По-добре пребита до смърт, отколкото само пребита | webcafe.bg
Webcafe

По-добре пребита до смърт, отколкото само пребита

Мария КасимоваМария Касимова
21.04.2019, 15:44 (обновена 22.04.2019, 18:44)
домашно насилие, насилие, побой

Снимка: © Getty Images

Обръщаме внимание на домашното насилие, само когато има жертва

Когато нещо се случва постоянно, свикваме с него. После идва момент, в който го приемаме с досада. А след това е най-страшното - безразличието. За да се оттласнеш от безразличието, е нужно осъзнато усилие.

То пък е резултат от мисловен процес.

Мисловният процес изисква способност за събиране, отсяване и интерпретиране на информация в името на това да се постигне дадено решение или да се формира мнение. Абе, трудна работа!

Ето това си помислих, когато преди ден прочетох поредната информация за мъж, който пребил жена си. Този път координатите на домашното насилие водят в Панагюрище.

Насилникът е на 47 години, а жената, с която преди живеел на семейни начала и която пребил за пореден път, нахлувайки в дома й - на 46. Сигналът за побоя дошъл от жертвата, която вече имала заповед за незабавна защита издадена от Районния съд и която мъжът очевидно нямал намерение да спазва.

В началото на месеца покрай ушите ни мина и информацията за още един подобен случай. Служител на бензиностанция в Драгоман подал сигнал към полицията, че при тях е потърсила помощ жена с видими рани от побой.

Служителите на РУ Сливница, дошли на място по сигнала, установили, че жената е на 39 години и е била бита с дървена бухалка. Впоследствие била транспортирана в столична болница, където се разбрало, че има фрактури на двете си ръце.

Побойникът опитал да се укрие, но все пак бил задържан след няколко часа издирване.

Знаете ли кое е общото между тези два случая от последните дни? Това, че жертвите са останали живи. И като са имали този късмет, общественият лакмус за справедливост и защита вече като че ли не реагира. Твърде слабо му е подадената киселинност - пребита не значи пребита до смърт, нали, какво толкова има да се занимаваме с това?!

Свикнали сме. Значи скоро може да ни стане и досадно.

Имах един преподавател в университета, който ни караше да си представяме обществото, в което пребиваваме, като човек. И така, наблюдавайки реакциите и емоциите му, да го опознаваме и описваме. Нека сега да си представим какъв човек е обществото, в което подобни случки на насилие пулсират с постоянен, двуседмичен ритъм.

Човекът, наречен "Българско общество", е предимно мъж. Не за друго, ами защото мъжката дума по тези географски ширини все още се приема за по-стойностна от женската такава и общественото доверие определено има предпочитания към мъжкия пол. От рождението си човекът "Българско общество" е научен да вярва, че жените са странни и неразбираеми същества.

Те сменят настроенията си без причина, капризничат, не разполагат с особен мисловен капацитет и единственото, което ги интересува в тоя живот, е как да си намерят мъж. Към жената като такава българското общество има много точно отношение - за да е пълноценна, тя трябва да се е осъществила като майка.

Извън тази й роля то я приема като същество, което се опитва да е като мъжа.

И понеже всяко нещо, което се прави на друго нещо, е кич, следователно и когато една жена извършва приети за "мъжки" дейности (ръководи екип, взима решения, администрира, живее сама или не иска да има деца) тя е бледо подобие, недоразумение, смешка. Все пак обаче в служебния контекст жената все по-често се приема така, както подобава в цивилизовано общество - с все по-малко обструкции относно пола й.

Извън това пространство обаче жената у нас си остава просто една... жена.

Забелязали ли сте например, че когато в магазин продавачът или продавачката внасят ред, те казват "изчакайте, жената е преди вас", обаче "господинът е след жената"? Мъжът винаги е "господин", а жената много рядко е "госпожата", още пък по-рядко "дамата". Тя е жената! За нея няма усвоен механизъм, който да демонстрира обществено уважение.

