем на тази хипотеза е това, че Майкъл Джордан няма никаква нужда да играе срещу произволни хора в залата, в която си тренира, за да знае, че е добър баскетболист. Виж, произволните хора имат нужда да реват, защото им е ниско самочувствието. Самият Джордан може спокойно да прецени, че е добър играч, не защото е играл срещу произволни хорица, а заради постиженията си в професионалния спорт, плод на дългогодишни упорити тренировки и самоусъвършенстване.
Примерът е краен за илюстрация, не твърдя, че съм номер едно в каквото и да било."

Моментът, в който цялата простотия и пълния комплект тийнейджърски комплекси лъсват като ярко червен маймунски задник на върха на дървото...


Примерът не е просто краен - безкрайно неподходящ и тъп (както обикновено при този ...) е за човек в зряла възраст, имащ претенции за интелект, лични постижения и възпитание.
Но това, разбира се, може да бъде осъзнато само от човек, който няма проблеми с постоянното използване на своите интелект и възпитание за да осъзнава и разбира света, реалността и хората около себе си, а не робува на вакуумирани букварни теории и дипломи на стената...


Единственото по-трагикомично същество от и-нет трол е трол-програмист.
Не разбирам защо си губите времето с този/това.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

59 deowin | 25.04.201902:03

>Ти в рамките на осем часа отговаряш на всеки коментар

Далеч не на всички, което тривиално може да се наблюдава и под тази статия. Конкретно, на тези на Mako почти никога не обръщам внимание. И далеч не само.

>скоро след написването му

ОК, дай да погледнем емпиричните данни за да видим какво наричаш ти "скоро", защото май се опитваш да вкараш някаква определена конотация и да намекваш нещо (макар и да не си намерил достойнството да го кажеш в пряк текст).
Времената ми на отговаряне в минути тук са: 30, 20, 40, 12, 25, 220, 5, 40, 85, 16м, 16, 18, 82, 160, 20 (изключвам outlier-ите от над 5 часа). Средна стойност: 52.6м, медиана: 25м.
Тоест, ако за теб "скоро" е равносилно на "след средно 50 минути", то аз отговарям "скоро".

А всъщност, разбира се, времето ми за отговор не е по часовник, не е от вътрешна нужда, която ме заставя константно да проверявам дали някой не е написал нещо, а се определя единствено от работния ми ден.
Има дни, в които съм много зает и не отварям този сайт (всъщност, той дори не е сред топ 3 приоритетите ми за запълване на свободни дупки). Има дни, в които имам повече време.

Естествено, това обяснение е просто и очевидно, но неудобно, затова вероятно ще предпочетеш да си убеден, че съм пристрастен егоцентрик, който си чеше самолюбието тук, и на който адски му дреме за това да доказва на анонимни хора в интернет колко е велик. Точно това все пак вече направиха всички останали. Не си особено различен от тях, както вече отбелязах, така че не би било особено рационално да очаквам от теб различно поведение.
   

оценка

+0 -0