Последната холивудска мода - да се храниш като светец | webcafe.bg
Webcafe

Последната холивудска мода - да се храниш като светец

webcafeLifecafe, по Дейли Бийст
28.01.2019, 13:32 (обновена 30.01.2019, 10:00)
Крис Прат

Крис Прат е сред звездите, които правят постенето модерно

Наскоро сгодилия се "пазител на Галактиката" Крис Прат заяви, че преминава през 21-дневен период на пост и молитва, вдъхновен от Библията.

Когато обяви годежа си с Катрин Шварценегер, Прат обясни, че иска да живее "с гордост и увереност във вярата си" с новата си любов. Очевидно актьорът е набожен и се опитва да засили своята религиозност.

Въпросът е какво означава да си на "библейска диета" и доколко тя ще те сближи с Бога?

Диетата на Прат е режим на хранене, който продължава 21 дена и е известен като "поста на Данаил". Практиката представлява частичен пост, по време на който се консумират определени храни, а други са категорично забранени. Постещият може да пие само вода и да яде храни, произхождащи от семена (плодове, зеленчуци, зърнени култури).

Режимът носи името на пророк Данаил. На едно място в Библията пророкът посочва, че в продължение на три седмици не е консумирал никаква мазна и тежка храна и никакво месо и вино не са докосвали устните му. Освен това допълва, че се е въздържал от банята през това време. Все още не е ясно дали Прат ще възприеме и този аспект от поста.

Постът на Данаил е популярен сред протестантите, които в наши дни го практикуват в началото на новата година като оправдание да спазят новогодишните си обещания и да изгубят някой и друг килограм по богоугоден начин. Прочутият в САЩ евангелистки пастор Рик Уорън е измислил своя версия на диетата, която нарича "Планът на Данаил".

Уорън измисля диетата, когато вижда, че много от новопокръстените са с наднормено тегло.

Неговото твърдение е подкрепено донякъде от научни доказателства. Изследвания от 2003-а и 2006-а показват, че консервативните протестанти имат по висок индекс на телесната маса в сравнение с други религиозни групи. Освен това те имат по-високо кръвно налягане и по-високи нива на холестерол.

Причината е, че при проповедите си много пастори се фокусират върху ограничаването на греховни навици като употребата на алкохол, пушенето и секса. Чревоугодничеството не получава същото внимание и ожесточено порицание. А в същото време набожните протестанти използват именно храната, и то висококалоричната храна, при празничните си пиршества.

Интересно е, но не е и чак толкова учудващо, че вярващите избират именно пророк Данаил за свой гуру в областта на храненето. В крайна сметка неговият пост трае едва три седмици и е изключително достъпен на западния човек и неговия начин на живот. Представете си ако Крис Прат беше избрал постът на Йоан Кръстител и му се налагаше да живее само на див мед и скакалци?

Постът на Данаил от своя страна напомня много от модерните диети, които разчитат предимно на храни с растителен произход.

А в днешно време пазарът е препълнен с храни, които да задоволят апетита на библейски ориентираните. В повечето големи супермаркети например вече могат да бъдат намерени постни пълнозърнести хлябове, които не съдържат животински продукти и подсладители.

Разбира се, нито актьорът Крис Прат, нито проповедникът Рик Уорън са първите, които решават да се хранят като светците в Библията. Атеистите са свикнали да мислят за религията като сбор от молитви, ритуали, четене на писания и ограничения, наложени от вярата, но постът и регулирането на храненето също заемат централна част. Какво ядем също е компонент от религията, просто рядко се замисляме, че е така.

Първите хора в Библията са вегани. Според Битие Бог дава на Адам и Ева растения, семена и плодни дървета, от които да ядат. След Потопа менюто става малко по-богато. Този момент обаче е възприеман като доказателство за слабата човешка воля - чак след като човечеството е почти унищожено му се позволява да консумира месо. Ако приемем, че още се намирахме в Райската градина, ние щяхме да сме вегани.

Алкохолът също не е бил познат на библейските хора преди Потопа.

След него Ной става лозар и започва да се напива с вино. С напредването на времето в Библията започва да става все по-интересно какво е позволено за ядене и какво - не е. В Левит е доста прецизно описано кои животни са категорично забранени за консумация. Сред тях са прасета и ракообразни, но освен това зайци, камили, щрауси, крокодили и крилати насекоми, които не могат да скачат.

Повечето древни евреи, в това число и Исус Христос, са живели на вариант на така наречената Средиземноморска диета. Менюто им е съдържало много плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, риба и бобови. Но постът е различно нещо - той е въздържание от храна или от определени видове храна за конкретен период от време.

Като религиозна практика по време на пост човек трябва да се фокусира върху Бога, за да надделее над тленното. Почти всяка религия представя поста като доказателство за търпение, самоконтрол и процес на пречистване в някакъв момент от годината. Мюсюлманите не ядат преди залез слънце по време на Рамадан. Евреите имат своя Ден на Изкуплението, по време на който дори е забранено да се носят кожени изделия.

Древните медици са използвали поста като вид терапия.

Според Плутарх вместо лекарство, за да се излекува човек, трябва да пости един ден. Хипократ казва, че когато болен се храни, той подхранва и болестта. Жените в Средновековието са имали особена слабост към постенето. Почитателите на диетата "5 на 2" също са заимствали някои идеи от религиите.

В целия този списък от режими на хранене обаче се губи идеята, че постът е с идеята за Бога, а не за отслабване. Интересът към него безспорно е заради факта, че постенето започва да изглежда модерно, временно е и е сравнително лесно за спазване с нашия начин на живот.

Всеки може да гладува 21 дена, но това нито ще го приближи към Господ, нито ще го направи светец.

Oще: диета  йоан кръстител  крис прат  начин на хранене  пазители на галактиката  пост  постене  пост на данаил  пророк данаил  протестантство  режим на хранене  религия  християнство 


Още от Тялото

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.