По-добре пребита до смърт, отколкото само пребита | webcafe.bg
Webcafe

По-добре пребита до смърт, отколкото само пребита

Мария КасимоваМария Касимова
21.04.2019, 15:44 (обновена 22.04.2019, 18:44)
домашно насилие, насилие, побой

Снимка: © Getty Images

Обръщаме внимание на домашното насилие, само когато има жертва

Когато нещо се случва постоянно, свикваме с него. После идва момент, в който го приемаме с досада. А след това е най-страшното - безразличието. За да се оттласнеш от безразличието, е нужно осъзнато усилие.

То пък е резултат от мисловен процес.

Мисловният процес изисква способност за събиране, отсяване и интерпретиране на информация в името на това да се постигне дадено решение или да се формира мнение. Абе, трудна работа!

Ето това си помислих, когато преди ден прочетох поредната информация за мъж, който пребил жена си. Този път координатите на домашното насилие водят в Панагюрище.

Насилникът е на 47 години, а жената, с която преди живеел на семейни начала и която пребил за пореден път, нахлувайки в дома й - на 46. Сигналът за побоя дошъл от жертвата, която вече имала заповед за незабавна защита издадена от Районния съд и която мъжът очевидно нямал намерение да спазва.

В началото на месеца покрай ушите ни мина и информацията за още един подобен случай. Служител на бензиностанция в Драгоман подал сигнал към полицията, че при тях е потърсила помощ жена с видими рани от побой.

Служителите на РУ Сливница, дошли на място по сигнала, установили, че жената е на 39 години и е била бита с дървена бухалка. Впоследствие била транспортирана в столична болница, където се разбрало, че има фрактури на двете си ръце.

Побойникът опитал да се укрие, но все пак бил задържан след няколко часа издирване.

Знаете ли кое е общото между тези два случая от последните дни? Това, че жертвите са останали живи. И като са имали този късмет, общественият лакмус за справедливост и защита вече като че ли не реагира. Твърде слабо му е подадената киселинност - пребита не значи пребита до смърт, нали, какво толкова има да се занимаваме с това?!

Свикнали сме. Значи скоро може да ни стане и досадно.

Имах един преподавател в университета, който ни караше да си представяме обществото, в което пребиваваме, като човек. И така, наблюдавайки реакциите и емоциите му, да го опознаваме и описваме. Нека сега да си представим какъв човек е обществото, в което подобни случки на насилие пулсират с постоянен, двуседмичен ритъм.

Човекът, наречен "Българско общество", е предимно мъж. Не за друго, ами защото мъжката дума по тези географски ширини все още се приема за по-стойностна от женската такава и общественото доверие определено има предпочитания към мъжкия пол. От рождението си човекът "Българско общество" е научен да вярва, че жените са странни и неразбираеми същества.

Те сменят настроенията си без причина, капризничат, не разполагат с особен мисловен капацитет и единственото, което ги интересува в тоя живот, е как да си намерят мъж. Към жената като такава българското общество има много точно отношение - за да е пълноценна, тя трябва да се е осъществила като майка.

Извън тази й роля то я приема като същество, което се опитва да е като мъжа.

И понеже всяко нещо, което се прави на друго нещо, е кич, следователно и когато една жена извършва приети за "мъжки" дейности (ръководи екип, взима решения, администрира, живее сама или не иска да има деца) тя е бледо подобие, недоразумение, смешка. Все пак обаче в служебния контекст жената все по-често се приема така, както подобава в цивилизовано общество - с все по-малко обструкции относно пола й.

Извън това пространство обаче жената у нас си остава просто една... жена.

Забелязали ли сте например, че когато в магазин продавачът или продавачката внасят ред, те казват "изчакайте, жената е преди вас", обаче "господинът е след жената"? Мъжът винаги е "господин", а жената много рядко е "госпожата", още пък по-рядко "дамата". Тя е жената! За нея няма усвоен механизъм, който да демонстрира обществено уважение.

