За място под слънцето | sportcafe.bg
Sportcafe logo

За място под слънцето

Ивайло Стоименов
13.04.2011, 01:22 (обновена 15.04.2011, 13:11)

1 от 5 снимки Назад Напред

Пирин

Снимка: © topsport.bg

Въпреки предпоследното място в класирането, което заема в момента Пирин, реално е да очакваме "орлетата" дори да удвоят актива си и да финишират на десето-единайсето място

След като българското футболно първенство навлезе в последната си третина, време е да обърнем поглед и към отборите, водещи борба за оцеляване в "А" група, и техните шансове да постигнат целта си.

Приемайки, че десетият в таблицата Миньор е сигурен участник в елита и през следващия сезон, ще караме поред надолу от него и ще се опитаме да предвидим изхода на битката за спасение.

11. Монтана - голова разлика 23:31, 23 точки

Кметът на северозападния град Злати Живков наскоро бе похвален от треньора на баскетболния Левски Константин Папазов за условията за спорт, които е създал в града. Според Тити този човек трябва да бъде клониран, ако искаме да се развива спортът в България. Добрите думи не са само за баскетбола и със същата сила могат да се отнесат и към футболния отбор. През миналото първенство Монтана се завърна в "А" група след дългогодишно отсъствие и веднага се почувства у дома си в елита, за разлика от съседите от Спортист (Своге), например. Тогава отборът завърши именно на единайсето място, като почти в никой момент не бе застрашен. В момента "сините" разполагат с приличен състав, макар че през зимната пауза двамата Мирославовци - Иванов и Антонов, напуснаха по посока богатия Лудогорец. Сътресения не се очаква да има и оттук нататък.

Програмата до края: Академик (гост), ЦСКА (домакин), Черноморец (г), Видима-Раковски (д), Черно море (г), Сливен (д), Литекс (г), Славия (д), Левски (г)

Прогноза: Вероятно Монтана ще си остане където е сега, а в най-лошия случай може да слезе до дванайсета позиция.

12. Сливен 16:28 17

Програмата на "войводите" е отвратителна, като не стига, че имат 4 домакинства и 5 гостувания, но и мачовете с преките конкуренти Видима-Раковски и Калиакра са на чужд терен. "Оранжевите" могат да се сърдят само на себе си, че не успяха да отбележат гол на Черноморец в последния кръг и да вземат задължителни три точки, с които нямаше да са в толкова неприятна ситуация сега. Надеждите в Сливен сега са свързани предимно с един не съвсем футболен фактор, а именно че силният човек в клуба и в града Йордан Лечков е вицепрезидент на БФС и може да измисли нещо... Разбира се, да се разчита на подобни неща винаги е твърде несигурно, така че отборът би трябвало да се вземе в ръце и да спечели необходимите му точки. Жизнено важна е победата в идния кръг срещу последния в таблицата Видима-Раковски. Трябва да се има предвид, че Сливен загуби у дома през есенния полусезон от Калиакра с 0:1, а реваншът в Каварна все още предстои, така че е вероятно при равенство в точковия актив именно тези преки двубои да се вземат предвид. Що се отнася до Академик, и в двата мача "оранжевите" имат победа. Съставът на Сливен в момента е изграден предимно от млади момчета от местната школа и ако останат и другия сезон в елита ще е интересно да наблюдаваме развитието им.

Програмата до края: Видима-Раковски (г), Черно море (д), Левски (г), Литекс (г), Славия (д), Монтана (г), Локомотив София (д), Калиакра (г), Миньор (д)

Прогноза: Шансовете за оцеляване минават през задължителна победа като гост в събота над Видима-Раковски, но при тази програма и това не гарантира успеха на сливенци

13. Калиакра 13:30 17

С цирка, който организира за мача с Левски, кметът на Каварна Цонко Цонев като че ли сам потопи клуба си. Предвид тежките финансови санкции, които БФС наложи на Калиакра миналата седмица, много вероятно е дори административно отборът да бъде изваден от "А" група, което би дало шанс на Сливен да оцелее по втория начин. Все пак, ако се абстрахираме от "Off-сайт" аспектите, Калиакра има привилегията да приема до края "оранжевите" и Видима-Раковски - два от така наречените "шестточкови" мачове.

Програмата до края: Пирин (г), Локомотив Пловдив (д), Академик (г), ЦСКА (д), Черноморец (г), Видима-Раковски (д), Черно море (г), Сливен (д), Литекс (г)

Прогноза: Силният човек в клуба Цонев каза, че дори би се радвал да изпадне от "А" група заради ръководството на БФС, което е доста силен анонс за това, което предстои.

14. Академик 12:30 17

"Студентите" имат що-годе свястна програма с домакинства на Монтана и Берое, които трябва да вземат, ако искат да ги бъде и следващия сезон в "А" група. Проблемът е, че това са по-скоро отбори от златната среда, отколкото от тяхната черга и може да се очаква поне едно равенство в двете срещи. Добрата новина е, че предстои и мач вкъщи с прекия съперник Калиакра. Лошата е, че в последните четири кръга Академик може да не вземе нито точка в срещите с Пирин навън, Локомотив (Пловдив) у дома и с Левски и ЦСКА, което поставя отбора в много уязвима роля в най-решителния момент на първенството.

Програмата до края: Монтана (д), Локомотив София, Калиакра (д), Миньор (г), Берое (д), Пирин (г), Локомотив Пловдив (д), Левски (г), ЦСКА

Прогноза: Ако успеят да вземат 9 точки в следващите пет кръга "студентите" ще останат в "А" група за сметка на Сливен или Калиакра.

15. Пирин 15:28 15

"Орлетата" преодоляха сътресението, причинено от напускането на шестима титуляри заради финансовата криза в клуба, тъй като тези, които дойдоха на тяхно място, не им отстъпват по качества. От една страна, класата на имена като Крум Бибишков, Иван Цветков и Димитър Коемджиев, а от друга и изключително изгодната програма до края, правят възможно Пирин да удвои точковия си актив в оставащите девет мача.

Програмата до края: Калиакра (д), Миньор (г), Берое (д), Левски (д), Локомотив Пловдив (г), Академик (д), ЦСКА (г), Черноморец  (д), Видима-Раковски (г)

Прогноза: Напълно реално е "зелените" да вземат 15 точки до края и дори да завършат на десето-единайсето място в крайното класиране.

16. Видима-Раковски 15:39 12

"Вързаните в кърпа" точки на севлиевци са само 6 - при домакинствата на Сливен и Миньор, който няма да се бори за нищо три кръга преди края. Това е силно недостатъчно.

Програмата до края: Сливен (д), Литекс (г), Славия (д), Монтана (г), Локомотив София (г), Калиакра (г), Миньор (д), Берое (г), Пирин (д)

Прогноза: Отборът многократно "изпусна питомното" това първенство и май е по-добре да се съсредоточи върху ново спечелване на "Б" група през идния сезон.

Oще: а група  академик  българия  видима-раковски  изпадане  калиакра  левски  локомотив (софия)  марчо дафчев  миньор  монтана  паметник  пирин  свастика  сливен  фенове  хулигани  цонко цонев  цска Видео