Ако Карбовски беше журналист | webcafe.bg
Webcafe

Ако Карбовски беше журналист

Мария КасимоваМария Касимова
05.06.2019, 19:16 (обновена 07.06.2019, 15:08)
дете

Снимка: © iStock

За хвърлянето на бомби и журналистическата хигиена

Днес има няколко супер лесни и бързи начина да наостриш медийното внимание и да подкукуросаш средния зрител. Първият е да снимаш цигани. Каквото и да каже в ефир един "типичен циганин", то звучи като виц, като мъдрост или просто е смешно.

Вторият начин да блеснеш журналистически е да снимаш хора с различна сексуална ориентация. И колкото повече пикантерия има около тях - драма по смяна на пол, обществено порицание, отхвърлящо семейство и т.н. - толкова по-добре.

Третият начин е да показваш маргинали.

Тук влизат затворници, болни от СПИН, самоотлъчили се от обществото хора, бежанци, аутсайдери. Ако не разполагаш с маргинал, може да снимаш и някой, дето се опитва да пребори някаква система - у нас такива хора бол.

Биеш точно в десетката, когато вземеш, та намериш и разнищиш телевизионно някаква сбирщина от трите - например трансджендър циганин затворник!

Разказваш му историята, както ти е удобно за патоса. Снимаш го в два плана, докато дава интервю, а ти задаваш директни въпроси тип "ачик-ачик" (публиката много обича да чуе как някой пита пикантерийките, дето са й в ума - така се чувства малко и тя журналист). И от време на време, около рекламите например, обобщаваш какво трябва да мисли зрителя, като му го казваш назидателно и леко сърдито, защото само така хваща декиш.

Ако си извървял тези стъпки, честито - ти си новият Карбовски!

На първи юни предаването "Втори план" с автор и водещ Мартин Карбовски почерпи народа с една брилянтна история от ето този описан "въздействащ" тип. Този път в сърцето на драмата беше един баща, който от пет години се бори да си върне сина, отнет от холандските служби за защита на детето. Идеален сюжет, в който има всичко необходимо да дръпне тънката струна на българското синовно чувство!

От историята разбираме, че баща и син са разделени първо от майката, която незнайно как, но явно с измама, е изнесла детето зад граница. После, след дълга съдебна битка, основният герой в сюжета - бащата - получава родителските права.

Синът обаче продължава да живее с майка си, която се заселила в Холандия с приятелка, наречена Дора. В един момент майката се прибира в България, за да празнува Нова година с приятели. И не щеш ли, тук тя умира в катастрофа в първите дни на новата година.

Детето през това време е при приятелката Дора, която фактически става нещо като негова приемна майка.

В предаването детето е наричано просто А (от Атила, както вече цяла България знае).

Дора обаче се оказва използвачка, която скоро бива отстранена от детето, благодарение на сигналите, дадени на службите от бащата.

Оттук нататък следват неговите мъки - той не е допускан до детето си под най-различни административни предлози. Ту то не искало, ту нямало свободен ден и час за специалното място, на което се случвали тези срещи, ту нещо друго.

Историята набира емоция още повече, защото бащата твърди, че има всички разрешения и документи, но холандският съд така и не признава отсъденото от българския, защото над него тегне нещо, наречено "ювенална юстиция"*.

Тя стои като похлупак над всичко и всеки в холандската администрация и благодарение на нея децата на по-"смотани" страни (цитирам Карбовски в предаването) като България, Полша, Чехия, Русия и т.н. се пласират като качествен генетичен материал в приемни холандски семейства.

Тук идва най-важната информация - това не са просто мили, добри, християнски хетеросексуални семейства, ами гей двойки!

Защото браковете между хомосексуални хора в Холандия са разрешени, та сега по източноевропейските канали им се подсигуряват деца за гледане, че да се почувстват и те истински семейства. Всичко това ставало благодарение на и заради безбройните неправителствени организации, които имали пари и се грижели на "различните" да им е добре.

