Днес съм Свидетел на Йехова | webcafe.bg
Webcafe

Днес съм Свидетел на Йехова

Петя Кирилова-Грейди
19.04.2011, 15:48 (обновена 20.04.2011, 12:36)
вмро

Ако ВМРО се чувстват толкова недосегаеми и неосъдими, че да си позволят наглостта собственоръчно да заснемат това нападение… представете си на какво са способни зад закрити врати

Ако една група главорези могат да нахлуят в религиозен храм и да нападат богомолци

напълно произволно

посред бял ден

пред погледа на полицаи

и пред погледа на СОБСТВЕНИТЕ СИ ДЕЦА

... честно казано...

Не знам дали би трябвало да заспиваме спокойно тази нощ.

Защото, ако ВМРО се чувстват толкова недосегаеми и неосъдими, че да си позволят наглостта собственоръчно да заснемат това нападение... представете си на какво са способни зад закрити врати;

Защото, ако полицаите не се намесват при такъв ОЧЕВИДЕН гнусен случай на нападение;

Защото, ако не можем да сме спокойни за правото си да изповядваме официално регистрирано вероизповедание;

Не виждам защо да се заблуждаваме и да си мислим:

Че в България съществува ред и справедливост;

Че тези, които трябва да осигурят защита на слабите имат възможност или са склонни да го направят;

Че ако някои други права - на личната свобода и неприкосновеност, свободата на словото, на правото да основаваме политически формации, на правото да живеем свободни от дискриминация - бъдат потъпкани... някой ще си помръдне и малкия пръст, за да ни подкрепи.

По принцип на църква не ходя, но днес съм Свидетел на Йехова.

Това, което се случи в Бургас, можеше да се случи на много други места в България.

По много други причини.

Ако не протестираме срещу случилото се, така сякаш всеки един от нас е член на тази църква... утре няма да имаме право да се оплакваме, ако някой нахлуе в собствения ни дом с камък в ръка.

Oще: бургас  вмро  насилие  побой  полиция  права  свидетели на йехова 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.12.2010, 09:45

55 Lachezar Kosev | 27.04.201100:53

strawsPulledAtRandom,

Ето и един поздрав от мен:

http://www.youtube.com/watch?v=2ik6T-oWoXM

(текст: http://www.lyricstime.com/roger-waters-watching-tv-lyrics.html)

"So get out your pistols
Get out your stones
Get out your knives
Cut them to the bone
They are the lackeys of the grocer's machine
They built the dark satanic mills
That manufacture hell on earth
They bought the front row seats on Calvary
They are irrelevant to me
And I grieve for my sister"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 09:45

54 Lachezar Kosev | 27.04.201100:41

strawsPulledAtRandom,

Благодаря за поздрава. Харесвам много Tool.


Съгласен съм с всичко, което си написал -

Ние хората често реагираме на неща, дето ни бодат в очите... дори да са с минимално значение за живота на мнозинството хора. А други неща, които са много по-страшни и с огромно за живота на всички ни значение, просто ги проспиваме.

Към твоят списък бих прибавил и още поне 20-30 неща, които ми се струват ужасно важни, но сякаш никой не пише за тях и не се интересува. Като се почне от това, че Митьо Очите продава наркотици, и се ебава със съдебната система, като си влиза и излиза от затвора когато си реши... и се мине през разни там магистрати, като Пенгезов, дето щерка му е собственик на копие на Белия дом в България.

Ще цитирам нещо, което е казал Волтер:
"Не съм съгласен с Вашите убеждения, но съм готов да умра за правото ви да ги изказвате".

България е райското място за псевдо-нещата. Псевдо-духовници говорят за Бог, но всъщност целта им е богатство и кариера. Псевдо-бизнесмени печелят пари, които всъщност са им поверени от ДС. Псевдо-патриоти като тези гаменчета от случката със Свидетелите на Йехова, които си мислят че правят нещо в името на България. А всъщност намират повод да излеят аутсайдерската си омраза, облечена в някаква кауза, която да я оправдае.

