Убитите души | webcafe.bg
Webcafe

Убитите души

Радко Димитров
06.04.2014, 13:05 (обновена 06.04.2014, 13:12)
Силует

На тях се опира режимът днес

Ако човек се вгледа в историята на България между двете световни войни ще открие нещо наистина впечатляващо. В трудни времена - като годините след Ньойския договор или пък след Великата депресия, страната ни изживява истински стопански, обществен и културен разцвет. Особено след Първата световна война, когато рухва националният идеал за единство и става ясно, че тази общонародна кауза изглежда невъзможна. Човек трудно би си обяснил от днешна гледна точка, откъде този привидно сломен народ е намерил сили да се изправи и да продължи напред и то с такива стъпки, извели България сред най-проспериращите държави в Европа.

И ако това се е случило тогава, защо днес при подобни, а може би и по-тежки условия, същият този народ изглежда неспособен на каквато и да е промяна в положителна посока? Защо съвременници на онази епоха, като писателят Стефан Груев, прекарали половината си живот в изгнание, ще възкликват, виждайки днешна България, с думите: „Това не са онези българи... Това са някакви други хора!"

Става дума преди всичко за народопсихология. И вероятно най-добрият отговор идва от друг български писател - Стефан Цанев:

„Голямото престъпление на комунизма не бяха само репресиите и убийствата - най-страшното престъпление на комунизма бяха масовите духовни убийства, бе това, че превърна целия наш народ в народ от страхливци, лицемери и двуличници, защото всички виждахме истината, помежду си шушукахме и псувахме, а по площадите викахме „ура" и гласувахме единодушно „за" каквото ни кажат."

За съжаление най-голямата маса от хора в днешна България са точно тези жертви комунистическия режим - „убитите души", на които се опира режимът и днес. Тези „убити души" са призвани да определят днешната съдба на родината си и да легитимират корумпираната власт на избори. Те са тези, които гледат с носталгия към времето на соца и днес мечтаят за някакъв нов Съветски съюз. Те стоят, бездействат и се оплакват по цял ден, чакайки някой друг „да ги оправи". Малкото усилие, на което са способни, е да протегнат отчаяно ръка с празна паничка - я към Брюксел, я към Москва - с единствената надежда, че някой отвън ще дойде и ще им плати сметката.

„Убитите души" демонстрират ежедневно бездушие и безразличие, към това което става около тях. Апатията им по отношение на всички безобразия и престъпления, ставащи в държавата, вече е пословична. Но мнозина от тях са готови да „надигнат глас" срещу всяко различно мнение, изразяващо несъгласие със статуквото, срещу всеки малък опит за промяна. В редките случаи когато звучи, гласът на „убитите души" е циничен и по-скоро откровено вулгарен ...

Тези „убити души" са непреодолимата бетонна стена пред бъдещето. Докато тях ги има - България ще бъде същата, каквато е днес. Но как можеш да помогнеш на тези хора, дори и да искаш? Да, те наистина са жертви на режима, но те и го крепят. Звучи парадоксално, но това е самата истина. Изглежда няма лекарство против синдрома на „убитите души". Ще бъде нужно още много време и търпение. Остава да се надяваме, че този синдром не се предава по наследствен път и след няколко поколения България ще се върне към нормалния си път на развитие.


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

9 Frida | 08.04.201402:33

голяма грешка на всички, които винят -народа-. България е единствената източноевропейска страна, която гласува -за- комунистите в първите свободни избори, единствената, в която комунистите не са изпуснали властта,
дори формално през целия преход, единствената, в която успяха да създадат -капитализъм- според техните си буквари, единствената, напусната от близо една трета от населението си. за това има три причини - страхът, зависимостите и липсата на доверие. властта на бившите и настоящите се крепи на тези три фактора, непрекъснато подържани и действени.
това е така, защото в ръцете им са лостовете, осигуряващи властта - икономика, медии, съдебен и репресивен апарат, образование.
само малък пресен пример - пенсионираното скоропостижно пиянде от снимката с невероятния гьон сурат,
бе сравнено от един писач, също дементирал, с Бертран Ръсел. просто нагла простащина. същият другар изля върху студентите отвратителни помии. както сториха и много други негови другари. да се чудиш, откъде ги взимат, как ги произвеждат тези нечистотии.
и как няма кой да каже на тези лекета, че отнемат пространство, че овоняват атмосферата и смучат енергията на младите, на свестните, на нормалните.
че е време да се скрият, да млъкнат, да се спрат, за срам и не става въпрос,
ампутациите им са сполучливи, сякаш са вродени. та такива хора изпълняват задача - да множат простотията и простащината, да ги разпространяват, да ги правят легитимни. от висотата на -авторитета- си, заработен при комунизЪма,който не си е отишъл, изобщо не си е отишъл, само се е видоизменил. вече не е идеал, щото, както казва учителят маркс - няма идеално, идеалното е материално, насадено в мозъка и преработено от него.
кви души, кви два лева?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

8 John Smith | 07.04.201417:20

"TE" ??? Кои са ТЕ?? ТИ не си ли от ТЕ?
Оня, успели са да ти набият в мозъчната кухина , че си лош човешки матрял.
Ама не си лош матрял- ти си един готин и умен пич, борбен, вярващ в ЕU ценностите и градящ бъдещето на БГ като кадърен инженер, дето не ще да емигрира.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.02.2014, 18:28

7 alex1955 | 07.04.201416:40

За съжаление те се възпроизвеждат. Само че новите освен убити са и неграмотни!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

6 Крив Макарон | 07.04.201416:10

Не зная целта на тази публикация каква е? Нещо като жалба от несправедливостите на съдбата, захвърлила автора на произвола, след като му е обещала светло бъдеще... Или пък в скрит подтекст се чува пак призив към онзи дълбоко скрит (може би в някое мазе) вожд, който да вдигне на крака изпадналата ни, и алкохолизирана нация.
Оставам си песимистично настроен към подобни излияния. Звучат ми малко като изповед на депресирана деветокласничка Чуди се
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

5 Citizen X | 07.04.201414:33

Имам лоша новина - предава се!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

4 Оня Дето Го Трият | 07.04.201413:08

Джон Смит

Като не виждаш такива около тебе, в огледалото погледна ли?
Нали за покера казваха май, че като не виждаш кой е най-големия будала на масата, то най-вероятно си ти....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2012, 16:27

3 Прокопи | 07.04.201412:20

Е добре де... те тези "убитите души" до 10 години или ще са измрели или няма да са в активна възраст и тогава трябва да се оправим.... уж. Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

2 John Smith | 07.04.201412:09

Хм... сигурно живея в друга реалност Въпрос Покрай мен не виждам страхливци, лицемери и двуличници. Много обичаме да се изкарваме най- черните, ама не сме.
Примерно италианците са много по- големи страхливци от нас. Въобще не стават за войници и май нямат спечелена битка.
Арабите пък са супер лицемери, културата им е такава.
Англичаните са типичните двуличници, не може да се мерим с тях.
Японците са ненадминати предатели, няма народ като тях, не може ги стигнем никога.
И да допълня ,че вчера времето беше лошо, сигурно от това ,че преди 23 години е имало "комунизъм" Идея
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

1 тъп | 06.04.201422:47

За убитите души съм съгласен, но не са само жертви на комунизма, жертви са на собственото си битие, морал и емоции. Просто така е по лесно. Реве или много тъжен
   

оценка

+4 -0