Нещата, които ми се искаше да знам, преди да стана веган | webcafe.bg
Webcafe

Нещата, които ми се искаше да знам, преди да стана веган

Мат Фрейзиър*
18.08.2016, 17:44 (обновена 19.08.2016, 18:38)
 Джони Ригини

Снимка: © John Green/Bay Area News Group

Шегите по случай диетата ви НИКОГА няма да престанат

Как веганите успяват да не хапнат нищо от животински произход?

Когато станах вегетарианец, отново и отново си задавах наум този въпрос.

Знаех, че искам да престана да ям животински продукти, но не можех да си представя, че ще успея. Дори пробвах веганска диета за около месец, само за да установя, че не съм готов за това.

Дълго време се готвех да заявя официално "Аз съм веган" и планирах как ще стане. В края на краищата ми отне цели две години да престана да ям изобщо яйца, мляко, масло и сирене. Но когато дойде точният момент, нямах съмнения, че спирам с животинските продукти.

Две и половина години по-късно, онова, което някога изглеждаше като екстремна форма на лайфстайл, днес вече е нещо обикновено. Вече съм достатъчно запознат с този начин на живот, за да мога да дам няколко насоки на своето предишно пре-веганско "аз" и да предупредя няколко неща онези, които искат да стават вегани.

Ето какво искам да им кажа:

1. Шегите по случай вашето веганство НИКОГА няма да престанат.

Така че свикнете с тях и разберете, че не е задължително майтапите да означават липса на уважение. Моят баща и досега всеки път казва, когато опитва някои от любимите ми ястия: "Това щеше да бъде страхотно, ако имаше и кюфтета". Това е шега, разбира се, и това, че той го казва толкова често също вече се е превърнало в майтап.

На почти всяко събиране с роднини, някой ще отбележи: "Искаш ли да сложа една пържолка на скарата и за теб? А, така... хахаха".

Чичо ми веднъж се появи с листо от салата в чинията и обяви високо, за да чуят всички: "Виж, Мат, вечерята ти!" Признавам, беше смешно.

Свикнете с този тип шеги. Смейте се на тях или се възползвайте от случая, за да покажете колко важна за вас е диетата ви. Зависи от вас.

2. Да спрете да ядете сирене изобщо не е толкова трудно, колкото изглежда.

Не казвам, че да се откажете от сиренето е лесно, а просто че не е толкова трудно. Живот, в който няма млечни продукти, иска планиране, особено ако разчитате, че млечните продукти ще липсват в някое от малкото вегетариански ястия, които предлагат в "нормалните" ресторанти.

Мислех си, че ще ми липсва сиренето основно като мезе към бирата или виното. Но съвсем скоро установих, че когато заменя сиренето с ядки или крекери, това също става за мезе - и се почувствах по-добре.

Мислех си, че ще ми липсва кашкавала върху пицата, но скоро установих, че макар и да не е толкова вкусна, отколкото тази с кашкавал, веганската пица пак става. Сега, когато си мисля за пица, в главата ми е основно веганската пица - и вече не се чувствам изобщо прецакан.

3. Да си веган не би трябвало да бъде по-скъпо. Но всъщност е МНОГО по-скъпо.

Няма никаква икономическа логика веганското хранене да е по-скъпо от онова, съдържащо месо - все пак месото е едно от сравнително скъпите храни, когато си го купувате от щанда в магазина. Следователно, ако го замените с боб или други протеинови храни, би трябвало да намалите сериозно разходите си.

Но не.

Сега аз харча един и половина, до два пъти повече пари в магазина. Защо? Защото когато си веган, индустрията мигновено те пуска по ултра-здравословната пътечка на диетичните храни. Налага ми се да пазарувам от фермерски пазари и плащам екстра за органични продукти. Има значение и това, че откакто съм веган, научих много повече за същността на храната. И то до степен, в която се опасявам, че съм станал хипер-селективен и скептичен към всичко, което купувам.

Успокоявам се с поговорката: "Плати навреме, за да не плащаш по-късно двойно" и си казвам, че парите, които давам за най-здравословната възможно храна са добра инвестиция в моето здраве - която ще ми се отплати по-късно.

4. Повечето от вашите ястия ще се вписват в графата "чудо в една чиния".

Дори да не вярвате, за мен това е най-тежката част - изгубих абсолютно целия си ентусиазъм да готвя в момента, в който станах веган. Знам, че съм от малцинството - повечето вегани, които познавам, признават, че са открили страстта си към храната именно когато са престанали да ядат животински продукти.

