Събориха Стената с викове "Оставка" | webcafe.bg
Musiccafe

Събориха я викове "Оставка"

Тодор Ковачев
31.08.2013, 05:12 (обновена 02.09.2013, 08:17)

1 от 62 снимки Назад Напред

Стената рухна и в България. А с червени букви върху нея беше изписано "Оставка", докато Роджър Уотърс пееше: "Mother, should I trust the government?" "Оставка!", извикаха и 30 000 българи на стадион "Васил Левски".

Не за първи път музикантът от "Пинк Флойд" показва на чия страна е. На 5 август в Истанбул, в края на Another Brick In The Wall, върху декора се появявиха лицата и имената на загинали по време на сблъсъците между полицията и демонстранти на "Таксим".

През 2006-а изпя The Dark Side of the Moon в знак на протест срещу войната в Ирак и не спести мнението си за английските политици... А наскоро написа открито писмо да се бойкотират концертите в Израел.

Музикантът, който отиде на гроба на британския военен пилот майор Томпсън в село Литаково, никога не е виждал баща си, загинал като летец във Втората световна война. Но му е посветил творчеството си и яростта срещу потиснически режими. Daddy, what else did you leave for me?...

Стената в България я построиха тухла по тухла, докато закрие съвсем сектор "Г" на националния стадион "Васил Левски", след това прожектираха върху нея поразителни кадри на любов и война, а накрая я свлякоха ударно на няколко напъна.

Има печална символика във факта, че "Стената" на Pink Floyd и Роджър Уотърс падна у нас 23 години по-късно от рухването й в Германия на онзи легендарен концерт в Берлин. Но е страхотно, че това уникално шоу въобще стигна дотук, и то буквално в последния възможен момент.

Обединител на поколенията

Уотърс държи на думите си, че това е последното турне в кариерата му (нищо, че то продължава вече три години), а у нас не е имало и скоро няма да има по-велик концерт.

И то не заради самата музика (все пак, въпрос на вкус е дали ще ви хареса) или изпълнението й на живо (изумително, но за жалост, не е същото като ги няма и четиримата великани от Floyd).

"Стената" е най-великият концерт, защото обединява отделните поколения не само откъм музикален вкус и интереси, но и откъм идеи и желания за бъдещето на света.

В период на безумно делене между стари и млади, "активни" и "пасивни" граждани, протестиращи и контрапротестиращи, се оказва, че децата на промяната, техните родители и родителите на родителите им могат да споделят екстаза от шоу, което призовава всички тях към едно и също: край на разделението и отчуждението между хората.

И въобще няма значение колко е грандиозно шоуто като цифри и мащаби, колко точно е дълга стената и от какъв материал са направени тухлите, така че да я превръщат във видеостена.

В „Стената" визуалните и звуковите ефекти не са самоцелни, а образуват именно цялостната картина, сюжет и символика, която е изключително актуална за всички възрасти тук и сега.

Не всеки би разбрал

Не че посланията са толкова лесни за улавяне, колкото изглеждат на пръв поглед. Който не е добре запознат с албума, с филма и с базовата история за отчуждения музикант Пинк, сигурно би се чудил за какво е цялата истерия около тази прословута „Стена".

А песните от нея сигурно ще му се сторят като поредица от увиснали във въздуха лозунги срещу войната и капиталистическия свят.

Хубавото е, че повечето от присъстващите на претъпкания стадион тази вечер бяха заклети фенове на Pink Floyd, а немалка част от тях бяха наясно с албума песен по песен. За тях изживяването не може да се сравни с нищо друго.

Още една тухла за спомен

В България стената привидно падна преди 24 години, но само наужким. Сега Роджър Уотърс ни дойде на крака, за да я съборим с него, и то точно в тези ветровити и протестни времена.

По време на песента Mother, след като беше изпята репликата „Мамо, трябва ли да вярвам на правителството?", на стената се изписа No fucking way отдясно и "ОСТАВКА" отляво - с огромни червени букви. Стадионът изригна.

Скандирания „Оставка" се чуваха и след това по време на други песни от шоуто, както и накрая, след грандиозния финал. Българите осъзнават, че Уотърс нямаше как да избере по-подходящ момент да дойде. Изглежда тези 23 години той не е закъснявал, а тъкмо обратното - чакал ни е.