Така че толкова относно отличителните й човешки белези. Човекът "Българско общество" е сексист - на него не му е необходимо да се обръща към жена според някаква етикетна норма. Та нали още в детските си години момичетата са "женки", после стават "кифли", а накрая - логично - просто "жени".

Преди няколко дни из почти всички популярни български медии плъзна новината за мюсюлмански духовник, който във видео клип учи мъжете как "правилно" да бият жените си. Не попадам за първи път на подобна информация, затова и си направих лично проучване по темата.

Оказва се, че горе-долу на три години имаме такава "новина" - ултраислямист дава указания как мюсюлманската съпруга трябва да бъде бита от мъжа си "с любов" - не през лицето и по главата, и само така, че да няма кръв.

В този смисъл тази новина не ме изненада ни най-малко. Изненада ме обаче друго - само на един от българските сайтове (при това далеч не най-популярния), в които видеоклипът на въпросния имам е качен и подробно обяснен с текст има 113 хиляди харесвания...

У нас насилието, точно както расизма, хомофобията, крайния национализъм, антисемитизма и прочие, има две лица. Едното е общественото - то търпи публично порицание, представено е в активности, които често не водят до никаква промяна, оплювано е шумно, но предимно кампанийно - когато имаме повод. А поводът е убита, не пребита жена.

Защото пред смъртта човекът, наречен "Българско общество" е крайно смирен и хрисим. Към живота никак не толкова. Затова и живите не заслужават толкова състрадание, колкото умрелите - нали са живи, ще се оправят!

Другото лице на насилието е домашното. То още приема жената като получовек, като функция на мъжа, същество, което има определени и отдавна установени задължения, извън които не му е работа да се бърка.

Пък когато дръзне да го направи, прояви характер или се опита да защити самочувствието и живота си, логично заслужава да бъде наказано.

Идеята за наказанието е близка на човека "Българско общество". Той има самочувствието, че може да наказва по-ниско стоящите от него, защото ги приема за феодално подчинени.

Йерархичността в представите му се свързва със слабостта, а силата, с физическата неспособност и физическата мощ, не с идеята за достигане на ниво на познание, на отговорност и компетентност. Което, само по себе си, също е примитивно възприятие. Каквото, впрочем, е и поривът да решаваш емоционални проблеми с бой.

Преди два дни постнах във Facebook профила си статус на "Български фонд за жените", в който се споменаваха телефоните, на които жертвите на насилие могат да потърсят помощ. Идеята ми беше тези номера да достигнат до немалкото брой контакти, които имам в онлайн пространството. Към днешна дата харесалите този статус са всичко на всичко 29 човека.

Като се сетя за сто и тринайсетте хиляди, одобрили или силно поинтересували се от информацията с мюсюлманския треньор по биене на съпруги, просто нямам какво повече да кажа.

Oще: бой  домашно насилие  жена  ислям  касимова  мария касимова  насилие  побой  пребита  пребита жена  тормоз 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.11.2011, 16:48

48 Оби Уан | 24.04.201909:24

deowin | 23.04.201918:23
>аз отдавна съм се поинтересувал какво казват статистическите данни и съм ги погледнал
Това твърдение няма как да се отнася към теб, защото преди два коментара зададе въпроса:
>А дали тези "констатации от статията" са факт, подкрепен с данни, статистика и т.н. или са просто "една жена каза"?
Апропо, повтарянето на това, което е казал другият, е брутално инфантилен подход, дори ако не обръщаме внимание на очевидното противоречие, в което успя да се набуташ по този глуповат начин.
______________

Део, ти виждаш повтаряне на коментар, а аз просто задавам същите въпроси към теб.
А въпроса дали констатациите са факт задавам точно защото съм наясно със статистиката и ми стана интересно от къде е твоята (явно и на авторката) информация, че повече от 1,7 милиона български мъже са насилници? Защото тази констатация НЕ Е ИСТИНА.
И това, че твърдя, че не е истина, не ме прави автоматично поддръжник на домашното или всяко друго насилие, каквато е твоята извратена логика...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

