Каква е тази държава? | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Каква е тази държава?

7 дни спорт
29.07.2010, 10:46 (обновена 29.07.2010, 10:50)
Цвети Пиронкова

Снимка: © Getty Images

И без национален тенис център Цвети Пиронкова стигна до 1/2-финал на "Уимбълдън"

Далавера? По-лошо. И на гърба на всички. В интерес на един файтон хора.

За какво иде реч?

Властта се готви да подари прекрасните кортове "Академик" в Борисовата градина на федерацията по тенис. Уж за национален център. Проблемът е, че кортовете са в активите на държавното дружество "Академика 2000", което стопанисва още Зимния дворец, зала "Фестивална", стадион "Академик".

Нещо повече - кортовете са сред най-печелившите обекти.

От 10 март до вчера приходите от дейност са 200 000 лева. Властта обаче е готова да хариже най-вкусното парче от тортата на федерацията по тенис за дългосрочно ползване срещу смешните 70 хиляди лева годишен наем. Любопитното е, че оценката на спортното министерство е за 550 хиляди лева. Възниква въпросът: "Академика 2000" търговско дружество ли е, или благотворително? Има още въпроси.

Всяка година държавата дава субсидия на федерацията по тенис от нашите данъци. Сега й предоставя практически без пари имот с огромна стойност в центъра на София. Заедно с това федерацията получава и възможност за формиране на годишна печелба, която в момента отива в държавата. Как така едно дружество с идеална цел, което няма право на търговска дейност, изведнъж започва да върти такава далавера?

Или всъщност дружеството ще е друго, а не федерацията?

Ами да кажат и името на човека.

А нас ни баламосват с някакъв национален център, на който щели да израснат новите Цветана Пиронкова и Григор Димитров. Дай боже да израснат. И след това какво? Ще станат милионери. За себе си. Но с парите от нашите данъци.

Извинете, но това връща спорта във времената на Трендафил Мартински. Това е социалистическа държава от най-лош вид. Вземат се данъците на хората, взема се публичният имот и се прави частен бизнес. Каква е тази държава, която пренебрегва икономическата логика и плюе върху пазарните отношения?

Нас Радослав Каратанчев изобщо не ни интересува. Ако е мутра - да си ходи при мутрите. Ако е бандит - да го вкарат в затвора. Ако е глупак - да го махат. Но много ни интересува какво става с парите от данъците на хората и с обществения интерес.

Oще: българска федерация по тенис  кортове  тенис Видео