Кето-диетата: Отслабва ли се с изобилно ядене на мазни храни? | webcafe.bg
Webcafe

Кето-диетата: Отслабва ли се с изобилно ядене на мазни храни?

webcafeLifecafe, по "Вокс"
02.04.2018, 13:39 (обновена 03.04.2018, 18:17)
сьомга и авокадо

Снимка: © Getty Images

На практика, кето-диетата се базира основно на месо, яйца, сирене, риба, ядки, масло, растителни мазнини и зеленчуци без нишесте. Внимателно се избягва приемът на захар, хляб и други зърнени храни, варива и дори плодове.

Това е причината, поради която някои хора пият кафето си с масло, зареждат се с кетонни напитки и заменят овесените ядки и спагетите с яйца и авокадо. Кетогенната диета се е превърнала в мания сред хората от Силициевата долина, а знаменитости като Ким Кардашиян и Хали Бери твърдят, че пазят формата си благодарение на нея.

Последователите на кето-диетата смятат, че ако спрат приема на повечето въглехидрати (включително плодовете) и го заменят с мазнини, могат да отслабнат, без да изпитват постоянен глад.

Лекарите предписват кето-диетата като част от терапията на пациенти, страдащи от епилепсия, а все повече изследвания показват, че тя може да влияе положително и при хора с диабет тип 2.

Това, което много от хвалебствените статии за "чудотворните" свойства на диетата пропускат, е, че кетогенната диета не се различава особено от режима, разработен от покойния д-р Робърт Аткинс през 60-те години. А повечето хора, опитали по-старите варианти на кето-диетата в опит да отслабнат, не постигат никакви резултати.

Какво представлява кетогенната диета?

За да разберем действието й, първо трябва да си припомним как човешкото тяло добива енергия - това става предимно чрез глюкозата (кръвната захар), голяма част от която се извлича от въглехидратите от хляба, плодовете, картофите или сладките изделия.

Ако нивото на кръвната захар падне до наистина ниски стойности, това може да предизвика смърт на човешкия организъм. Интересното е, че тялото може да съхранява сравнително малки запаси от глюкоза - резервът се изчерпва за няколко дни. Тоест, ако спрем да се храним с въглехидрати, ще трябва да осигурим други начини за набавянето на глюкоза. А един от тези процеси се нарича кетогенеза.

При кетогенезата черният дроб започва да разгражда мазнините и ги превръща в използваем енергиен източник - кетони.

Човешкият мозък, който обикновено разчита на глюкозата, може да се пренастрои да използва значителни количества кетони. С други думи, кетоните биха могли да се превърнат в заместител на глюкозата при дефицит на източник на енергия.

Когато кетогенезата започне да действа и нивата на кетони се увеличат, тялото се намира в състояние на "кетоза" - бързо горене на запасите от мазнини. Има няколко начина за предизвикване на кетоза. Първият вариант е чрез постене или глад - когато спрете да се храните в продължителен период от време, тялото засилва изгарянето на мазнини за енергия и намалява употребата на глюкоза. Това обяснява защо хората могат да оцелеят до 73 дни без храна.

Друг начин за провокиране на кетоза е намаляването на приема на въглехидрати до 20-50 грама на ден - колкото една-две филии хляб.

Хората, които се подлагат на кетогенна диета, получават 5% от калориите си от въглехидрати, около 15% от протеини и 80% от мазнини.

Обърнете внимание - това е значително съкращение на дела на протеините и много по-голям дял на мазнините в сравнение с други нисковъглехидратни диети. Режимът е такъв, че да накара тялото да извлича по-голямата част от нужната енергия от кетоните. Ако приемате прекалено много протеини или въглехидрати, този процес ще спре.

На практика, кето-диетата се базира основно на месо, яйца, сирене, риба, ядки, масло, растителни мазнини и зеленчуци без нишесте. Внимателно се избягва приемът на захар, хляб и други зърнени храни, варива и дори плодове.

