Ако Карбовски беше журналист | webcafe.bg
Webcafe

Ако Карбовски беше журналист

Мария КасимоваМария Касимова
05.06.2019, 19:16 (обновена 07.06.2019, 15:08)
дете

Снимка: © iStock

За хвърлянето на бомби и журналистическата хигиена

Днес има няколко супер лесни и бързи начина да наостриш медийното внимание и да подкукуросаш средния зрител. Първият е да снимаш цигани. Каквото и да каже в ефир един "типичен циганин", то звучи като виц, като мъдрост или просто е смешно.

Вторият начин да блеснеш журналистически е да снимаш хора с различна сексуална ориентация. И колкото повече пикантерия има около тях - драма по смяна на пол, обществено порицание, отхвърлящо семейство и т.н. - толкова по-добре.

Третият начин е да показваш маргинали.

Тук влизат затворници, болни от СПИН, самоотлъчили се от обществото хора, бежанци, аутсайдери. Ако не разполагаш с маргинал, може да снимаш и някой, дето се опитва да пребори някаква система - у нас такива хора бол.

Биеш точно в десетката, когато вземеш, та намериш и разнищиш телевизионно някаква сбирщина от трите - например трансджендър циганин затворник!

Разказваш му историята, както ти е удобно за патоса. Снимаш го в два плана, докато дава интервю, а ти задаваш директни въпроси тип "ачик-ачик" (публиката много обича да чуе как някой пита пикантерийките, дето са й в ума - така се чувства малко и тя журналист). И от време на време, около рекламите например, обобщаваш какво трябва да мисли зрителя, като му го казваш назидателно и леко сърдито, защото само така хваща декиш.

Ако си извървял тези стъпки, честито - ти си новият Карбовски!

На първи юни предаването "Втори план" с автор и водещ Мартин Карбовски почерпи народа с една брилянтна история от ето този описан "въздействащ" тип. Този път в сърцето на драмата беше един баща, който от пет години се бори да си върне сина, отнет от холандските служби за защита на детето. Идеален сюжет, в който има всичко необходимо да дръпне тънката струна на българското синовно чувство!

От историята разбираме, че баща и син са разделени първо от майката, която незнайно как, но явно с измама, е изнесла детето зад граница. После, след дълга съдебна битка, основният герой в сюжета - бащата - получава родителските права.

Синът обаче продължава да живее с майка си, която се заселила в Холандия с приятелка, наречена Дора. В един момент майката се прибира в България, за да празнува Нова година с приятели. И не щеш ли, тук тя умира в катастрофа в първите дни на новата година.

Детето през това време е при приятелката Дора, която фактически става нещо като негова приемна майка.

В предаването детето е наричано просто А (от Атила, както вече цяла България знае).

Дора обаче се оказва използвачка, която скоро бива отстранена от детето, благодарение на сигналите, дадени на службите от бащата.

Оттук нататък следват неговите мъки - той не е допускан до детето си под най-различни административни предлози. Ту то не искало, ту нямало свободен ден и час за специалното място, на което се случвали тези срещи, ту нещо друго.

Историята набира емоция още повече, защото бащата твърди, че има всички разрешения и документи, но холандският съд така и не признава отсъденото от българския, защото над него тегне нещо, наречено "ювенална юстиция"*.

Тя стои като похлупак над всичко и всеки в холандската администрация и благодарение на нея децата на по-"смотани" страни (цитирам Карбовски в предаването) като България, Полша, Чехия, Русия и т.н. се пласират като качествен генетичен материал в приемни холандски семейства.

Тук идва най-важната информация - това не са просто мили, добри, християнски хетеросексуални семейства, ами гей двойки!

Защото браковете между хомосексуални хора в Холандия са разрешени, та сега по източноевропейските канали им се подсигуряват деца за гледане, че да се почувстват и те истински семейства. Всичко това ставало благодарение на и заради безбройните неправителствени организации, които имали пари и се грижели на "различните" да им е добре.

Някъде по време на изложението на историята се прокрадва и още един мотив - момченцето, което днес е на 13, има доста пари и имоти като наследник на майка си, а и заради немалката й застраховка живот, която му се полага. Така че става ясно, че говорим за едно интелигентно източноевропейче, което на всичкото отгоре е богато.