Но - темата, която ти подхвана излиза вече мноооого оф-топик. Не че е лошо - но става бездънна :-)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.01.2011, 00:29

53 Sevtus | 22.04.201120:00

Първо ще попитам откъде ти е информацията, че Свидетелите са регистрирани като сдружение със стопанска цел? От сайта на Министерският съвет се вижда, че техният празник Възпоминание за смъртта на Иисус Христос е обявен официално от правителството за официален такъв за тяхната общност с право да искат от работодателя да почиват. Това признание не би могло да се случи, ако те не са регистрирани като вероизповедание. Няма как да се признава техен религиозен празник, ако не са признати за вероизповедание. Ако искаш, пробвай да регистрираш сдружение със стопанска цел, пък след това поискай да ти се признае религиозен празник. Както се вижда, признатите от държавата неправославни религиозни общности, не са много и сред тях личи името на Свидетелите!
С това мисля, че отпада обвинението ти за измама, тъй като е логично като вероизповедание да проповядват вяра. А дали е фалшива, това вече е много разтегливо определение, тъй като всяка една вяра, гледана от различни камбанарии, може да изглежда истинска, но може и да ни се струва фалшива.
Това със завещаването на имотите и доходите ми се струва недоказано. Къде в техните източници например се призовава за отказ от имущество в полза на общността. А ако някой го е направил, дали е бил подмамен, принуден, манипулиран или го е направил по своя воля. Но само, защото на нас, на които собствеността и имуществото ни изглеждат висша ценност, означава ли, че трябва да смятаме за идиоти, хората, които са решили да се откажат от тях, само защото това изглежда странно в нашите очи? Ами нали и Църквата се опира на икономическа мощ, в чиято основа стоят безброй дарения и завещания. Едва ли някой ще те спре, ако решиш да завещаеш имуществото си на Православната църква.
Специално за келешите, наркопласьорите, тел. измамници, аз не искам да оневинявам никого, но и не искам да обвинявам. Защото аз и в предния пост подчертах, че колкото и да наказваме, ако ще и да се убием от наказания, пак няма да решим проблемите, които причиняват съответните престъпления. Затова на мястото на наказания пласьор , ще дойде друг и ще запълни нишата. На мястото на вкаран в затвора тел. измамник ще се появи автоматически друг. И страхът от наказание няма да играе кой знае колко роля, защото страхът може само да те направи по-хитър и по-изобретателен в извършването на престъплението, но не и да те спре. Доказва го и средновековековието - време на драконовски наказания за престъпниците, но и време на потресаващи за нашите разбирания нива на престъпност. Да отидеш от град А до град Б, отстоящ на 20-ина километра е било като да си играеш на руска рулетка. Било е почти авантюра, в която вероятността да те нападнат разбойници и да те ограбят, пребият, изнасилят, изкормят и каквото си помислиш е била не по-малка от това да завали дъжд след появата на буреносен облак. При все, че наказаниета са били втрещяващи за нашите изнежени вече души - аутодафета, бесилки на всеки площад, рязане на ръце за дребни кражби, рязане на езици за лъжесвидетелство, рязане на съответните органи при изнасилване и т. нат.
Ако обществото не иска престъпност, нека да диагностицира онези социални и психологически проблеми, мотивиращи престъпността. След това да намери и инструмента за тяхното преодоляване. Като пресушиш извора, ще се справиш и с наводненията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