След края част от присъствалите се прибираха към къщи нарамили по някоя тухла от концерта за спомен. "Просто още една тухла в стената", която ще им напомня не само за самия спектакъл, а и за цялостното настроение, върлувало в периода около него.

Oще: pink floyd  the wall  васил левски  концерт  оставка  роджър уотърс  спектакъл  стадион  стената 


Още от Musiccafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.12.2010, 19:25

30 Palma Kaktusova | 12.07.201517:21

Коментарът се отнася за друга статия. Извинявам се! Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.12.2010, 19:25

29 Palma Kaktusova | 12.07.201517:18

Шрайка, имах предвид , че не могат да ти наложат сексуалност. Нито да бъде променена твоята ,освен насилствено, но това вече касае криминалистите.
Колкото до Обертон, това според психологията са поредица от последователност на действия и промяна на възприятия в определена непозната за даден индивид ситуация. Той го е използвал за да онагледи своите си възгледи.
Правото ти на мнение - не го оспорвам!
Само ти зададох въпрос, дали на други аз или ти напр. не изглеждаме неприемливо в даден аспект, и както предполагам си забелязал вече, коментарът над теб го онагледи. Т.е. хейтва те. Без основание.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.11.2012, 12:12

28 Kala Marina | 09.09.201314:29

А, значи и за хубавото можело да се пише хубаво.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2012, 00:39

27 Blagovest Iordanov | 04.09.201301:22

@ метеора - не е порок да си беден, по-скоро в съвременния свят е порок да си богат

http://www.therichest.com/celebnetworth/celeb/musician/roger-waters-net-worth/
He also has a £6m London home and a £1m Hampshire estate. Roger Waters Music Overseas paid him £24.9m in 2000, though it files only limited accounts, as does his Roger Waters Music UK. The frantic touring and the new deal lead,Sunday Times Rich List’s rock expert valued Waters net worth at £105m.

Никак не ми изглежда като неверник в установения световен ред Усмивка
Добре го консумира. Съвсем заслужено, разбира се, но не мога да се отърва от впечатлението за PR акция и премислена шоу програма.

http://au.news.yahoo.com/latest/a/-/latest/18726593/roger-waters-facing-backlash-in-germany/

Както писа някой по-долу - кой разбрал, разбрал Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

26 Scooby Doo | 03.09.201323:55

... след шоуто... оставка

http://www.youtube.com/watch?v=dlumdZB3Mo0
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.04.2013, 21:30

25 Meteora Meteora | 01.09.201323:02

Бах мааму! Цалата бедност коментирала тук в яд от невъзможността си да си купи билет да шоуто и да попие от извора!
"Не съм бил там, но знам..."
Кво знаете, бе нестретници!?
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

24 Mile Manolov | 01.09.201322:11

бахти гнусните хипари... dissection биха го изпарили нестретника muhihihihi
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 27.11.2012, 16:27

23 Прокопи | 01.09.201320:58

Много зне той Роджъра какво е това оставка, както и едва ли му дреме, че някакви хора там протестират. Въобще е толкова далече от България и българите. Почти всеки чужд музикант, който идва в България, вкарва по нещо с което ще направи кефа на местните: я някоя дума на български ще каже, я на китарата ще хаване няколко акорда от позната българска мелодия. Но тези неща им ги подсказват българските организатори на концерта. В случая с Роджър са му подсказали ОСТАВКА и той това вкарава. В цялата работа не е важна ОСТАВКАТА, едва ли някой и обърнал внимание, важното е че Роджъра прави хубава музика и хубав спектакъл, за което БРАВО!

П.С. Държа Оня да се изкаже след моя коментар!!!! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

22 Оня Дето Го Трият | 01.09.201316:51

Тръндев

Роджъра е написал в сайта си че се извинява са Оставка-та.
На следващия концерт щял да напише "Дайте шанс на Орешарски" за да се върне Пеевски.
Доволен ли си сега?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.09.2010, 22:26

21 Anton Trandev Stoychev | 01.09.201316:09

Р. Уотърс поискал оставка на правителството, за дойде на власт някои от феновете му присъствали лично на концерта - Ст. Соф., Миг. Кун. и пиарът Найо Тиц. Баси тъпотията.
Роджъре, Роджъре никой не е разбрал посланията.
   

оценка

+0 -1