Тук идва моментът на най-силния взрив! Нашето дете, българчето, синът на клетия баща, драпащ по пътеките на холандската правна система, е дадено за приемна грижа на… внимание!… черна гей двойка! А?! Не просто двойка, не дори просто гей двойка, ами гей двойка на чернокожи! Е сега вече българският патриот се хваща за ножа! Или поне за клавиатурата! Не стига, че са отнели детето от биологичния баща, ами го дават на женени обратни тъмнокожи! Непоносима работа!

Основният герой на историята - бащата - не е циганин, не е затворник, не е маргинал в онзи негативен смисъл.

Той е просто самотен татко. Представен е като полицай и на няколко пъти в предаването тази негова професия служи за референция към разни качества като комбинативност, абстрахиране от конспиративни теории, твърдост, упоритост, справедливост. Баща срещу системата, срещу държавата Холандия и срещу "ювеналната юстиция".

Без капка ирония питам как да не се разплачеш? Още повече, когато накрая водещият Карбовски, уважил стандартите на телевизията да не споменава истинското и придобитото в Холандия име на момчето, както и да не показва негова снимка, от ефир дава указания къде и как хората ще могат да се сдобият с тази информация. Причината да прави това, разбира се, е благопристойна - да помогнем, да разберем как утре това може да е нашето дете, както и евентуално един ден порасналото вече момченце да може да стигне до предаването, а оттам - до баща си. Мъка. И светъл лъч в нея.

Това накратко е историята на Николай Карбанов и неговото отнето момче, представена от Мартин Карбовски в авторското му предаване "Втори план", излъчвано по bTV. Сега обаче ще ви върна на първия план, като припомня основните правила в журналистическата професия, които следва да се спазват от хората, считащи себе си за професионалисти, както и от медиите, които им дават трибуна.

Няма да влизам в дисекция на самата история, защото това би било обект на отделна, много задълбочена работа, за което си давам сметка. Ще обърна внимание на друго много важно нещо - как би трявало да се представи обективно една история и когато това не е направено, как тя от само себе си се превръща в пропаганда.

Ако Карбовски беше журналист, щеше да знае, че случаят на Николай Карбанов се върти по различни медии от поне четири години. Лично аз си спомням телевизионни гостувания на бащата при Люба Кулезич и в BIT телевизия. Един преглед онлайн показва и още медийно отразяване на този сюжет през всякакви призми и с изключително много неточности, жълт привкус и грешна информация.

Нито едно от тези неверни или объркващи твърдения обаче не беше представено, засегнато или опровергано в гостуването на същия събеседник във "Втори план". Все едно историята се появява за първи път тук, сензационно, при това с доста добре подбрана информация, както и такава, която услужливо не се споменава.

Ако Карбовски беше журналист, щеше най-малкото да потърси поне една от ответните страни в този сюжет. Например някоя българска държавна служба, неправителствена организация или близки на починалата майка. За това да се обърне официално към холандска организация направо не смея да си помисля - твърде много време би отнело, пък и бомбата няма да гръмне така силно, защото тътенът ще се размие.

Ако Карбовски беше журналист, нямаше да спести някои интересни подробности от случая на полицая Николай Карбанов.

Като например това, че самият той твърди, че майката на сина му (с която нямат брак) била поръчала убийството му. Тази поръчка е тема на няколко публикации в разни не особено достоверни сайтове, като някъде се твърди дори, че за да си подсигури успешен резултат, жената била платила на две отделни банди. В предаването дума не става и за това, че Карбанов бил предупреден за поръчката от колеги, които даже го скрили за 29 дни в тайна квартира, докато премине опасността.

Не се уточнява още и че когато майката (казва се Веселина, в някои публикации е представена като Соня) пристига на българска земя, за да празнува Нова година, е арестувана на летището именно, заради подозрения в поръчка на убийство. След три дена обаче е пусната под гаранция и по време на пътуване до морето, загива при катастрофа. Според полицията, нямало данни катастрофата да е нагласена. Обаче и аз като вас си го помислих. Карбовски, противно на практиката си да задава въпросите, дето се въртят в главите на средния гражданин пред телевизора, очевидно не си го помисля.

Ако Карбовски беше журналист, нямаше да премълчи още факта, че майката е обвинила бащата в домашно насилие над нея и детето. Дали това е истина или не, е друг въпрос - в случая е важно, че едно такова обстоятелство неминуемо привлича вниманието на службите, които се грижат за живота, сигурността, здравето и бъдещето на детето. В този смисъл, ако те имат данни за домашно насилие, обяснимо е да водят дълга процедура по установяване на истината. За да имаме пълната картина като зрители, трябваше да знаем и това.