52 strawsPulledAtRandom | 21.04.201114:52

Съгласен съм с виждането ти за законите, репресиите и обществото... и съм абсолютно несъгласен за сектите.
Първо, ако ти си склонен да оневиниш някого заради презумцията, че рестрикциите не решават проблеми, то предполагам искаш да кажеш, че трябва да оневиним не само сектантите, но и келешите? Защото някак си не ми се иска принципите и законите да се прилагат само към едните, а ти упорито привеждаш аргументите си само в полза на тях. Защото в противен случай, би трябвало да защитаваш тезата, че хулиганите трябва да останат ненаказани, също като сектантите. Да или не?
Второ, да се опитваш да изкараш сектантите невинни е демагогия и словоблудство. Заобиколили са закона, като са се регистрирали не като религиозно дживение, а такова със стопанска цел. Защо тогава се провеждат богослужения? Подмамват хората да си дават голяма част от доходите, да си завещават наследството и т.н. Ако това не е престъпление, защо да е престъпление телефонната измама или продажбата на наркотици? Няма никаква разлика в това да се представиш за катастрофирал роднина на жертвата или за пастор, който ще ти помогне да достигнеш духовно пречистване, спасение и т.н. Дали ще продадеш наркотик за пари или ще продадеш фалшива вяра, не е ли едно и също? Водят до аналогични резултати - унищожаване на личността. Ако не си виждал оглозгани жертви на секта, просто приеми думите ми на доверие. Ако си виждал, но въпреки това продължаваш да защитаваш твърдението си, тогава жалко за теб Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.01.2011, 00:29

51 Sevtus | 21.04.201113:51

strawsPulledAtRandom,

Законът има смисъл ако решава проблем. Ако не решава проблем, значи от него смисъл няма. Изброил си няколко престъпления, но си забравил по-важното – че всяко престъпление е видимия израз на съответен социален проблем. И че борейки престъплението със закон, ти не решаваш самия проблем. За решаването му обществото трябва да си изработи съответните механизми за справяне, най-слабият от които е законът. Да се бориш с проблемите с репресия е като да задържиш вода в сито. Затова и правото е вървяло от Древността към наши дни с постепенно намаляване на репресията. В този смисъл, призивът айде да бесиме виновните, няма да свърши работа – но по дефиниция ще умножи проблемите. Първо защото по-силната репресия води до по-силен отговор и второ защото репресията сама по себе си неглижира социалните и човешки дефекти като първоизточник на асоциални модели (какъв парадокс – асоциално, родено от самото социално). Репресията не може да бъде нещо повече от помощен и периферен инструмент.в общата социална машина за преодоляване на дефекти.

Със закон може да обявиш търговията с наркотици за престъпление. Но не се справяш с проблема, който стои в основата на тяхната употреба и следователно е източник на тази търговия – отчуждението, което провокира хората към доставяне на все по-екстремни преживявания, един от чиито начини са твърдите наркотици.
Законът може да забрани търговията с оръжие, но въпреки това ако хората не пречупят своята агресия, чиито най-краен израз са войните, то продажбата на оръжие в световен мащаб ще се увеличава, ако щеш да засипеш цялата планета с хартия от напечатани закони и правила.
Законодателството може да постави извън закона трафикът на органи, но няма да прекрати неговото разрастване, ако има хора, поставени в унизителното социално положение да продават буквално себе си, за да оцелеят.
Може да репресираш колкото си искаш футболните агитка, но и да ги разбиеш, тези които искат да си излеят “душата” ще намерят други канали да го направят.
Укриването на данъци е престъпление, обявено за такова от държавата, но докато има алчност, ще има и кой да ги укрива и ще съществува цяла “наука” по укриването им. За някои хора пък скриването на даден доход е въпрос на оцеляване, а за други е едва ли не израз на борбата им за справедливост срещу държавата. При всички положения говорим за дефекти на обществото, което или не е успяло да възпита модел на поведение или пък направо го е изкривил.

Да оставим настрана, че аналогията межсу Свидетелите и по-горните престъпни дейности е неуместна. Защото за да има престъпление трябва да има доказана пряка връзка между водачите на тази секта, тяхната дейност като причина и съответните инциденти като последица. Как ще направиш тази връзка? Как ще я докажеш? Или ще съдим на базата на предположения, че щом като еди кой си ...................значи най-вероятно еди що си.........
Да приемем все пак хипотетично, че Свидетелите са абсолютни престъпници. Обявяваме ги за такива. Гоним ги. Какво правим обаче с хората, които са “вербувани” от тях или пък биха “вербувани” впоследствие. И в другата тема попитах – как точно ще им отвориш сърцата и умовете към себе си , за да ги спечелиш за така наречените ценности на обществото. За да намерят смисъл в него. Не за друго. Това е по-важният въпрос, защото и да ги няма сектите, “патките” пак ще намерят как да се разграничат от заобикалящата ги реалност. Поне до момента, в който престанем да ги наричаме и мислим за тях като за........патки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

