Webcafe

Камъните падат

Ники Русиновски Ники Русиновски
07.12.2010, 17:54 (обновена 08.12.2010, 17:50)
николай банев

След Несебър държавата показа мускули и на милионера Николай Банев

„Камъните падат, падат от небето", вещаеше един известен „ъндърграунд" хит от вече не толкова близкото минало.

Не пада от небето новината, че яхтеното пристанище в курорта "Русалка", собственост на милионера Николай Банев, е незаконно и трябва да бъде разрушено. Но днес доживяхме деня, в който строителните машини наистина започнаха да го рушат.

Кое му е знаменателното на това събитие?

Първо, хубаво е, че държавата най-после реши да възкръсне и да се върне към задълженията си по въвеждането на ред и справедливост, от които дълги години беше абдикирала. По принцип за това й плащаме и досега напразно очаквахме тя да си върши работата. Заслугата за промяната е на правителството. Нямаме много поводи да го хвалим, затова нека не пропускаме да му запишем червена точка за тази активност.

Второ, хубаво е, че след като скръцна със зъби на незаконните строежи в Несебър, държавата започна да гледа лошо и други такива по Черноморието, Ивайловград и прочее. Изглежда сякаш не става дума за еднократна PR акция, а за (нещо като) политика по въпроса - дотук беше, оттук нататък ще спазвате закона, моля.

Трето, след като показа мускули на „редовите" несебърлии, опитващи се да осерат световен паметник на културата, и получи изключително широка обществена подкрепа, сега вече държавата взе на прицел съвсем не редови гражданин, а скандален милионер. В политиката няма нищо случайно, но (ни се ще) да приемем това като знак за това, че тази държава вече ще налага справедливост не избирателно и само срещу слабите, а последователно и включително срещу силните.

Разбира се, всичко това е повече от похвално, но малко под условие.

Първо, соченият за олигарх Банев е толкова масово нехаресван по различни причини и от различни слоеве в обществото, че нещата пак доста намирисват на популизъм. Но истината е, че популистично или не, важното е, че се върши нещо и то - правилното нещо.

Второ, събарянето на бетонния кей на Банев, при което всичките отпадъци се изсипват направо в морето, е малко смущаващо. Вярно, че това си е бетонирана дюна и просто няма къде другаде да паднат въпросните строителни отпадъци. Но да се надяваме, че държавата има законов и административен ресурс след това да го накара и да си почисти лайната. Или ако не ще, да ги почисти тя и да му ги включи в сметката. Иначе става грозно. Екологията не е последната дупка на кавала.

Трето, след несебърските пристройки, кея на Банев и един изоставен хотел край Златни пясъци, време е булдозерите да подхванат и другите незаконни хотели по Черноморието. Не от някаква криворазбрана завист към богатите, а заради това, че освен незаконни, те със сигурност не само не допринасят за туризма ни, а направо му вредят активно. Може би тогава приходите от този безспорно важен за икономиката ни отрасъл ще се увеличат осезаемо. Това вече определено не би било избирателна справедливост, а приоритет.

Накрая, като се разправи с бетонната джунгла по морето, митничарските селца и останалите незаконни постройки из страната, може би ще доживеем деня държавата да бутне и барбекюто на Ахмед Доган. Тогава вече, както се пееше в един друг популярен преди хит „ех, ще започне такъв живот, че само си викам "Дано".

Така де, време е държавата да мине от чалгата към една по-интелигентна музикална култура...

Oще: държава  незаконни имоти  николай банев  разрушаване  русалка 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.09.2010, 17:23

4 Юлето Желязкова | 08.12.201019:46

"Нямаме много поводи да го хвалим, затова нека не пропускаме да му запишем червена точка за тази активност."
Трагично-комично Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.11.2010, 10:19

3 Amor Mio | 08.12.201014:29

До лятото парчетата бетон и камъните ще ги огладят вълните, така че проблем виждам само в арматурите ако стърчат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 08:58

2 Евгени Донев | 08.12.201011:17

Така си е! Нека събарят, само че в случая за пореден път изпадаме в ситуацията на кака Мара, която докато си бърсала задника, си оцапала нещо друго....
Ето информация от Медияпул:

"...Вместо да се извозят тоновете строителни отпадъци от събарянето на кея се изхвърлят директно в морето. По регламент ДНСК премахва незаконните обекти до кота 0. Разчистването на терена, заличаването на основите и извозването на отпадъците са грижа на съответната общинска администрация. Особеното в случая с незаконния кей на Баневи е, че неговата кота 0 е морето.
"Направихме всичко възможно да включим в цената на премахването и извозването на строителните отпадъци", казаха неназовани експерти от РДНСК Варна, цитирани от "Дневник". Това обаче се оказало невъзможно. Заради дупка в нормативната уредба, която не предвижда разрушаване на незаконни обекти във водни басейни, отпадъците няма как да бъдат калкулирани за извозване от мястото. На всичко отгоре, изхвърлянето на бетон и метални конструкции в морето не може да бъде санкционирано и като замърсяване. Според българското законодателство това може да стане само с химически вещества, биологични отпадъци и някои метали...."

Така че, става ясно, боклуците ще си останат в морето... И всеки нормален човек почва да се пита, кое е по малкото зло?! Една цяла буна или разхвърляни навсякъде по дъното парчета бетон, арматурни железа и камъни.....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

1 Anton Andonov | 07.12.201021:39

Крайно време беше! Да разберат, че и пари да имаш и господ няма да ти помогне. После е редно да поичнат да ги вкарват в затворите, тия хора. Няма честни и богати. Такова, словосъчетание има в басните и приказките за лека нощ. Ще дойде момент, в който, България, ще стане правова държава и Събевци, Череповци, сичките ще отидат там където и хлебарките бягат.
   

оценка

+0 -0