Любослав Пенев: Ще бъда безкомпромисен в националния отбор | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Любослав Пенев: Ще бъда безкомпромисен в националния отбор


09.11.2011, 10:47 (обновена 10.11.2011, 16:58)

1 от 2 снимки Назад Напред

Любослав Пенев (Литекс)

Снимка: © Пресслужба на Литекс

Наставникът на България обеща да вкара дисциплина в редиците на националния отбор

Националният селекционер в ефира на ТВ 7:

Футболът ни се намира на дъното. В България всеки разбира от футбол и политика. Играта, която очакват феновете, не е на ниво. Ръководителите трябва да се замислят, за да се напълнят отново стадионите.

Ще има промяна с моето заставане начело на националния отбор. Тя ще бъде за добро. Трябва да има ред и дисциплина в отбора. Особено когато сме на лагер. С получаването на поканата за националния футболистите трябва да знаят, че това е сериозен ангажимент към България и тима.

Ако бяхме в друга държава, нямаше да говорим толкова време за дисциплина. Но има пропуски в тази организация у нас, и то в националния отбор. Трябва да се вземат мерки. Това не е затвор. Никой не е насила каран да играе. Но ние представяме България. Ще бъда изключително безкомпромисен. Към играчите и към другия персонал. Ще има един правилник, който ще им бъде представен.

Аз ще търся колектив. Това е най-важното. Предпочитам силен колектив, и не толкова силен отбор, отколкото обратното - да има трима-четирима силни, но да няма колектив. Колективът е над всички.

Всичко трябва да бъде дозирано. Момчетата трябва да знаят, че това им е професията, с която ще изкарват пари, ще издържат жените си. Може да се пие по бира, но след мач. Не и преди него. След него е нормално.

Тепърва ще проведа разговор с определени хора, искам да набера информация как точно са се случили нещата около напускането на Димитър Бербатов. Не знам какво точно е станало. Но не мога да накарам и никога няма да накарам футболист на сила да играе в националния отбор. Ще наблюдавам всички футболисти. Не ги деля на млади и на стари.

Националният селекционер задължава да имаш наблюдение върху всички отбори и състезатели, на които ще разчиташ - проектонационалите. Ние вече работим. Два кръга наблюдаваме всички мачове. При мен идват записи на всички мачове на кръга. Ще пътувам с младежите на България към Австрия днес. Това е следващата смяна, а защо не и настоящата. Аз имам ясна и точна концепция за няколко години напред. Визирам четирите национални отбора, от А отбора, до 17 годишните. Те трябва да работят по една и съща методика.

Вече наблюдаваме и Унгария. Наблюдаваме и плейофите. Записват се мачовете на нашите съперници за Световното. Искаме контроли с отбори като една Испания и една Германия.

След Световното '94 година септември, България беше на 14-то място в световната ранглиста, сега сме 74-то. Не знам как е възможно това. Ние, от онова поколение, се опитваме да оправдаваме всички очаквания към нас. Успелият обаче в България не се харесва. Когато направиш една грешка, в България се обръща внимание на нея само и бързо се забравят успехите.

Допускал съм и тепърва ще допускам грешки, трябва да се изведе правило от тези грешки и да не се повтарят. Важно е когато паднеш, да можеш да се изправиш.

Аз го разбирам Димитър Пенев добре, интересен ми е, той използва интересен словоред и език, трябва да си внимателен и концентриран като го слушаш. Той обича да говори за три-четири неща едно временно. Но винаги може да се разбере.

През '94 година почти всички футболисти играхме в чужбина, лидери на своите отбори. Това беше основното. Играхме висок футбол в чужбина. Онова поколение даде много от себе и помогна на футбола и зарадва хората в България.

Аз съм оптимист. Познавам добре българския футбол. Виждам качества и перспектива във футболистите ни. Никога не съм се оправдавал с футболистите. Никога не правя индивидуален разбор пред камерите. Никога няма да критикувам футболистите пред камерите.

Не познавам подробности по случаите за Бербатов и Георгиев. Искам да разчитам на футболисти, които ще се раздават на 100 процента. Който ми се разхожда по време на тренировките, няма как да попадне в групата за мач.

Репликата с духането на супата беше донякъде изтълкувана погрешно. Тя не беше насочена към футболната общественост или феновете. Това беше насочена към една малка част от медиите, която пречеше на климата в националния отбор.

Вярно е, че има много съмнения за уредени мачове в България. Но аз не мога да кажа, че има такова нещо.

С толкова малко добри терени, като база, е трудно е да се говори за европейски футбол. Няма къде да се подготвяме.

Имам цели. Винаги си поставям такива. Ще се опитам да извлека максималното от всеки един футболист и ще гоним добър резултат във всеки мач. Ще се опитам да положа една основа, на която да стъпи новият национален отбор. Аз не държа момчетата да бъдат приятели в истинския смисъл на думата, когато са на лагер, когато ядат на масата или са по стаите. Но когато са на терена, трябва да са приятели, това означава колектив.

Oще: благой георгиев  бфс  българия  димитър бербатов  димитър пенев  любослав пенев  национален отбор  сащ 1994  футболисти  четвърти в света Видео