Децата или вие искате да направите това? | webcafe.bg
Webcafe

Децата или вие искате да направите това?

Ирена Игнатова
11.01.2018, 10:55 (обновена 12.01.2018, 16:22)

Kреативността идва тогава, когато съзнанието е свободно. При децата креативността има други измерения.

Не се стремя да обвиня днешните родители, че възпитават децата си със смарт телефоните си или с playstation, а да припомня, с лека носталгия, част от игрите, които си мислех, че сама измислям, докато още не знаех, че са били често срещани "детски хитрини".

Аз съм горд представител на т. нар милениъли, израснал в апартамент в центъра на София, за когото свободата да играе навън до късно, е била винаги мираж.

Не съм карала колело със съседите ми и не съм се катерила по дървета, е... само един път при загубен бас. Не се оплаквам, дори и при това ми положение, съм имала страхотно детство, с много игри и детските приказки, започващи с "Веселият влак" или всяка събота на събуждане с Ненчо от "Спукано гърне".

Като изключим детското МПС (Мак Доналдс, Патиланци и София Ленд), заниманията ми бяха изцяло вкъщи. Ето тук идва моментът да ви споделя за моите 5 игри в домашни условия, за които не е нужна холограма, за да е интересно.

1. Замък или "penthouse"

рецепта:

- 4-5бр. столове с облегалки, ако са пластмасови, трябва да

добавите и 4-5 тома книги, по ваш вкус;

- 1-2 големи одеяла;

- 1 по-малко одеяло;

Време за приготвяне: от 4 до 8 минути, с намирането на материалите;

Начин на приготвяне: доближавате столовете в кръгообразна форма, но оставяте малко разстояние между два от тях. Покривате ги с 1-2 големи одеяла и вътре постилате по-малкото. Ако столовете са пластмасови, слагате на седалките по една книга за баланс, за да не се обърнат, когато ги покриете с одеялата.

Резултат: Това не е просто замък, това е цяла крепост, влезеш ли вътре, ставаш недосегаем и безсмъртен! А там можеш да правиш всичко или нищо и пак да ти е интересно.

2. Солети

рецепта:

- солети Хрус-Хрус, минимум 2 вида

- ножица;

- тиксо;

Време за приготвяне: от 12 до 17 минути, с рязането и лепенето;

Начин на приготвяне: купувате 2 пакетчета Хрус-Хрус, но важното е да бъдат различни цветове. Например, аз използвам най-често червения и синия пакет. Изрязвате зайците от пакетчетата, взимате по една цяла солета и я залепяте с прозрачно тиксо за гърба на изрязаните зайци.

Резултат: Представление от зайци с кетъринг от висок клас, без ГМО, добре изпечени и подбрани с любов - солети.

3. Подслушвателно устройство

рецепта:

- 2 картонени чаши;

- 1 клечка за зъби;

- дебел конец 2-3м;

- съседи;

Време за приготвяне: от 5 до 8 минути, в зависимост от дебелината на чашите;

Начин на приготвяне: Купувате си 2 средно големи газирани напитки в "джънк фууд" закусвалня. Изпивате ги и ги носите вкъщи. Може да ги измиете добре, но само пожелание.

Правите по една дупка с клечката за зъби в центъра на дъното на чашата и промушвате конеца през тях. Пъхате ръката в чашата, изтегляте края на връвта и правите голям възел, повтаряте упражнението и с другата страна, след което плавно опъвате чашите, за да достигнат двата края. Слагате едната чаша на стената на съседите, а другата на ухото ви.

Резултат: Това е уред за детайлно подслушване на съседи, за конспиративни теории или ако сте на кабелна телевизия още, имате 3 секунди преднина да залагате (последното не се препоръчва).

4. Игра на конец

рецепта:

- конец;

- баба;

Време за приготвяне: от 1 до 38 минути, в зависимост от това, колко бързо ще те чуе баба ти;

Начин на приготвяне: взимате дебел конец и го свързвате в двата края, като когато го опънете, трябва да е малко по-широко от раменете ви. Застава баба ви срещу вас и започвате да си го подавате чрез сложни композиции, образуващи сюрреалистични форми.

Резултат: Няма! Но пък е забавно и баба ти за първи път ще може да те обвини справедливо, че е загоряла манджата заради теб.

5. Рисуване по тапет

рецепта:

- всичко с което може да се рисува;

- стена с тапет, ако няма тапет и само стена става

Време за приготвяне: 1 минута;

Начин на приготвяне: приготвяте фулмастри, въглени, пастели, моливи, химикали, водни боички, може и маслени бои, ако родителите ви са художници. Прилагате всичко върху стената.

Резултат: Бесни родители, леко наказание, нов интериор и след тази случка - вечен събеседник (детегледачка).

Oще: детски игри  игри вкъщи  солети хрус хрус  хрус хрус  хрус-хрус 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.