Пролетна Сивия | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Пролетна Сивия

Дидро
15.03.2011, 05:23 (обновена 16.03.2011, 16:32)
Венци Стефанов, Славия

Снимка: © БГНЕС

Венци Стефанов няма проблеми с финансите в Славия, тъй като клубът се самоиздържа, но ситуацията с представянето на отбора в А група е една и съща всеки сезон

Въпрос за поне 10 000 лева в "Стани богат": Защо Славия афишира европейски амбиции всеки сезон, а е извън играта за турнирите още в средата на март (най-късно)?

Отговор: Неясен и сигурно трудно постижим дори с най-задълбочения анализ.

Нещата се повтарят с плашеща цикличност. Славия винаги си дава надежди в края на есента, прави един-два силни мача, изригва срещу някой от грандовете. Следват закани от Венци Стефанов и играчите, нелоши игри в подготовката.

Иде пролетта и Славия става Сивия, губейки нелепи точки и сам си тръшва вратата към Европа. И Венци почва да се вайка, пак в своя стил, обвинява съдии и БФС, глобява играчи, фучи и трещи.

Не е ясно как останалите не много верни фенове вярват, че с привличането на играчи като Сечков, Молдованов, Филипов и Баяно отборът ще стане по-силен. Те идват от изпадащи или вегетиращи близо до дъното отбори като Пирин, Сливен и румънския Университатя (Клуж). А веднага почнаха да се налагат като титуляри.

В добавка най-силните футболисти на отбора от есента са Николай Божов (на 33) и Илия Илиев на 36 години. Няма постоянен титуляр на вратата, редуват се Петров и Кунчев. Отиде си най-опитният защитник Йордан Петков и в момента
четворката бранители е със средна възраст около 22,5 години.

Треньор е Емил Велев, който бе изгонен от Левски най-вече заради лошата си комуникация с хората в клуба и феновете му. Като наставник качествата му остават доста загадъчни, но не може да се отрече, че донесе титлата на "Герена".

Но на терена е само част от проблема. Той е отдавна заложен и цъка като бомба. Дори не е сигурно, че е проблем. Просто стереотип и модел, наложен от политиката на клуба.

Славия афишира амбиции, но ги подплътява с почти нулеви разходи за трансфери от няколко сезона насам. Пари за покупка на сериозни играчи няма. Обират се младоци без договори или нежелани тук и там, основно юноши на Левски.

Заплатите и премиите в Славия са на ниво Берое или Черно море, но далеч от Литекс, Левски, ЦСКА, Черноморец или Локо (Сф) - отборите в топ 5 за последните години. Не са равностойни дори на бюджета в Локо (Пд). А се иска класиране сред или дори пред тези тимове.

Ръководството осигурява добри условия на играчите и треньорите, работи се спокойно. Феновете не са масов фактор и не внасят напрежение. Но това е нож с две остриета. Защото спокойствието подтиска амбицията и Славия не е гладен за успехи, които другите търсят дори с цената на пролята кръв.

Текучеството е често явление, почти винаги най-силните играчи на отбора си отиват след един полусезон. За футболистите това е една отлична политика - излизат навън веднага и имат шанс за развитие. Но отборът страда... Сега си отиде Галин Иванов, който наесен бе един от най-добрите играчи на тима.

По този начин клубът Славия ще добрува още дълги години. Той е един от малкото у нас, който няма финансови проблеми и успява да развива школата си. Славия се самоиздържа почти напълно, разходите не надхвърлят с много приходите. Грижи се за ветераните, атмосферата в клуба е спокойна и добра. Стадионът е в приличен вид.

Дотук добре. Но няма как в това спокойствие, граничещо с рутина и ленивост, да вирее амбиция за големи дела на терена. Тя не може да се роди и избуи в главите и сърцата на средняци. А при нулев трансферен харч, такива са възможните за привличане играчи.

Говори се много и за "даване на мачове" от Венци Стефанов, което е недоказуемо. Ако и се харизват точки, къде е тръгнал "белият" отбор? Всъщност - ясно накъде. Той ще си живее спокойно и дори стабилно в средата на таблицата.

За феновете това не стига. Те искат успехи. Но с годините, в които се повтаря до втръсване едно и също, идва и примирението.

На "Овча купел" то е неминуемо.

Oще: агитка  а група  берое  българия  венцеслав стефанов  емил велев  литекс  пирин  публика  славия  тодор христов  фенове Видео