Защо "не ни свърта", когато говорим по телефона | webcafe.bg
Webcafe

Защо "не ни свърта", когато говорим по телефона

Webcafe
19.03.2019, 13:21 (обновена 21.03.2019, 09:49)
Мобилен телефон

Снимка: © Getty Images

Обикаляте ли из стаята, докато говорите по телефона?

Вървим напред-назад из стаята или крачим нервно по улицата с телефон в ръка. Случва се на всеки, дори без да си даваме сметка. Въпросът обаче е защо? Защо винаги, когато говорим по телефона, се движим или жестикулираме, въпреки че събеседникът не може да ни види?

Тъй като до момента не е правено изследване по темата, от френското издание Le Monde събират мненията на специалисти по въпроса.

Оказва се, че една от причините е свързана с желанието ни да повишим концентрацията си.

За мнозинството от нас това да обикаляме из стаята или да крачим по улицата позволява да се съсредоточим в разговора и да подобрим мисленето си „Моторна активност като ходенето стимулира пробуждането на мозъка и подобрява концентрацията", казва Кристоф Ааг, изследовател в сферата на социалната психология и специалист по емоциите във Висшето училище EM Lyon.

В изследване от 2015 година американски учени констатират, че движението помага за концентрацията на деца с дефицит на вниманието и хиперактивност.

Друга причина може да бъде освобождаването на емоционален заряд.

"Нека не забравяме, че ходенето ни позволява да изразходим енергия, както се случва и ако чакаме телефонно обаждане и се обикаляме в кръг, защото имаме нужда да правим нещо", обяснява Жан-Жак Темпрадо, професор в Института за изследване на движението към Университета Aix-Marseille. "Ходенето по време на разговор освобождава и емоции, натрупани заради събеседника или темата на разговора."

В праисторическите времена, нашите предци са предприемали походи, за да намалят стреса, ако насреща имат опасност, обяснява Кристоф Ааг. Колкото по-голям е емоционалният контекст, толкова по-превъзбудени ще бъдем, добавя Марион Луят, професор по психология в Университета в Лил.

Механизмът е прост: ако темата на обаждането е важна, ако човек изпитва неудобство, тревожност или е на път да излъже другия, "мозъкът изпитва когнитивно претоварване", обяснява Ааг. За да се разтовари, той задейства определени части от тялото като краката и ние започваме да се движим. Движението може да ни помогне и да се отървем от усещането за нетърпеливост.

Възможно е и още едно обяснение за това защо се движим, докато говорим по телефона.

Несъзнателно мозъкът може да улови, че събеседникът ни е в движение и това да накара и нас да започнем да обикаляме. Явление, което се характеризира като „емоционално заразяване". Специалистите допускат, че е възможно движението да е провокирано от съпричастност към другия.

Ако анализираме промените на позицията на тялото и симетричността на движенията на двама души, които говорят един с друг, ще видим, че те подсъзнателно синхронизират позата и жестовете си.


Още от Тялото

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.