Ако Карбовски беше журналист, щеше да изясни докрай казуса със застраховката на майката, която детето трябва да получи след смъртта й.

Елементарната обща правна култура предполага да знаем, че парите на едно дете не могат да бъдат ползвани от никого другиго, освен от него, когато обаче навърши пълнолетие. И че когато се налага парите на едно дете да бъдат теглени и харчени от негови близки, то това се решава от съда само в полза на родители или законни осиновители, при условие че сумата отива само и единствено за благото на детето - здраве, подслон, училище.

Карбовски обаче предпочете темата да спре дотам, докъдето е удобно - приятелката на майката Дора (Кондакова) била откраднала парите, бащата полицай я е разкрил и обадил на властите в Холандия, вследствие на което те й снели доверието си, ама го дали на приемните родители.

Ако Карбовски беше журналист, нямаше така настоятелно да бута разговора към това силно да се акцентира на информацията, че приемните родители били чернокожа гей двойка.

Какво значение би имало това, ако правният казус така и така е достатъчно оборим, ако един изряден баща си иска детето обратно и ако има всички решения и права за такова действие?! И още повече - в предаването не е представен нито един документ, нито едно доказателство, че това действително е така. Разчитаме на думите на бащата.

Самият водещ директно го пита дали черният цвят на кожата на тези осиновители и сексуалната им ориентация го притесняват. И въпреки че Карбанов коректно избягва отговор и дори смислено казва, че принципно няма проблем с раса или сексуалност, най-накрая Карбовски си измъква посланието. Благодарение на монтажа, и благодарение на директното внушение.

Накрая и на думите на бащата, разбира се, някъде на десетата минута. Нищо не може да се сравни с ужаса, който настъпва в българското сърце, когато му кажат, че едно наше юначе е дадено за забавление на "педали", които на всичкото отгоре са и "негри"!

Този рефрен остава да кънти в патриотичната българска душа и каквото и друго да му противопоставиш - справедливост, търсене на истината, достоверност - тя няма да го забрави. Туп, и рейтингът скача до небето, а ти си топжурналист и национален герой!

Ако Карбовски беше журналист, нямаше и да хвърля на публиката класическата руска хибридна партенка "ювенална юстиция".

Достатъчно е само да напишете това словосъчетание в интернет, и ще ви излязат стотици руски сайтове, които изместват значението на този термин, за да го демонизират. Системата е като тази с "джендъра", който у нас придоби конкретен образ на нещо с размит пол, рога и копита, което обаче има силен сексуален нагон и предпочита дечица.

Ето ви сега тука една ювенална юстиция, пуснала пипала над всичко и всеки в Европа, оправяйте се! Картинката е като във филм на ужасите - гигантска и космата ювенална юстиция броди из големите и не-смотани държави, и подбира здрави и интелигентни бели източноевропейчета от смотаните, които да даде на отглеждане на гейове и джендъри! Злото в конкретни, експресивни образи.

Ако Карбовски беше журналист, нямаше да разчита на евтини телевизионни метафори, взети от YouTube, а на документи и изявления.

Знаете ли кои са най-силните, класически учебникарски визуални метафори, които директно ви бъркат в мозъка и душите?

Ще ви ги кажа като телевизионер. Детска люлчица, която се люлее, а на нея няма дете. Краченца с обувчици, които висят от пейка и се поклащат. Плюшено мече с едно откъснато ухо, въргалящо се в прахта. Самотно детско колело, легнало на тревата, с въртяща се гума.

Във "Втори план" ги имаме в малко по-различен вариант - детски крака скачат на батут, а на преден план дете се люлее на автомобилна гума. Постепенно от картинката с ефект изчезват децата - остават само празният батут и зловещо поклащащата се гума… Тръпки да те побият! Умът се пита "къде са децата?"! Карбовски непряко отговаря "ювеналната юстиция ви ги взе в Холандия".

Някога четях текстовете на Мартин Карбовски истерично и лакомо. Харесвах и все още харесвам стила му, дързостта му. Но в работата на журналиста това не е достатъчно.

Трябва и елементарна журналистическа хигиена - да търсиш всички страни в един конфликт и да им дадеш думата, да се стремиш да бъдеш обективен в представянето на един казус, да не правиш заключения, които да набутваш в устата на героите си, да не плашиш, да не всяваш паника, да не обслужваш интереси. И най-важното - да гледаш на зрителите си не като на маса, на която можеш да й хвърлиш каквото си пожелаеш, а като на коректив, като на мислеща общност.