Ако изследванията за ползите от кето-диетата при диабет са на твърде ранен етап, то използването й при терапия на епилепсия е широко утвърдено. Идеята за прилагането на този хранителен режим при епилептици възниква през 20-те години на ХХ век. Тогава медиците обръщат внимание, че хората, които постят, получават по-рядко епилептични припадъци.

Съвременните изследвания показват, че при децата и възрастните пациенти, чиято епилепсия не се поддава на медикаментозно лечение, се наблюдава доста голямо намаляване на пристъпите при следване на кетогенна диета.

Засега обаче няма солидни доказателства, че диетата е полезна при терапията на други болести.

Защитниците на прилагането на кетогенна диета за отслабване твърдят, че кетогенезата има т.нар. "метаболично предимство", т.е. може да доведе до изгарянето на 10 пъти повече мазнини и допълнителни 400-600 калории на ден - подобно на интензивна сесия физически упражнения.

Основният научен модел, който се опитва да аргументира това предимство, е т.нар. "въглехидратно-инсулинова хипотеза", подкрепяна от учени като Дейвид Лудвиг от Харвард, авторът на книгата "Кодът на затлъстяването" Джейсън Фунг, педиатърът Робърт Лустиг и др.

Хипотезата предполага, че приемът на въглехидрати повишава производството на инсулин, кара тялото да изпитва глад, да запазва запаса си от мазнини и да потиска изгарянето на калории.

Когато замените въглехидратите с мазнини, потискате глада, увеличавате изгарянето на калории и така стопявате телесните мазнини. Колкото по-малко въглехидрати, толкова по-малко инсулин се произвежда. Така нивата на кетогенеза се увеличават, което съкращава нуждата на организма от глюкоза.

Тази идея може да звучи чудесно, но да не забравяме, че е само хипотеза. Повечето изследвания на кетогенните и другите диети с много нисък прием на въглехидрати не дават доказателства, че в дългосрочен план те превъзхождат всички останали хранителни режими, когато става дума за намаляване на телесното тегло.

Преките сравнения между нисковъглехидратните диети с други видове режими показват, че рязкото намаляване на приема на захар може да доведе до по-бързи и видими резултати в краткосрочен план. Една година по-късно обаче се оказва, че ефектът е еднакво несполучлив, която и диета да се приложи.

Изследване от 2007 г. сред 300 жени, подложени на диетата на Аткинс, показва, че средната загуба на тегло за периода от 12 месеца се равнява на едва 4,7 килограма. Крайният резултат не се различава драстично в сравнение с останалите режими.

Има и други сравнителни изследвания, които последователно доказват, че много нисковъглехидратният подход не е устойчиво решение за отслабването.

В краткосрочен план режимите като кето-диетата понякога помагат на хората да свалят повече килограми, най-вече защото предизвикват по-бързо отделяне на вода. Този процес кара хората да смятат, че топят мазнини.

Отделянето на вода се случва, тъй като нисковъглехидратните диети изчерпват резервния гликоген, а той прави съединения с големи количества вода, обяснява изследователят Стефан Гиене.

Другата причина за по-бързата загуба на тегло е свързана с данните, че кето-диетата може да бъде ефективна при контрола на апетита.

Въпреки всички ползите от този режим започват да отслабват в дългосрочен режим при сравнение на по-голям брой индивидуални случаи. Може би това се дължи на факта, че кето-диетата - като повечето други подобни системи - се спазва трудно.

В съвременната хранителна среда е изключително трудно да избягваме храни като хляб, сладки или паста в продължение на месеци.

Ето какво пише Гиене в блога си:

"Колкото по-крайна е диетата, толкова по-трудно е да я спазваме. А кетогенната диета е крайна. "Чакайте", бихте възразили вие, "аз съм на кето-диета от 5 години и нямам проблем". Това може и да е вярно, но контролните тестове не лъжат. Средностатистическият човек не може да пази диета дори в рамките на 6 месеца, както се вижда по данните от кетонните нива в урината на изследваните лица. Малцина са тези, които я намират за лесна, получават добри резултати и я спазват"

Дори хората, които се придържат към много нисковъглехидратна диета за кратък период от време, не винаги постигат показателите, които идеолозите на кетогенезата хвалят - а именно повишението на калорийния разход и загубата на мазнини.