50 strawsPulledAtRandom | 21.04.201109:58

За лицемерието на победителите е ясно... Руснаците например са торпилирали един круизен кораб (пътнически, не кръстосвач Смее се ) с 10 000 бежанци на борда. Ей така. За лагерите им от военопленници след войната няма да говорим, имало някакви огромни подземни военни бази из Сибир, построени с труда на пленници, по същия начин, по който нацистите са използвали евреите. Съюзниците пък дори преди атомните бомби, само с две бомбардировки, над Дрезден и Токио (само там около 300 000 убити), си показват лицето. Но да не бягаме от темата Усмивка В тази връзка споменах и Нюрнберг - не бива заради едно престъпление да се забравя за друго престъпление. Както не можем да забравим престъпленията на нацистите, заради насилие от страна на съюзниците (и обратно), така не трябва да забравяме и какво правят пасторите от сектите, само защото са бити. Статията обръща внимание на побоя, но няма грам внимание на престъпленията на сектата. Днес гледам на главна страница е излязла вече трета статия за побоя - три статии само в този сайт заради едни футболни хулигани! А аз не съм видял и една статия, когато след мач Левски-ЦСКА гаменчетата начупиха с камъни стъклата на автобуса, в който се возех, заедно с още поне десетина случайни пътници, заради друга агитка вътре в автобуса. ПОсле влязоха и започнаха да ритат напосоки - всъщност не съвсем напосоки - не посмяха да нападнат самата агитка, само случайните пътници. През това време двама полицаи стояха на 10 метра от автобуса и по всякакъв начин се опитваха да не гледат в тази посока. Каква е разликата между двете случки? Че едната е по-пикантна и й подхождат гръмки заглавия, на които ако гледаме малко по-еднопластово (а повярвай ми, половината българи така биха прочели статията), следва не само да съчувстваме на сектантите и да търсим обективна справедливост, но едва ли не, да се наредим в техните редици. Да сте видели три статии заради някоя убита от цигани баба заради 20 лева? Сигурно за последната седмица има 1-2 такива случая, те за съжаление стават толкова често, че ... Тъжен Но не - убийства, грабежи, изнасилвания на обикновени хора - те не носят този пазарен успех, тази тръпка за масите и пачка за журналиста-занаятчия и неговото шефче - редактора с морал според посоката на вятъра.
Поздрав с една тематична песен, отнася се именно да насилието и консумирането му от обществото - http://www.youtube.com/watch?v=hii17sjSwfA. Един вид, да се извиня все пак за персоналната квалификация, че май си се засегнал Усмивка Не отдавай такова значение на малко по-пиперливия език из форумите. Исках да те провокирам да се замислиш, а и ти май все още не разбра защо ти го казах, а също и после за автопилота. Ти можеш да си стоиш на мнението, че сектантът е безопасен и вероятно за това си прав. Обаче проблемът не е, че той е опасен - проблемът е, че е опасен сектантскиятр пастор. Който взема процент от парите на заблудените, после иска да му припишат имотите и т.н. Как според теб се финансират тези скъпи коли и хубави сгради? Затова направих и аналогия с телефонните измамници. Не са опасни измамените пенсионери, опасни са престъпниците, които ги мамят. Твоята мисъл може да е вярна, не поставям под съмение думите ти, а това, че се плъзна покрай същността на нещата.
Доста писах, но наистина се впрегнах, особено тази сутрин след поредната статия заради този побой. Май изчерпахме темата и няма смисъл повече да си губим времето. Само накрая искам да ви помоля да се пазите не само от вълците във вълчи кожи, но още повече от вълците в овчи кожи - винаги са по-опасни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 09:45

49 Lachezar Kosev | 20.04.201121:13

strawsPulledAtRandom,

Не смятам, че единия ми пост е писан на автопилот, а другият - видиш ли - обмислен и т.н. На мен мнението ми не се е променило нито на сантиметър. Вероятно просто не си го разбрал, или аз не съм го обяснил достатъчно добре.

