Webcafe

Учебниците в Унгария - доза пропаганда и все повече притеснения за учителите

Webcafe, по CNN
03.02.2019, 15:33 (обновена 06.02.2019, 10:06)
ученици, училище, деца в училище

Снимка: © Getty Images

Някои може би ще са принудени да учат извън страната

Ако разлистите унгарски учебник по история за гимназисти, няма да изпитате и грам съмнение за позициите на правителството по отношение на мигрантите.

Разделът за "Мултикултурализъм" започва със снимка на бежанци, направили си лагер под будапещенската гара. До изображението има откъс от реч на авторитарния премиер Виктор Орбан за опасностите от миграцията: "Смятаме за важна ценност факта, че Унгария е хомогенна държава", казва той.

Финансираните от държавата учебници са част от правителствената реформа на унгарската образователна система, която предизвиква дълбоко безпокойство сред някои учители и издатели.

Критиците казват, че учебниците са само един от фронтовете в кръстоносния поход на правителството за промяна из основи на образователната система и държавата по свой християнски, националистически модел. Орбан също така е премахвал академични програми, които не пасват на неговите консервативни ценности, като на практика принуди един от водещите унгарски университети да изнесе учебната си програма в чужбина.

Образование "директно от държавата"

Промяната идва след седмици на улични протести срещу хардлайнерската политика на Орбан, които показват пукнатини в хватката му върху централноевропейската държава.

Откакто популистката партия "Фидес" на Орбан дойде на власт през 2010-а и наскоро спечели мащабна победа отново на изборите през април миналата година, тя стои начело на "дълбока образователна реформа", казва говорителят на кабинета Золтан Ковач.

Преди местните общини ръководеха държавните училища в страната. В последните години обаче държавата пое отговорността и контрола над тях и това включва осигуряване на учебници, казва Ковач, като твърди, че мярката цели да преодолее "недостиг във финансирането". Той казва, че най-накрая, след 20 години на неуспешни опити за финансиране и управление на образователната система, вече е поета отговорност за нея. Правителството се надява да въведе новата програма през есента на тази година, допълва Ковач.

Учебниците са подготвени от държавния Център за изследвания и разработки в образованието (OFI) от различни съавтори, включително Илдико Репарски, учител по история и автор на някои от по-ранните версии на учебници.

В момента учебниците нямат името на само един автор на корицата си. Вместо това общност от редактори работи с текстовете от съавтори "напълно свободно, като суров материал, като ги преоформя по свой вкус", казва Репарски.

Реформата се случва, докато Централноевропейският университет - финансиран от милиардера филантроп и известен враг на Орбан, Джордж Сорос - оповести миналия месец, че е бил "заставен да напусне" Унгария от враждебно настроеното правителство и пренася акредитираните си от САЩ учебни програми в австрийската столица Виена.

Радващият се на международно признание университет нарече случилото се "мрачен ден" за Унгария и Европа - нещо, което правителството отхвърля като "просто политически блъф в типичния за Сорос стил".

Някои от професионалистите в унгарската образователна система обаче казват, че хардлайнерската политика на Орбан вече има сериозно отражение върху децата в страната, много преди те да постъпят в университет.

"Това е просто ежедневна политика"

В малкия си офис в центъра на Будапеща, председателят на унгарската Асоциация на учителите по история - Ласло Миклоши, отваря учебник по история за 14-15-годишни деца, покрит с лепящи се бележки.

Той обръща на страницата за мултикултурализма и сочи речта, която Орбан е изнесъл пред Европейския парламент в Страсбург през май 2015-а, изложила позицията на Унгария по въпроса с мигрантите.

В речта си унгарският премиер казва, че унгарците смятат за ценност факта, че страната им е хомогенна като култура, ценности и начин на мислене. Това е просто ежедневна политика, казва Миклоши, като допълва, че това не казва нищо за реалните причини за съществуващите проблеми с миграцията, а само какво настоящият премиер мисли по въпроса.

Отношенията на Орбан с Европейския съюз, демонстриращи открито неподчинение, също са представени в карикатура, показваща Германия като гигантска свиня, хранеща прасенца, под формата на Гърция, Испания, Белгия и Португалия. Встрани от другите, доволно предъвкващо собствената си трева, стои унгарското прасе.

В същия учебник по география в главата за "Спад на населението и миграция" друга карикатура показва унгарско момче и момиче с текст: "Броят на хората, които смятат Унгария за най-добро място за живот, сериозно се е увеличил".

Илюстрацията включва статистики като "67% от младежите могат да си представят бъдещето си единствено в тази страна" и "всеки четвърти млад човек живее в брак или трайна връзка, а 68% от тези, които нямат такава, биха искали да имат" без посочени ясни източници за тези данни.