47 Mako | 24.04.201908:55

deowin | 23.04.201923:47

до тази идея няма и как да се приближите, когато нямате достатъчно самочувствие, за да не изпитвате неистов инстинктивен страх.
=================================

Да напомня, че пак говориш на себе си. Имаш нужда да твърдиш всичко това, по този комично обобщаващ начин, защото тази нужда се нарича мегаломания. И е нужда само за теб, за лекуващия ти лекар е заболяване. Въпрос на гледна точка, както често се случва.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

46 dedo adji | 24.04.201907:20

45 deowin | 24.04.201900:58
>се самозадоволяваш в коментарите

... що за човек съм и каква ми е мотивацията. Не е като да не съм я изнасял вече десетина пъти.
Конкретно, не може да ми дреме по-малко да доказвам каквото и да било на когото и да било, освен себе си...

А бе кой се интересува що за човек си, бе прасчо? Драконът го формулира точно, ясно и прекрасно - самозадоволяващ се в коментарите. Преведено на по-прост език - душевен чекиджия. Мотивацията е да докажеш на себе си, че си нещо, всичко останало е гарнитура, постна и еднообразна. Но все не успяваш да убедиш себе си и затова не преставаш да трупаш словесна плява със самосвалите. Дори Драконът и някои други, които те подкрепяха по принцип, разбраха колко струваш. Мастурбацията може да предизвика пристрастяване, като алкохола, душевната също. Вече си интересен само за психиатрите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

45 deowin | 24.04.201900:58

>се самозадоволяваш в коментарите

Никога не съм твърдял, че имам каквато и да било различна цел с коментарите си тук.

>да покажеш, че си способен да се аргументираш

На кого да "показвам" какво точно и защо?
Ако случайно решиш, че не ти се задават глупави и нерелевантни въпроси, може би не е зле най-после да разбереш що за човек съм и каква ми е мотивацията. Не е като да не съм я изнасял вече десетина пъти.
Конкретно, не може да ми дреме по-малко да доказвам каквото и да било на когото и да било, освен себе си. Какво, мислиш, би ми донесло това, че някой си полуанонимен човек в интернет можел да напише "евалла, добър аргумент извади!"?

От друга страна, ако реша, че има непренебрежима вероятност да предотвратя дори минимално увеличаването на броя на индивидите от рода на циничния мизантроп Rowan, пълния с консервативни предразсъдъци старец dedo adji, или арогантния нахакан глупак Mako, който резултат за мен би имал някаква строго положителна стойност (въпрос на личен вкус, нищо повече), то бих могъл да намеря мотивация да го направя. Твоята личност би имала единствено косвено отношение към това - бих го направил само за себе си, естествено не за теб.

Защо това е толкова сложно, че не го разбирате, или има друга причина - че не искате да го осъзнаете, защото концепцията, че може би не сте самият център на света за някой друг човек, не ви е удобна?

>постовете ти са твърде уморителни за четене

Направи поне минимално усилие да помислиш дали това колко уморителни за четене са ми коментарите за околните би могло да има каквото и да било значение за мен.
Не, наистина не е сложно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

44 Дракон с кисело зеле | 24.04.201900:40

Точно това очаквах, бтв. За пореден път се самозадоволяваш в коментарите, вместо да покажеш, че си способен да се аргументираш. Преди известно време те помолих като откажеш да дадеш някакъв аргумент, да го правиш с по-малко думи. Стилът ти на писане не е достатъчно рафиниран и, в резултат, постовете ти са твърде уморителни за четене, освен че са безсъдържателни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

43 deowin | 24.04.201900:31

Дракон, звучиш силно емоционално. Съответно, към момента не изпитвам точно никакво желание да се опитвам да ти променям мнението, защото такова начинание ми изглежда безсмислено, неплодотворно и не би било интересно упражнение. Тоест, в него не би имало нищо полезно за мен.