Така че толкова относно отличителните й човешки белези. Човекът "Българско общество" е сексист - на него не му е необходимо да се обръща към жена според някаква етикетна норма. Та нали още в детските си години момичетата са "женки", после стават "кифли", а накрая - логично - просто "жени".

Преди няколко дни из почти всички популярни български медии плъзна новината за мюсюлмански духовник, който във видео клип учи мъжете как "правилно" да бият жените си. Не попадам за първи път на подобна информация, затова и си направих лично проучване по темата.

Оказва се, че горе-долу на три години имаме такава "новина" - ултраислямист дава указания как мюсюлманската съпруга трябва да бъде бита от мъжа си "с любов" - не през лицето и по главата, и само така, че да няма кръв.

В този смисъл тази новина не ме изненада ни най-малко. Изненада ме обаче друго - само на един от българските сайтове (при това далеч не най-популярния), в които видеоклипът на въпросния имам е качен и подробно обяснен с текст има 113 хиляди харесвания...

У нас насилието, точно както расизма, хомофобията, крайния национализъм, антисемитизма и прочие, има две лица. Едното е общественото - то търпи публично порицание, представено е в активности, които често не водят до никаква промяна, оплювано е шумно, но предимно кампанийно - когато имаме повод. А поводът е убита, не пребита жена.

Защото пред смъртта човекът, наречен "Българско общество" е крайно смирен и хрисим. Към живота никак не толкова. Затова и живите не заслужават толкова състрадание, колкото умрелите - нали са живи, ще се оправят!

Другото лице на насилието е домашното. То още приема жената като получовек, като функция на мъжа, същество, което има определени и отдавна установени задължения, извън които не му е работа да се бърка.

Пък когато дръзне да го направи, прояви характер или се опита да защити самочувствието и живота си, логично заслужава да бъде наказано.

Идеята за наказанието е близка на човека "Българско общество". Той има самочувствието, че може да наказва по-ниско стоящите от него, защото ги приема за феодално подчинени.

Йерархичността в представите му се свързва със слабостта, а силата, с физическата неспособност и физическата мощ, не с идеята за достигане на ниво на познание, на отговорност и компетентност. Което, само по себе си, също е примитивно възприятие. Каквото, впрочем, е и поривът да решаваш емоционални проблеми с бой.

Преди два дни постнах във Facebook профила си статус на "Български фонд за жените", в който се споменаваха телефоните, на които жертвите на насилие могат да потърсят помощ. Идеята ми беше тези номера да достигнат до немалкото брой контакти, които имам в онлайн пространството. Към днешна дата харесалите този статус са всичко на всичко 29 човека.

Като се сетя за сто и тринайсетте хиляди, одобрили или силно поинтересували се от информацията с мюсюлманския треньор по биене на съпруги, просто нямам какво повече да кажа.

Oще: бой  домашно насилие  жена  ислям  касимова  мария касимова  насилие  побой  пребита  пребита жена  тормоз 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.11.2018, 15:40

8 Shotgun Predator | 22.04.201911:26

Аз съм мъж не можах да прочета статията докрай. Скучна работа, но все пак темата е важна за нашето общество.
1. Мъж който бие жена, не е мъж. Това е някакъв урод.
2. Жените също имат вина, ако съм жена и някой ме удари или ме кара да правя неща които не искам. Ще си получи заслуженото. Точка.
Този който използва сила, разбира само от сила.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

7 Mako | 22.04.201910:53

По-добре пребита до смърт, отколкото само пребита
======================================