Някъде по време на изложението на историята се прокрадва и още един мотив - момченцето, което днес е на 13, има доста пари и имоти като наследник на майка си, а и заради немалката й застраховка живот, която му се полага. Така че става ясно, че говорим за едно интелигентно източноевропейче, което на всичкото отгоре е богато.

Тук идва моментът на най-силния взрив! Нашето дете, българчето, синът на клетия баща, драпащ по пътеките на холандската правна система, е дадено за приемна грижа на… внимание!… черна гей двойка! А?! Не просто двойка, не дори просто гей двойка, ами гей двойка на чернокожи! Е сега вече българският патриот се хваща за ножа! Или поне за клавиатурата! Не стига, че са отнели детето от биологичния баща, ами го дават на женени обратни тъмнокожи! Непоносима работа!

Основният герой на историята - бащата - не е циганин, не е затворник, не е маргинал в онзи негативен смисъл.

Той е просто самотен татко. Представен е като полицай и на няколко пъти в предаването тази негова професия служи за референция към разни качества като комбинативност, абстрахиране от конспиративни теории, твърдост, упоритост, справедливост. Баща срещу системата, срещу държавата Холандия и срещу "ювеналната юстиция".

Без капка ирония питам как да не се разплачеш? Още повече, когато накрая водещият Карбовски, уважил стандартите на телевизията да не споменава истинското и придобитото в Холандия име на момчето, както и да не показва негова снимка, от ефир дава указания къде и как хората ще могат да се сдобият с тази информация. Причината да прави това, разбира се, е благопристойна - да помогнем, да разберем как утре това може да е нашето дете, както и евентуално един ден порасналото вече момченце да може да стигне до предаването, а оттам - до баща си. Мъка. И светъл лъч в нея.

Това накратко е историята на Николай Карбанов и неговото отнето момче, представена от Мартин Карбовски в авторското му предаване "Втори план", излъчвано по bTV. Сега обаче ще ви върна на първия план, като припомня основните правила в журналистическата професия, които следва да се спазват от хората, считащи себе си за професионалисти, както и от медиите, които им дават трибуна.

Няма да влизам в дисекция на самата история, защото това би било обект на отделна, много задълбочена работа, за което си давам сметка. Ще обърна внимание на друго много важно нещо - как би трявало да се представи обективно една история и когато това не е направено, как тя от само себе си се превръща в пропаганда.

Ако Карбовски беше журналист, щеше да знае, че случаят на Николай Карбанов се върти по различни медии от поне четири години. Лично аз си спомням телевизионни гостувания на бащата при Люба Кулезич и в BIT телевизия. Един преглед онлайн показва и още медийно отразяване на този сюжет през всякакви призми и с изключително много неточности, жълт привкус и грешна информация.

Нито едно от тези неверни или объркващи твърдения обаче не беше представено, засегнато или опровергано в гостуването на същия събеседник във "Втори план". Все едно историята се появява за първи път тук, сензационно, при това с доста добре подбрана информация, както и такава, която услужливо не се споменава.

Ако Карбовски беше журналист, щеше най-малкото да потърси поне една от ответните страни в този сюжет. Например някоя българска държавна служба, неправителствена организация или близки на починалата майка. За това да се обърне официално към холандска организация направо не смея да си помисля - твърде много време би отнело, пък и бомбата няма да гръмне така силно, защото тътенът ще се размие.

Ако Карбовски беше журналист, нямаше да спести някои интересни подробности от случая на полицая Николай Карбанов.

Като например това, че самият той твърди, че майката на сина му (с която нямат брак) била поръчала убийството му. Тази поръчка е тема на няколко публикации в разни не особено достоверни сайтове, като някъде се твърди дори, че за да си подсигури успешен резултат, жената била платила на две отделни банди. В предаването дума не става и за това, че Карбанов бил предупреден за поръчката от колеги, които даже го скрили за 29 дни в тайна квартира, докато премине опасността.