Само тогава сам ще си вдигаш летвата и няма да пропадаш в сензации.

Далеч съм от мисълта, че Карбовски обслужва някакви проруски интереси и мята послания, които са му спуснати отнякъде - убедена съм, че има по-високо мнение за самия себе си, за да се остави на пропагандата да го употреби.

Но вкусът към хвърлянето на бомби, към използването на обществените нагласи, особено когато те са в твърде опасна посока като расизъм и хомо- и ксенофобия, към лековато пробутване на класически евразийски хибридни лозунги, яхнали и без това българската гражданска носталгия по безотговорното време на социализма и Русия, не е журналистика.

Ако не ставаше дума за Карбовски, щях да го нарека обикновена пропаганда. Заради уважението ми към това, което той някога беше като личност, автор и журналист, ще си спестя това изявление. Най-малкото, защото и от онзи някогашен Карбовски някога съм се учила.

*"Ювенална юстиция" - некоректно взет от руския език термин, превод от английското "Juvenal Justice". На български правилният термин е "детско/ младежко правосъдие". Това е специално правосъдие, което от една страна третира по щадящ начин децата жертви на престъпления, а от друга - прилага особени (и понякога по-тежки) процесуални норми към децата и младежите, извършили престъпление.

Oще: втори план  журналистика  коментар  малцинства  мартин карбовски  медии  николай карбанов  телевизия  холандия  ювенална юстиция 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

54 Dox | 11.06.201919:16

38deowin | 08.06.201900:22
Интересно е да наблюдавам как трупате една върху друга нелепост след нелепост. В целия куп няма точно нито една рационална и добре издържана мисъл. Нито една.
------------------------------------------
Овца,
Тук виждам поне 3 опции:
1. - още не си се научил да броиш.
2. - не си чел коментарите.
3. - чел си коментарите, но отхвърляш тези, които не се вместват в представите ти, включително и тези, които имаш за самия за себе си. Все едно не съществуват. Няма ги. А това вече е за диагноза.

Още по татово време, някъде през 80-те ми попадна една книжка - "Принципът на Питър" от проф. д-р Лоурънс Питър. Според него - за всяка работа на света съществува човек, който не може да я върши. И точно този човек успява да достигне и да остане на тази длъжност. В общи линии, принципът гласи, че колкото е по-високо нивото на некомпетентност на някой, толкова повече той се издига в йерархията или поне се увеличават шансовете му за това. Човекът дава и примери, един от които беше - съветникът при президента по въпросите за брака и семейството се оказал хомосексуалист. Обръщам внимание - това е още през 80-те и тогава нямаше гей бракове, двойки, тройки и пр.

Та, ако искаш - върни се и си прочети отново идиотщините под номер 38. Може пък и да се случи нещо, знае ли някой .... .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

53 GETI | 11.06.201919:15

Отдавна бях казал, че Прасчо работи у кафето и.. се оказах прав!
Прасчо, в други сайтове освен, че можеш да коментираш , има и анкета на която можеш да гласуваш. Друг е въпроса, че резултатите са ярко неприятни за гей дружинката, но демокрация..уж, кво да правиш.

София Прайд 2019 се обяви срещу омразата, според тях - не обичам=мразя, което е манипулация.В ЕС и в България, хомофобията НЕ Е престъпление, както и НЕ Е престъпление човек да изпитва негативни или позитивни мисли и чувства, НЕ Е престъпление да кажеш някому в очите“ Не те обичам/ не те харесвам/ безразличен си ми“. Никой не може да принуди друго човешко същество да го обича или мрази. Не знам защо глбти упорито копаят тази дупка, но дори да стигнат до Марианската падина, от нея няма да изскочи масово всенародна либофф от страна на хетеро мнозинството в България, към тях.

Освен това истинските гейове на този прайд са 10-20 бр. Другите са платени от разни НПО-та, хора от чужди посолства по задължение, ученици и учители от Американския колеж закарани там по нареждане и тук -там се мотае по някой надрусан наркоман. Е това представлява гей-парада в България.