Изображението "засилва патриотичните усещания на младежите в Унгария, тяхното задоволство от курса на държавата, желанието им да сключат брак и да създадат семейство, и същевременно омаловажава готовността им да заминат в чужбина", казва Репарски, който е също член на асоциацията на учителите по история, наброяваща около 400 членове.

Говорителят на правителството Ковач отхвърля опасенията на учителите като "политическо мнение" като допълва, че правителството винаги е приветствало "критики, принос, наблюдения и коментари" от "професионални организации."

"Мигрант" и "Сорос" се чуват редовно като оскърбителни подмятания в училищата

Миклоши, който е бил рецензент на учебници в продължение на повече от 30 години, смята, че антиемигрантската реторика на Орбан прониква вече и до детските площадки и класните стаи.

"Мигрант" се е превърнало в оскърбление за много хора, включително много деца, коментира той.

Ако учител каже думите "евреин" или "циганин" или "словак", те често се посрещат от учениците с "кикотене и сръчквания" и учителят се налага активно да се бори за пространство за дискутиране на тези категории по неутрален начин, допълва Миклоши.

Това е наблюдение, което се споделя и от учителката по английски Юли Кароли, която казва, че за някои ученици думите "мигрант" и "Сорос" са станали "оскърбления, използвани в конфликти в училищните дворове и на площадките за игра".

Тя обаче допълва, че възгледите на децата основно се изграждат у дома, а не от страниците на учебниците. Ако родителите се вслушват в правителствената пропаганда, децата следват примера им - особено по-малките, коментира тя.

На няколко преки разстояние от офиса на Миклоши в центъра на града, 18-годишният ученик Акош Блашкович тъкмо излиза от сутрешен час по история в гимназията "Фазекаш Михай". Кроткият тийнейджър коментира, че не е видял особена разлика в посланията на учебниците през последните години.

Той обаче смята, че правителството се опитва да накара хората да се фокусират върху въпроса с мигрантите, вместо върху по-важни неща като образованието, здравеопазването и социалните проблеми.

Пет издатели на учебници, 123 дела

В малко селце на 30 минути път източно от Будапеща, домашният офис на издателя Андраш Романкович е пълен с рафтове от учебници в цветовете на дъгата, подредени по десетилетия.

Бившият учител и съпругата му са започнали да издават учебници през 1978-а и по негови изчисления около 10 млн. екземпляра от учебниците са излезли от печат през тези години.

Унгарските лицензи за издаване на учебници се подновяват на всеки 5 години. Романкович е един от петте независими издатели на учебници, които съдят правителството, след като то е отхвърлило техните молби за подновяване на лицензите им, които е трябвало да изтекат в края на 2018 г.

Делата в съда са свързани с общо 123 учебници, което означава 123 отделни дела за всеки учебник. Няма нужда да поясняваме, че това е дълъг процес и от започването на делата през септември около 20 от учебниците са получили разрешение за подновяване на лицензите, коментира Романкович.

Междувременно лицензите на държавните учебници са били подновени безпроблемно, обяснява той.

Ковач, говорителят на правителството, отказва да коментира защо правителството е отхвърлило молбите за подновяване на лицензите на независимите издатели на учебници, като казва само, че това е продължаващ процес и той преминава през по-високо ниво на вземане на решения.

Романкович, който е и председател на Националната асоциация на издателите на учебници, представляваща 20 издатели, предупреждава, че без реално разнообразие на учебници, образованието на младите хора ще претърпи сериозни щети.

"Налице е по-сериозен и дълбок проблем"

Докато независимите издатели се борят да запазят учебниците си достъпни в училищата, професорите в университетите се мъчат да запазят учебните си програми в Унгария.

В големите офиси с високи тавани на Централноевропейския университет в Будапеща доцентът по изследвания на пола Ева Фодор е обезсърчена от факта, че правителството е прекратило нейната програма, която е съществувала от повече от 20 години.

Университетът предлага акредитирани от САЩ и Унгария научни степени по изследвания на пола - или поне го правеше, докато правителството не премахна "изследвания на пола" от списъка си с акредитирани програми през октомври.

Акредитираната от САЩ програма ще продължи във Виена, но акредитираната от унгарските власти образователна степен вече не съществува, което засяга около 45 студенти в магистърска степен, постъпващи всяка година, казва Фодор. Единственият друг унгарски университет, предлагащ програма по изследвания на пола - "Йотвьош Лоран" (ELTE), беше принуден да прекрати своята програма.

Това е ясно и безпрецедентно нарушение на академичната свобода, коментира Фодор, като допълва, че не само изследванията на пола не се вписват в мирогледа на Орбан.

Това показва, че е налице по-дълбок проблем, казва тя. Орбан иска да създаде силна идеология, която да увлече хората, базирана на "национална гордост и неговата идея за много прости християнски ценности", казва Фодор. И той елиминира всички останали, които не са склонни да отстояват тази идеология, допълва тя.