Това показват данните от работата на Кевин Хол от американския Национален институт по здравеопазване, която се смята за най-строгото научно изследване върху кетогенните диети за отслабване.

За целите на разработката си той затваря 17 пациенти със затлъстяване или наднормено тегло в болница за период от 2 месеца. Там изследователите измерват всяко движение на пациентите и контролират какви храни приемат.

Диетолозите наричат изследването на Хол "златен стандарт" за науката, тъй като се провежда в изключително добре контролирана среда, с осигуряване на цялата необходима храна и с най-добрите технологии за измерване на енергиен разход и телесен анализ.

В първия месец от изследването участниците са поставени на базова диета, наподобяваща на храната, която са приемали извън болницата - в това число изобилие на захарни въглехидрати.

През втория месец участниците приемат същото общо количество калории и протеини, но намаляват значително дела на въглехидратите за сметка на увеличаване на мазнините в храната си.

Ползите за участниците съвсем не се оказват така чудотворни, както ги описват привържениците на кето-диетата.

Нивото на инсулин при пациентите спада и се запазва ниско, но увеличението при нивото на изгорени калории е незначително (около 100 допълнителни калории на ден) и постепенно изчезва.

В сравнение с базовата диета, нисковъглехидратният режим не предизвиква по-голямо намаляване на нивото на мазнини. Нужни са 28 дни, за да могат пациентите на нисковъглехидратна диета да свалят същото количество мазнини, колкото са свалили по време на базовата диета (тази с високия прием на въглехидрати). При това - базовата диета няма за цел да ги накара да отслабнат.

Изследователите не откриват данни за значителни ползи, що се отнася до разхода на енергия или загубата на мазнини при превключване на нисковъглехидратна диета.

Според инсулиново-въглехидратния модел - резултатите трябваше да регистрират по-бързо изгаряне на мазнини при намаляване на инсулиновата секреция с 50%. Такива резултати обаче не са налице при проучването на Хол, което означава, че контролът върху мастните резерви в тялото не зависи само от инсулиновите нива и връзката им с приема на въглехидрати.

Данните от проучването повтарят изводите от по-ранно изследване на Хол върху инсулиново-въглехидратния модел, което показва, че ако хората намалят приема на мазнини в хранителния си режим, имат малко по-добри показатели при загубата на мазнини в сравнение с хората, които намалят същото количество калории чрез избягване на въглехидрати.

С други думи - кето-диетата помага за отслабването също толкова, колкото всички останали. Може да даде резултат само при онова малцинство, което продължава да я спазва, но не задължително поради причините, в които идеолозите й вярват.

За всички останали - ефектът е един и същ. Неуспех.

Помага ли кето-диетата при диабет тип 2?

При диабет тип 2 човешкият организъм или не произвежда достатъчно инсулин, или става резистентен на инсулина, затова не може да пренася глюкозата от кръвта към клетките, за да им даде енергия.

Храненето с въглехидрати може да доведе до увеличение на кръвната захар - ако намалите сериозно техния прием, нивата на глюкозата в кръвта няма да се покачват толкова много и няма да се нуждаете от твърде много инсулин, за да се справите с нея.

Не е изненадващо, че хората, които спазват кетогенна диета, се справят по-добре с нивото на кръвната захар.

В едно от последните изследвания по тази тема, 262 възрастни мъже и жени с диабет тип 2 следват кетогенна диета, наред с интензивни съвети за подобряване на начина на живот.

Експериментът е завършен до край от 218 души в рамките на една година. При тях нивото на хемоглобин A1C спада до средно 6,3 - малко под границата за диабет тип 2 от 6,5%.

Нуждата от инсулин е намалена или елиминирана при 94% от участниците, които го използват в началото на експеримента. Използването на медикаменти за диабет - различни от метформин - също намалява от 57 на 30%. Употребата на метформин се ограничава с по-малка разлика от 71 до 65%.