...гей-паради, джендърството, либерастията и "нетрадиционните ценности" са прекрасни ДОКАТО ИМА ПАРИ!
Когато парите свършат идва и техният край.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

52 Specifier | 11.06.201919:05

НЕКОЙ ОТ ФОРУМНИТЕ ПИСАТЕЛИ

ще бъде ли така любезен, да ме светне, какво е искал да каже уважаваният форумец deowin в публикуваните по-долу матряли.
Много се напъвах, но не можах да вдяна. Ясно е, че съм тъп!
Най-смирено чакам за помощ...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

51 Дракон с кисело зеле | 11.06.201917:38

Деовин, пропускаш дребната, но съществена подробност, че Уебкафе не е новинарски сайт, а клозет. В който, както неведнъж съм споменавал, идвам най-вече за да вандалствам по стените. Без екшъна в коментарите тоя сайт си губи цялата стойност, при това не само за мен.
Ако бяха оставили коментарите отворени, може би някой щеше да отбележи факта, че хората на снимките изглеждат доста по-нормално от образа, който дори статиите тук им изрисуваха.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

50 dedo adji | 11.06.201910:59

...Има един момент, в който презумпцията, че другия е гадина, будало, идиот, мошеник, сребролюбец и прочие, става толкова безумна, че би следвало сам лесно да усетиш как си влязал в душеудобния й капан...

Е, защо. тогава не се усещаш. прасчо? За 5-те години, откак посещавам този сайт, нямам спомен да не си обявил някого за...лексиконът ти е познат на всички, няма сега да си цапам клавиатурата с него. Ако бях само аз, или Мако или Драконът, бих могъл да се замисля, дали, аджеба, нещо не е наред. Ама не. Най-мекото, което съм чел от тебе за някого е глупак, без турбо мега супер. Пощадени са само хиларито, (has been) хубавото наде и негрите, педерасите и мюсюлманските "бежанци". Пардон, пропуснах плювналиев.
Всъщност, не вярвам да не се усещаш, но злобата напъва кухото ти его и не можеш да се спреш. И се вживяваш в изпълнението на задачата си.
И задачата ти не е на хигиенист. Лайната рядко липсват от излиянията ти. Спомням си един, където думичката беше спомената 6 пъти в 5 реда. да го copy/paste-на ли или ще се сетиш? И, когато липсва е заменена с други, не по-апетитни. Ти си на щат в сайта на длъжност стенописец в кафяво. Затова не ти трият и една запетайка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

49 deowin | 10.06.201916:40

>закво изобщо публикувате материали за прайда, ако няма да отваряте коментарите към тях?

Предполагам защото са новинарски сайт? Новинарски в смисъла на "публикуват новини", което, именно, правят?
Че изобщо са сложили възможност за коментиране под новините е нещо като несъществена екстра - това дори не им влиза в основната дейност.

Да, да, изпитваш остра нужда да отговориш с "не е тъй, те само се правят на новинарски сайт, а всъщност искат само да ни провокират за да правят кинти от нашите цъкания, което става основно чрез коментарите!".
Ако беше така, защо щяха да забраняват коментарите под статия, която практически сигурно щеше да събере стотици? Щото, освен чисто утилитарни, са толкова мега тъпи, че сами ще се застрелят в крака?

Има един момент, в който презумпцията, че другия е гадина, будало, идиот, мошеник, сребролюбец и прочие, става толкова безумна, че би следвало сам лесно да усетиш как си влязал в душеудобния й капан.
Очевидна друга хипотеза е, че са забранили коментарите (което, да, вероятно им коства пропуснати рекламни приходи) защото знаят, че на тази тема коментарите практически сигурно ще са ужасни и отвратителни, ще "съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак", и така или иначе ще трябва да ги изтрият за да поддържат поне елементарна хигиена в сайта. Който, апропо, си е техен, и те имат пълното право да определят желаното минимално ниво на хигиена в собствения си сайт.

В случая ти и dedo adji реагирате като клозетни вандали, които се оплакват, че са им отнели правото да мажат стените на тоалетните с кафевите си творби.
Да, възможно е да ви забраняват за да ви е гадно, възможно е да е от страх от мъдростта на творбите ви, възможно е Сорос да им плаща за да ви запушат устите по тази тема, но най-вероятното обяснение е просто, че на хората не им се мият лайняни стени, заради което, вероятно с голяма мъка на сърцето, ще жертват приходите от вашите жълти стотинки за вход.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