Според Ковач, програмите по изследвания на пола са били премахнати заради нисък интерес, ограничени възможности за кариерна реализация и "философския подход" на правителството.

Вярваме, че има само два пола - мъже и жени, казва той. Ковач допълва, че студентите все така имат свободата да изучават въпросите на пола от перспективата на други дисциплини, като философия или социология. Той обаче не смята, че полът е независима дисциплина сам по себе си.

Студентите, които смятат другояче, е по-добре да си търсят място за следване извън Унгария.

Oще: виктор орбан  дискриминация  мигранти  образование  орбан  пропаганда  расизъм  унгария  учебник  учебници 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

29 BaronVino | 05.02.201922:39

Всичко е вид пропаганда. Живеем в една пропагандна центрофуга.
Изкарваща крайности, фоби и фили. Такива ни искат, такива ни правят!
Кафето е просто трансмитор, преводач, на чужди мнения и статии със един знак.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

28 dedo adji | 05.02.201922:12

Имаше статии и за съдържанието на българските учебници, Мако. Сигурно пропускам някои, но помня една, под която се дискутираше обилно и разпалено дали децата ще израстнат като толерантни граждани ако в учебниците им има нещо друго освен османско присъствие. Имаше статии и за миграцията. Изглежда си ги пропуснал, нищо лошо, никой не може да следи всичко. Ти, спомням си, беше активен по повод пълния член.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

27 Mako | 05.02.201921:39

Ако се съди по активността под тази статия, следва да заключим, че учебниците в Унгария са много близко до сърцата на хората тук. Толкова близко, че аз дори не мога да си спомня подобна разпалена дискусия под статия за български учебници / ако въобще е имало такава/ .
Интересна ситуация... Намига Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

26 dedo adji | 05.02.201921:25

Спокоен съм, експи, само бях забравил да си взема гинко билобата. В маджарско е добре за маджарите, аз съм си добре тук. На тебе нещо не ти харесва, ама не мога да ти помогна.
И защо си развял българското знаме. То е идол. Пасторът ще ти наложи епитимия.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

25 explorer | 05.02.201921:03

дедо, освен че си склерозирал, нещо си се превъзбудил. Като ти харесва у маджарско ходи на там, но няма да те вземат по обясними причини.
И не мисля да ти обяснявам неща, които досега не си научил, защото явно или не искаш или не можеш да ги вденеш.
Остани си със здраве и си пий хапчетата редовно. Аз съм роден тук и децата ми също. За сега оставам тук защото така съм решил. България!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

24 dedo adji | 05.02.201920:35

Извинявам се на Докс, че го обърках с Дракона. Склеротизирак пъпърдак, като видях Д и се обърках.
А ти, Драконче, първо завъди деца, пък тогава мисли какво да учат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

23 dedo adji | 05.02.201917:45

Доксе,
ти, като можеш да мислиш, какво измисли? Османското присъствие е измислено преди тебе.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

22 dedo adji | 05.02.201917:36

Не знам как е, ама не е така!!!
Ами, като не знаеш, стой си на голия гъз, бе експи, и не обяснявай, че стъклото било джам. Има в тоя форум някои много начетени експерти по всичко, емигрирали навреме и захранени съответно, които ни говорят същото, че не знаят как е, ама не е така. Ти изглежда не си заслужил да те вземат на работа, та да не налагат на тебе и на децата ти неща, които не харесваш. Сори, за което. Ако се стараеш самодейно, може и да те оценят, но мисля, че си позакъснял.
А унгарците знаят как да е и го правят. Ние, за съжаление, не можем да приложим техния опит, не по липса на желаниа, българският народ не се състои само от експита и кенчета, а по обективни причини.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

21 Дракон с кисело зеле | 05.02.201917:34

Гети, може ли да погледнеш хууууууууууууууууууууууууубаво скрийншотовете, които си линкнал, и после да си помислиш внимателно дали потвърждават тезите ти? (Не ги потвърждават, понеже.) (И знам, че не може. Ти си Гети. Не можеш да мислиш.) Или какво, това, че преместват ударението върху факта, че българите са съумели да запазят националната си идентичност... Това ли не ти харесва? Да, наистина, много по-добре е децата да учат как ни клаха и драха, как бяхме роби, как за нищо не ставахме...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

20 explorer | 05.02.201914:46

@Оби и дедо, Първо, да видим кои унгарци. Те не са монолитна маса, както някои се пробват да го изкарат. Второ, мнозинството гласува по причини много сходни с тези, довели национал-социалистите на власт в началото на 30-те години в Германия.
Иначе дедо, нямам претенции да ти дефинирам демокрация и патриотизъм, но имам сериозно против някой да налага своите разбирания на мен или децата ми, и да пробутва своите виждания като истина от последна инстанция, пък бил той и избран от мнозинството.
   

оценка

+0 -1