1. Интересно, как ли звучи това заглавие на жени, които наистина са жертви на насилие? Едва ли скачат от радост, също като авторката. Само дето насилените жени ще се чувстват зле, защото заглавието ги допребива до смърт, а авторката просто не може да скрие разочарованието си от това, че няма повод да вилнее на гроба на поредната нещастница.
2. Статията е публикувана на красивата Цветница и е едно добро е начало на Страстната седмица. Предлага ни не да скърбим и уповаваме, докато си спомняме, че можем да се обичаме и саможертваме в името на тази обич, а да се мразим страстно до неистовост. Това е предложението на Касимова - тази жена е изтъкана от омраза и прави каквото може и при другите да е така. Стар навик у ония, които разпнаха Иисус на кръста. Великденски навик. "А вие защо биете негрите?" по еврейски.
3. Споменати са два съвършено конкретни случая на насилие срещу жени. Като оставим настрана жалбите по това, че дамите се били само бити, а не убити / при лешоядите това е разбираем подход/, няма как да не отбележа факта, че казусите само се споменават. За да станат повод за поредното оплюващо вилнеене на МК. Някои разумни хора могат да се запитат - а не е ли по-добре, вместо многословно да се оплюваме в най-общ план като "Човекът, наречен "Българско общество", е предимно мъж" / мееееерсииииииииим от името на всички небиещи и небити българи!/ , да се направи нещо значително по-смислено - да се проследи какви са реакциите на силовите органи по тези казуси? И ако органите на реда отново си позволят да заметат поредните случки под чергата - да се настоява, да се бие камбаната, да се организира група за обществен натиск в полза на доброто правосъдие? А после резултатите от всичко това да се медиатизират така, че любителите на здравословния бой вкъщи
да са наясно какво ще им се случи, ако станат част от клуба на насилниците?
Очевидно и подобен подход е възможен. Но статията на цели да стане крачка от решаването на проблема. Доколкото обслужва единствено нуждата на авторката от вилнеене по адрес на другите. Другите - това сме ние. Жертвите на насилие, включително.

==============

Е, честита ни Страстна седмица! Касимовките със сигурност ще се опитат да насочат страстите в тяхната посока. Нека им скроим мръсен номер, като проявим великодушно разбиране към тази тяхна съществена нужда и не ги гоним от храма. Това ще е малко кофти , ама няма как, те вече Христос го разпнаха Намига Смее се

Хубав ден на всички!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

6 dedo adji | 22.04.201910:36

...Човекът, наречен "Българско общество", е предимно мъж...

Не само българското. На всички европейски езици, от които имам и най-бегли познания, думата "човек" е от мъжки род. Само на немски mensch е от среден.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
... вярва, че жените са странни и неразбираеми същества.
Те сменят настроенията си без причина, капризничат...

Лъжа ли е?
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
... Към жената като такава българското общество има много точно отношение - за да е пълноценна, тя трябва да се е осъществила като майка...

Ми, марийке, ти си се осъществила пълноценно - родила си две деца. Моите почитания за което. Ако другите ти постижения се изчерпват с това, което чета тук, не се опитваш да бъдеш като мъж, опитваш се да бъдеш Как'Сийка. И то много успешно.
Клипче на някакъв си молла как да се бие ислямската съпруга "с любов" събрало хиляди лаикове. Ами в България има повече от 113 000 мюсюлмани мъже.
Ти си помисли защо твоят статус е събрал само 29, с тебе 30. В България има 3.5млн жени - христианки, мюсюлманки, даже някои еврейки. Циганките да не ги броим, повечето от тях са неграмотни. Ако са верни ужасиите, с които ни заливаш трябва да има над 800 000 малтретирани жени. Те не са верни, но със сигурност има над 100 000 - също ужасяваща цифра. И само 29 от тях са те припознали за своя защитница. Защо ли, аджеба?

.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

5 deaf | 22.04.201908:17

"Не може да има двама хана под небето." - Чингиз хан. Много щастлив

Най-пагубният метод за съсипване на здравето на човека е той да бъде постоянно критикуван и никога да не му се показва,че е обичан.