Не се уточнява още и че когато майката (казва се Веселина, в някои публикации е представена като Соня) пристига на българска земя, за да празнува Нова година, е арестувана на летището именно, заради подозрения в поръчка на убийство. След три дена обаче е пусната под гаранция и по време на пътуване до морето, загива при катастрофа. Според полицията, нямало данни катастрофата да е нагласена. Обаче и аз като вас си го помислих. Карбовски, противно на практиката си да задава въпросите, дето се въртят в главите на средния гражданин пред телевизора, очевидно не си го помисля.

Ако Карбовски беше журналист, нямаше да премълчи още факта, че майката е обвинила бащата в домашно насилие над нея и детето. Дали това е истина или не, е друг въпрос - в случая е важно, че едно такова обстоятелство неминуемо привлича вниманието на службите, които се грижат за живота, сигурността, здравето и бъдещето на детето. В този смисъл, ако те имат данни за домашно насилие, обяснимо е да водят дълга процедура по установяване на истината. За да имаме пълната картина като зрители, трябваше да знаем и това.

Ако Карбовски беше журналист, щеше да изясни докрай казуса със застраховката на майката, която детето трябва да получи след смъртта й.

Елементарната обща правна култура предполага да знаем, че парите на едно дете не могат да бъдат ползвани от никого другиго, освен от него, когато обаче навърши пълнолетие. И че когато се налага парите на едно дете да бъдат теглени и харчени от негови близки, то това се решава от съда само в полза на родители или законни осиновители, при условие че сумата отива само и единствено за благото на детето - здраве, подслон, училище.

Карбовски обаче предпочете темата да спре дотам, докъдето е удобно - приятелката на майката Дора (Кондакова) била откраднала парите, бащата полицай я е разкрил и обадил на властите в Холандия, вследствие на което те й снели доверието си, ама го дали на приемните родители.

Ако Карбовски беше журналист, нямаше така настоятелно да бута разговора към това силно да се акцентира на информацията, че приемните родители били чернокожа гей двойка.

Какво значение би имало това, ако правният казус така и така е достатъчно оборим, ако един изряден баща си иска детето обратно и ако има всички решения и права за такова действие?! И още повече - в предаването не е представен нито един документ, нито едно доказателство, че това действително е така. Разчитаме на думите на бащата.

Самият водещ директно го пита дали черният цвят на кожата на тези осиновители и сексуалната им ориентация го притесняват. И въпреки че Карбанов коректно избягва отговор и дори смислено казва, че принципно няма проблем с раса или сексуалност, най-накрая Карбовски си измъква посланието. Благодарение на монтажа, и благодарение на директното внушение.

Накрая и на думите на бащата, разбира се, някъде на десетата минута. Нищо не може да се сравни с ужаса, който настъпва в българското сърце, когато му кажат, че едно наше юначе е дадено за забавление на "педали", които на всичкото отгоре са и "негри"!

Този рефрен остава да кънти в патриотичната българска душа и каквото и друго да му противопоставиш - справедливост, търсене на истината, достоверност - тя няма да го забрави. Туп, и рейтингът скача до небето, а ти си топжурналист и национален герой!

Ако Карбовски беше журналист, нямаше и да хвърля на публиката класическата руска хибридна партенка "ювенална юстиция".

Достатъчно е само да напишете това словосъчетание в интернет, и ще ви излязат стотици руски сайтове, които изместват значението на този термин, за да го демонизират. Системата е като тази с "джендъра", който у нас придоби конкретен образ на нещо с размит пол, рога и копита, което обаче има силен сексуален нагон и предпочита дечица.

Ето ви сега тука една ювенална юстиция, пуснала пипала над всичко и всеки в Европа, оправяйте се! Картинката е като във филм на ужасите - гигантска и космата ювенална юстиция броди из големите и не-смотани държави, и подбира здрави и интелигентни бели източноевропейчета от смотаните, които да даде на отглеждане на гейове и джендъри! Злото в конкретни, експресивни образи.