Така или иначе - добра идея е да не се оценяваме колко сме умни или прости, особено след като не се познаваме на живо. Аз поне не си позволявам подобно отношение, бих се радвал и ти да си коректен.

Примерът ти за нацистите е добър - защото не са ги разстрелвали без съд и присъда. Макар че това е на теория. На практика обаче руснаците са разстрелвали и изнасилвали. А американците са си "чопнали" каймака на научния потенциал на нацистите, и са ги оневинили набързо за военните им престъпления. Нюрнберг е просто една фасада за демонстрация. Светът е лицемерен, то е ясно

Но все пак, аз точно това смятам, че трябва да се направи. Щото сега знаеш ли какво ще се случи? Сектантите първо ще се почувстват мъченици с ореол, и второ - ще осъдят побойниците И ДЪРЖАВАТА (най-вероятно)... и даже и пари ще спечелят. Вместо да стане точно обратното.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

48 ot4eto | 20.04.201119:00

Няма по-любимо занимание на религиите от това да се роят на секти и след това да си убиват един на друг децата. Когато религиите са слаби, те винаги ще говорят за толерантност и уважение...до момента в който не получат надмощие. Тогава виждаме подобни сценки. Да тези момчета от клипа са хулигани, но я да запитаме някой православен християнин какво мисли за свидетелите на Йехова? Същото, само дето светското цивилизовано възпитание ги възпира да посегнат.

По същество, за не-забелязалите, това е религиозен сблъсък, в който една група се опитва да заглуши друга. Да отнеме правата им и свободата им да мислят самостоятелно. В края на деня и двете съществуват върху основите на човешкото невежество и пожелателно мислене. Религията е зло и трябва и възпитавана в добро поведение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

47 My Majesty | 20.04.201118:18

"По-масово разпространение учението получава след 1991 г., когато се регистрира като сдружение с нестопанска цел по Закона за лицата и семейството и така заобикаля Законът за изповеданията."

Копирах го под клипчето. Мисля, че причината довела до ексцесии е ясна. Не е единствената, но може би е една от най-важните. Законите в България са такива, че ако не стане по единия начин, ще стане по другия. Докато няма връзка между законите, ще е така. Един закон ще заобикала друг. Явно самите "свидетели" не се възприемат като някакво вероизповедание, а като сдружение с нестопанска цел.
И накрая да попитам, защо никой журналист не се заинтересува, че и моите права и религиозни убеждения са нарушени. Аз като православен християнин съм дълбоко засегната и огорчена, че точно преди Великден, разни "свидетели" разлепят плакати, на които обявяват Бог за човек. Ми сега какво - да ги съдя ли?
Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

46 strawsPulledAtRandom | 20.04.201116:40

Лъчезар, явно загрижеността ми за акъла ти е дала резултат - този път си се замислил, вместо да пишеш на автопилот Много щастлив Този път съм съгласен напълно с менението ти.
За пореден път казвам, че не оправдавам футболните хулигани/скинари/обикновени побойници. Но наред с това, искам да изтъкна много по-сериозния проблем със сектите и журналистическите напъни да си оригинален - "Днес съм Свидетел на Йехова". По време на процеса срещу нацистите, срещу някои от тях е приложено насилие, преди да бъдат изправени на Нюрнбергския процес. С цел да бъдем ултралиберални и обективни, можем ли да напишем статия "Днес съм националсоциалист", която заклеймява насилието над тях? Хайде малко по-сериозно... заради едното оригинално заглавие, сме принесли в жертва посланието на статията. А то от "не на насилието" се е изместило към "толерантност на ВСЯКА цена". Няма крайност, която да е добра.
   

оценка

+0 -0