Да се разберем - именно ПОДЧИНЯВАНЕТО показва,че съпротивата на подчиненият НЕ Е сломена. Всички хора са имали началници,(включително и тирани като Хитлер и Сталин),но това не означава,че свободата на действие е била премахната.
Жените бъркат подчинението със заробването. Те си представят властта само като пълно и абсолютно заробване на "противника". Тази е и една от причините жените да НЕ стават за началници.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

4 explorer | 22.04.201908:00

Ако искаме резултати трябва да видим цялата картинка. Както вече писаха по-долу причините за домашното насилие като цяло произтичат от борбата за надмощие в дома. Насилието се проявява от страна на по-силните, манипулацията (основно чрез чувство за вина) е оръжието на по-слабите, независимо дали говорим за отношения съпруг-съпруга или родител-дете.
Горното не е нищо по-различно от еквивалента на шамар от по-силната страна, с други думи опит да се вмени вина.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

3 Дракон с кисело зеле | 22.04.201901:40

Към днешна дата харесалите този статус са всичко на всичко 29 човека.
---
Това, Касимова, дали не се дължи на факта, че си една изключително противна и токсична личност, способна с няколко приказки да откаже и най-либералния и справедлив човек дори от най-либералната и справедлива кауза? За пореден път си написала абсолютно малоумна статия, от която всеки с повече от едноцифрен брой работещи мозъчни клетки ще се изприщи.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 10.12.2014, 14:07

2 alecsander | 22.04.201900:34

Изостанала феминистка. На Запад вече се поставя въпрос за ликвидирането на “токсичната мъжественост”. У нас, както справедливо отбелязвате пак изоставаме – нищо не споменахте директно в този смисъл.

“Домашното насилие” е кодов израз, умишлено измислен от либералите. Така те наричат битките за лидерство в семейството, в които има контузии и се дават жертви от победените. Защото действува Приридният закон за лидера. Според този закон, лидерът е само един. Ако се появи втори равноправен претендент, започват компромати, подлости, физически сблъсъци, изневери, доноси, гладиаторски битки за лидерството. Ако това не завърши с кръв, социалната формация се разпада и всеки претендент оглавява сам своята част. Поради това никъде в обществото и в биосферата няма двама равни началници в една и съща структура.

Либералите умишлено натрапват равенството между половете, за да създадат тези битки, които отразяват едностранно, без да споменават причините за сблъсъка между половете. Това им е крайно необходимо, за да могат по нормативен път да приложат техники върху мъжете за промяна на тяхната природна специфика. Защото едно джендеросано общество, с меки, нежни, женствено наивни и безпомощни мъже се управлява много лесно. Не е необходимо за тази цел да се дислоцират скъпи окупационни корпуси. Достатъчен е един “Превъзходен” емисар за ефективно управление на тълпата от кастрати и проститутки.

Аз съм на 85 години и живях и при “капитализма” преди “социализмите”. Тогава жените бяха женски и дами, а мъжете бяха мъжки и кавалери. Всеки пол имаше свои специфични задължения в семейството и обществото. Поради това нямаше начин да се получи сблъсък между половете. Дамите бяха “слабият пол” и мъжете от “силният пол” ги носеха на ръце. Абсурд беше да се покаже някаква грубост към дама. Тогава дамите се оплакваха от кавалерите с думите “А-у, той ми повиши тон!”. Това беше най-острият сблъсък между половете тогава.
   

оценка

+7 -1

Регистриран на: 10.01.2011, 02:29

1 straight | 21.04.201917:58

Г-жа Касимова, не зная как успяваш да го постигнеш това, но безпогрешно успяваш да подразниш и непредубедения читател. Тенденциозно преиначаване на ключови нюанси, пре-експонирани полу-истини и солидна доза омраза, това е само част от рецептата, която аз долавям. Следователно, не трябва да се изказваш в защита на позитивни каузи, защото човек автоматично заема противоположната страна, докато те чете.
А насилие има постоянно и навсякъде. Уважение не се проси, а се заслужава - с цялостно поведение и личност. Истината често има повече от едно лице.
   

оценка

+8 -0