Ако Карбовски беше журналист, нямаше да разчита на евтини телевизионни метафори, взети от YouTube, а на документи и изявления.

Знаете ли кои са най-силните, класически учебникарски визуални метафори, които директно ви бъркат в мозъка и душите?

Ще ви ги кажа като телевизионер. Детска люлчица, която се люлее, а на нея няма дете. Краченца с обувчици, които висят от пейка и се поклащат. Плюшено мече с едно откъснато ухо, въргалящо се в прахта. Самотно детско колело, легнало на тревата, с въртяща се гума.

Във "Втори план" ги имаме в малко по-различен вариант - детски крака скачат на батут, а на преден план дете се люлее на автомобилна гума. Постепенно от картинката с ефект изчезват децата - остават само празният батут и зловещо поклащащата се гума… Тръпки да те побият! Умът се пита "къде са децата?"! Карбовски непряко отговаря "ювеналната юстиция ви ги взе в Холандия".

Някога четях текстовете на Мартин Карбовски истерично и лакомо. Харесвах и все още харесвам стила му, дързостта му. Но в работата на журналиста това не е достатъчно.

Трябва и елементарна журналистическа хигиена - да търсиш всички страни в един конфликт и да им дадеш думата, да се стремиш да бъдеш обективен в представянето на един казус, да не правиш заключения, които да набутваш в устата на героите си, да не плашиш, да не всяваш паника, да не обслужваш интереси. И най-важното - да гледаш на зрителите си не като на маса, на която можеш да й хвърлиш каквото си пожелаеш, а като на коректив, като на мислеща общност.

Само тогава сам ще си вдигаш летвата и няма да пропадаш в сензации.

Далеч съм от мисълта, че Карбовски обслужва някакви проруски интереси и мята послания, които са му спуснати отнякъде - убедена съм, че има по-високо мнение за самия себе си, за да се остави на пропагандата да го употреби.

Но вкусът към хвърлянето на бомби, към използването на обществените нагласи, особено когато те са в твърде опасна посока като расизъм и хомо- и ксенофобия, към лековато пробутване на класически евразийски хибридни лозунги, яхнали и без това българската гражданска носталгия по безотговорното време на социализма и Русия, не е журналистика.

Ако не ставаше дума за Карбовски, щях да го нарека обикновена пропаганда. Заради уважението ми към това, което той някога беше като личност, автор и журналист, ще си спестя това изявление. Най-малкото, защото и от онзи някогашен Карбовски някога съм се учила.

*"Ювенална юстиция" - некоректно взет от руския език термин, превод от английското "Juvenal Justice". На български правилният термин е "детско/ младежко правосъдие". Това е специално правосъдие, което от една страна третира по щадящ начин децата жертви на престъпления, а от друга - прилага особени (и понякога по-тежки) процесуални норми към децата и младежите, извършили престъпление.

Oще: втори план  журналистика  коментар  малцинства  мартин карбовски  медии  николай карбанов  телевизия  холандия  ювенална юстиция 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

84 Kenny McCоrmick | 14.06.201909:20

"А бе как се получава, че аз, дето минавам за агент на Путин, не съм чел или чул и един ред от тая страшна руска пропаганда, и ако съм, не съм обърнал внимание..." - фактът, че смяташ, че има такова нещо като "ювенална юстиция", показва, че все нещо си подочул.

"...а тя смущава спокойния сън на всички правоверни евро атлантици?" - въобще не ме смущава. Смущава ме човешката глупост, която вярва, че от Норвегия и Холандия ще дойдат някакви зли черни педали и ще ни вземат децата, за да си играйкат с тях на Кама Сутра.

