American Vandal - най-добрият подценяван сериал | webcafe.bg
Filmcafe logo

American Vandal - най-добрият подценяван сериал

лебовскиFilmcafe
19.09.2018, 13:22 (обновена 21.09.2018, 14:56)

Сериалът превръща простотията в нещо социален коментар за социалните мрежи и проблемите на младежите.

Едва ли бихте повярвали, ако някой ви каже, че сериал, който се занимава със случаи на вандализъм с изрисувани пениси по автомобили, или с разхлабително, сипано в лимонадата в училищната столова, е едно от най-добрите шоута, които можете да гледате в Netflix. Но е факт.

Обикновеният човек тръгва да гледа American Vandal като пародия на "true crime" жанра, като нещо, което звучи откачено, доста просташко и забавно.

Първият сезон на шоуто представлява "журналистическо разследване" върху случай на вандализъм в училището на главните герои - Питър Малдонадо и Сам Еклънд. Някой е надраскал със спрей пениси върху колите в учителския паркинг, а за вандализма е обвинен отявлен хулиган.

И да, основният въпрос на първи сезон е "Кой нарисува пи*ките?" Колко сериозен и добър сериал може да се получи от подобно нещо?! Всъщност учудващо много...

В един момент след 1-2 изгледани епизода се оказваш въвлечен в интересна, динамична и определено грабваща история, където героите са абсолютно пълнокръвни и достоверни (на моменти започваш да се чудиш дали това действително не са двама тийнейджъри, които са действителни личности и правят истинско разследване, макар и на толкова... повърхностен случай).

Виждат се техните грешки, как личната теория, която са подхванали, влияе на преценката им за фактите, колко уязвими са те спрямо средата около себе си... Самата им журналистика подхожда с хъс, дълбочина и истинско желание истината да бъде открита. Дори ако това може да коства наказание от училището.

В крайна сметка се получава един забавен, остроумен и интересен краен продукт.

А в последните епизоди не си правиш каквито и да е илюзии, че продължаваш да гледаш заради просташкия хумор. Сериалът просто те е хванал и не ти дава мира, докато не разбереш кой наистина е нарисувал въпросните пениси.

Вторият сезон започва малко след като е приключил първият и удря с още по-добър и интересен сюжет. Шоуто е успех, Netflix са купили правата за него и феновете се скъсват да пращат на двамата тийнейджъри предложения за нов случай, който те да разследват (включително и едно убийство).

Точният вандалски акт като за тях обаче идва от едно богаташко католическо училище, в което вилнее злодей, ползващ името The Turd Burgler (ако има някакъв уместен превод на български, то той бил "фекалният престъпник" или нещо от сорта). Някой е сипал силно разхлабително в лимонадата в училищния стол, предизвиквайки масово... Сещате се...

След това е поел отговорност за деянието, което е последвано от още две подобни атаки, отново включващи фекалии (и отново подписани от The Turd Burgler).

След трите атаки и след огромно напрежение над училищното ръководство е намерен ученик, който вероятно е отговорен за атаките - Кевин Маклейн, който дори си признава.

Впоследствие обаче той се отрича от показанията си, твърдейки, че са дадени под натиск и с обещание, че всичко ще се размине само с 2 седмици отстраняване от училище.

Само че негова приятелка от училището не вярва на историята и търси Питър и Сам с надеждата, че те ще проведат собствено разследване, за да открият кой тероризира училището.

Вторият сезон успява да сблъска зрителите и с един наистина качествен злодей. Ако при първия сезон имаме просто едни надраскани пениси върху автомобили, тук имаме злодей, който е изграден изключително живо и реалистично (макар и да разбираме кой е той чак накрая).

Той е садистичен и изключително систематичен, търси внимание като същевременно крие реалната си самоличност. Иначе казано - злодей, на който ще завиди всеки криминален сериал или трилър. Само че в случая той не убива хора, а ги замеря с фекалии.

Въпросът е, че както и в първия сезон, и тук нещата са много по-сложни и отиват много по-дълбоко от обикновената шега или обикновеното отмъщение. Шоуто засяга много значими проблеми сред младежите като тормоза (онлайн и в училище), сигурността в интернет, социалните мрежи, които превземат живота на по-младите и т.н.

Без да има големи претенции, American Vandal дава ясна визия за това с какво се сблъскват много деца в днешно време. Още по-ценно - дава и поглед върху цената на иначе дребните грешки, които всеки един млад човек може да направи.

Всичко в този сериал е безумно реалистично - от използването на кадри, заснети с телефони и охранителни камери, през различните чатове, цялото създадено съдържание за социалните мрежи, самата среда в едно обикновено училище... Сериалът изпипва докрай дори и най-дребните детайли, така че те да придобият в един момент собствено значение.

American Vandal определено е шоу, което си заслужава гледането, особено ако сте фенове на "true crime" жанра. Но дори и да не сте, той може да ви изненада с добра история, интересни герои, убийствено силен сценарий, качествена актьорска игра и изключителна зарибеност.

И ще ви остави да се питате как въобще човек може да се впечатли толкова много от шоу за нарисувани със спрей пениси и масова диария в училище.

Oще: american vandal  true crime  американски вандал  истинско престъпление  младежи  пениси  сериал  сериали  тийнейдържски сериали  тийн сериали  училище  фекалии 


Още от Сериали

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.11.2017, 14:05

3 Kikone | 09.10.201812:19

Ти си с изключен звук а аз веднага затварям таба като видя че е видео: чета много по-бързо от този който мрънка там в клипа. Не им ли е по лесно да напишат това и да сложат няколко снимки отколкото да правят сглобяват кадри и да записват глас? Все пак не всички в тая страна са неграмотни, има и родени преди повече от 20 години.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

2 Дракон с кисело зеле | 23.09.201816:46

Казвано им е много пъти, не им увряха главите.
Аз затова държа Уебкафе по дефолт с изключен звук.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2018, 07:33

1 Martina Mta.569833976721236 | 23.09.201813:38

Автоматичното стартиране на клипове с тон е просто отвратително. Хора, спрете да го правите, моля ви!!!
   

оценка

+0 -0