Резултатите са впечатляващи. Има и други контролирани изследвания, които откриват подобрения в гликемичния контрол и намаляване на медикаментите при пациенти с диабет - макар че ефектите отново изчезват в дългосрочен план заради нежеланието на хората да се придържат към рестриктивни диети.

Последното изследване е спонсорирано и проведено от служители на Virta Health - компания, която предлага консултантски услуги за прилагане на кетогенни диети при инсулинозависим захарен диабет. Virta обаче прави още по-смелото твърдение, че диетата може да "обърне" диабета - хипотеза, която е лишена от достатъчно доказателства.

Кето-диетата помага за контрола на кръвната захар, но за да е налице пълна ремисия или обръщане на болестта, трябва да имаме данни, че пациентът може да яде въглехидрати, без да предизвиква диабет. А подобни резултати не са доказвани никога досега при кетогенната диета.

Тъкмо напротив, изследователите засичат обратен ефект - способността на тялото да понася въглехидратите може да намалее при следването на нисковъглехидратна високомазнинна диета.

Друг често срещан ефект от кетогеннта диета е т.нар. "кето-грип" - умора, замаяност и световъртеж, които хората усещат при сериозно намаляване на приема на въглехидрати. Този ефект би трябвало да отмине, когато тялото се приспособи към новия хранителен режим, но дълготрайната кетогенеза може да доведе до образуване на камъни в бъбреците, висок холестерол, запек, забавяне на растежа (при по-младите хора) и чупливост на костите.

Стефан Гиене обръща внимание на това, че няма нито една историческа традиционна култура, при която човешкото население да се е намирало в хронична хранителна кетоза.

Дори инуитите, които се хранят предимно от риба и мазно китово или тюленово месо, не са в състояние на хронична кетоза, защото са развили генетични мутации, които им пречат да произвеждат наднормени нива на кетоните.

Ако страдате от диабет, може би си заслужава да се консултирате с личния си лекар за кетогенната диета. Но ако обмисляте да се подложите на нея с цел отслабване, внимавайте - дългосрочните ефекти не се различават много от тези при всички останали диети.

Oще: високомазнинна диета  въглехидрати  глюкоза  диабет тип 2  епилепсия  захар  инсулинозависим захарен диабет  кетогенна диета  кето диета  кето-диета  кръвна захар  нисковъглехидратна диета  отслабване  хали бери  хранителен режим 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

36 МарКом | 05.04.201820:04

@CaptainNick333: Ако смятате че съм Ви нападнал лично или нагрубил - извинявам се. Не това е била целта ми - просто показах грешка в постулата който сте изказали.
Освен това обилното ядене на месо или иначе казано протеини от животински произход едва ли може да ви накара да отслабнете. Не го твърдя и дори съм сигурен в обратното защото съм го изпитал на собствен гръб.
Аз общо взето съм против повечето драстични и крайни диети.
Съпругата ми е изчела почти всичко и е пробвала повечето. Аз съм свидетел че и потърпевш от тия диети. Умереното и правилно хранене с нормално движение е лечението.

Колкото до посочената книга - там просто е представено много ясно и образно.
Има достатъчно много, сериозни материали където да се прочете по въпроса за енергийния баланс при хранене и необходимите мазнини, въглехидрати, протеини и микроелементи. Просто не ми се рови сега да търся.
Весели празници!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.12.2017, 23:41

35 CaptainNick333 | 05.04.201817:39

Добре, проверете и се уверете сам относно информацията, която съм предоставил . Моля без личностни напатки и сравнения по мой адрес ! Не забелязвате аз да се държа/ разговарям по подобен начин с вас, или друг потребител, нали ... Нека запазим даденият разговор на цивилизовано ниво . Като цяло аз съм предоставил възможно най-подробна информация чрез мнение и източници, които можете спокойно да проверите истинността, когато става въпрос за дадената тематика . За мен разговорът приключи, всеки следващ афронт, или обида по мой адрес , ще бъде приета като безмислен брътвеж . Четете внимателно, информирайте се, поставете на практика дадените ( мой и на други потребители и автори на писания ) твърдения и преценете . Желая всичко добро на хората участвали в дадена дискусия. Лек ден !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

34 SamVaims | 05.04.201817:11

Отговор на друг коментар на SamVains - Да,познатият на вас стандарт , е европейски стандарт, но в някой лаборатории, ако попиташ мога да ти предоставят добълнителна графа с общия холестерол и приетите граници ( която е общо взето същата, но в друга порядъчност ), аз лично предпочитам този стандарт .