"При това, серщу нея действа много по-мощна и всеобхватна анти руска пропаганда, финансирана от несравнимо по-богати спонсори." - откъде пък тече тая антируска пропаганда като половината народ вярва, че Путин може да ходи по вода... И кои пък са тия богати спонсори, дай някое име, барем се уредя и мен да ме спонсорират...

"Иначе, защо ше се стряскате, че някои пенсионирани пъпърдаци щели да се поддадат на руска пропаганда? " - върни се на онова за човешката глупост.

"Защо искането на 110 световно неизвестни въобщественици да се заглуши Карбовски завършва с ужасения вопъл "ПОДКОПАВА ДОВЕРИЕТО КЪМ ЗАПАДА"? " - защото не е хубаво да се вярва, че Путин може да ходи по вода. Защото не може ти да си лятото в Гърция, есента с някой лоукост да обикаляш Европа, детето ти да учи минимум в Унгария, ако не и по на запад, а после да речеш, че Европа била Гейропа и ни налагали еврогейски ценности, а като капак щели да ни вземат и децата и да ги направят педали.

"Толкова ли е тънко това доверие, че да се подкопае от един човек за 1 час месечно?" - що па един час месечно?

"For the record, рядко успявам да хвана Карбовски, все ми изникват по-наложителни занимания" - for the record Карбовски обикновено прави предавания за педали, травестити, изпаднали роми и други маргинали. Когато обаче му падна рейтингът, е надушил златна мина с тая истерия със стратегията и ето ти...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

83 dedo adji | 14.06.201907:59

А бе как се получава, че аз, дето минавам за агент на Путин, не съм чел или чул и един ред от тая страшна руска пропаганда, и ако съм, не съм обърнал внимание, а тя смущава спокойния сън на всички правоверни евро атлантици? При това, серщу нея действа много по-мощна и всеобхватна анти руска пропаганда, финансирана от несравнимо по-богати спонсори.
Айде, Дракончето не е било родено, ама всички други ли сте ходили прави под масата, когато единствената пропаганда по нашия край беше съветската, а мижавата й контра от Свободна Европа и Гласът на америка се заглушаваше и не беше безопасно да се слуша. И видяхме какво постигна.
От ония години съм запомнил един лозунг: "Учението на Маркс е силно, защото е вярно!!!". Не знам доколко си вярваха, ама вие май не сте много сигурни, че вашето учение, каквото и да е то, е вярно и следователно силно. Иначе, защо ше се стряскате, че някои пенсионирани пъпърдаци щели да се поддадат на руска пропаганда? Защо искането на 110 световно неизвестни въобщественици да се заглуши Карбовски завършва с ужасения вопъл "ПОДКОПАВА ДОВЕРИЕТО КЪМ ЗАПАДА"? Толкова ли е тънко това доверие, че да се подкопае от един човек за 1 час месечно?
For the record, рядко успявам да хвана Карбовски, все ми изникват по-наложителни занимания, а от Волгин не съм слушал и една минута.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

82 deowin | 14.06.201901:24

Само аз ли мисля, че целият този диалог за ювеналната юстиция е тотално безумие?

Все едно Сидеров да започва всяка своя реч с фраза като "Зийг хайл!", при което dedo adji да тръгне да опява глупости за това какви книги на немски бил чел (никакви), какъв бил произходът на Sieg (нула значние), как Heil се използвала за поздрав (уау, верно?), била сходна на английското hi (неее.. наистина ли?), и прочие, докато единственото съществено е, че тази конкретна фраза е била употребявана от доста конкретни хора с доста конкретни цели я в доста конкретен контекст и носи доста конкретни конотации, и ако почнеш да я използваш, при това дословно и дори не я преведеш, то най-вероятно не е някакво напълно случайно и невинно съвпадение, ами си е съвесем умишлено заимстване на фразата, вероятно точно заради конкретните цели, контекст и конотации, които вървят с нея.