Ето какво трябва да знаете: веганската храна изисква много повече време за подготовка, отколкото очаквате. И друго, без месо или сирене, които да ви доставят достатъчно протеини и мазнини, без пълни с въглехидрати храни, вече няма да имате нужда да се съобразявате с калоричната страна на яденето, както и с разделянето му.

Затова, вместо да правите едно или две, до три различни неща за вечеря, се оказва, че започвате да готвите по едно ястие, което се вписва в графата "чудо за един ден", защото всеки път е уникално и обикновено е в една чиния: паста, огромни салати, смутита и много много зърнени неща.

5. Вашият избор ще се отрази и на други хора... Всъщност на много повече хора, отколкото очаквате.

Не очаквах приятелите и семейството ми да променят начина си на живот, заради моето решение. Нямах такова намерение. Но поне дузина хора около мен ми заявиха, че под мое влияние са започнали да ядат по-малко месо... Всъщност хората забелязват какво правиш, дори ако го правиш съвсем тихо. Имайте това предвид.

6. Не сте очаквали, че ще се държите странно, но ще започнете.

Най-забавното е, че веганството промени и други неща за мен. Започнах да изследвам свои други уникални черти. Подтикна ме към неща, които са извън общоприетото: от това да престана да ползвам микровълновата, през това да слагам броколи в смутито си, до това да ми се прииска да притежавам съвсем малко предмети.

Няма никаква причина да започна да се държа странно, след като станах веган. Няма и причина изборът ми да стана веган да означава избор да бъда по-странен. Но за мен се получи така. И ми харесва.
И сега, основното което научих е, че не съм типичният веган. Аз съм си аз.

*Текстът (със съкращения и редакция) е от блога на Мат ФрейзиърNomeatathlete.com

Oще: аз съм веган  без месо  веган  вегани  веганство  вегетарианец  вегетарианци  избор  калории  лайфстайл  майтапи за веганите  месоядни  начин на живот  начин на хранене  начин на ядене  не ям месо  ние сме вегани  храна  хранене  ядене  ядене на месо  ям 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

25 Manuela Gerenova | 20.08.201613:07

Драконе, като всеки типичен българин, аз тоя виц го знам по друг начин Смее се
Веган, бисексуален и атеист влизат в един бар... Как знаем какви са ли? Всички са го обявили навсеослушание още с влизането.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

24 Дракон с кисело зеле | 20.08.201612:21

В последно време ям преди всичко био зеленчуци... Отгледани в градината на двора, имам предвид. По-вкусни домати не съм ял никога. Без майтап. Както и да е.

Само принципно обаче, една огромна част от написаните в горната статия неща са въпрос изцяло на личен избор. В смисъл, един веган може ако не да спре майтапите по отношение на диетата си, поне да ги редуцира много, ако просто не обявява на всеослушание хранителните си предпочитания. Може да не купува в пъти по-скъпа храна. Може да не се държи странно. Може да продължи с навиците си на готвене...

Ама няма. Защото веганството не е диета като диета, а религия - с проповядванията й и всичкото там. Нали знаете вица:
По какво ще познаеш, че събеседникът ти е веган?
- Ще ти каже, независимо от темата на разговор.
---
Честно, малкото ми интеракции с вегани, за които знам, че са такива, са ме оставяли с впечатлението, че говоря с някакъв мормон или нещо подобно.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

23 Manuela Gerenova | 20.08.201610:46

deo, червеното вино в малки количества е полезно - намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и е силен антиоксидант. С уточнението, че тук говорим за висококачествен и дозиран, а не за "Механджийско вино" от четири лева за три литра и пет чаши домашнярка за добро утро. И тук, както и с веганството, можеш да срещнеш полярни мнения и истории за "Той пие от сутринта, а е здрав като бик, а пък оня не е близвал и умря на 50".
peta_wawa имаше предвид, че преди не чак толкова много години са се хранили по коренно различен начин и това е напълно възможна причина за дълголетие. Повече сезонни пресни зеленчуци, когато има, и консервирани такива през зимата, повече физическо натоварване - съвсем нормално е да си по-здрав. Отделно - колко сланина, мазно месо и яйца може да изяде човек? Ами, не много.
И, да, българските деца гонят а и сигурно задминават много нации по затлъстяване. Но вината тук далеч не е месото, а по-скоро консумацията на изключително много хляб и тестени изделия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

22 gothic | 20.08.201601:24

"Въпросът не е как ще умреш, а как ще живееш."