Да, добре мерси за отговора, които е толкова тъп, че се чудя защо очаквам нормален отговор от напълно побъркан човек.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.12.2017, 23:41

33 CaptainNick333 | 05.04.201816:40

Прав/ва сте - pepa_wawa . Това е моя грешка и се извинявам за правописът си ( в случая поствам повечето от нещата от мобилен телефон ) .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

32 peta_wawa | 05.04.201816:35

Капитане, няма пауза пред никой препинатален знак. Само след. Трудно се четат такива писания, аз не мога, забивам просто.
Внимавайте, ще Ви баннат, тук това е много важно и се следи!!! Палав
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.12.2017, 23:41

31 CaptainNick333 | 05.04.201815:11

Това не е мой цитат на друг потребител, в случая не сте внимавал в даените постове и не сте разбрал какъв е предтекста да поста точно това . И да- щом искате да сме абсолютно точни , ще мерим и ще теглим и ще поставяме под въпрос всичко . Не мога да кажа за какво сте се сетил . Никъде не съм твърдял , че мъфина е 75 процента наситени мазнини, а че е водеща мазнина в производството на тези хранителни изделия . Според вас с каква мазнина се произеждат дадените продукти ( в по голямата си част )- растителна ( транс ) , защото е по-евтина . Не тълкувам никакви рацети , а ви предоставям научни данни- първо в сбит вариант- чрез споделно мнение в даденият артикле и след това чрез научни рецензии от медицински журнали . Предлагам да получаваме точната си информация от акредитирани информационни източници, които са медицко-практически доказани в голям период от време т.е не от литературни източници ( Но щом е така в книгата ''марсианецът'' главният герой оцеля на чужда панета като съди и консумира растителен , хранителен режим, дори и занижен такъв от картофи ( нишесте, което е много вредно, п вредно от месото, нали... хахаха ) - защото е култура, която е лесно отглеждана, предоставя оптимален калориен процент от въглехидрати /глюкоза енергия / и , мазнини и протейн за дълъг период от време . ) . Здравето не е просто баланс от даден приет енергиен източник, ако беше така човешкото същество нямаше да проявява различни вариабилности в цялостното си представяне, когато е поставено в различни ситуации и с различни средстава ( в случая става въпрос за дадени хранителни режими ) и още по-точно човек не ''гори'' калории , а ATP , или АДП, АМП и някой други съединения т.е здравето , е комплексен процес, който е най -вече био-химичен . Енергииният еквивалент на калорията , е начин за определяне приблизителното съдържание на енергията в дадена храна за цели, които не са проведени в котролна среда от ---биологичен източник-- т.е човек или животно, а чрез машинни измервания - изгаряне на глюкоза в епруветки . Тялото не ''поема енергия'', а метаболизира дадени прозиводни от храната ензимно. Моля не сравнявайте био-химия , с механика т.е тук не говорим за broscience . Изразих мнение, предоставих източници- всеки може сам да си направи заключение .
Ако твърдите, че е по-плезно да се приема повече месна храна, отколкото растителна, то тогава няма смисъл да продължаваме разговорът .

По- долу съм представил данни за размисъл .

http://www.gnolls.org/3374/there-is-no-such-thing-as-a-calorie-to-your-body/

https://en.wikipedia.org/wiki/Adenosine_triphosphate

https://www.space.com/30776-math-in-the-martian-movie-explained-infographic.html

https://www.scienceabc.com/eyeopeners/whats-wrong-with-potatoes-the-martian-movie-survival.html

http://the-martian.wikia.com/wiki/Potatoes
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

30 МарКом | 05.04.201814:13

@CaptainNick333: Ами това ти го казваш. Не аз...
"Процентното съдържание в произволно количество продукт е точно същото като в произволно друго количество"
Хехехехе.
Сега дай да вземем да мерим и валентностите и енергиите на разцепване на ядрото.
Да не мислиш че не съм се сетил за атомното тегло когато съм писал предния пост?

