Защо пилотите от Формула 1 нямат треньори? | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Защо пилотите от Формула 1 нямат треньори?

Джеймс Алън , Formula1.com
21.08.2010, 14:42 (обновена 21.08.2010, 17:16)
Михаел Шумахер

Кой ли би могъл да бъде треньор точно на Михаел Шумахер?

Прочетох как тенисистът Анди Мъри бие Роджър Федерер и печели турнир скоро след като уволни треньора си, и ми хрумна, че фигурата на треньора е много важна за елитните спортисти. Доста от спортистите разчитат много на треньора си, въпреки че са стигнали върха в професията си. Тенис, голф, всички олимпийски спортове, отборните - футбол, ръгби, крикет, баскетбол, американски футбол - имат цели армии от треньори, обединени в щабове, които непрекъснато работят със спортистите.

Ами пилотите? Докато изграждат уменията си в академиите, имат инструктори, но след като влязат във Формула 1, по време на състезанията до тях няма никой. Треньорството не е част от културата на Формула 1.

Но защо? Със сигурност не е, защото пилотите са перфектни или няма хора, които са минали преди това по техния път и могат да изпълнят тази функция. При пилотите обаче има един "мачо" момент - те не искат да ги помислят за слабаци, които се нуждаят от помощ.

Освен това колите се променят много бързо. След като се отказа, Михаел Шумахер обяви, че за кратко ще помага на Фелипе Маса, но след това няма да е от полза, защото колата ще е съвсем различна от тази, която той е карал. Въпреки това няма съмнение, че помощта на Шумахер е била особено ценна за Маса. След като започна да работи с Шумахер, Маса подобри представянето си от гледна точка на постиженията и дисциплината.

Да, но сега Шумахер не може да помогне дори на себе си. Кой ще е треньор на седемкратен световен шампион? В Макларън пък навремето водеха пилотите си на сесии при Ален Прост, но това така и не се превърна в постоянна практика.

Като всички спортисти пилотите имат добри и лоши дни, но в другите спортове представянето на състезателите се анализира от треньорския щаб и след това се работи за изчистване на грешките. Формула 1 обаче явно е спорт единствено на инженерите - те непрекъснато работят за подобряване на колата. Огромна част от работата на пилотите също е в тази насока - те непрекъснато помагат на инженерите да анализират представянето на автомобила в различни сектори от различни писти.

Но не могат да тренират за себе си и да разберат кой пилотски прийом ще е най-подходящ на всеки завой. Когато излязат на състезание, могат да разчитат само на себе си.

Така че пилотите във Формула 1 са принудени да разчитат на таланта си в много по-голяма степен от колегите си в останалите спортове. Само от тях зависи дали ще подобрят представянето си и ще развият кариерата си, или ще се провалят. Те правят всичко възможно - водят си дневници, записват си времето от всички сектори и обиколки, рисуват в тетрадки идеалната линия на завоите, но подходът им не изглежда особено научен. Наистина добрите са добри всяка седмица, но повечето се представят непостоянно.

Какво ли щеше да стане, ако Маса, Лиуци, Хюлкенберг и Петров имаха треньори? Дали те щяха да предотвратят слабото им представяне през сезона, или пилотите щяха да си кажат: "Този пък на какво ли може да ме научи"? Мисля си, че конкуренцията и спектакълът щяха да спечелят.

Oще: михаел шумахер  треньор  фелипе маса  формула 1 Видео