ЦСКА потъна с 11 млн. лв. загуба | sportcafe.bg
Sportcafe logo

ЦСКА потъна с 11 млн. лв. загуба

Станил Йотов , 7 дни спорт
20.07.2010, 08:53 (обновена 20.07.2010, 14:15)
Димитър Борисов

Снимка: © БГНЕС

Загубата на ЦСКА при управлението на Титан е 11 милиона лева

В ЦСКА харчат като бесни. И губят като бесни. Назад са с едни 11 млн. лв. загуба само за първата година от управлението на "Титан". Да им се чуди човек как въобще са взели лиценз. Защото това е всичко друго, но не и футболен клуб във финансово здраве.

При Лупи губеха много, при "Титан" - още повече. Поне така излиза от счетоводния баланс на ЦСКА, публикуван в търговския регистър. Похарчили 13.75 млн., спечелили само 2.7 млн.
Във футбола да си втори, не е чак толкова страшно.

И да нямаш добър нападател, пак не е проблем - все ще се намери някой да ритне топката във вратата. Но да губиш милиони, вече е лошо. Днес не даваш заплати, утре затъваш в дългове. Накрая ти хлопват кепенците и толкоз. Този филм го гледахме при Томов, върви и сега, ама е още някъде по средата.

Милиони назаем от "Титан"

През 2009 г. в ЦСКА се е наливало като в каца без дъно. Основно чрез заеми за 12.26 млн. Ама не от банки. В България май няма банка мераклийка да кредитира ЦСКА. Затова заемите са основно към "Титан". Собствениците Димитър Борисов и Иво Иванов са вкарали над 10 млн. лв. в ЦСКА. Само че не от меценатство, а като кредит.

Нормално - като няма откъде другаде, караш на заеми. И при Лупи беше така с едни 11 милиона, гарантирани с активи на "Кремиковци". Друг е въпросът кога ще ги върнеш и дали изобщо ще ги върнеш. 5.34 млн. идват от фирмата - собственик на ЦСКА, "Титан Спорт".

Други 3.59 млн. са от "Титан АС" - тази, която чисти София. От холдинга са отпуснали отделно един милион. Бургаското подразделение дало 243 000 лв.

Заплати като за световно

На терена ЦСКА не е спечелил нищо. Нито титла, нито купа. Обаче раздават заплати като за световно. 8.76 млн. лв. са отишли за футболистите и чиновниците на Армията през 2009 г. Като им сложиш и осигуровките, стават над девет.

Лупи ряпа да яде. И при него се раздаваха луди пари. Бившият началник прави, струва, ама не можа да мине границата от осем милиона. "Титан" обаче прескочи и тази летва. Уж казаха, че намаляват заплатите. А излезе, че са ги увеличили. Иди ги разбери.

Къде отидоха парите от УЕФА

Някой ще каже - а какво стана с парите от Лига Европа? С онзи един милион евро? Ами, похарчили са го и него. Той е описан в графата "Други приходи и разходи", където крайният резултат е отрицателен. Над 800 000 лв. от тези пари отишли за представителни разходи и командировки в чужбина. Останалото е за лагери, подготовки, комисиони, наеми и каквото се сети човек още.

Приходи малко, ама от сърце

ЦСКА обаче има и приходи. Малко, ама от сърце, дето има една дума. От продажби са изкарали 2.7 млн. лв.

Най-много са парите от реклама - 1.31 млн. лв. От тях 650 000 са от спонсора "Космо България Мобайл".

828 000 лв. са влезли в ЦСКА от продадените билети за миналата година, основно от мачовете с Левски, Динамо (Москва), Фулъм, Рома и Базел. 122 000 лв. идват от абонаментни карти.

От тв права червените са взели още 410 000 лв. И толкова. Няма нито стотинка от продажби на футболисти - нали през 2009 г. на Армията само купуваха, а не продаваха.

Година по-рано при Томов пък само продаваха, за да вземат едни 9.8 млн. лв. И след това да ги похарчат. Защото в ЦСКА това им е работата - да харчат пари. В повечето случаи на вятъра.

Oще: печалба  приходи  разходи  титан  цска Видео