Живея така, както искам, пич. Правил съм го, правя го и ще го правя. И какво предпочитам, си е лично моя работа. Впрочем, ако намекваш нещо ти предлагам едно пускане на триатлон - олимпийските дистанции, за да не те товаря повече. Или с други думи - километър и половина плуване, 40 километра с колело и десет - бягане. Водя те с повече от десет години, пия, пуша и ям мазно. Става ли?
И като си седнахме на раздумка - веганството не е толкова ново явление Усмивка Я как хубаво го е описал Чудомир
"— Вярно е — кай. — Не му знам — кай — каква вяра изповядва, съботник ли е, от жълтото братство ли е, ама и хляб не яде, а кълве житото като мисирек. Леля му Райна разправяла на попадията. Сурово го кълвял, или пък го топял в студена вода и го джвакал като дъвка, песоглавецът му с песоглавец! Сохрани Боже!
Кръсти се попът и разправя, а аз се пуля насреща му и се чудя и мая.
— А бе какво се чудиш — обажда се Лъжлив Съби, — и бъзуняк яде момъкът, и млечък, и капикоса, и каквото му попадне. На моята нива — кай, — до гробищата, синора го е опасал като магаре до дъно. Ами! И тръне имаше тук-там, и тях ги няма.
Един ден — кай, — като гледал как сладко пасат конете люцерната в хаджи Дончовата ливада, да вземе да се намъкне и той, че да нагъва люцерна, да нагъва, додето му се издул коремът като на малко циганче, кога яде варени тикви. Щял да се пукне момъкът и да експлодира без малко.
Разтривали го, церили го, хеле му преминало.
— А бре, майка — думала му кака Деля, — ами че може ли тъй като добитъка?… Ами че хайде, да речем, прияло ти се е люцерна, ами че посоли си я малко, полей си я с оцет отгоре, че тогава! А то тъй на какво прилича?"
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

21 deowin | 20.08.201600:38

>тука си говорим за веганите, не за пушачите

Което единствено показва, че изобщо не си разбрал това, което казах. Тоест, вероятно си от хората, които умеят единствено да четат думи, но не и изречения и определено не идеи.

>мноо плюскане на храни, квито си ги имате в САЩ

Верно?
Предполагам тия храни ги няма в България, не ги плюскат или какво?
Тоест, каква е причината тези години България да е настигнала и да се кани да задмине САЩ по детско затлъстяване?
http://www.worldobesity.org/resources/world-map-obesity/

>ял и много чесън, лук и туршия - полезни неща! Ял био домати цяло лято

И? Намекваш някакви следствия или какво? А ако ще говорим за следствия, поглеждала ли си статистиката за средната продължителност на живота в онези времена, в които много повече от българите са били селяни и са рупали био домати цяло лято?
Не разбирам каква е хипотезата тук - че лоченето на ракия може да се компенсира с био домати ли? Не, не може - алкохолът е токсичен и вреден за организма във всяко количество. Няма изследвания, които да показват положителни ефекти от каквото и да било количество алкохол.
И що за манталитет изобщо е това? Какво, ако помогна на баба да пресече улицата заслужил ли съм да те блъсна в автобуса? Или може би трябва да помогна на 2 баби? Честно, този вид апологетика не просто не ми е по вкуса, всъщност мисля, че е отвратителна.

>изгорил всяка налична калорийка

Никой тук преди теб не говореше за калории. Откъде дойде това? Важна тема за теб?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

20 Rowan | 19.08.201623:33

Боже, на какви мъчения се подлагат хората, само за да лепнат едно „Аз съм … „ в представянето си… Толкова пък да се чувстваш безсмислен и незначителен, та да откажеш не само мръвката, а и всичките благинки от животински произход…
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

19 peta_wawa | 19.08.201622:22

И сланина са яли и яйца, и солени рибици, и много ракия са пили едно време, но е имало и други подробности, които не се набиват толкова на очи. Например - ял и много чесън, лук и туршия - полезни неща! Ял био домати цяло лято! Много моркови, зеле, алабаш и какво ли не.
И най-важното, ял ги е може би само вечер, рано с един комат е бързал за полето, на обяд се яде малко защото има още бачкане, до вечерта е изгорил всяка налична калорийка, независимо дали е била от сланина или от праз. Така артерии не се запушват Усмивка ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