48 dedo adji | 09.06.201900:44

Правилно отбелязваш, Драконче. И аз го забелязах, но се въздържах, да не ме изтрият. След като ти разлая кучетата, може и аз да мина метър.
Върху гей проявите в България е наложено табу на коментарите не от вчера. Аз наброих 5 материала, може да съм пропуснал някой. Не можем дори да изразим възхищението си от чаровната, грациозна сладкопойна чучулига Нета, долетяла специално да пее на прайда, чиито мощни бедъри показаха по новините. Последният допуснат коментар е от 31.10.18. Между другото е твой и загатва за други, които обаче са изчезнали.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

47 Дракон с кисело зеле | 08.06.201923:18

БъТъВъ, Уебкафе, закво изобщо публикувате материали за прайда, ако няма да отваряте коментарите към тях?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

46 GETI | 08.06.201916:27

Какво четем в проект на Национална програма за закрила на детето за 2019 г.? Броя на споменатите абревиатури е притеснителен Национална мрежа за децата – 13, НПО – 13, а на ДАЗД – 30. Това води до извода, че в работата с децата се разчита в голяма степен на НПО с външно финансиране, което на фона на проекта на стратегията за детето 2019-2030 е повече от тревожно да не кажа, че ЗАСТРАШАВА БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА. Предложената програма копира дейности от стратегията отново, даже указва на стр.43 приемане на стратегията през 2019 г. На стр.18 четем Проект на Национална стратегия за ранно детско развитие 0-7 год., Цел 2.1.1. Осигуряване на условия за равен достъп и качествено образование на всички...

Действията в последните няколко месеца сочат изцяло за защита на документи, които целят разбиване на българското семейство. ЗАЩО??? Как от близо 222 държави на планетата Земя вие знаещите, избрахте да предложите за закрила на българските деца най-сатанинска норвежка социална политика, осъждана от много европейски държави, та дори и от самите норвежци?

Ще опиша само факти, на които се натъкнах в публичното пространство, подкрепени с линкове от къде е взета информацията, за да не реши някой, че това са фалшиви новини.

На сайта, където Стратегията беше предложена за обсъждане http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=4012 сред СТОТИЦИТЕ мнения ПРОТИВ, има няколко ЗА: фондация "Асоциация Анимус", финансирана от Norway grants, подкрепена от ДАЗД, Уницеф, Фондация "Джендър образование, изследвания и технологии" (ДОИТ), подкрепена от ДАЗД, Национална мрежа за децата (НМД), членове са Фондация "Джендър алтернативи", "Асоциация Родители - София", "Институт по социални дейности и практики", Фондация "Български център за джендър изследвания", спонсор "Отворено общество", Асоциация Родители, партньори са Фондация Лале, Фондация "Джендър образование, изследвания и технологии", Фондация "За нашите деца", Алианс за ранно детско развитие, създаден от Unicef и 40 НПО на 16.10.2018, членове - Асоциация Родители, НМД, Фондация "Асоциация Анимус", Фондация "Лале" и др, Коалиция детство 2025, членове - Фондация "За нашите деца", Фондация "Лале" и др.

Защо само те я подкрепят?

Видно от сайта на Агенцията за обществени поръчки през последните години винаги фондация „Анимус“ печели обществената поръчка за Национална телефонна линия за деца 116 111 с Възложител Държавна агенция за закрила на детето близо 200 000 лв.всяка година. Поради това, че фондацията се финансира и от Европейско икономическо пространство: http://www.eeagrants.bg/ и телефонния номер е един и същ като този на Норвежката организация Барневерн 116 111 е изключително притеснително съвпадение.

http://www.aop.bg/ng/form.php?class=F03_2014&id=875800&mode=view за 2018 г. досега - 209 918 лв.без ДДС

http://www.aop.bg/ng/form.php?class=F03_2014&id=803963&mode=view – за 2017 г. – 209 988 лв.без ДДС

http://www.aop.bg/case2.php?mode=show_doc&doc_id=808186&newver=2 – за 2016 г.- 199 995 лв. без ДДС

http://www.aop.bg/case2.php?mode=show_doc&doc_id=737816&newver=2 – за 2015 г. 199 995 лв. без ДДС

http://www.aop.bg/case2.php?mode=show_doc&doc_id=668018&newver=2 – за 2012 г. 299 988 лв. без ДДС

http://www.aop.bg/case2.php?mode=show_doc&doc_id=543474&newver=2 – за 2011 г. 340 592 лв. с ДДС


В допълнение копирам и откъс от едно интервю със Стивън Бенет, автор на книгата "Stolen Childhood" от 11 март 2019 год. https://www.youtube.com/watch?v=dFUYoQ9WjME&fbclid=IwAR2BRivM2EM6kU2i0z_9Fi9xnLi7S9OI0I-fs56Bo1wU4-rSJ4dcQXKojrA .