Разбира се, ако горното разсъждение ви затруднява, продължавайте да водите дълбокомислени разговори за релевантността, семантиката и етимологията на фразата "ювенална юстиция" в българския език.
А докато говорите по тези важни теми, може да обсъдите с какво се римува "юстиция", къде се е появила за първи път в печатно издание, и колко пъти можеш да кажеш "ювенална юстиция" преди свинското ти със зеле във фурната да почне да загаря.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

81 Дракон с кисело зеле | 14.06.201900:24

Думата "ювенална" я намерих спомената в някакъв учебник по зъболечение, бтв, като я гугълирах вчера.

Иначе, ясно е, че правен термин "ювенална юстиция" няма. Лесно е да се предположи и че въпросният е създаден от някаква пропагандна машина, доколкото пускането му в медиите и, съответно, търсенето му в интернет, води до купища целенасочен негативизъм срещу Запада и западните ценности - нещо, което далеч не се получава, когато потърсим "съд за малолетни и непълнолетни" или "младежко правосъдие", примерно. На чисто езиково ниво, от извращение като "ювенална юстиция" има нужда точно толкова, колкото има нужда от, да речем, "кримална юстиция" или "цивилен корт" - и поради същите причини. Думите "juvenile" и "justice" си имат съвсем адекватен превод на български и в българския език има съвсем адекватна терминология, свързана със същото нещо - само дето въпросната терминология по някаква причина не влиза в купища статии и блогове за злите норвежки педали, дето взимат деца от родителите им, за да ги изядат или поне за да ги правят и тях норвежки педали - или каквото там си мислят разни хора, които дотолкова са се вторачили в "ювеналната юстиция", че дори не се замислят за правата на децата. Или за истината.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

80 Kenny McCоrmick | 13.06.201922:54

"Изчел съм хиляди страници руска литература от всякакъв вид и не съм срещнал това словосъчетание. " - и аз не съм. Щото иначе може би щяхме да имаме "Ювеналие и още ювеналие" вместо "Престъпление и наказание". Въпросната "ювенална юстиция" е част от модерните партенки.

"А още преди 40г съм чел в английската преса за juvenile courts. " - нормално. Защото на английски си е точно така.

"Дори да е използван в руска пропаганда, изразът не е измислен от Митя Песков или Маша Захарова, просто славянизиране на западния термин." - не, не е. Защото и ние, и руснаците си имаме думи за "младеж" и "правосъдие". Ти не казваш "променирам се до синемата". Казваш "Отивам на кино".
Ти думата "ювенален" можеш ли да я приложиш в нещо друго в българския език, освен към "юстиция"? А има ли "неювенален"? А някаква друга "юстиция" имаме ли, освен ювеналната? Ако на тия въпроси отговаряш с "Не", значи има нещо нередно в тоя термин.

"А позоваването на няколко споменавания в руската пропаганда и пълното пренебрегване широкото използване на запад говори само за слепота и неграмотност. " - ама те тия думи са си западни бе! Как няма да си ги ползват?! Все едно ти да не ползваш думата мляко, да речем. За тях е НОРМАЛНО да си ползват ТЕХНИТЕ си думи. Ние си имаме НАШИ си думи. Боже, не мога да повярвам, че аз обяснявам на теб нещо такова. На баш патриотинът...

"А то не е нито едното, нито другото, то е манипулация, на която обаче се хващат само канчетата. И свинчопрас не вярва, само се прави, че вярва, вимето на новия световен ред. " - аха, баш ние...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

79 deowin | 13.06.201922:28

dedo adji, като ти чета размишленията за ювеналната юстиция ми става повече от пределно ясно, че си отвъд всяка надежда.
Явно такъв ще те копаме - безумно ограничен и тотално неспособен да мисли последователно и логично.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

78 dedo adji | 13.06.201922:19

...Откъде я измисляш тая "ювенална юстиция" тогава?...