18 dedogo6 | 19.08.201622:15

Деовин-е, тука си говорим за веганите, не за пушачите.Аз ще ям каквото искам, па ти си яж каквото ти харесва.Капиш?
И ако обичаш, дай ми едно сравнение на заболелите не от рак на белия дроб, щото пушат, а на диабетиците в САЩ в %, спрямо тези в България.Диабета е една от болестите дето се отключват от мноо плюскане на храни, квито си ги имате в САЩ, в огромни количества.Наблъскани с какво ли не, от полезно по-полезно...
Класиката за средния американец - кофа сладолед и кофа чипс, пред 50" 4к телевизора, да има да си мезят така, по малко нали.
То после се лекуват тия разни болести, ама срещу едни доживотни вноски в здравната система на коя да е държава.
Па и както е казала Мануела, всеки в България си има по един възрастен, дето е ял всичко друго, ама не и трева, и си е карал до преклонна възраст.
Така че веганите да си пасат каквото искат, аз ще си изпека една пържола вратна 49 номер, с барбекю сос, и подправки, и леко тлъстичка, па нека ми е зле Смее се
(само да ти споделя, Деовин, не че ти влиза в работата, ама всяка година ни изследват за рискови изменения в кръвна картина, и други неща, и съм в нормата, а от поне едно 25 години не съм си променя ни диета, ни навици)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

17 boris | 19.08.201621:45

Аз не зная защо съм на тоз свят роден,
не попитах защо ще умра,
тук дойдох запленен и от сивия ден,
и от цветната майска зора.

Поздравих пролетта, поздравих младостта
и възторжен разтворих очи,
за да срещна Живота по друм от цветя
в колесница от лунни лъчи.

Но не пролет и химн покрай мен позвъни,
не поръси ме ябълков цвят:
пред раззинали бездни до черни стени
окова ме злодей непознат.

И през облаци злоба и демонска стръв
черна сянка съзрях да пълзи —
златолюспест гигант се изправи сред кръв,
сред морета от кръв и сълзи.

В полумрака видях изтерзани лица,
вред зачух плачове като в сън
и жестока закана на гневни сърца
се преплете с оковния звън.

Аз познах свойте братя във робски керван,
угнетени от Златний телец;
и човешкия Дух — обруган, окован,
аз го зърнах под трънен венец.

И настръхнал от мрака на тази земя,
закопнях, запламтях и зова:
— Ах, блеснете, пожари, сред ледна тъма!
Загърмете, железни слова!

Нека пламне земята за пир непознат,
нека гръм да трещи, да руши!
Барикаден пожар върху робския свят!
Ураган, ураган от души!...

И тогава — залюбен в тълпите, пленен
от лъчите на нова зора, —
без да питам защо съм на тоз свят роден,
аз ще знам за какво да умра
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

16 deowin | 19.08.201621:36

>на мен ми се струва странно

Според мен изобщо не е странно. Въпрос на вероятности.
Пушенето увеличава вероятността за белодробен рак около 23 пъти - за пушачи тази вероятност е 16%, докато за непушачи е около 0.6% (ще пропусна детайлите за пушачи, които отказват цигарите). Тоест, вероятността заклетият стар пушач, който познаваш, да не развие белодробен рак е над 5 пъти по-висока от тази да развие. С други думи, средно 5 от всеки 6 дърти пушачи, които познаваш, няма да развият белодробен рак, и ще са ти примамливо удобни примери за това как пушенето изобщо не е вредно, например ако ти трябва да рационализираш собствената си пристрастеност към никотина като се заблуждаваш, че няма негативни последици.

Забележи, това беше доста драстичен пример.
Застоялият живот и неправилното хранене далеч не увеличават рисковете от сърдечни и всевъзможни други здравни проблеми толкова брутално, колкото пушенето увеличава риска от рак на белия дроб. Съответно, един небрежен наблюдател, които вади общи изводи от няколко единични наблюдения, вместо да подхожда научно към тези проблеми, ще бъде доста по-склонен сериозно да подценява последиците от всевъзможни нездравословни навици и режими на поведение. Това, че мнозина хора допълнително имат нужда да рационализират нездравословните си навици, защото им е тежко или ги мързи да ги променят, но и не искат да поемат отговорност за негативните им последици, е утежняващо обстоятелство, което увеличава честотата на този феномен (който лесно се наблюдава и в коментарите тук).
   

оценка

+0 -0