Цитирам част от него:….Но истинската причина да сме тук е, че ако не спрем това което се случва в Норвегия, то ще отиде и към други страни. Защото норвежката система за безвъзмездни средства финансира със стотици милиони евро специално източноевропейските страни. И сега те приемат този тип системи, подобна система, и вече виждаме че последиците, които назряват в другите страни са катастрофални. Това трябва да спре. Просто трябва да бъде спряно. Защото всъщност е престъпно. Защото тези деца се отнемат не само за един ден, а понякога докато навършат 18 години. Но дори, когато са отнети за един ден, те са травмирани до края на живота си. Знаем, че всяка седмица семейства напускат Норвегия. Има много семейства, които бягат, не само имигрантски семейства , въпреки че има много такива, но и норвежки семейства, които са израснали в Норвегия, които обичат Норвегия, които обичат народа си, трябва да напуснат заради тази система, която разрушава културата им. Тази система разрушава норвежката култура. Има толкова много хубави неща, които може да се кажат за някои части на Норвегия. Евреите напускат Норвегия, туристите напускат Норвегия. Уплашени са….край на цитата!

В Норвегия този процес е отнел близо 20 год., започнал от наистина добри намерения и стигнал до безумията в момента. Замислете се, това ли са вашите разбирания за закрила на децата? Не се подавайте на външни влияния! Усвоените пари сега ще разбият животите на идните поколения.Българските деца заслужават да им оставим светло бъдеще.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

45 GETI | 08.06.201916:22

>има нещо гнило в Норвегия!

****
Има, там са приели ЮВЕНАЛНАТА ЮСТИЦИЯ - държавна институция за „детски съд”, „детско правосъдие” и законно отвличане на деца. В Националната стратегия за детето 2019-2030 г.са вложени текстове, които се отнасят за Ювеналната юстиция. Ювеналната юстиция е за „защита на правата на детето” срещу родителите му и срещу семейството му. При нея държавата задължава родителите да отглеждат дете физически и да и го предоставят за възпитание и образование.

Според данните за 2016 г. в Норвегия са родени 58 890 деца, а броят на сигналите за деца в риск е 58 200. Случаите на намеса на службата са 54 620, а отнетите деца са 22 000, не няколко, 22 000!! Към това прибавете Швеция, Финландия, Холандия.... Миналата година в ЛОНДОН (не в България), се проведе протест на родители от 9 държави от Изт. и Зап. Европа, на които са отнети децата в Скандинавски държави.


"През 2014 г. бе подписан Меморандум за разбирателство относно изпълнението на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г. между Кралство Норвегия и Република България, в рамките на който страната ни ще получава в този период достъп до финансова помощ по няколко програми, една от които е:

„В Програма: Правосъдие”, главното за което се отпускат милиони евро е:

„…Подобряване на положението на ромското население... и за детско правосъдие"

За тази цел норвежката страна дава безвъзмездна финансова помощ от 30,000,000 евро, а ще има и национално съ-финансиране от 5, 294,118 евро. Програмният оператор е Министерство на правосъдието, а партньори от страните-донори са: Норвежкото министерство на правосъдието и Дирекция на Норвежката корекционна служба.

Норвежкият финансов механизъм 2014-2021 г. е подписан от Цецка Цачева и Бойко Борисов, при ратифицирането му. Законът е влязъл в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник”, по времето, когато Цачева е била председател на Народното събрание. Става дума за 87,867,500 евро, плюс 9,088,236 евро национално съ-финансиране или общо 97,055,736 евро, които се дават за изпълнението на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г."

Не е ли това намеса на чужда държава във вътрешните работи на суверенна България?
Парите се наливат не защото на Норвегия сме и много симпатични и внезапно се е загрижила за добруването на българските граждани и повишаване на стандарта им на живот, а за да се проведат реформи във всички ключови сфери-правосъдна система, здравна, социална по норвежки образец. Нещо, което също не се обсъжда с българските граждани. А Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! ТЕЗИ ПРОМЕНИ НЕ ограничават, а направо отнемат гарантираните им по Конституцията права и свободи!
   

оценка

+2 -0