Обаче приведох примера за да ти покажа че не си прав с твърденията си.
Мъфина не е произведен от над 75% наситени мазнини.
Тълкуването ти на разни рецепти по никакъв начин не става наука.
Има една книжка в която тия неща с храната и калориите са обяснени чудесно за хора които си мислят че диетологията е наука. The Martian - да фантастика е но данните за хранителните режими и т.н. са взети от реални изследвания на НАСА.
А може и изследванията на НАСА да си намериш.
Факта е че нещата са баланс между поета и отдадена енергия и колко е съхранено от организма по един или друг начин.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.12.2017, 23:41

29 CaptainNick333 | 05.04.201813:36

При мен объркване няма . Не знам как може да се твърди , че процебт на специфичен елемент в нещо, ще е равно на това в нещо друго... Хд Но ето ------hydrogen has a mass number of 1-----, there are 2 hydrogens in water so 1+1=2. ------oxygen has a mass number of 16----, as it as 8 protons, 8 neutrons. so 16(oxygen mass number) , 2 (hydrogen mass number)
Different persentenge in the same ellement of thease two shown is rellevent , and observeble in the human body----- but can diferenciate in real life enviorement i.e its never equal . You have the molecular mass numbers, you can find persentagentage of oxygen's mass in the two, by doing mass of oxygen in compound 16/18 (total mass number of molecule) which is 0.89 to convert to percentage, x by 100= 89% oxygen in water, and 33 % oxygen content in hidrogine oxide . Мисля, че ви е ясно .

Сравнете дадените факти - няколко научни статии за растителен режим и някокко за нисковъглехидратни диети . Смятам, че ефектите са повече от ясни, но нека обобщя - растителните диети ( въглехидратни такива ) са по- добри от ниско въглехидратните такива, във всяко едно отношение, било то за здраве, или дадена активност, след като подобряват жизнените показатели. Заключение : Колкото по- растителна е вашата диета, толкова по- добре .И най-важното - медицинските експерименти не са финансирани от индустрията, а от независими здравни институции и/ или държавни такива . Точка!

https://academic.oup.com/ajcn/article/70/3/532s/4714987

https://academic.oup.com/ajcn/article/78/3/544S/4689995

http://annals.org/aim/article-abstract/718369/effect-plant-based-diet-plasma-lipids-hypercholesterolemic-adults-randomized-trial

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM200005113421903

http://care.diabetesjournals.org/content/32/12/2168.full

https://academic.oup.com/ajcn/article/78/3/660S/4690010

https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/48/3/754/4716414

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2016.1138447

http://www.amjmed.com/article/S0002-9343(05)00279-2/fulltext

http://care.diabetesjournals.org/content/29/8/1777.short

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4759602/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5452247/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2989112/

http://www.aaem.pl/The-use-of-low-carbohydrate-diet-in-type-2-diabetes-benefits-and-risks,72107,0,2.html
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

28 МарКом | 05.04.201801:21

@CaptainNick333:
"Процентното съдържание в произволно количество продукт е точно същото като в произволно друго количество"
???? Какво искаш да кажеш ????
Това дали слага знак на равенство между H2О и N2O?
Кислорода е с еднакво процентно съдържание в тези съединения. Много щастлив
Мисля че доста си се объркал с тия диети...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

27 МарКом | 05.04.201801:15

@deowin: Когато не се заяждаш и пишеш нормални постове много ми харесва стила ти.
Дори не искам да се бъзикам с теб защото е почти като да се шегувам със себе си :-(
Имам предвид че откривам учудващо сходни възгледи.
И добро изразяване....
Браво!
(Просто ме радва, когато някой мисло логично и се изразява правилно.)
   

оценка

+0 -0