Също, напоследък много нарастна убеждението ми, че не си способен да реагираш на емпирични данни по какъвто и да било начин, който всъщност да има хипотетичен шанс да промени модела ти за света. Струва ми се, че използваш данните за затвърждаване на това, което вече "знаеш", а несъвместимите отхвърляш, най-често по най-баналния начин - no true Scotsman. Това е доста разпространен подход. Тоест, според мен общ за всички, писали под тази статия, например.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

42 Дракон с кисело зеле | 24.04.201900:15

Разликата между теб и мен е, че аз отдавна съм се поинтересувал какво казват статистическите данни и съм ги погледнал.
---
Линк към проучване?
Интересни са ми не само цифрите, а и използваните дефиниции. Искам да знам дали са като тази, на която Уебкафе базираха няколко статии вече и на която, подозирам, поне отчасти е базирано поредното некадърие на Касимова. Във въпросната дефиниция беше вписан отказът на интимни ласки. Ето тази дефиниция, тоест:
https://www.webcafe.bg/id_308163724
Разполагаш ли със статистика за физическото насилие и ако да, линк? Причините да питам са очевидни, но, в случай, че е нужно обяснение - с достатъчно широка дефиниция няма как да не получиш достатъчно големи цифри, особено пък ако дефиницията не просто е широка, ами е и толкова мъглява, че всеки може да я тълкува както си поиска, какъвто е случаят с това, което линквам. Та така. Линкове?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

41 deowin | 23.04.201923:47

Естествено, че съм го написал за себе си. Според мен е адски полезно упражнението в това да обясниш поведението си и да го изразиш максимално точно, защото за да го направиш е нужно да се вгледаш критично и дълбоко в себе си. Duh..

Всъщност, никак не ме учудва, че тази концепция ви е толкова чужда, че не просто никога няма да ви хрумне, а няма и да я проумеете дори когато ви я обясня експлицитно - няма как да я разберете ако не сте интернализирали идеята за собственото си несъвършенство и константната нужда от усъвършенстване, а до тази идея няма и как да се приближите, когато нямате достатъчно самочувствие, за да не изпитвате неистов инстинктивен страх.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

40 Mako | 23.04.201923:31

deowin | 23.04.201923:18


Вярата е за глупаци.
=========================

Да напомня - написал горното за себе си, както напълно доброволно призна преди малко. Сега остава само да решиш кой си - вярата или глупаците.
Успех в решаването на тази дилема Намига Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

39 deowin | 23.04.201923:18

>Ти имаш нужда някой да вярва .. намерил си този "някой". Самият ти

Достигаш нови върхове на безсмислието.
Според теб значи аз пиша тук всевъзможни неща, в които само аз вярвам, с цел да.. ъъ.. си повярвам?
Предполагам сега ще ми кажеш, че това звучи толкова абсурдно глупаво не защото ти си кръгъл идиот, а защото проблемът е в мен - аз съм толкова ирационален човек, че наистина пиша неща, в които така или иначе вярвам, и то само за да им повярвам.

Истината, естествено, не може да бъде по-различна. В реалността в обяснението на причината да пиша тук няма изобщо производни на "вяра".
Естествено.
Вярата е за глупаци.
Когато някой презира до дъно подхода на разсъждение, основан на вяра, както е в моя случай, надали ще го видиш да се позовава на вяра, камо ли пък вярата да е в основата на мотивацията му. Това би било тотална идиотщина.

Разбира се, не се и съмнявам, че точно в това вярваш ти, въпреки, че в това няма и капка рационалност. Точно затова не понасям вярата - тя освобождава хората от рационалност и им позволява да са толкова пълни идиоти, колкото пожелаят. Повечето се възползват с всичка сила от тази свобода. Например ти.
   

оценка

+0 -0