Няма нужда нищо да измислям, бе канче, чета го в прав текст в бълвоча на марийка, чв Карбовски хвърлил на публиката класическата руска партенка "ювенална юстиция". Изчел съм хиляди страници руска литература от всякакъв вид и не съм срещнал това словосъчетание. Юстиция, да, даже мисля, че се наричаше "министерство юстиции", но без "ювенална". А още преди 40г съм чел в английската преса за juvenile courts. Кратка справка в гугъл даде juvenile justice authorities в няколко (не съм проверявал за всички) американски щата, Индия, Пакистан и Австралия. Дори да е използван в руска пропаганда, изразът не е измислен от Митя Песков или Маша Захарова, просто славянизиране на западния термин. Биенето на противника с неговите камъни по неговата глава е легитимен похват. А позоваването на няколко споменавания в руската пропаганда и пълното пренебрегване широкото използване на запад говори само за слепота и неграмотност. А то не е нито едното, нито другото, то е манипулация, на която обаче се хващат само канчетата. И свинчопрас не вярва, само се прави, че вярва, вимето на новия световен ред.
И всичко това е оф топик. Остава фактът, че едно българско момче се държи незаконно от холандските власти.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

77 deowin | 13.06.201921:30

>Жена ми е в безопасност

Май меко казано не си силен в хипотетичното мислене щом категорично не успяваш да проумееш разликата между "ако X, то Y" и "X е вярно", заради което единственат ти възможна на реакция на "ако X, то Y" е да изревеш, че X няма да стане.
Относно останалата част от коментара ти.. наследниците ти знаят ли какъв език използва дядото? Ако някой някога е бил на мнение, че остаряването на хората винаги им носи спокойствие, умереност и достойнство, стига да хвърли бегъл поглед върху някой твой коментар за да се отърси завинаги от тази заблуда.

>само заслепени, неграмотни русофоби могат да видят нещо руско в преводния западен термин "ювенална юстиция"

"Преводният западен термин" е всъщност коректно и уместно преведеният на руски език термин, широко използван в руската антизападна пропаганда, която - понеже руският език е достатъчно близък до българския, и руски термини често са напълно разбираеми на български - е взета и копирана едно към едно в българските преводи на руската пропаганда. Същите опорки, внесени от Русия, същите лъжи, дори същите графики, и просто изразът "ювенална юстиция" е оставен както си е бил, вместо да бъде преведен на използвания в България, защото преводачите ги е домързяло, защото е разбираем и така, а и вероятно защото звучи по-фенси, по-официален един вид.. юстиция, майна, ювенална при това!

Естествено, че ти изобщо не знаеш за произхода на цялата тази пропаганда, не си проследил пътя й, не си информиран за безбройните очевидни доказателства, че е внесена от Русия и се използва от рубладжиите в България (между които е и любимият ти Сидеров) за целите на руската политпроп машина. Това не е дори бегло учудващо. Забавното е как съвсем на сляпо, но пък с пълна увереност, отричаш това, което не знаеш, защото не ти е угодно на душицата.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

76 Kenny McCоrmick | 13.06.201921:19

Не знам кой е неграмотен, след като вече милион пъти се обясни - в българския език няма нито думата "ювенална", нито думата "юстиция". На нашия роден език това се казва "младежко правосъдие". Това са две чудесни, даже прекрасни и може би дори изконни български думи. Ти нали много държиш на българско, родно, патриотично, даже скачаш, че тъпият ти браузър ти подчертава някакви неща като грешки. Откъде я измисляш тая "ювенална юстиция" тогава?
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

75 dedo adji | 13.06.201921:04

Жена ми е в безопасност, благодаея, моля, няма защо. За твоята, ако имаш, не съм сигурен и не ми пука, ако ще 50 джуки, твои герои, да я опънат в ауспуха.
Моите герои са Левски, Стамболов, Владо Черноземски и други от тяхната чета, и честта им няма нужда от моята защита.
И само заслепени, неграмотни русофоби могат да видят нещо руско в преводния западен термин "ювенална юстиция". Достойна компания за прасета.
   

оценка

+2 -1